title

* Stirile pe scurt:   ...

Stirile Zilei

Marti, 23 februarie 1999

De la Inspectoratul de Protectie Civila a Judetului Arad, prin capitanul Ilie Costache, seful turei operative de serviciu, am aflat ca pana ieri, la orele 19,00, au fost afectate mai bine de 15 localitati ca urmare a precipitatiilor abundente cazute in ultimele zile in Arad. Astfel, in comunele Apateu, Cermei, Avram Iancu, Beliu, Hasmas, Brazii, Pecica, Tarnova precum si in satele Siad, Clit, Botfei, Urvis, Hasmas s-au produs inundatii in locuinte sau pe caile de acces, primarii fiind neputinciosi in fata acestora. Pe canalele care strabat comuna Apateu apa creste cu 15 cm/ora. Primaria Apateu a intervenit prin suprainaltarea digurilor cu 1000 de saci de nisip si a solicitat 500 saci si 2- 3 rabe cu nisip. In satul Siad a fost inundata o locuinta din care au fost evacuati proprietarii, iar la Pecica 10 case au fost inundate. Este deasemenea, impracticabil, din cauza inundatiilor, DJ 709 Cermei - Avram Iancu pana la Beliu si DJ 707 B in dreptul comunei Petris. Aici, circulatia a fost interzisa. In comuna Tarnova, 5 gospodarii au fost inundate, familiile au fost evacuate la Caminul cultural iar primarul solicita mijloace de transport. Au fost inundate 10 gospodarii in satul Comanesti, 12 -Urvis, 4 - Clit si 6 in Botfei. Drumurile impracticabile sunt cele intre Hasmas- Urvis, Hasmas-Clit si Agrisu Mic-Botfei. Prefectura Judetului Arad s-a sesizat in legatura cu aceste inundatii, ieri seara, la orele 20,00, la sediul Inspectoratului de Protectie Civila intrunindu-se de urgenta Comisia Judeteana de Aparare Impotriva Dezastrelor in vederea stabilirii unor solutii pentru situatia creata. Voichita Stetco, dispecer de serviciu la Exploatarea Lucrarilor Hidrologice ne spune: "In Arad, in ultimele 12 ore cantitatile de apa au masurat pana la 27,7 L/mp (Sebis). Cotele de atentie pe raul Mures se mentin sub cotele de aparare." De la Centrul Meteo Arad, Carmen Sarga ne declara: "Ploaia va continua sa cada pana catre ziua de vineri. Astazi dupa-masa se asteapta in judet lapovita si ninsoare."

Facultatea de drept din Arad - Virtual Arad News (c) 1999Sambata, in aula Stefan Cicio Pop a Facultatii de drept, a avut loc intalnirea rectorului Aurel Ardelean si a altor profesori universitari cu dirigintii claselor a XII-a si cu directorii scolilor din care acestia fac parte. Invitat special la aceasta intalnire a fost prof. Stefan Costea prorector la Universitatea "Spiru Haret" si director adjunct al catedrei de sociologie a Academiei Romane. Pentru inceput, rectorul Aurel Ardelean a prezentat realizarile de pana acum ale Universitatii si planurile de viitor ale acesteia. In ceea ce priveste planurile de viitor, Universitatea intentioneaza sa doteze spitalele care vor fi transformate in clinici universitare, cu ecografe si tomograf. Totodata s-a primit aprobarea Ministerului Educatiei Nationale, de-a scolariza studenti in limba franceza, aceasta datorindu-se aplicarii sistemului de credite transferabile. Universitatea intentioneaza sa introduca si invatamantul la distanta, acesta fiind o forma complementara de baza. Pana acum, editura Universitatii a tiparit peste 600 de titluri din diferite domenii de activitate. De asemenea subventiile in cadrul Universitatii se realizeaza prin aportul cadrelor didactice si a studentilor. Universitatea apartine fundatiei "Vasile Goldis " care este o institutie de interes public cu baza materiala proprie.

Dorinta tarii noastre de a intra in Uniunea Europeana presupune si alinierea ei in standardele europene care functioneaza deja in Occident. Unele hotarari in aceasta directie au fost luate. Altele urmeaza a fi luate. Punctele de trecere a frontierei vor intra primele in ceea ce priveste parametrii europeni. Vama Nadlac este cea mai moderna din tara. Ale cui merite sunt, nu e cazul si nici locul sa scriem. Cert este ca din aceasta modernizare vor avea de castigat toti cetatenii, atat romani cat si straini. Dl. colonel Nicolae Maris, comandantul P.C.T.F. Nadlac, ne-a spus urmatoarele: "Punctul de frontiera Nadlac este cel mai modern din tara. Cateva argumente care sustin aceasta afirmatie ar fi ca, spre sfarsitul anului '98 am primit , cateva calculatoare ultraperformante, model '98. Finantarea acestora s-a facut din fondurile ! PHARE. Baza de date ce poate fi stocata in aceste calculatoare este pe 10 ani. In dotarea noastra a intrat si un ,,detector de contrabanda". Vis-a-vis de acesta pot sa spun ca aparatul este unul de ultimul tip si este folosit de toate politiile vamale occidentale. Principala caracteristica a acestuia este ca masoara masa moleculara a marfurilor si astfel pot fi depistate foarte usor marfurile de contrabanda." Alte aparate in dotarea politiei de frontiera Nadlac ar fi: endoscopul si un comparator video care poate cerceta un document in 8 feluri. In alta ordine de idei, dl. colonel Maris a afirmat: "Numai in doar cele cateva luni de functionare a vamii la capacitatea sa (din primavara pana in toamna, punctul a fost deschis doar TIR-urilor si autocarelor - n.r.) au trecut prin P.C.T.F. 1.456.327 de calatori si 343.657 de masini, in '98 am descoperit 109 de infractiuni din care la Legea frontierei 82 de cazuri, pasapoarte false 12, furturi auto: 2 si alte infractiuni 13. De asemenea, a fost date 762 de contraventii in valoare de 105.170.000 milioane lei Ne-au fost predate un numar de 4.33l de persoane de catre politistii unguri. Dintre acestia, am predat la randul nostru organelor de politie spre cercetare 145 de cetateni, din care 28 erau urmariti general si 111 persoane cu alte infractiuni", a conchis dl. colonel Nicolae Maris.

Arestarea liderului PKK, Abdulah Öcalan, a avut ecouri si pe malurile Muresului. Pentru a se alatura conationalilor lor, kurzii din Penitenciarul Arad au decis ca este cazul sa-si faca propriul protest. Si pentru ca protest fara televiziune nu se poate, ei au convins conducerea sa convoace o echipa a Televiziunii Arad, pentru a imortaliza marele moment. Drept urmare, mitingul a fost amanat pana sambata, in jurul orelor 13,30, cand echipa solicitata a ajuns la penitenciar. Patru din cei sase kurzi care-si ispasesc pedeapsa la Arad, adica doua treimi sau 66,66 la suta din efective, au raspuns prezent chemarii PKK. Ei s-au aliniat in fata camerelor de luat vederi, dotati inclusiv cu pancarte confectionate in conditiile vitrege ale detentiei, si au inceput sa strige lozincile prin care cereau libertate pentru Öcalan. Numarul mic al participantilor a fost compensat de decibelii aruncati in exces din gatlejurile celor patru urmasi ai mezilor din vechea Persie. Si pentru ca orice miting care se respecta are in program o ardere de steag, kurzii din Arad au reusit, din toate saracia lor, sa-si faca propriul steag pentru ars, impodobit cu culorile Greciei. Astfel, camerele de luat vederi au imortalizat arderea si apoi calcarea resturilor fumegande a ceea ce s-a dorit a fi steagul Greciei iar un detinut, inca neprecizat, a ramas sa doarma in frig fara cearsaful din dotare. Dupa acest moment, mitingul s-a sfarsit in deplina ordine, kurzii revenind in celule dupa vreun sfert de ora de manifestatie. Astfel a intrat in istorie primul miting autorizat si televizat in Penitenciarul din Arad. Asteptam minerii cu mitingul de solidarizare si Miron Cozma si hotii de benzina care se solidarizeaza cu accizele lui Remes.

Pregatire testare la limba Romana - Virtual Arad News (c) 1999Un numar de 7000 de elevi din clasele a VIII-a din aproape 150 de scoli generale au sustinut, vineri, un test similar celui de la examenul de capacitate care va avea loc in luna iunie. Examenul s-a desfasurat in 50 de centre scolare, cate unul in fiecare judet si sase in municipiul Bucuresti, astfel incat trei-patru unitati scolare sa fie arondate centrului organizator. In judetul Arad centrul organizator a fost cel din Pancota, aici sustinand examenul de simulare 198 de elevi, iar la celelalte doua centre arondate, cel din Tarnova, respectiv Scoala Generala nr.13 au fost inscrisi in total 215 elevi. Participantii la examenul experiment au avut de rezolvat unul din testele de limba si literatura romana, matematica, istorie-geografie si limba materna (in cazul minoritatilor), pe care SNEE le-a elaborat pentru aceasta ocazie. "Rezultatele examenului de simulare nu se cunosc inca. Centrul de la Pancota a fost cel nominalizat de catre Ministerul Invatamantului, de aceea noi vom trimite Comisiei nationale de evaluare doar rezultatele obtinute de elevii de la acest centru. Eu consider examenul foarte util. Pentru majoritatea elevilor, aceste teste sunt bine-venite, intrucat ii obliga sa se pregateasca din timp; de asemenea, in iunie ei vor sti cu exactitate cum trebuie sa procedeze" - ne-a informat Mihai Matekovits, inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Arad. Examenul de capacitate se va desfasura in perioada 1-5 iunie 1998, in 2000 de centre scolare, subiectele urmand sa fie transmise prin intermediul televiziunii sau al radioului.
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}