title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 24 aprilie 1999

Astra - Trinity - Virtual Arad News (c) 1999In ultimii cativa ani compania dvs. Trinity Industries Inc. si-a extins operatiunile in Mexic. De asemenea a infiintat cateva societati si fabrici in America de Sud dupa cum am aflat noi. Cu circa o luna de zile in urma ati achizitionat 70 la suta din actiunile FPS la Astra Vagoane Arad ? De ce Romania si mai ales Arad?

- Cea mai mare piata pentru vagoane este cea a S.U.A. In acesti ultimi ani piata era de circa 60.000 vagoane, din care noi facern cam 35.000. Deci Trinity are o piata mare.

- Practic acopera jumatate de piata

- Da, da, avem 20 de fabrici in State care fac vagoane. In fiecare zi producem...

- Pot sa raman si eu ?(George Albu)?

- Sigur, sigur. Vrea sa auda ce spun despre el (rade).  In fiecare zi producern 110 vagoane. Deci Trinity este un jucator mare pe piata SUA. A infiintat fabrici de vagoane cum stiti in Mexic. Unele dintre vagoane sunt pentru piata mexicana dar cele mai multe pentru piata Statelor pe care o controlam in mare masura.

- De ce ati ales pentru dezvoltare Romania, si mai ales de ce Aradul ?

- O.K. Desi controlam piata americana acum ne dezvoltam foarte rapid. Credem ca trebuie sa jucam un rol important si pe piata europeana. Piata europeana in acest moment o reprezinta tarile occidentale. In acest moment Romania nu reprezinta un potential client. Si nici Rusia acum, pentru ca nu au bani. Vor ajunge candva, dar nu sunt acum. De ce Romania? Pentru ca din punct de vedere al fortei de munca, si al capacitatilor industriale, am gasit-o cel mai atractiv loc pentru noi. Am inspectat multe intreprinderi si in Romania dar si-n alte tari din jur, si suntem multumiti aici in Arad din mai multe motive: are pozitie geografica buna pentru transportul produselor spre vest, in Arad exista o extraordinara fabrica care poate produce cateva mii de vagoane pe an, cifra, pe care credem ca trebuie sa o realizam foarte repede. Suntem de asemenea multumiti de etica muncii de aici, iar raspunsul comunitatii a fost foarte pozitiv al prefectului, primarului, al lui George si a echipei sale, a sindicatului. Una peste alta, comparand aceasta intreprindere cu altele am ajuns la concluzia ca e cea mai buna optiune pentru noi.

- Piata tinta, cea europeana, este caracterizata insa printr-o dura concurenta. Sigur, vagoanele facute la Arad sunt bune, dar fabrica are si multe utilaje uzate. Ce va face Trinity ca nou proprletar in aceasta privinta?

- In primul rand piata europeana este o piata ce se schimba foarte repede. Sistemul feroviar european, din punct de vedere istoric este un sistem pentru pasageri. Se transportau putine marfuri. In State este invers. Ceea ce se intampla acum in Europa este ca au aparut cateva initiative ale U.E. care spun: "Trebuie sa scoatem transportul de marfa de pe autostrazi". Soselele Europei sunt sufocate de prea multa marfa. Deci, oportunitatile pentru feroviari sunt extraordinare. Dar este pentru un alt tip de vagoane decat in trecut - vagoane pentru transportat camioane, containere. Sistemul feroviar european are 750.000 vagoane. Varsta lor medie este de 27 ani. Spre comparatie, in SUA, aceasta este de 17 ani, si durata de intrebuintare 25 ani. Deci cei 27 ani reprezinta o mare ocazie de inlocuire. Noi suntem leader tehnologic in constructia de vagoane. Europa este o piata foarte importanta in care trebuie sa fim prezenti. Cativa dintre clientii nostri vin in Europa si ne cer sa construim vagoane. Piata, cred ca se mai schimba dramatic, si pentru ca companiile de "leasing" vor fi cei mai mari potentiali clienti. Si multe dintre aceste companii sunt clientii mei in State.

- Vorbiti totusi despre Astra aici este necesara o modernizare a nivelului tehnologic.

- Desigur, si le tot spun oamenilor si intentia noastra este sa facem din Astra o fabrica de nivel mondial. Multe din tehnologiile de constructie din State le vom transfera aici. Suntem deci pregatiti sa facem o foarte mare investitie de capital aici.

- Ce ordin de marime?

- Ceea ce s-a publicat este ca volumul total al investitiilor este de circa 100 milioane de $. Deci va fi o investitie majora in comunitate, in Astra pentru ca agenda noastra este foarte simpla: (Astra- n.n.) Va fi producatorul numarul unu din Europa.

- Tehnologia noua presupune si perfectionarea fortei de munca.

- Da, inca nici nu am incheiat tranzactia ca a inceput schimbul de informatii. Oameni din Dallas au venit aici si oameni ai lui George au fost acolo si vom continua procesul de schimburi de informatii. Va fi desigur si un important proces de pregatire profesionala.

- La orice schimbare de proprieteri apar si temeri in randul muncitorilor. Vor fl, sau nu, reduceri de personal se intreaba ei. Inainte de vanzare, 500 de muncitori au fost disponibilizati. Vor mai fi si altii?

- Nu suntem siguri deocamdata la ce nivel este cifra optima de personal. Intentia noastra aici nu este de a da afara oarneni ci de a creste productia. Aceasta fabrica are capacitatea de a produce intre 3-4000 vagoane pe an si acum se face doar o fractiune din acest numar. Deci, obiectivul nostru este nu de a reduce personalul ci de a creste productia, si in planul de afaceri ne propunem ca in 3 ani sa producem peste 3000 de vagoane. Inca o data prioritatea mea nu este de a reduce locuri de munca ci de a aduce imbunatatiri tehnologice ca sa crestem productivitatea, productia, ca sa putem beneficia de expansiunea pietei europene. Numarul de vagoane produse pentru aceasta piata va creste rapid.

- Aveti fn vedere si realizaroa altor proiecte de investitii in Arad?

- Inainte de toate, credem ca Aradul si Astra vor fi centrul de comanda al strategiei noastre pentru Europa. Suntem pregatiti sa facem investitii majore, ca acest lucru sa se intample.

- Credeti ca intreprinderile Aradului pot fi interesante si pentru alti investitori americani?

- Desigur. M-ati intrebat: "De ce Romania si de ce Aradul? " Nu numai reputatia Aradului dar si scurta noastra experienta aici ne spune ca exista aici un climat foarte prietenos pentru afaceri. Prefectul, primarul, ceilalti oameni de afaceri ne-au primit bine. Nu stiu daca ati vorbit cu cei de la Lucas din Anglia? M-am intalnit cu ei si i-am intrebat: Cum ati ales Aradul ? Mi-au spus ca au fost in 6 locuri, in Romania dar si in tarile vecine. Si au ales Aradul. Cred ca atunci cand e vorba de o privatizare, aceasta nu trebuie sa fie o privatizare ostila. E important ca managementul sa o considere o idee buna ca sindicatul, ca in fine comunitatea sa-i fie favorabila. Un lucru relevant pentru mine a fost ca prefectul ne-a spus: Cum pot sa va ajut? Iar liderul de sindicat mi-a spus ca este 150 la suta pentru privatizare, Din nou, suntem siguri ca acesta este un parteneriat bun intre echipa lui George si a noastra. Intentia noastra e de a fi buni cetateni ai acestei comunitati. Dorim sa dezvoltam aceasta afacere rapid. Deci suntem nerabdatori sa incepem activitatea.

Bun venit la strandul Neptun in Arad - Virtual Arad News (c) 1999Una dintre zilele asteptatede aradeni i cu sufletul la gura este, cu siguranta ziua de 1 Mai. Ca in fiecare an, la aceasta data se deschid portile strandului "Neptun". In ce ne priveste, am fost pe faza de fiecare data cand aleile celui mai cautat loc din Arad au inceput sa se umple de lume. Iar anul acesta, mai mult ca niciodata, am tinut sa surprindem evenimentul inca din fasa adica din perioada cand spatiul se pregsteste de intrarea in sezon.

Altfel de culori. Daca ceva anume va surprinde placut, acelea sunt culorile cu care S.C. Gospodarirea Comunala a hotarat sa vopseasca tot ce inseamna banca, dus sau gardulet in incinta strandului. Dispuse alternativ, culorile galben si albastru vor odihni ochiul oricarui proletar obosit care va lenevi ceasuri ntregi la strand, in zilele calduroase care vor veni. La ora documentarii noastre, se vopsea de zor. Incetul cu incetul, totul in jur capata culoare.

O parcare mai mare. Una dintre cele mai mari realizari de anul acesta este parcarea pentru masini de la intrarea in strand. Aceasta va fi largita cu aproximativ 12 metri, lucru ce va permite accesul in strand al unu numar tot mai mare de autoturisme decat pana acum. In cateva zile, noua parcare va fi functionala.

Betonul a fost inlocuit cu succes. Chiar si, "privatizarea", ca sa ne exprimam generos, va avea anul acesta o cu totul alta fata in incinta strandului. Firmele care si-au amenajat puncte estivale la strand au fost obligate sa pastreze un anumit standard. Astfel se vor putea vedea in zona cateva baruri si terase de-a dreptul dragute, unde tinerii vor sedea, cu siguranta ore in sir. Terasele, in special, vor avea un aspect cu totul aparte, gratie faptului ca Gospodarirea Comunala a fost foarte reticenta in a le ingadui patronilor sa le betoneze. "Baza" teraselor de la strand va fi asigurata de: asa numitele pavele din beton, colorate, rezistente si placute la vedere, despre care Ovidiu Marian, directorul S.C. Gospodarirea Comunala S.A. ne-a declarat: "Pentru realizarea covorulei de pavele - ca sa spun asa - care se pot vedea pe cele cateva terase de la strand s-a colaborat cu S.C. Fininvest S.A. Arad. Am incercat sa evitam anul acesta betonarea teraselor, avand in vedere ca peste tot in strainatate au mare succes aceste pavele. Ele sunt nu numai placute la vedere, ci si foarte fiabile."

Un an fara reclamatii. In ton cu furnicarul de la strand, casutele sunt si ele primenite, chiriasii lor incepand deja sa planteze flori si gazon. S-ar putea ca anul acesta strandul "Neptun" sa arate mai bine decat in anii anteriori. S-au renovat pana si toaletele publice, care tocmai urmau sa fie tapetate cu faianta. Cat despre bazinele din incinta, am inteles ca in aceasta vara vor fi absolut toate pline cu apa. "Am cheltuit pana acum 300 de milioane cu renovarea strandului, si nu am terminat inca.- ne-a mai spus Ovidiu Marian. Vrem sa facem in asa fel incat sa nu mai auzim nici un fel de reclamatii vizavi de aspectul acestuia. El coctituie, totusi, un loc important in programul de vara al aradenilor". Nici macar preturile la intrare nu lasa loc la comentarii. Un abonament lunat costa 40.000 lei, iar unul anual, (pe sezon) costa 150.000 de lei.Un bilet pentru adulti va fi 5000 lei iar pentru copii, 3000 lei. "Perfect pentru familia mea", cum va fi tentat sa exclame orice amator de soare, de iarba verde, de galben si de albastru.

Ieri, la Camera de Comert Industrie si Agricultura Arad a avut loc o intalnire romano-italiana. Un grup de 12 firme italiene si-au manifestat interesul sa investeasca in Romania. De aceea, cu sprijinul Camerei de Comert Italo-Romane, Camerei de Comert si Industrie Milano si Asociatiei Intreprinderilor Mici si Mijlocii (A.P.I.) Milano, italienii au sosit in Romania sa gaseasca oportunititi de afaceri. Dupa Lugoj si Timisoara a venit randul Aradului. Un argument pentru cei din Peninsula a fost si faptul ca in topul investitiilor straine in Arad se afla Italia. Presedintele C.C.I.A. Arad, Nicolae Bacanu a spus, in cadrul reuniunii de ieri: "Aradul a fost si este pregatit si primeasca investitori straini. Avem deja o experienta bogata cu firmele italiene si va asigur de tot sprijinul institutiei noastre pentru reusita unor viitoare afaceri." Ideea intalnitrii de ieri a fost stabilirea unui parteneriat italiano-roman in diverse domenii economice. De aceea, au fost invitati si reprezentantii a 55 de firme aradene care ar putea colabora cu parteneri italieni si chiar au si avut discutii cu acestia. Cele 12 firme din Lombardia activeaza in domeniile: proiectare si executie instalatii electrice, confectii, productie de incaltaminte, produse farmaceutice, comert cu articole tehnice si industriale, prelucrari mecanice. Ieri, s-a semnat si un protocol de colaborare intre institutiile reprezentate la intalnirea de la Arad. Dar mult mai importante decat semnaturile pe un document, au fost dialogurile directe intre oamenii de afaceri romani si italieni. Dialoguri, care speram ca vor avea si efecte concrete.

Ieri, in incinta Teatrului de Marionete din Arad a avut loc o conferinta de presa referitoare la Festivalul International de Teatru de Animatie "Euromarionete". Aflat la a patra editie, festivalul va reuni trupe de teatru din Romania, Ucraina, Polonia si China. Organizat cu sprijinul Consiliului Local Municipal, al Consiliului Judetean Arad si al unor generosi agenti economici care au inteles importanta manifestarii, festivalul se va desfasura pe o perioada de o saptamana, piesele jucandu-se atat pe scena Teatrului de Marionete cat si pe scena Teatrului de Stat din Arad. Conferinta de presa de ieri a avut o factura aparte, coincizand cu onomastica directorului Teatrului de Marionete, domnul Dan Gheorghe Antoci, prilej cu care ii uram un sincer "La Multi Ani"!

Podul CFR din Arad - Virtual Arad News (c) 1999Ministrul secretar de Stat in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, Laszlo Borbely, va fi in Arad, luni, avand o intrevedere de lucru cu autoritatile locale si judetene. Purtatorul de cuvant al Prefecturii, Dacian Tolea, ne-a declarat ca la intrunire au fost convocati si primarii oraselor din judet, problemele ce vor fi puse in discutie fiind de interes general. Dacian Tolea a precizat ca se va dicsuta pe marginea planurilor urbanistice generale, construirea de locuinte si despre programele de pietruire a unor drumuri. Autoritatile locale considera ca vizita lui Laszlo Borbely este un bun prilej de a ridica din nou problema podului feroviar din Micalaca si pentru a protesta fata de planul de reparatii al podului propus de Compania Nationala a Cailor Ferate.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}