title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 26 februarie 1999

Ministrul Apei, Padurilor si Protectiei Mediului a participat ieri la sedinta operativa a Comisiei Judetene de Aparare impotriva dezastrelor la Arad. Dansul ne-a declarat ca a venit special pentru judetele Arad si Timis. In legatura cu aceasta vizita, d-l subprefect Levente Bognar ne-a declarat: "Domnul ministru a participat la sedinta Consiliului Judetean. Am prezentat situatia inundatiilor in judet si urmarile lor. Deocamdata, nu am evaluat pagubele, comisiile locale lucrand inca la stabilirea lor. S-au discutat aspecte legate de interventia mai prompta in astfel de situatii si dotarea protectiei civile cu barci de interventie S-a pus si problema dragarii Muresului. Am vizitat zonele afectate din Aradul Nou si Vinga-Manastur". Dupa ce s-a intors de la Timisoara, ministrul a vizitat aseara cateva localitati din apropierea Aradului afectate de inundatii. Domnul ministru Romeo Tomescu a rnai precizat ca desi debitul este in scadere, prognoza pentru perioada 27 februarie - 2 martie prevede temperaturi in crestere. Deszapezirile, generate de temperatura aflata in crestere, vor antrena o crestere a debitului pe raul Mures. Datorita acestui fapt a recomandat ca toate comisiile sa fie in alerta.

Catedrala Ortodoxa de la Podgoria - Virtual Arad News (c) 1999In urma sedintei de Guvern desfasurata zilele trecute, Executivul a decis sa aloce 22,1 miliarde de lei pentru completarea fondurilor proprii necesare continuarii lucrarilor de constructie la unele lacase de cult. Banii mai sunt destinati intretinerii si functionarii unitatilor de cult cu venituri reduse. In bugetul suplimentar alocat sunt incluse doua miliarde de lei pentru judetul Arad. Dacian Tolea, consilierul prefectului Gheorghe Neamtiu, ne-a declarat ca banii vor fi impartiti in mod egal de catre Episcopia Ortodoxa si Protopopia Greco Catolica din Arad. Dacian Tolea a mai spus ca, foarte probabil, miliardul destinat Episcopiei va fi alocat pentru continuarea constructiei, la Catedrala Ortodoxa de la Podgoria.

Intinzandu-se pe o suprafata de 262 de hectare, rezervatia Runcu-Grosi din satul Grosii Noi (Barzava) este unicat in felul ei, prin dimensiunile arborilor (goruni si fagi cu inaltimi de pana la 40 de metri). precum si prin vechimea acestora intre 150 si 200 de ani. Ioan Costea, inginer silvic la Divictia Silvica Arad, ne declara: "In partea de jos ( treimea inferioara) se intalneste un amestec de fag cu gorun, iar mai in varf, doar gorun. Ce face aceasta rezervatie unica in Europa, este faptul ca arboretul este aproape virgin, gasindu-se arbori, cazuti de multi ani, in diferite stadii de putrefactie. De asemenea, se gasesc echilibre naturale (prin faptul ca nu au fost calcate de om) ca modele in cultura silvica. "De la aceeasi persoana am mai aflat ca in fiecare an, aici vin peste 150 de vizitatori straini (in marea lor majoritate cunoscatori ai rezervatiilor arboricole) care raman uimiti de modul cum s-a pastrat rezervatia de la Runcu-Grosi. Multi dintre acestia afirmau, ca n-au mai vazut asa ceva in viata lor. Este adevarat, daca tinem cont de faptul ca la ei asemenea rezervatii naturale sunt de mult istorie" - ne declara Ioan Costea. Ca o recunoastere a importantei rezervatiei, acest arboret prezent la Runcu-Grosi este cu dubla restrictie. O data pentru ca este o rezervatie de seminte si nu in ultimul rand, fiind in atentia directa a Academiei de Stiinte a Romaniei. Pe langa aceasta rezervatie, care este in raza ocolului Barzava, in judet se mai afla alte doua rezervatii la fel de importante. La Archisul Mare, in raza ocolului silvic Beliu, pe 145 de hectare se intinde in satul Groseni (comuna Archisi), o padure de fag, iar la Raul Mare (Ocolul silvic Halmagiu), pe 66 de hectare, arborete de fag. De mentionat ca printr-o hotarare a Comisiei Administratiei de pe langa Primaria Arad cu nr. 1. din 17 ianuarie 1995, s-a hotarat protejarea acestor rezervatii arboricole din judetul Arad.

Martisoare la Arad - Virtual Arad News (c) 1999Pe Bulevardul Revolutiei au aparut de cateva zile bune vanzatorii de martisoare. Ii puteti gasi in fata magazinului Aradul oferind atat martisoare, cat si felicitari, flori artificiale ambalate in cutii. Oamenii se inghesuie, se uita... Unii pleaca mai departe, altii cumpara. Oricum nu mai este asa cum a fost in anii trecuti. Asta o recunosc si vanzatorii. Pretul unui martisor incepe, in general, de la 2500 de lei, dar cei care nu stau bine la capitolul bani le pot oferi celor dragi martisoare si la pretul de 1000 de lei. Pretul florilor artificiale variaza intre 10.000 si 25.000 de lei, iar o felicitare costa intre 4000 si 10.000 de lei. Totusi comerciantii nu sunt multumiti.Ei spun ca fata de anii trecuti vanzarea este mult mai slaba, activitatea nu renteaza aproape deloc. Marian P. este din Buzau si vine in Arad in fiecare an in aceasta perioada: "Parerea mea este ca lipseste publicitatea. Sau oamenii au uitat ca se apropie 1 martie. In Buzau n-as putea sa vand nici macar atat cat vand aici. Muntenii sunt saraci. Tara e la pamant. Din cauza ca nu au bani, romanii vor uita incet de toate obiceiurile frumoase. Dar trebuie sa fim optimisti". Majoritatea vanzatorilor nu sunt din Arad, ei prefera sa vina in orasul nostru din cele mai indepartate parti ale tarii. Li se pare ca Aradul este un oras civilizat. Totusi in aglomeratia din "targul" improvizat pe B-dul Revolutiei am avut norocul sa dam si de un vanzator autohton. Alfred Bathory este un artist care vinde martisoare mai putin obisnuite, confectionate din scoici. Obiectele mici din ceramica reprezinta, de asemenea, un obiect preferat de avadeni. "Anul acesta am facut mai putine martisoare. Lumea in general prefera sa cumpere kitschuri si lucruri artificiale" - este de parere Bathory. In ceea ce priveste autorizatiile pe domeniul public, Gabriel Moldovan, purtatorul de cuvant al Primariei Arad ne- a declarat ca "Nu am avut probleme pana acum. Vanzatorii si-au platit autorizatiile, aceasta costand 2600 de lei pe mp. pe zi. Ei, in general, o platesc pentru o saptamana, zece zile. Gardienii publici ii supravegheaza periodic, mai putin in aceste zile, pentru ca ei sunt detasati in zonele inundate. Pana la ora actuala au platit autorizatii 81 de persoane, primaria incasand o suma de 1.104.260 de lei. Numarul vanzatorilor nu difera mult fata de anul trecut, dar mai asteptam un val de comercianti"

Teatrul "Jokay" din Bekescsaba prezinta in premiera absoluta in Romania, in sala Teatrului de stat din Arad, duminica, 28 februarie, la ora 18,00, opera rock "Evita". Realizata dupa romanul lui Tim Rice, opera rock "Evita" este o biografie romantata a celebrei Evita Peron, sotia controversatului sef de stat argentinian. Muzica este semnata de Andrew Lloyd Webber, cel mai in voga autor de partituri broadwayene. Spectacolul este o coproductie, regia fiind semnata de Molnar Laszlo si poate fi vizionat in cadrul schimburilor culturale dintre judetele Arad si Bekes.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}