title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 22 septembrie 1999

Regele Mihai isi revendica bunurileDupa 1989, Regele Mihai a vizitat de destule ori Romania. A fost si cu siguranta va mai veni. Vineri, fostul suveran a inaintat o cerere prin care solicita sa-si primeasca toate bunurile mobile si imobile care i-au fost confiscate. Ba mai mult, a repetat cererea si pentru ceilalti membri ai Casei Regale, din martie 1945.
Presedintele PDSR Ion Iliescu a criticat intentia Regelui Mihai de a-si recupera proprietatile din Romania, aratand ca fostul suveran declarase, in urma cu cativa ani, ca "nu are nici un fel de pretentii". In opinia fostului sef al statului se urmareste refacerea averii regelui, deoarece, la articolul 2 din proiectul de lege privind retrocedarea imobilelor nationalizate, se prevede restituirea bunurilor care au fost donate statului roman. In acest material nu ne-am propus sa dam sau nu dreptate Regelui Mihai, sau altora, ci am incercat sa luam "pulsul" catorva parlamentari aradeni (dintre cei care nu se tot ascund de presa) pentru a afla ce parere au despre demersul fostului suveran. In acest sens am adresat fiecaruia dintre cei intervievati doua intrebari: 1.Ce parere aveti despre faptul ca Regele Mihai a inceput sa-si ceara inapoi proprietatile? 2.Ce credeti ca va obtine pana la urma?
Radu Ghidau, deputat PNTCD: 1. "Mi se pare ca cererea Regelui Mihai este absolut normala. Domnia sa cere doar proprietatile personale. Cele pe care le-a detinut in nume personal. Intr-adevar trebuie facuta o distinctie foarte clara intre proprietatile personale si proprietatile Coroanei. Ultimele apartin acum statului roman ". 2. "Eu sper sa le obtina".
Mihaita Calimente, deputat PNTCD: 1. "Regele Mihai este un cetatean ca oricare altul in aceasta tara. Nu vad de ce s-ar face o diferenta intre majestatea sa si alti cetateni. Confuzia se face, sau este facuta cu rautate, de catre stanga politica. Trebuie sa-si primeasca proprietatile innapoi. Nu cele care au apartinut Coroanei, ci cele personale". 2. "Banuiesc ca le va obtine".
Ion Ratiu, deputat PNTCD: 1. "Regele este un cetatean roman. El trebuie sa aiba aceleasi drepturi ca si toti cetatenii romani". 2. "Acum nu prea cred ca va obtine prea mult. In forma in care arata aceasta lege a restituirii. Nu vad cum se va putea ajunge sa-si recapete tot, dar, se va face agitatie, se va ridica lumea impotriva dansului, totul fara nici un argument. Repet, este cetatean roman. Toti vor beneficia de aceeasi lege a restituirilor ".
Titus Gheorghiof, deputat PNL: 1. "Daca se pune problema ca el este rege si nu e om, atunci populatia va fi impotriva monarhiei. Daca se pune problema juridic, Regele ca oricare alt cetatean, adica nu intervin titlurile, are dreptul la proprietatile sale personale." 2. "La aceasta intrebare nu ma pot pronunta inca deoarece legea nu este promulgata. Deci, nu va pot raspunde nimic. Vom vedea."
Emil Putin, deputat PSDR: 1. "Nu mi se pare o chestiune iesita din comun. Si Regele are drepturi ca oricare alt cetatean. Insa, din punct de vedere al bunurilor, nu mi se pare corect sa ceara decat bunurile sale personele. Adica, Castelul Savarsin-da, Castelul Peles-nu". 2. "Dupa legislatia actuala nimic. Dupa admiterea legii care a trecut in acest moment de camera Deputatilor, probabil ca va obtine Savarsinul si alte bunuri personale. In nici un caz nu va obtine ceea ce a apartinut inainte Coroanei. Adica, Pelesul".
Membri delegatiei americane vor colaborare cu RomaniaIeri dupa-masa, opt membri ai delegatiei americane, ce viziteaza Aradul in aceasta perioada, s-au intalnit la Camera de Comert, Industrie si Agricultura cu conducerea acestei institutii. Au mai fost prezenti subprefectul judetului, Levente Bognar, presedintele si vicepresedintele Consiliului Judetean, Dan Ivan, respectiv Achim Alexa, Adrian Nitu, directoul Zonei Libere Curtici - Arad. Principala tema de discutii a constituit-o dezvoltarea relatiilor economice dintre statul Ohio si Romania. In acest sens, asistentul guvernatorului statului Ohio, si totodata director general pentru relatii externe al acestui stat, August B. Pust, a prezentat o propunere de colaborare intre cele doua state. "Dorim sa infiintam o camera de comert romano-americana cu sediul general in Ohio, care sa fie ambasadorul dintre tarile noastre. De asemenea, vrem ca orasele noastre sa se infrateasca cu orase romanesti, iar prioritatea principala sa fie schimburile economice". Statul Ohio si Romania sunt parteneri de afaceri din 1991. Daca in acel an valoarea afacerilor se cifra la 1 milion de dolari, nivelul acestora a crescut azi cu 372%. Ca raspuns la propunerea facuta de Pust, Dan Ivan a spus: "Daca americanii isi dau seama ca noi, romanii, suntem competitivi, un sprijin din partea lor este bine-venit".
Ca o curiozitate, amintim ca in Ohio exista cea mai mare comunitate de romani din SUA.
Sabin Baltat - director CJASS AradConvorbire cu dl. Sabin Baltat, director general la CJASS Arad
-Domnule director general, pentru inceput, spuneti-ne cati medici de familie acreditati exista si care este numarul de asigurati inscrisi pe listele aferente ?
- Pana astazi 285 medici au incheiat contract cu Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate (CJASS) Arad, iar in privinta populatiei pot sa va spun ca circa 80 la suta este inscrisa.
- Pentru ca este important, sa reamintim ce se intampla cu cei care inca n-au facut acest pas?
- E simplu. Cine nu e inscris la vreun medic de familie nu poate fi consultat in caz de boala numai contra-cost. De asemenea, nu poate beneficia de medicamente gratuite sau compensate. Se intelege ca trebuie platite inclusiv serviciile spitalicesti, iar costul unei operatii simple poate duce pana la 15 milioane lei. Intr-un spital, serviciile costa peste 150.000 lei pe zi, masa circa 70.000 lei, tratamentul in jur de 200.000 lei, medicatia poate fi de 500.000 lei. Una peste alta se poate ajunge usor ca o zi de spitalizare sa coste un milion de lei. Acesta e marele castig al asiguratilor, in plus, pe langa tratament, pacientul e trimis la medicul specialist la care trebuie.
- Apropos de medicamentele gratuite care ar trebui sa se acorde veteranilor de razboi, din cate stim noi, pana la aceasta ora, in Arad nu s-a infiintat inca o casa de asigurari paralela. De care sa bene6cieze persoanele in cauza, printre care si veteranii de razboi.
- Potrivit legii, veteranii de razboi sunt asigurati ai Casei Ministerului Apararii Nationale. Dupa stiinta mea exista medici militari la Politie si la Casa Armatei. Chiar acum este in Arad directorul general al Casei M.Ap.N din Bucuresti, pentru a incheia un protocol cu noi privind accesul la serviciile medicale a asiguratilor in cauza
- Mai poate exista situatia in care desi angajatului i s-a retinut procentul pentru fondul de sanatate, acesti bani n-au fost virati in contul CJASS. Dupa care angajatul ajunge in spital insa, practic, el nu are calitatea de asigurat. Ce se intampla in acest caz?
- Acestuia i se calculeaza nota de plata pe care respectivul salariat n-are decat s-o recupereze de la unitate. Pacientul ramane debitor al spitalului. Daca nu se rezolva, ulterior spitalul il da in judecata...
-Domnule director, care mai este situatia platilor restante la fondul CAS?
-Situatia platilor restante se mentine inca destul de grava pentru ca valoarea lor a ajuns la 30 miliarde lei. Atat avem de recuperat de la diversi agenti economici in conditiile in care si nivelul incasat este tot de circa 30 miliarde lei, din care 7 miliarde sunt de recuperat din 1998.
-Care sunt cei mai mari debitori ?
-Aris (peste 3 miliarde lei), Alfar (1,5 miliarde lei), Prod Petrom Schela Arad (1 miliard 300 milioane lei), Armopan (1 miliard 200 milioane lei) etc.
- Cum o sa procedati pentru recuperarea acestor bani ?
- Deocamdata este in derulare procedura de executare silita. Ii atentionam pe cei in cauza ca este de datoria noastra sa urmam orice cale legala pentru a ne recupera creditele.
- In final, spuneti-ne la cat ajunge castigul unui medic de familie acreditat ?
- Acest lucru depinde de numarul de pacienti pe care il are fiecare medic, tinandu-se cont ca valoarea unui punct acordat de CJASS este de 6.722 lei pentru un asigurat. Castigul brut al unui medic se afla inmultind 6.722 lei cu numarul de pacienti inscrisi pe lista
- Va multumim.
A consemnat
Cosmin Trif
Aradenii se inghesuie sa-si plateasca taxeleObisnuit ca mai tot timpul sa i se ia, contribuabilul roman a devenit excesiv de zelos in a-si achita darile catre stat, cu toate ca acestea sunt mult supradimensionate fata de restul Europei, iar populatia din Romania este tot mai saraca. Frica de penalitati, care a secatuit bugetul, si asa modic, al familiei, face ca dupa trei trimestre de la aplicarea noilor taxe si impozite locale (pe terenuri, cladiri etc.) si care sunt de vreo 300 de ori mai mari decat anul trecut, 80 la suta din cetatenii municipiului Arad sa verse Trezoreriei banii pe care acestia trebuiau sa-i vireze statului pana la finele anului. Asta daca ne referim doar la persoanele fizice, iar cat priveste cele juridice toate evidentele, verificarile se fac in baza Ordonantei 50 de catre Primarie. Pentru municipiul Arad exista ceva probleme la transferul platilor din taxe si impozite locale (pe cladiri, terenuri) de la Administratia Financiara catre Primirie, care, conform Legii Finantelor Publice Locale, se va ocupa de colectarea si gestionarea veniturilor. Asta in ceea ce priveste agentii economici. Directorul Administratiei Financiare a municipiului Arad, Petru Has, ne-a declarat urmatoarele: "Pana la 30 septembrie a.c., aceasta operatiune trebuia sa functioneze sub comanda Primariei, dar din cate am inteles, din lipsa de spatiu, acest lucru nu s-a petrecut. Asa ca, se pare ca se va decala cu ceva timp acest proces ". Este bine de stiut ca printre cei 80% dintre cetatenii Aradului care si-au platit darile, se numara si cei ce-au completat foi de varsamant pentru plata impozitelor pe autoturisme, iar procentul a rezultat in urma unei medii intre contribuabilii ce au achitat inca de la inceputul anului integral sumele datorate statului si cei ce o fac trimestrial. In urma unei colectari bune a veniturilor la bugetul local s-au modificat si penalizarile de la 0,3 la suta pe zi pentru fiecare zi depasita pe trimestru (15 martie - 15 iunie - 15 septembrie), cum era pana in data de 31 august a.c., la 3 la suta pe luna cat este in prezent. Penalitatile sunt calculate pe trimestru, pe luna sau pe fractiune de luna. Aceasta se refera la faptul ca daca cineva nu-si plateste impozitul, sa zicem pana la 15 septembrie, si o face in 16 este totuna cu data de 14 octombrie, ambele fiind inainte de perioada limita de 15 octombrie. Petru Has, conchide: "Aradeanul este un om cu constiinta si de aceea noi suntem multumiti de modul in care impozitele au fost colectate pana in prezent la buget." Din pacate, o parte din aceste sume iau calea Bucurestiului, fara ca acei de acolo sa aiba vreo contributie la prosperitatea zonei noastre. Si in acest fel se greveaza viitorul oamenilor de aici prin "inabusirea" dezvoltarii economice.
Dialog cu elevi de la Liceul Pedagogic - Virtual Arad News (c)1999In aceasta saptamana ne vom opri asupra Liceului Pedagogic "Dimitrie Tichindeal". Am avut prilejul si fericirea sa purtam un dialog cu o clasa de... fete. Un singur baiat era ratacit printre ele. Tineretea, frumusetea si inteligenta lor ne-au coplesit. Toate acestea "in amurg de liceu", cand timpul parca e mai nerabdator ca niciodata cu ele. Pentru ca taina farmecului tineretii nu consta in puterea de a infaptui orice, ci in puterea credintei ca poti realiza orice... Ce cred, care sunt temerile, aspiratiile, visurile si implinirile lor veti vedea in cele ce urmeaza... Orice tanar, la absolvirea liceului, cu mult inainte de BAC, incepe sa faureasca planuri de viitor. Mai fanteziste sau mai realiste pe alocuri, ele ocupa o buna parte din mintea adolescentilor aflati in ultimul an de liceu. Spre deosebire de alte licee absolvirea ,,pedagogicului" ofera reale sanse de incadrare. De aceea, multi dintre ei sunt decisi sa ramana in invatamant. chiar daca in paralel vor continua studiile. Iata ce ne spunea Mihaela Iacob: "Voi face si facultate, si "invatamant". Vreau sa dau la Stiinte Economice pentru ca imi place matematica. Cand ne-am inscris la liceu am avut promisiuni ca vom avea post asigurat. Nu stiu daca este chiar asa..." In aceeasi situatie sunt Raluca Vagner si Camelia Pascoi, care vor imbina predatul cu studiul.  Alegerile celorlalte fete sunt variate, ele dorind sa invete jurnalistica, psihologie, litere, majoritatea indreptandu-se spre invatamantul de stat.
O diriginta moderna
In multe dintre liceele aradene orele de dirigentie nu decurg tocmai cum ar trebui. Dar sa nu intram in amanunte pentru ca, iata, la clasa a XIII-a de la "Dimitrie Tichindeal" orele de dirigentie sunt pe placul elevilor. "Discutam tot ce ne intereseaza. Mai ales despre sex. Pentru ca e "profa" de "bio". Ne intelege, este aproape de noi si ne sprijina...", ne marturisea o eleva simpatica. Nota 10 doamnei Sofia Neamtiu (nici o legatura cu prefectul).
"Stim ca ni se pregateste un bac special"
Cand vine vorba de sistemul de invatamant din Romania, fetele sar ca arse, avand multe sa ne spuna pe aceasta tema..." Pe noi se testeaza  noile metode de invatamant.   Habar n-avem cun o si fie bac-ul. Stim doar ca ni se pregateste un bac special..."   ne spunea Aurelia Muresan. Florina este si mai vehementa "Ar trebui sa se puna un accent deosebit pe romana, pedagogie, stiinte socio-umane si psihologie, iar restul sa fie doar complementare... nu putem sa le invatam chiar pe toate! ..." O parere pertinenta am retinut de la Cristina Coman: "Profesorii ne pun sa tocim de parca am fi calculatoare in loc sa ne ajute sa gandim...". Cu aceasta din urma opinie toate fetele sunt categoric de acord, aplaudand-o frenetic.
Cel mai sexy..."prof"!
Intrucat in clasa a XIII-a fetele detin o majoritate covarsitoare, am fost nevoiti sa alegem cel mai sexy profesor. Dupa o disputa zgomotoasa, tinerele adolescente au hotarat: d-nii Ilica (profesor de lb. romana) si... Haidu (profesor de matematica!). Desi au supus la vot, egalitatea a fost deplina intre cei doi profesori, asa ca i-am suit pe ambii pe cea mai inalta treapta a podiumului. La fel s-a intamplat si la "cel mai bun dascal", unde Alina Roman si Mioara Oprea au primit voturi sensibil egale. Profesori severi, fetele spun ca nu au, deoarece reusesc sa-si impuna punctul de vedere...
"... Trebuia sa primesc un milion de lei pe abonamente !..."
Pe langa problemele inerente varstei adolescentei, fetele (plus baiatul) din a XIII-a A au doua "of"-uri. Primul ar fi legat de faptul ca nu a aparut inca programa pentru BAC. Al doilea ,,of", la fel de grav, este legat de abonamentele de tramvai. Scolile primesc (sau ar trebui sa primeasca) contravaloarea a 50% din abonamentele elevilor pe transportul  in ccmun. Din pacate, in multe licee acesti bani nu s-au mai primit... "Pe anul scolar trecut ('98-'99) trebuia sa primesc l.000.000 de lei!   Multi dintre noi venim din alte localitati si avem bani multi de primit pe abonamente!...". In speranta ca cineva le va auzi doleantele, va lasam pe dumneavoastra sa trageti singuri concluziile.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}