title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 23 iulie 1999

Deputatul aradean Titus Ghiorghiof - Virtual Arad News (c)1999Impresii naucitoare
-Domnule deputat, ati fost sapte zile in China. in ce cadru, in ce scop si cu ce impresii v-ati intors?
- Impresiile au fost absolut naucitoare. Dar, despre acestea vom vorbi mai "la vale". Mai intai, cadrul: vizita a delegatiei Camerei Deputatilor, la invitatia d-lui Li Peng, Presedintele Comitetului Permanent al Adunarii Nationale a Reprezentantilor Populari. Delegatia a fost condusa de Ion Diaconescu, presedintele Camerei Deputatilor.
Puncte de reper
-Care au fost principalele puncte de reper ale vizitei?
- Las la o parte vizitarea obiectivelor istorice si punctez, aleatoric, niste repere de maxima importanta politica si economica. Asadar...
* Intalnirea cu presedintele Chinei, Jiang Jemin
* Intalnire cu dl. Li Peng, presedinte le Comitetului Permanent al Adunarii Nationale a Reprezentantilor Populari, la Marea Sala a Poporului
* Vizita dlui Dai Bingguo, ministrul Departamentului International al Comitetului Central al P. C. Chinez la dl. Diaconescu, presedintele Camerei Deputatilor, la hotelul "Cladirea pentru oaspetii distinsi" (In paranteza fie spus, gaselnita numelui hotelului exprima de minune arta chinezeasca de "captatio benevolentiae")
* Intalnire cu dl. Tang Jiaxuan, ministrul afacerilor externe.
*Vizitarea municipiului Shanghai si a zonei de exploatare Pudong. In cadrul vizitei, intalnire cu Comisia pentru folosirea capitalului strain.
Taiwan - parte integranta a Chinei
-Spuneati ca au fost repere de importanta pe plan politic si pe plan economic. Sa le vedem pe cele de natura politica.
- Toate personalitatile chineze, incepand cu presedintele, au multumit Romaniei pentru pozitia in legatura cu statutul Taiwan- ului. Delegatia Camerei Deputatilor si-a exprimat pozitia ferma: Taiwan-ul este parte integranta a Chinei. Presedintele Comitetului National al Conferintei Consultative, in acord cu presedintele si cu ministrul de exteme, si-a exprimat satisfactia ca dintre toate tarile Europei Centrale si de Est cu care China intretine relatii, Romania a ramas cel mai consecvent prieten. Singurul repros a fost acela ca vizita ar fi putut avea loc mai devreme. Delegatia a motivat intarzierea prin situatia incordata din zona, ca urmare a conflictului din Iugoslavia.
De la un miliard de dolari in 1989, la 39 de milioane de dolari astazi
- Sa trecem la reperele economice
-Sa trecem, numai ca pentru a cuprinde toate aspectele ar trebui sa monopolizez ziarul "Adevarul" pentru vreo trei zile. In consecinta, va dau doar concluzia: dupa intalnirea cu Comisia pentru folosirea capitalului strain din zona Shanghai, factorii responsabili si-au exprimat vointa ferma ca in scurt timp nivelul schimburilor comerciale intre Romania si China sa ajunga cel putin la un miliard de dolari, cum era in 1989, fata de 39 de milioane de dolari, cat este acum. Insusi presedintele a spus ca exista disponibilitate pentru achizitionarea unor mijloace de transport fabricate in Romania, chiar cu conditia sa se mai inchida ochii in privinta calitatii.
"Azi am sa-nc,restez in grinda..."
-Spatiul ziarului "Adevarul", asa cum singur ati spus, este mai aglomerat decat spatiile comerciale de pe bulevard. Asadar, sa trecem la impresii.
- Nici nu stiu de unde sa incep: de la faptul ca am vazut chinezi plantand orezul bob cu bob, in apa pana la brau, pe o caldura naucitoare? De la faptul ca pentru prima data in istoria ei, China a reusit datorita politicii aplicate sa asigure integral hrana pentru un miliard si doua sute de milioane de locuitori? De la faptul ca acele parcuri industriale de dezvoltare ne fac sa regretam politica de faramitare aplicata in Romania dupa revolutie? De la faptul ca fiecare chinez care va ramane fara casa in zona Shanghai, in urma demolarilor, are asigurat un apartament la cheie, pe care va putea sa-l cumpere, beneficiind de credit cu dobanda minima? De la faptul ca -inca o data o spun - datorita politicii aplicate, nivelul investitiilor straine in zona Shanghai rivalizeaza cu San Francisco si Los Angeles? Sa le lasam, pentru ca vom putea reveni oricand.
- Eu zic sa ne spuneti care a fost impresia unui roman oaspete al Chinei?
-Asa cum am spus, absolut naucitoare. Nu poti, ca roman, sa nu exclami "...tu-i mama ei de viata!" cand il auzi pe presedintele Chinei recitand intr-o romaneasca fluenta versuri din Eminescu. Chinezii care erau de fata la intalnire s-au crucit vazand ca presedintele vorbeste cu noi romaneste si ca a stat de vorba cu noi o ora. Nici o delegatie nu a avut mai mult de 20 de minute. Ca si cum nu ar fi fost destul, sotia dlui Li Peng ne-a cantat "La oglinda". De notat ca sotia dlui Li Peng nu este o oarecare, ci este vicepresedinte al Comitetului Permanent. Cand am auzit-o, mi-am zis, vorba cantecului, "azi am sa-ncrestez in grinda." Merita "increstat in grinda" pentru ca este o dovada ca Romania este apreciata si iubita si nu trebuie sa se umileasca in fata altora
Gardieni in concediu fara plataSituatia financiara dezastruoasa in care se afla Consiliile locale din judet ii determina pe tot mai multi primari sa ia decizii nepopulare. Imediat dupa repartizarea bugetului, zeci de primari au luat hotararea de a-si lasa localitatile in bezna, pentru a economisi ceva bani la buget. Asa se face ca, in prezent, iluminatul stradal a fost intrerupt in peste 70 de localitati. Totodata aproximativ 20 de primari au fost nevoiti sa  rezilieze contractele cu Corpul Gardienilor Publici (CGP), fiind in imposibilitatea financiara de a-si mai plati facturile pentru serviciile prestate de aceasta institutie. Astfel, localitati ca Ineu, Cermei, Vladimirescu, Buteni, Zerind, Plescuta, Sagu, Zimandul Nou etc. au ajuns sa nu-si mai poata permite nici macar un gardian pubhc care sa asigure ordinea publica. Comandantul CGP, Ioan Klein, ne-a declarat ca doar zece gardieni au fost trimisi in concediu fara plata, in urma pierderii contractelor cu primariile, restul fiind redistribuiti altor obiective de paza. Klein se plange insa de faptul ca primariile care au reziliat contractele nu si-au platit facturile restante, care se ridica la peste 100 de milioane de lei. "Ne-am gandit sa actionam in judecata primariile care nu si-au achitat datoriile, insa nu am vrea si ajungem pana aici. Conform legii, primarul trebuie sa suporte penalitatile pentru intarzieri, pentru ca el a semnat contractul cu noi si nu l-a respectat, iar facturile restante trebuie suportate de bugetele locale" - spune seful CGP. Contactat de noi, directorul economic al Consiliului judetean - Gheorghe Nica, ne-a declarat ca 80 la suta din primarii sunt falimentare in acest moment. Multe dintre ele au, in acest an, un buget mai mic cu 70 % decat in 1998. "Potrivit noii legi a finantelor publice locale, bugetele trebuie sa se bazeze in primul rand pe venituri proprii. Consiliul judetean nu mai poute sa ajute aceste localitati, pentru ca bugetul nostru din acest an a acoperit doar 35 la suta din necesar" - a spus Gheorghe Nica, care a adaugat ca ar mai fi nevoie de cel putin 30 de miliarde de lei pentru ca primariile falimentare sa poata fi ajutate sa supravietuiasca. Bezna si lipsa oamenilor de ordine pot determina cresterea semnificativa a infractionalitatii, politistii avertizand ca intunericul este mediul propice de actiune al hotilor.
Pompierii in timpul concursuluiIn zilele de 19 si 20 iulie 1999, la Simeria (Hunedoara) a avut loc faza interjudeteana a concursurilor profesionale ale pompierilor civili, cu participarea Serviciilor de Pompieri Civili (SPC) de la localitati si agenti economici din judetele Alba, Arad, Bihor, Hunedoara si Timis. "In urma concursului la localitati, pe locul I s-a clasat SPC GIARMATA (Timis) iar pe locul II pompierii civili din comuna Felnac (sat Zadareni). La agenti economici pe locul I - SPC ELCTROCENTRALE Mintia (Hunedoara). Judetul nostru, reprezentat la agenti economici de SPC SC ASTRA VAGOANE SA ARAD, s-a clasat pe locul IV" ne-a informat lt. col.-Ioan Sechel, seful Biroului inspectii de prevenire a incendiilor din cadrul Grupului de pompieri "Vasile Goldis" din Arad. Castigatorii vor participa la etapa finala a concursurilor profesionale care se vor organiza in septembrie, in preajma Zilei pompierilor.
Vom primii biletele de tratament ? - Virtual Arad News (c)1999Pensionarii care vor sa prinda un bilet de tratament pentru perioada 30 august - 15 septembrie vor trebui sa se aseze la coada, in fata usii oficiului de pe Gheorghe Lazar, inca de la prima ora a zilei de luni. Seful oficiului, Mihai Bercea, ne-a declarat ca numarul biletelor primite pentru aceasta perioada este foarte mic, respectiv 200, in timp ce cererea este de cinci ori mai mare. Mihai Bercea spune ca se va cere o suplimentare a biletelor pentru statiuni, insa angajatii Directiei Muncii nu spera ca se vor primi mai mult de 20. Pensionarii isi pot depune formularele completate pentru obtinerea unui loc in statiunile de tratament in zilele lucratoare, cu exceptia zilei de miercuri, care este rezervata bugetarilor. Cativa pensionari ne-au contactat deja la redactie, spunandu- ne ca au banuiala ca angajatii oficiului din cadrul DMPS vor incerca sa faca "afaceri murdare" cu putinele bilete disponibile. Banuiala unora dintre pensionari a fost intarita de faptul ca lucratorii DMPS nu au afisat, la intrarea in institutie, anunturi cu privire la perioada in care se pot depune formularele, in acest fel bietii batrani pierzandu-si biletele prin neprezentarea la ghiseu.
Aradence in costume "decente" Virtual Arad News (c)1999Curiosi sa aflam ce fel de costume de baie poarta aradencele, am facut ieri o plimbare pe strand pentru a ne satisface aceasta curiozitate. Ceea ce am vazut ne-a convins ca tinerele din Arad prefera costume in doua piese, foarte "decente", viu colorate, mai mult sau mai putin la moda. Doar cateva fete aveau costume de baie mai decoltate care sa-i determine pe baieti sa priveasca indelung dupa ele. Si aproape deloc nu au putut fi zarite fete facand plaja topless. Doar B.C., 20 de ani, a avut curajul sa se expuna astfel la soare, considerand acest lucru "ceva normal". Dar ce le impiedica pe tinerele aradene sa renunte la partea de sus a costumului lor de baie? Mai rar pudoarea si deloc sfatul medicului. Motivul principal il reprezinta doar aspectul fizic: "Sunt grasa in partile esentiale" marturiseste J.Z.F., 39 de ani. De aceea, a optat pentru un costum de baie "cat mai latut". Tot ea adauga si un alt motiv. Nu ar dori ca cineva sa-i spuna copilului ei ca i-a vazut mama pe strand fara sutien. B. E., 67 de ani, recomanda tinerelor sa se expuna cat "mai multa piele la soare", deoarece acest lucru "nu ne deranjeaza, mai ales daca au corp frumos". Dar in ce conditii ar fi de acord fetele sa urmeze sfatul acestei doamne? "Daca n-as fi singura, mi-as da jos si eu sutienul. In alte conditii nu", ne marturiseste o tanara de 19 ani. Asadar, pe strandul aradean bunicile par sa fie mai emancipate decat tinerele, care evita sa faca plaja topless

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}