title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 23 aprilie 1999

Valea Muresului - Virtual Arad News (c) 1999Cotele Muresului sunt in continua crestere de cateva zile, datorita precipitatiilor abundente cazute in vestul si nordul tarii. Ieri dimineata, a fost atinsa cota de atentie la Savarsin, iar la amiaza Muresul avea nivelul de 350 cm, cu 25 cm peste cota de atentie. In jurul orei 11,00, a fost atinsa cota de atentie si la Radna, iar nivelul apei a continuat sa creaca rapid. Dispecerul de serviciu din cadrul Exploatarii Lucrarilor Hidrotehnice Arad ne-a precizat ca raul va continua sa cresca, fiind amenintate cu inundatiile terenurile din Valea Muresului si toate localitatile care au suferit si in urma inundatiilor din februarie. Primarii acestor localitati sunt in alerta, la fel si Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor. Conform prognozei hidrologilor aradeni, viitura va ajunge in municipiu astazi seara, nivelul maxim preconizat pentru Savarsin fiind de 401 cm, cu jumatate de metru peste cota de atentie. In municipiu, viitura va ajunge duminica, intre orele 10,00 12,00, cu un nivel de 440 cm, cu 15 cm peste cota de atentie. Specialistii ELHA au anuntat ca astazi va fi atins nivelul de atentie si la Nadlac, dar spun ca inundatiile nu vor fi la fel de puternice ca si in februarie, pentru ca lungimea undei de viitura este mult mai mica. Pana ieri, in Bazinul Crisurilor nu s-au inregistrat cresteri semnificative ale debitelor. Pagubele suferite de judetul nostru in urma ultimelor inundatii se ridica la peste 38 de miliarde de lei, fiind calamitate 15.000 de hectare de teren agricol si afectate de ape peste 2.000 de gospodarii. Potrivit prognozei meteorologice, vremea se va mentine instabila si astazi, precipitatiile fiind mai abundente in nordul tarii.
Ghöndör Marius, lider sindical - Virtual Arad News (c) 1999Ieri, a avut loc o conferinta de presa a Sindicatului Liber din Invatamant. Principalele puncte discutate au fost hotarhrile luate la intalnirea celor patru confederatii sindicale din invatamant. Aici s-a decis amanarea grevei stabilita in data de 26 aprilie pana in 24 mai. Hotararea a fost luata intr-o nota de solidaritate cu celelalte organizatii sindicale din alte ramuri ale economiei. Greva din 24 mai va fi continuata intr-o perioada adecvata pentru blocarea sfarsitului de an scolar. Piincipalele revendicari ale sindicalistilor sunt aplicarea integrala a Legii 154, asigurarea de catre Guvern a unui buget corespunzator pentru invatamant, respectarea de catre executiv a tuturor punctelor stabilite in protocolul reunit in 28 octombrie 1998. Pentru moment, cea mai mare problema este amanarea platii avansurilor pentru luna aprilie, pentru care guvernul nu a deschis inca finantarea, actiune motivata de lipsa fondurilor necesare. Intors de la Bucuresti, Marius Göndör, liderul organizatiei judetene a S.L.I. a declarat: "Prin amanarea termenului de declansare a actiunilor revendicative, cele patru confederatii nu fac altceva decat sa acorde inca un termen de gratie dat Guvernului." Inca de ieri, membrii ai S.L.I.A. au inceput strangerea de semnaturi ale personalului didactic ce va participa la greva din 24 mai. Prin aceste actiuni revendicative se incearca si schimbarea statutului cadrului didactic, reglementat in Legea 128, promulgata in septembrie 1997, precum si stabilirea a noi transe de vechime, care sa fie la un interval de trei ani, fata de cel de cinci, valabil in prezent.

Incepand din anul scolar 1999- 2000 pregatirea educatorilor si invatatorilor va fi in acord cu cerintele si cu practica internationala la nivelul colegiilor universitare de institutori. Elevii cuprinsi in clasele cu profil pedagogic in anul l998-1999 isi vor incheia pregatirea cu diploma de invatator/educator, conform legislatiei in vigoare. Liceele pedagogice (scoli normale) care asigurau pregatirea educatorilor si invatatorilor pot opta pentru urmatoarele alternative; transformarea in colegii universitare sub patronajul unei universitati de prestigiu; pastrarea profilului pedagogic pentru specializari precum bibliotecar scolar, documentarist, instructor animator, instructor de educatie extrascolara, pedagog scolar; schimbarea profilului, in acord cu cerintele retelei scolare. Un numar de 41 de unitati arondate la 21 de universitati sunt autorizate sa functioneze ca institutii de invatamant, superior de scurta durata (colegii de institutori) in care se vor pregati cei ce vor sa devina educatori si invatatori. "Oriunde in lume educatorii si invatatorii sunt absolventi ai unei institutii de invatamant superior, numai in Romania. acestia erau absolventi de liceu", a declarat ministrul Educatiei nationale. Pana acum au fost autorizate sa functioneze 41 de colegii pedagogice la: Arad (Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad); Blaj (Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba-Iulia); Focsani (Universitatea din Bucuresti); Bacau (Universitatea din Bacau); Baia Mare (Universitatea de Nord din Baia Mare); Cluj-Napoca, Bistrita- Nasaud, Odorheiu Secuiesc, Toplita, Sighet, Aiud, Oradea, Sibiu, Zalau, Sfantu Gheorghe, Satu Mare, Targu Secuiesc (Universitatea Babes- Bolyai din Cluj-Napoca); Brasov (Universitatea "Transilvania" din Brasov; Constanta, Calarasi, Slobozia (Universitatea "Ovidius" din Constanta); Drobeta Turnu Severin, Rm. Vilcea, Slatina (Universitatea din Craiova); Botosani (Universitatea "Al. I. Cuza din Iasi); Galati (Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati); Oradea, Beius ( Universitatea din Oradea); Petrosani (Universitatea din Petrosani); Pitesti, Giurgiu (Universitatea din Pitesti); Ploiesti (Universitatea "Petrol-Gaze" din Ploiesti), Suceava (Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava); Tirgoviste (Universitatea "Valachia" din Tirgoviste); Tirgu Jiu (Universitatea din Tirgu Jiu): Tirgu Mures (Universitatea,Petru Maior" din Tirgu Mures), Deva, Caransebes, Timisoara, Lugoj (Universitatea de Vest din Timisoara). Colegiul universitar pedagogic din Arad functioneaza din anul 1994 si are in prezent un numar de 380 de studenti, repartizati, normal, pe ani de studiu. Prima si a doua promotie de studenti au urmat forma de studiu de 4 ani, dar incepand cu anul universitar 1996-1997, cursurile Colegiului Pedggogic au durata de 3ani.

Valentin Paul neamt, primarul Aradului - Virtual Arad News (c) 1999Doua delegatii din Italia si Scotia au fost ieri in Arad, avand o intrevedere cu primarul Valentin Paul Neamt si alti reprezentanti ai municipaiitatii. Vizita se incadreaza intr-un program regional de dezvoltare de lunga durata, care are ca parteneri regiuni din patru tari (Romania, Italia, Scotia si Polonia), presedintia programului fiind detinuta de municipiul Arad. Intalnirea de ieri a fost prima pe marginea derularii proiectului, care prevede colaborari in domenii privitoare la serviciile urbane si regionale, metodele de lucru ale autoritatilor locale si strategiile de dezvoltare regionala. Comisia Europeana finanteaza proiectul cu suma de 700.000 de euro, orasului nostru revenindu-i circa 125.000 de euro.

In aceasta primavara, Casa de Cultura a orasului Pancota va gazdui mai multe intalniri stiintifice pe teme geografice si de interes larg. Prima intalnire (care va avea loc la mijlocul lunii aprilie), intitulata sugestiv "Ce stim despre aparitia vietii pe Pamant" va avea ca invitati profesori de istorie si de stiinte naturale. In acelasi cadru va avea loc si o expozitie de carte. In luna mai se va organiza la aceeasi casa de cultura din oras un concurs geografic intitulat "Calatorie in harta economica a Romaniei", de asemenea avand ca invitati profesori de geografie care vor tine cateva discursuri pe aceasta tema.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}