title

 

2000.gif (7538 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde


* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Hristos s-a Nascut !


Stirile Zilei

Joi, 23 decembrie 1999

Presedintele Constantinescu a acordat medalii oraselor-martir
Ieri, la scurt timp dupa depunerea juramantului de catre noul Executiv, presedintele Constantinescu a acordat, in cadrul unei ceremonii, medalia "10 ani de al Revolutia Romana Anticomunista din Decembrie 1989". Repezentantii oraselor-martir Timisoara, Bucuresti, Arad, Brasov, Braila, Buzau, Cluj-Napoca, Sibiu si Targoviste au primit din mana presedintelui diploma si medalia de aur. In alocutiunea sa, Constantinescu a recunoscut ca "multe dintre intrebarile acelor zile stau inca fara raspuns, cu toate eforturile care s-au facut." De asemenea, presedintele a facut apel pentru depasirea pragului neincrederii in propriile forte, sustinand ca "Romaniei i s-a deschis un drum catre viitorul pe care il merita!".
Au fost depuse coroane la Monumentul MartirilorRevolutia din decembrie a cunoscut cea mai mare amploare in data de 22. Cu aceasta ocazie, la Arad au avut loc mai multe manifestari pentru cinstirea sufletelor eroilor martiri. Comemorarea a inceput cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Martiri din PiataSi la Politie au fost omagiati eroii Revolutiei. La acest moment solemn au participat reprezentantii administratiei locale, partidele politice, asociatiile de revolutionari si nu in ultimul rand familiile inlacrimate ale celor cazuti pentru libertate.
Fanfara Militara a interpretat cantece specifice acestui ceremonial deosebit. Un sobor de preoti condus de P.S. Timotei Seviciu a tinut o slujba de pomenire, un parastas in cinstea martirilor. Dupa alocutiunile rostite din partea Episcopiei, a urmasilor Eroilor Martiri, a revolutionarilor si oficialitatilor prezente a urmat impartirea pomenilor. Comemorarea s-a incheiat cu o parada militara. Au urmat depuneri de coroane la monumentul de la Politie, iar in jurul orei 13,30 acelasi gen de manifestari au avut loc la monumentul Eroilor Martiri din Garnizoana Arad. Participantii s-au deplasat si la troita din Vlaicu, loc cu o semnificatie deosebita unde s-a adus un omagiu celor cazuti pe acel loc.
Primul numar din ziarul "Adevarul"22 decembrie, dupa-amiaza. Ne-am dus in tipografie, plini de entuziasm, imbatati de ideea de-a scoate un ziar liber, necenzurat. Fiecare am scris cate ceva despre ceea ce se intampla pe strazile Aradului, despre ceea ce simteam in acele momente de euforie ... Au fost clipe extraordinare! Practic, ziarul s-a nascut acolo, pe loc, in tipografie. Fiecare scria pe unde apuca: pe un colt de masa, pe genunchi. N-am dormit deloc. In noaptea aceea, cum nu dormisem nici in noaptea dinainte, dar cine sa simta oboseala. Tremuram de bucurie ca vom scoate un nou ziar, primul, asa cum l-am gandit. si l-em scris noi, fara nici o cenzura, fara indicatii pretioase de la partid.
Candva, in noapte, au inceput spaimele. Nu mai stiu cine a adus zvonul ca din Padurea Ceala a pornit un grup de securisti spre tipografie ca sa o ocupe. Numai cine cunoaste vechea tipografie de pe Calea Victoriei, cu geamurile ei enorme, ar putea intelege catSediul redactiei ziarului "Adevarul" - Virtual Arad News (c)1999 de frica ne-a fost tuturor celor care erau la ora aceea in tipografie. Ne simteam ca intr-un acvariu, puteam fi impuscati fara nici o problema. Disperati, am cerut ajutor Intreprinderii de Transport Local. Le-am cerut sa vina masini mari, care sa se lipeasca de geamurile uriase ale tipografiei, sa ne ofere o minima protectie: Si ajutorul soferilor a fost imediat. Tipografia a fost inconjurata de imense camioane care au parcat la o palma de geamuri, acoperindu-le, protejandu-ne. Dupa ce au venit masinile si au acoperit geamurile am pornit rotativa. Eram, ca si ceilalti, foarte, obositi cand primele numere ale "Adevarului" au inceput sa iasa din rotativa. Ne tremurau mainile iar ochii ni s-au umplut de lacrimi. Scosesem primul ziar liber al Aradului. Nu avea pret, fiindca hotarasem ca va fi darul nostru pentru locuitorii Aradului. Pe la cinci dimineata, poate ceva mai repede, n-am mai avut rabdare, ziarul trebuia sa ajunga la cei pentru care fusese tiparit - la oameni. Am incarcat portbagajul unei Dacii si ne-am indreptat spre Piata Primariei unde am inceput sa impartim ziarele. Oamenii ni le smulgeau din maini. In cateva minute portbagajul masinii a fost gol. Ajuns in mainile cititorilor, primul ziar liber al Aradului se nascuse. Era dimineata de 23 decembrie '89.
Dumitru Toma
Emil Simandan autorul "Intrebatorului din Agora"La 10 ani de la Revolutia Romana, Aradul beneficiaza de o prima carte dedicata acestui eveniment. "INTREBATORUL DIN AGORA", scrisa de publicistul si scriitorul Emil Simandan, este dedicata locuitorilor orasului Arad, in semn de respect pentru demnitatea si curajul cu care au infruntat una dintre cele mai crancene dictaturi totalitariste. "Este o carte de literatura si document, care prezinta marturisirile si suferintele, a peste 60 de revolutionari care, in dimineata de 21 decembrie 1989, au iesit in strada pentru a raspunde chemarii timisorenilor: si "Azi in Timisoara / Maine-n toata tara" - ne-a declarat autorul acestei carti, Emil Simandan. Structurata in 214 capitole, pe cuprinsul a 510 pagini, 60 de "eroi" povestesc intamplari inedite la care au participat intre 21 - 25 decembrie, pana la executia sotilor Ceausescu, la Targoviste. In prima parte a cartii se relateaza modul in care aradenii au inteles sa fraternizeze cu timisorenii si au forjat rezistenta de la Arad, realizand, pana la fuga dictatorului, o revolutie de "catifea". In seara zilei de 22 decembrie aceasta revolutie de catifea s-a transformat intr-una de sange. Prin confesiuni, marturisiri si interviuri sunt prezentate momentele cele mai importante ale Revolutiei, o serie de documente fiind preluate de la Parlamentul Romaniei, din ancheta evenimentela petrecute in decembrie la Arad, dar si prin documentele Armatei, ale Garzilor Patriotice, emotionante relatari si insemnari din cotidianele aradene (Observator aradean, Curierul Aradului, Libertatea Aradului, Adevarul sau Jelen) Si tot prin aceasta carte, aradenii si nu numai ei vor putea afla momente semnficative, pline de dramatism, legate de cei 24 de eroi martiri ai Aradului, unde si cand i-a impuscat, precum si despre cei 38 de raniti care, astazi, isi petrec zilele in umilinta si lipsuri, fara onoruri si sprijin financiar. Primele 200-300 de exemplare ale carti au fost prezentate in cursul serii de marti, la ora 18,00, in holul Palatului Administrativ in cadrul vernisajului unei expozitii de arta fotografica, realizata de Florin Hornoiu, care semneaza, de altfel, si cel peste 30 de ilustratii ale cartii. "In total, in cuprinsul cartii, sunt mentionati peste 400 de aradeni participanti la Revolutia din Arad, reprezentand absolut toate mediile si categoriile sociale" a conchis Emil Simandan.
Expozitia "Revolutia vazuta prin obiectivul aparatului fotografic" - Virtual Arad News (c)1999

In cadrul manifestarilor comemorative dedicate implinirii a 10 ani de la Revolutie, marti, la ora 11,00, a fost deschisa o expozitie foto la Consiliul Judetean. Tema acestei expozitii au constituit-o fotografii realizate in Decembrie '89. Din pacate, nu s-a reusit aducerea portretelor martirilor Revolutiei. Totusi, fotografiile sunt o dovada peste ani a acelor momente istorice. Am remarcat atmosfera linistita si civilizata in care s-a desfasurat aceasta manifestare, mai ales dupa conflictul de luni seara, din Piata Revolutiei. Toti cei care au luat cuvantul, printre care si Valentin Voicila, si-au exprimat regretul pentru cele intamplate cu o zi inainte, la dezvelirea Monumentului.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}