title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 24 septembrie 1999

Senatorul Larry Bowler in vizita la Arad - Virtual Arad News (c)1999Discutie cu domnul senator Larry Bowler, presedintele senatului de la "Liberty University", profesor de criminalistica si investigatii juridice
- Am dori, pentru cititorii nostri, sa va intreb ce stiti despre Romania si cum este ea perceputa in SUA?
- Din pricina distantei care este intre noi si Romania multi amercani nu se gandesc prea mult la tara dv., si daca tinem seama ca eu sunt de pe coasta de vest a SUA, la 12 mii mile de Romania, este o distanta enorma. Placerea mea sa vin in Romania provine din prietenia mea cu un cetatean roman, cu Viorel Duca. Si el a fost pentru mine Romania. Acum si pastorul Constantin Chisalita.
- Romanii au, in general, o admiratie mai veche pentru SUA si de multe ori se gandesc cu incredere la tara dv. Cunoasteti, domnule senatar, ca dupa al doilea razboi mondial tarile cu democratii avansate din Vest, SUA, Anglia ne-au abandonat fostei U.S. si lui Stalin. Acum ni se reproseaza ca nu stim sa ne construim o democratie. Oare putem fi altfel dupa doua-trei generatii crescute sub ideologia impusa de fosta U.S. Cum vad politicienii din SUA aceasta problema ?
- Politicienii din Statele Unite la nivel de stat n-au nici o opinie despre Romania. Este in afara gandirii si vederii noastre. Singurul lucru care il stiu despre Romania l-am invatat in ultimele trei zile. Dupa cum am spus, prietenul meu, Viorel Duca a fost singura Romanie pe care am cunoscut-o. Nici n-as fi aici in ziua de astazi daca el nu m-ar fi convins sa vin. Cei mai multi oameni din America se intreaba oare de ce te duci in Romania? Ce ai cauta in Romania? Am scris o scrisoare unui senator din California si i-am descris experienta mea din ultimele trei zile si i-am spus: "Romania este tot ce am crezut noi ca va fi si pot spune cu siguranta ca nimeni nu a avut idei preconcepute." M-am intalnit cu anumiti oameni si am vazut zonele tarii din masina. Raspunsul meu personal este ca oamenii sunt bucurosi si geografia, peisajui sunt minunate, extraordinare. Nu stiu prea multe despre politica de aici. Ma voi intalni cu unii politicieni romani joi si atunci voi avea prilejul sa cunosc mai multe despre politica Romaniei.
- Eu am pus aceasta intrebare nu pentru ca americanii ar avea idei preconcepute despre Romania, insa de ani de zile oamenii au asteptat foarte mult, si-au pus sperantele in America. Si la ora actuala sunt oameni dezamagiti ca nu suntem in atentia, asa cum ar fi dorit-o, a SUA din punct de vedere economic, politic etc.
- Aici aveti foarte mare dreptate. Nu sunteti in atentia americanilor, cum ati dorit.
- Ce se intampla, dupa 1989 a avut loc prabusirea lagarului socialist. Si acest lucru s-a petrecut fara un al treilea razboi mondial, fara confruntari militare. Dupa al doilea razboi mondial, in schimb, a existat acel "plan Marshal", care a ridicat tarile Europei Occidentale. Noi asteptam de 50 de ani un "plan Marshal". Avem oameni pregatiti, avem resurse materiale, dar ne lipseste capitalul pentru a ridica aceasta economie. Ce credeti, noi nu facem suficient pentru a atrage acest capital?
- Stabilirea legaturilor dintre cele doua universitati "Vasile Goldis" si "Liberty University", cred ca se inscriu in directia la care dv. va referiti. Un prim pas. Dar nu cred ca va exista o infuzie de capital. Ceva ce noi putem spera acuma este o deschidere, o cunoastere intre oameni, o prietenie.
- Sigur ca se stabilesc anumite contacte intre oameni, legaturile culturale si intre universitati sunt un lucru foarte bun. Dar aceste contacte culturale nu pot ramane fara o sustinere materiala si acest lucru asteapta romanii.
- Planul Marshal este de domeniul trecutului. Oamenii care l-au realizat au trecut in lumea umbrelor. Si acum Romania ce ar trebui sa faca? Sa apropie oamenii. Sa se uite la niste oameni ca pastorul Constantin (Chisalita) care merg in SUA. M-am intalnit cu dansul in mai a.c. si a facut si el parte din cei care m-au determinat sa vin in Romania. Deci, ei n-au venit si nu vin sa ne ceara bani, ci spun veniti la noi sa ne cunoasteti. Si progresul se intampla numai dupa ce relatiile se injghebeaza.
- Am ridicat aceasta problema, nu in sensul ca noi am cersi bani din America, ci in sensul de a se face investitii cu profit in Romania. Pentru ca si presedintele Clinton si doamna Albright au promis un mic "plan Marshal" pentru stabilitatea acestei zone. Pentru ca altfel exista pericolul unor influente extremiste, nedemocratice, care ne-ar putea arunca din nou inapoi, in spatiul estic.
- Imi pare foarte rau ca presedintele Clinton nu este un om al adevarului.
- Da, am inteles. Nu comentez.
- El a mintit si populatia americana, nu numai pe romani.
- Pentru ca pe noi ne intereseaza si problemele de securitate, integrarea in structurile euro-atlantice, am indeplinit o serie de criterii, atat pe plan politic, prin democratizarea tarii, realizand o deplina libertate de constiinta, exista serioase dezvoltari pe planul economiei de piata, exista cadrul democratic necesar, dar cu toate acestea nu am fost sprijiniti nici pentru integrarea in NATO, cu toate ca populatia Romaniei a dorit acest lucru, si acum, ni se pun piedici si in ce priveste integrarea in U.E.
- Presedintele Clinton n-a fost un presedinte bun pentru America. A facut promisiuni nationale si internationale pe care nu le-a indeplinit. Nu a respectat moralitatea si spiritul poporului american. Ne pare rau pentru acest lucru.
- Noi va multumim pentru stabilirea acestor contacte, pentru o cunoastere in aceste prime legaturi cu romanii si in acest context va rog sa ne spuneti ce parere v-ati facut despre Arad, despre mediul universitar si ce doriti sa le spuneti cititorilor ziarului nostru?
- Ceea ce am vazut ieri si astazi, am vazut lucruri interesante la Universitatea "Vasile Goldis" si am gandit un program de schimb cu "Liberty University" din California. Am fost impresionat la deschiderea anului universitar. In ce priveste Aradul, este un oras minunat, cu o arhitectura veche, care m-a impresionat. Aveti lucruri vechi pe care noi nu le avem si mi-au placut foarte mult. Tot ce dorim este sa avem 2-3 ore libere sa mergem in oras sa-l vizitam. Orasul arata foarte bine, seamana cu Viena. In drum spre castelul de aici de la Macea, am observat ca se lucra pe calea ferata. Sunt in atentie si drumurile nationale? Eu cand am venit in Romania am crezut ca Romania este ceva dezastruos, dezastru total, dar vad ca sunt imbunatatiri, elemente de civilizatie.
- Exista preocupari pentru modernizarea la nivel european a infrastructurii.
Multumesc inca o data, domnule senator, pentru deschiderea si sinceritatea din cuvintele dv.
N.A. Rezulta ca propaganda si asigurarea pe diferite canale a sustinerii Romaniei de SUA nu exista, lipseste cu desavarsire. Daca exista unele preocupari, ele sunt sustinute de oameni de suflet si de opinie care traiesc in America, ca domnii Viorel Duca, presedinte al unei Fundatii Internationale de Studii, profesor la "Liberty University", ca domnul Petru Cocarteu, presedintele diviziei de vest a "Liberty University" si alti romani care lupta pentru cunoasterea Romaniei in SUA.
Discutie consemnata de D. Zavoianu
Aradenii nu se inghesuie la creditul pentru locuinteIncepand din 15 septembrie, la oficiile postale din municipiu si la cele din orasele din judet s-au pus in vanzare, la un pret de 48.000 de lei, plicuri ce contin cereri-tip pentru inscrierea la obtinerea creditului ipotecar pentru achizitionarea unei locuinte. Acest credit se obtine prin Agentia Nationala pentru locuinte (ANL). In judetul Arad s-au primit 3700 astfel de plicuri. Din acestea, intr-o saptamana, s-au vandut aproximativ 200 de bucati, ne informeaza Ilie Tripa, seful adjunct al Oficiului Judetean de Posta Arad. "Cele mai multe au fost vandute in municipiul Arad. Astfel de formulare s-au vandut si la oficiile postale din alte orase, cum ar fi Ineul, Sebisul, dar intr-un numar nesemnificativ", adauga Tripa. Cum se explica ritmul lent de vanzare a acestor cereri, desi numarul aradenilor care ar avea nevoie de o locuinta este mare? Pentru unii, informatiile legate de obtinerea unui astfel de credit sunt neclare. Mai apoi, sunt persoane care nu au incredere in programul lansat de ANL, data fiind situatia economica a tarii.
Incasarile Filarmonicii i-a nemultumit pe consilieriIncasarile mici din acest an ale Filarmonicii de Stat i-au nemultumit pe consilierii locali, care se zgarcesc tot mai mult sa acorde subventii acestei instiutii de cultura. In sedinta extraordinara de marti a CLM, consilierilor li s-au pus pe masa un proiect de hotarare privind aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli la Filarmonica. Proiectul a fost supus votului abia dupa ce a fost "puricat" cat se poate de bine de alesii locali. Acestia s-au aratat foarte surprinsi sa constate ca veniturile proprii ale Filarmonicii nu depasesc 130 de milioane de lei, in timp de subventia alocata de la buget pentru functionarea institutiei este de peste patru miliarde de lei. Consilierul Ioan Popa a spus ca in conditiile in care si asa se incaseaza putini bani din vanzarea biletelor, conducerea Filarmonicii ar putea sa se gandeasca sa permita accesul gratuit la spectacole. "Subventia pe care o acordam noi acopera 97 la suta din cheltuielile Filarmonicii. Daca tot dam atatia bani, de ce sa nu mai punem inca 130 de milioane, iar aradenii sa aiba acces gratuit la concerte. Macar asa ii mai atragem pe oameni spre cultura. Daca nu, atunci conducerea Filarmonicii ar trebui sa organizeze spectacole mai atractive, care sa aduca mai multi.spectatori si, implicit, mai multi bani" - a spus Popa in plenul sedintei CLM. Acesta a fost sustinut de o parte dintre colegi, care au votat, totusi, proiectul in forma lui. De asemenea, consilierii au aprobat bugetul de venituri si cheltuieli la Teatrul de Stat, pentru care in acest an s-au acordat subventii in valoare de 3.5 miliarde de lei. Veniturile proprii ale acestei institutii sunt de 350 de milioane de lei.
Caravana CONNEX a trecut prin AradMiercuri 22 septembrie 1999, la pranz, Aradul a fost gazda "Caravanei Campionilor CONNEX". Prin centrul orasului au trecut mai multe automobile vopsite in culorile CONNEX si trei superbe motociclete Harley Davidson. Atmosfera a fost intretinuta de frumoase domnisoare cu parul vopsit in culoarea verde. O demonstratie a caravanei Connex s-a facut si in fata magazinului Connex Expert, situat la Podgoria. Aici, tinerii trecatori au participat la inedite concursuri si au completat tichetul distribuit gratuit, pentru a participa la tombola organizata pe 3 octombrie, unde marele premiu este un pachet Connex Go! plus alte zeci de premii. Concursurile constau in: indemanarea in manipularea unei mingi de baschet, capacitatea de a dribla cu mingea de fotbal intre jaloane si de a trage suturi la porti in miniatura. De asemenea, este testata si iscusinta de a marca in portile de hochei cu o minge de ping- pong, sarituri peste garduri, contra cronometru. "A fost o distractie pe cinste, concursurile intrand in faza finala la inceputul lunii viitoare, in Piata Operei din Timisoara", dupa cum ne-a declarat dna Olivia Parvu, regional PR representative. Prin aceste evenimente, Connex doreste sa largeasca aria implicarii sale in sport prin organizarea unor competitii la standarde profesionale, ce se adreseaza tuturor iubitoriior sportului.
Purtatorul de cuvant al Prefecturii - Cosmin Aldea - informeazaNoul consul maghiar la Cluj, Alföldi Laszlo, ne-a vizitat orasul, miercuri, avand o intrevedere cu prefectul Gheorghe Neamtiu. Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii, Cosmin Aldea, intalnirea dintre cei doi oficiali a fost doar una protocolara si a durat 30 de minute. Cosmin Aldea ne-a mai declarat ca in orasul nostru va veni, astazi, si ministrul ungar al Justitiei, Ibolya David, pentru o intalnire cu prefectul. Ibolya David va participa, impreuna cu omologul roman Valeriu Stoica, la un seminar romano-ungar, iar la intoarcerea in tara sa, oficialul de la Budapesta se va opri si in Arad. Nu se stie inca ce subiecte vor fi abordate la intalnirea dintre prefect si ministrul ungar, insa, asa cum preciza si Cosmin Aldea, este posibil sa fie ridicata si problema viitorului Parc al reconcilierii.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}