title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 25 iunie 1999

Academicianul Gabriel Tepelea este Doctor Honoris CausaIn cadrul elegant al salii mari a Palatului Administrativ, s-a desfasurat ieri, festivitatea prin care Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a conferit academicianului Gabriei Tepelea, titlul de Doctor Honoris Causa. Dupa intonarea imnului Academic, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, magnificus rector al Universitatii de Vest "Vasile Goldis", a rostit cuvantul de deschidere a manifestirii, dumnealui prezentand, deopotriva, Laudatia si inmanand academicianului Gabriel Tepelea titlul de Doctor Honoris Causa, dupa ce, in prealabil, dl. director de studii Corneliu Maior si prof. dr. Vasile Popeanga prezentasera ilustrei asistente, reperele biografice ale sarbatoritului si Hotararea Senatului Universitatii. Din amplul cuvant de multumire al dl. Tepelea am retinut: "Mantuirea e in noi si nu vine de peste hotare. Dusmanii nostri sunt nepasarea, lenea si neinformarea". Prefectul judetului, dl. Gheorghe Neamtiu si preot consilier Vasile Pop, in numele PSP dr. Timotei Seviciu, Episcop al Aradului, au transmis felicitari sarbatoritului.
In slujba muzicii
La acest eveniment a fost prezenta cantareata de notorietate internationala Mariana Nicolesco. Domnia-sa a reformulat cu acest prilej intentia de a organiza "Fundatia pentru filarmonica", apreciind ca "arta, cultura, reprezinta identitatea noastra iar viitorul culturii depinde de investitia morala si materiala din acest moment". S-a citit lista cu 28 de personalitati culturale care vor figura intre membri fondatori, lista care ramane deschisa. Cvartetul "Eutherpe" al Filarmonicii a prezentat apoi un moment cameral mozartian.
"Calatorie prin veac"
La Targul de carte de la Bucuresti, in prezenta primului-ministru al tarii si a altor personalitati politice de marca, a avut loc lansarea cartii "Calatorie prin veac", un amanantit interviu reaiizat de publicistul Emil Simandan cu academicianul Gabriel Tepelea. Dupa lansarea nationala a urmat, asadar, si lansarea pe plan local, girata de scriitorul Florin Banescu.
Izvorul tamaduitor de la Mocrea este foarte cautat - Virtual Arad News (c)1999In mijlocul campului, intre Seleus si Ineu, din 1979 tasneste apa de izvor. Apa tamaduitoare. Oamenii din zona si nu numai, ii spun apa de la Mocrea. Indiferent in ce moment al zilei treci pe langa izvor, acolo gasesti oameni care stau, uneori in asteptare, sa ia apa. Unii iau cate doua flacoane de plastic, altii vin dupa apa cu... sacii. Asa a venit Budau Ioan, din Barzesti, localitate aflata la o distanta de circa 40 de km. A umplut trei saci de rafie cu flacoane, de 1,5 - 2 l, pline cu apa de Mocrea. Face drumul de la Barzesti saptamanal din motive intemeiate: si el si sotia sufera cu rinichii. Iar apa de Mocrea alina suferinta. In familia Budau, apa de fantana se bea mai rar. Daca lipseste, apa de Mocrea este inlocuita cu ceai de plante. Sunt destule persoane care dau bani grei sa ajunga intr-o statiune unde sa beneficieze de apa minerala similara celei de Mocrea. In judetul nostru apa a fost mana cereasca. Mai trebuia doar ca autoritatile din Ineu sa se ocupe cat de cat de aspectul zonei. In afara de parcarea pentru masini, despre care nu putem vorbi de rau, locul este lasat in voia... nepasarii. Canalul care trece prin fata izvoarelor n-a mai fost curatat de multa vreme. Drept dovada, in canal, stufaris cat cuprind ochii. Postamentul de la unul dintre izvoare s-a naruit, iar altul nu a fost construit. Daca ploua, n-ai umbrela si vrei apa de Mocrea, te alegi cu apa minerala in sticla si cu apa de ploaie pe piele. Fiindca nici vorba de o copertina care sa te fereasca de ploaie. Sau de soarele dogorator de vara. Latinul spune "verba volant, scripta manent". La izvor, scrisul de pe tablita cu indicatii terapeutice n-a ramas in totalitate. Din cauza ruginei care a pus stapanire pe tablita. Intr-o proportie destul de mica cu greu poti citi ca apa este buna in afectiuni gastro-intestinale, tulburari metabolice, cure de diureza in litiaza si infectii urinare. Izvorul apartine Primariei Ineu. Ne-am adresat primarului din Ineu, Petru Feies, care ne-a asigurat ca in cursul acestei saptamani vor incepe lucrarile de amenajare la izvor. Era si cazul ca acest loc, prin care se perinda atata lume, sa aiba un aspect civilizat.
Benzina,tot mai scumpa - Virtual Arad News (c)1999Accizele la produsele petroliere ar putea fi majorate, la.sfarsitul lunii iunie a declarat ministrul Finantelor, Decebal Traian Remes. "La ultima majorare din martie a accizelor la carburanti am spus ca aceasta va acoperi si trimestrul al doilea al anului. Este posibil ca la sfarsitui lunii iunie sa se treaca la o majorare a accizelor la carburanti", a precizat Remes. Ultima majorare a accizelor la produsele petroliere a avut loc la 2 martie 1999, cand acciza la benzina Premium cu plumb a crescut de la 3.032.440 lei/tona la 5.200.000 lei/tona; la benzina Premium fara plumb, de la 2.987.920 lei/tona la 5.000.000 lei/tona si la motorina, de la 1.329.112 lei/tona la 2,250.000 lei/tona. Noua majorare ar putea ridica  pretul unui litru de benzina la peste 10.000 lei.
Oficiul Registrului Comertului. Lucrul cu publiculIn data de 27 iunie 1999, intra in vigoare Legea nr. 99/1999, cu privire la unele masuri pentru accelerarea reformei economice. Aceasta modifica si completeaza Legea nr. 64/1995, privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului. Potrivit acestor modificari, se constituie fondul de lichidare din taxele platite de persoanele fizice si/sau juridice Oficiului Registrului Comertului, pentru serviciile prestate de acesta. Fondul cu pricina va fi constituit in baza majorarii taxelor percepute de catre Oficiile din tara. Prin urmare, asa cum ne informa Nicolae Bacanu, presedintele CCIA Arad, "incepand din data de 28 iunie curent, in temeiul Legii 99, taxele percepute de ORC se majoreaza cu 10 la suta."
Beliu. Cladirea Postei si Telefoanelor - Virtual Arad News (c)1999La Posta din Beliu, telefonistele lucreaza inca intr-o centrala rudimentara. Am spus inca, fiindca din luna iulie a acestui an, Romtelecom a asigurat Primaria Beliu ca se vor incepe lucrarile de modernizare a centralei telefonice. Din spusele primarului din Beliu, Pavel Tica, vechea centrala va fi inlocuita cu o centrala automata digitala de tip Alcatel, cu o capacitate de 750 de posturi telefonice. Daca lucrarile vor fi finalizate, cei 500 de solicitanti ai noului sistem de telefonie vor avea fir direct incepand cu ultima zi a acestui an. Ramane ca abonatii sa testeze noul sistem de telefonie, urandu-si "La multi ani" la cumpana dintre ani.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}