title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 24 mai 1999

Cercul Pro Natura din cadrul grupului scolar de "Constructii, Ape si Protectia Mediului" a initiat, vineri, o actiune cu orientare ecologica. Aceasta actiune a avut ca scop sensibilizarea opiniei publice si a constat in curatarea buclelor de intoarcere a tramvaielor din cartierul Micalaca. Cadrele didactice coordonatoare ale actiunii, profesoarele Maria Luta, Marieta Boros si Viorica Petica, ne-au declarat: "Incercam sa cultivam, la copii, dragostea pentru natura si curatenie. " Elevii au fost incantati de aceasta idee, actionand cu entuziasm. Compania de Transport Public a salutat aceasta initiativa, oferind copiilor o recompensa. Aceasta consta intr-o excursie la Moneasa. In data de 9 iunie, celebrand Ziua Mondiala a Mediului, cercul Pro Natura organizeaza o expozitie cu premii. Expozitia va avea doua sectiuni. Prima dintre ele cuprinde afise, iar a doua lucrari practice. Tema expozitiei este "Poluarea mediului in judetul nostru."

Vama VarsandLa sfarsitul saptamanii, politia ungara a arestat doua persoane banuite de implicare in trafic cu picturi medievale furate din bisericile romanesti. Tablourile, datand din secolul al XVI-lea si avand o valoare de 506 milioane de euro, au fost furate, in luna septembrie a anului trecut, din bisericile satelor Roades si Fiser, situate in Transilvania. Sapte picturi pe canava, reprezentand scene biblice, au fost descoperite la bordul masinii celor doi suspecti, in timpul unui control de rutina, iar alte sase tablouri au fost descoperite in timpul unei perchezitii efectuate la domiciliul acestora. Ancheta politiei va incerca sa stabileasca daca, pe langa implicarea in comercializarea acestor opere, cei doi sunt si autorii furtului. Politia ungara a anuntat ca operele de arta, aflate, pentru moment, la Galeria Nationala a Ungariei, urmeaza sa fie restituite Romaniei. Ceea ce se stie despre persoanele asupra carora au fost gasite icoanele, in orasul maghiar Bekescsaba, este ca sunt barbati de varsta medie si au incercat sa se sustraga controlului de rutina al Politiei, in timpul caruia au fost descoperite icoanele. Se banuieste ca acestea au fost scoase din tara cu autoturismul, printr-o vama de pe raza judetului Arad, insa nu exista confirmarea acestei banuieli. Cercetarile continua, cu cei doi barbati in stare de arest. Politia romana a fost solicitata pentru a colabora la aflarea intregului spectru infractional al celor doi.

La Asociatia nevazatorilor din Arad s-a deschis, recent, o fonoteca in care nevazatorii pot lucra. Deasemenea, acestia beneficiaza si de o biblioteca cu carti de specialitate si de beletristica in Braille, care, in mare parte, sau primit de la asociatia nevazatorilor din Bucuresti. Acestia, desi nevazatori, vor organiza concursuri traditionale. Unul dintre acestea a avut loc in data de 22 mai la Felix (faza pe zona), primii cinci castigatori urmand sa participe la faza pe tara. Presedintele asociatiei, Costel Turcu, spune ca in acest moment se fac antrenamente pentru faza finala de sah si atletism.

De cincizeci de ani, Aerodromul de la Mocrea nu a mai functionat. "Din acesta a mai ramas doar o pista ierbata, cu o suprafata de l000/80 de metri"- ne-a declarat seful aeroclubului "Traian Vuia", Alexandru Bojan. Anul trecut, aeroclubul a reintrat in posesia vechiului teren de la Mocrea. In prezent, se intentioneaza reamenajarea terenului, dar numai cu ajutorul organelor locale si al sponsorilor. Clubul pasionatilor de sport aerian va incerca, intr-un viitor apropiat, sa organizeze tabere interne pentru pregatirea la zbor fara motor si parasutism. "Aeroclubul va organiza cursuri de pregatire in vederea obtinerii brevetului de pilot planor, motoplanor si parasutism. Tinerii pana la varsta de 22 de ani vor obtine brevetele gratuit, iar cei care depasesc aceasta limita vor participa la cursuri doar achitand o taxa pe care o vom anunta in timp util" - a mai spus Alexandru Bojan.

Castel Sofronea - Virtual Arad News (c) 1999Primaria Sofronea, care are in grija la aceasta ora 1600 de locuitori, isi va inchide, in curand, portile. Imposibilitatea oricarei investitii, a platii slariilor angajatilor din administratie sau a cheltuielilor curente, sunt doar cateva dintre motivele care stau l a baza acestei decizii luate de primar si de catre viceprimar. "Singura investitie mai serioasa, care este de fapt o necesitate, nu un moft, am inceput-o in decembrie anul trecut. Este vorba de aductiueea cu gaz in comuna, investitie ce se ridica la suma de trei miliarde de lei. Nu putem incepe executia lucrarilor deoarece nu avem bani" - ne-a declarat Ioan Babau, primarul Sofronei. Pentru ca aceasta investitie sa aiba sorti de izbanda, Primaria a dat o dispozitie prin-care populatia comunei sa participe cu 28 de procente din totalul investitiei. Desi ca proiecte de viitor Primaria are in plan doua - trei investitii majore (astfaltarea drumului de la Sanpaul - sat apartinator cu 680 de locuitori), infiintarea unei centrale digitale cu 500 de numere (atat pentru Sofronea cat si pentru Sanpaul) sau construirea unui strand termal in apropierea padurii, acestea nu pot fi finalizate decat catre toamna sau in primavara lui 2000. Viceprimarul comunei, Paraschiva Sandu, ne-a declarat: "Daca tot asa vor decurge treburile, vom inchide Primaria in maximum doua luni. Cei de la Putere ne-au mintit, spunand ca ne vor sprijini si vor face toate demersarile necesare peetru ca Sofronea sa se schimbe la fata. Au mizat pe faptul ca populafia din Sanpaul este majoritar de etnie maghiari. Dupa ce i-am votat ne-au uitat. Si eu fac parte din Conventie, dar nimic nu ma poate opri sa nu spun ce am de spus". Desi, candva, Sofronea era recunoscuta pentru abatorul de vite, Arvinex - imbutelierea si comercializarea vinurilor, in acest moment comuna se afla in pragul dezastrului, singura investitie in curs de desfasurare fiind un cabinet stomatologic aflat intr-una din incaperile Castelului Sofronea.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}