title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 26 mai 1999

Poluare in urma bombardamentelor NATOMinistrul Mediului, Romica Tomescu, a respins acuzatiile cuprinse in plangerea penala inaintata, in urma cu o saptamana, impotriva institutiei pe care o conduce, de catre Partidul Conventia Ecologista din Romania (CER) si a afirmat ca asteapta sa fie chemat in instanta pentru a raspunde acestor acuzatii. CER ii acuza pe responsabilii din Ministerul Mediului si pe functionarii publici ca au ascuns date sau au difuzat informatii false in legatura cu calitatea mediului dupa bombardamentele din Iugoslavia si de savarsirea infractiunilor de "neluare a masurilor de limitare a impactului asupra mediului a substantelor sau deseurilor periculoase". "Acuzatiile sunt neintemeiate si probabil de natura politica. Eu stiu doar ca angajatii institutiei pe care o conduc si-au facut datoria. Zilele trecute MAPPM a dat publicitatii un raport complet, care cuprinde toate datele referitoare la starea mediului si a apelor Dunarii de la declansarea razboiului din Iugoslavia", a explicat ministrul Mediului. Potrivit raportului, pe teritoriul judetului Timis si a localitatilor limitrofe a fost inregistrata o crestere de pana la 10 ori a concentratiilor de bioxid de sulf, oxizi ai azotului si amoniac. In celelalte judete vestice, Arad, Caras Severin, Bihor, analizele nu au aratat ca deasupra teritoriului Romaniei ar fi avut loc deplasari importante de nori toxici periculosi, produsi pe teritoriul Iugoslaviei. Virgil Diaconu, inspector pe probleme de mediu in MAPPM, a declarat ca exista posibilitatea aparitiei, in viitor, a unor efegte ecologice negative atat pentru flora si fauna acvatica din Marea Neagra si Delta Dunarii, cat si pentru populatia din zonele aflate sub impactul conflictului din Iugoslavia. "Nu trebuie sa stam linistiti ca pericolal a trecut, intrucat asteptam ca in continuare sa fie inregistrate efecte ecologice negative. Din datele pe care le avem pana la ora actuala, nu se poate vorbi inca de un pericol major asupra sanatatii populatiei. Admitand ca Ministerul Mediului ar fi ascuns anumite date, ramaneau Ministerul Sanatatii si Comandamentul Apararii Civile care sa fi dat informatiile respective si care sa fi alertat populatia. Aceste institutii insa nu au raportat nimic in plus fata de datele pe care le-am furnizat noi", a explicat Diaconu.
 La ARIS criza continuaAstazi, sindicalistii de la S. C. Aris S. A. Arad vor hotara daca vor continua sau nu greva generala. "Pe 26 aprilie am inaintat un pachet de revendicari catre conducerea societatii. De altfel, cu aceasta ocazie am deschis si conflictul de munca. Pe 10 mai a avut loc concilierea litigiului, dar nu s-a solutionat nici o problema", a spus ieri Stefan Lacsan, liderul Sindicatului liber Aris, in cadrul unei conferinte de presa. Pe acest fond de nemultumire a angajatilor societatii a mai aparut si problema salariilor, care au intarziat mai mult de o luna de zile. "Astfel, s-au generat miscari sindicale spontane, oamenii iesind de mai multe ori in curtea fabricii sa-si ceara salariile", a precizat Lacsan. Abia vineri, 21 mai, angajatii si-au primit lefurile restante, insa nu integral. La aceasti ora, salariul mediu net, la ARIS este de circa 1 milion de lei, "neindestulator in conditiile in care avem familii, de platit intretinerea si alte cheltuieli", a spus unul dintre sindicalisti. De aceea, pe cei de la Aris nu-i intereseaza doar sa-si primeasca banii la timp, ci si perspectiva societatii. Perspectiva care, cel putin la momentul actual, nu se intrevede a fi prea optimista. In acest sens, Nicolae Costan, viceliderul sindicatului "Solidaritatea" a adaugat: "Lipsa unei strategii, a unei politici sectoriale coerente, le nivelul Ministerului Industriei si Comertului au condus la starea de fapt de astazi. Nu se intelege sau nu se vrea acest lucru, ca noi (ARIS - n. n,) aducem valuta in tara. Sigur, consumam ori ar trebui sa fim finantati cu lei, ca sa putem derula productia". Aici e problema. Firma e decapitalizata si este posibil ca unele comenzi sa nu fie onorate, tocmai din lipsa de lichiditati pentru materii prime si energie. "In aceasta faza criza nu se mai poate rezolva la nivelul societatii. Este nevoie de interventia FPS si SIF Banat- Crisana, care detin, impreuna, peste 90% din capitalul social al ARIS. De asemenea, am solicitat si prezenta unei comisii guvernamentale care sa ne spuna clar perspectiva societatii", a spus Lajos Kopandi. Sindicalistii ar vrea ca societatea sa se privatizeze, insa nu in orice conditii. De altfel, privatizarea societatii ar fi trebuit sa fie finalizata pe 30 martie 1999, potrivit unui protocol semnat si de FPS in cursul anului 1998. Insa, daca nici caietul de sarcini nu a fost finalizat pana acum...

Eclipsa de soare din august 1999 poate fi foarte periculoasa. Privita fara protectie, poate provoca orbirea. Pentru evitarea accidentelor s-au confectionat ochelari speciali. Firma producatoare, BADI Prod. S.RL, a primit avizul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica. Ochelarii sunt de unica folosinta si au fost proiectati pentru o expunere laser 200. Ei pot fi gasiti la libraria I.L.Caragiale, la pretul de 10 000 de lei. De asemenea, ei vor fi expusi si in pavilionul central din cadrul T.I.B. Directorul librariei, Lucia Jivu, ne-a declarat ca au au vandut nici o pereche de ochelari pana ieri, pentru ca inca nu se stie de existenta lor, iar oamenii nu cunosc importanta acestora. Firma BADI S.R.L. va trimite si un calendar, care cuprinde informatii despre eclipse, galaxii, constelatii, obiceiuri populare in legatura cu acestea. Este un calendar conceput pe saptesprezece luni,

Fabrica zahar franco-romana - Virtual Arad News (c)1999Zilele trecute, o delegatie de 28 de francezi actionari principali ai Fabricii de Zahar din Arad, de la "Cooperativa din BAZANCOURT" - CRISTAL UNION au vizitat terenurile cultivate cu sfecla in zona agricola Curtici - Santana si fabrica de zahar din Arad. Dupa cum se stie, in urma cu un an de zile francezii din Bazancourt au cumparat de la FPS pachetul majoritar de actiuni al fabricii de zahar din Arad, salvand firma aradeana din colapsul financiar. Au platit toate datoriile fabricii, au adus multe utilaje agricole si in prezent detin 90% din actiunile fabricii. Criza sfeclei si a fabricilor de zahar continua, ea este generata si de incapacitatea Ministerului agriculturii care nu intelege sa protejeze cultivatorii de sfecla si zaharul romanesc. Din 32 de fabrici de zahar au mai ramas in functie doar 11. Fabricile din Tg. Mures, Carei, Arad au fost cumparate de francezi, cea de la Oradea de austrieci, restul fiind in stare de faliment. Directorul executiv al fabricii din Arad - Radu Hurjui - ne-a declarat ca scopul vizitei actionarilor francezi este acela de a vedea si analiza dupa un an de zile investitia facuta. Cele 4500 ha cultivate cu sfecla de zahar de S.C. Scanteia S.A., ROMGERA si alti producatori privati arata bine, vestind o recolta buna. Utilajeie agricole (tractoare, semanatori, combine etc.) se afla in stare de functionare. Fabrica de zahar are toate capacitatile de productie in reparatii curente. Sunt asigurate toate piesele pentru utilajele tehnologice. Peste tot domneste ordine si curatenie. La sfarsitul vizitei, d-l Francois Maintenant, presedintele cooperativei din Bazancourt si al Fabricii de Zahar din Arad s-a declarat multumit de cele vazute. Atat conducerea fabricii, cat si muncitorii se afla pe un drum ascendent. 90% din producha de zahar de anul trecut a fost vanduta pe piata interna.

"Din punctul meu de vedere cred ca nu se va prezenta nimeni la licitatiile organizate de F.P.S. pentru privatizarea Victoriei", spune Gheorghe Pascut, liderul sindicatului Cronos din societatea aradeana. Desi au fost depuse la F.P.S. cateva scrisori de intentie pentru cumpararea pachetului de actiuni (64,35%), licitatiile de pana acum au ramas fara rezultat din simplul motiv ca nu s-a prezentat nici un ofertant. Asa s-a intamplat si luni, 24 mai, la o alta incercare a FPS-ului de a vinde actiunile detinute la Victoria. "Cred ca nici saptamana viitoare nu va veni nimeni la licitatie, adauga Pascut. Daca se va face privatizarea pe un dolar, e mai convenabil pentru investitori sa dea bani putini pe societate." Conform spuselor liderului de sindicat, in acest caz, cumparatorul ar plati datoriile societatii (12miliarde lei), nu si valoarea pachetului de actiuni. Directorul economic al Victoriei, Ion Becheanu, se afla zilele acestea la Bucuresti pentru a obtine o reesalonare a unor datorii. "Situatia societatii e oarecum delicata, spune Pascut. Doua restructurari s-au facut deja, oamenii au plecat cu Ordonanta 9, iar o a treia restructurare nu mai poate fi, conform legii. Urmeaza probabil, lichidarea juridica. Ar fi pacat sa ne inchida." Deocamdata, la Victoria se munceste. Sunt contracte, cele mai multe pentru export. Angajatii societatii, circa 330 la numar, urmeaza sa negocieze cu conducerea majorarea salariului. Sindicatul s-a gandit la un procent de marire a salariului intre 10-15%. La aceasta ora, salariul mediu al muncitorilor din Victoria este putin peste 600.000 lei.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}