title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 22 aprilie 1999

Tramvaiul - necesitate sau lux - Virtual Arad News (c) 1999Mult asteptata semnare a protocolului dintre Consiliul Judetean si cel Local, privind predarea-primirea unor societati comerciale de interes local si a unor institutii de cultura aradene, s-a produs. Dan Ivan si primarul Neamt au cazut la intelegere. Insa aradenii care se asteapta ca acordul celor doi edili sa le fie favorabil, se inseala. Preturile practicate de cele trei societati importante care au trecut in subordinea Consiliului Local vor exploda in perioada imediat urmatoare. Compania de Transport Public si Arterm, in situatia in care proiectul Primariei se va materializa, vor fi private de subventia pe care pana acum au primit-o din bugetul statului. Intr-o instiintare trimisa Prefecturii, primarul Valentin Neamt aduce la cunostinta prefectului Neamtiu ce un punct nevralgic in construirea bugetului pentru municipiu este cuantumual subventiilnr alocate pentru asigurarea protectiei sociale a populatiei prin Arterm (pentru energia electrica) si Compania de Transport Public (pentru transportul in comun). Asta, deoarece suma alocata pentru subventii ar fi de 43,2 miliarde lei, ceea ce reprezinta practic 23% din bugetul Consiliului local. In consecinta, Primaria doreste ca la Compania de Transport Public sa se acorde, incepand cu luna viitoare, subventii doar pentru transportul unor persoane defavorizate, nemaiacordandu-se nici o subventie pentru cheltuielile materiale! Astfel subventiile lunare scad de la 2,3 miliarde lei la 0,8 miliarde lei. La Arterm "preconizam sa nu mai acordam nici o subventie pentru apa calda, astfel incat cheltuielile cu subventiile la Arterm vor fi "0" in perioada iunie octombrie(...) Din luna noiembrie urmeaza sa acordam subventii pentru incalzire doar pentru unele persoane cu venit foarte redus(...)" - puncteaza primarul Neamt. Din aceasta.cauza pretul unui bilet de tramvai, inca de luna viitoare, creste la 1800-2200 lei/calatorie; pretul gigacaloriei livrata de S.C. Arterm va ajunge de la 122.000 lei (pret subventionat) la 199.000 lei (pret real). Directorul Arterm, Doru Campan, aprecraza ca in situatia in care proiectuI Primariei va fi avizat, aradenii vor plati cu 77.000 de lei mai mult (adica peste 60%), pentru pretul de livrare a energiei termice ne declara Petru Cuvineanu, director tehnic CTP. "Pentru compania noastra, reducerea subventiilor inseamna o reducere a cheltuielilor de intretinere si posibil si o mica reducere de personal aferent activitatii care nu mai poate fi prestata. Pretul unui abonament pe o linie urbana ar putea urca la 56.000- 60.000 lei. Ceea ce se intampla la Arad nu este valabil si in alte parti ale tarii, unde s-au acordat subventii, pe alocuri chiur de 100% ( Ploiesti)." Este clar ca aradenii vor avea din nou, de suferit. Pentru a nu fi impovarat bugetul municipiului va fi afectat buzunarul platitorilor de impozite si taxe.
Santierul arheologic Cladova - Virtual Arad News (c) 1999-As incepe cu intrebarea care este rolul arheologiei in cadrul cercetarii muzeale?

Muzeul, ca si institutie de cultura, indeplineste rolul de pastrare si valorificare a investigatiilor materiale si spirituale create de civilizatia umana in decursul vremii. Principalele functii ale oricarui muzeu sunt acelea de imbogatire a colectiilor, de conservare si restaurare si apoi de valorificare stiintifica si expozitionala. Imbogatirea patrimoniului muzeal se poate face prin mai multe cai: donatii, achizitii, cercetare. Arheologia, respectiv cercetarea arheologica, care presupune documentare, cercetare de teren, sondaje si cercetarea propriu-zisa, aduce muzeului piese din diferite epoci istorice care se constituie in marturii ale trecutului. Cercetarile arheologice se desfasoara pe baza unui plan intocmit din timp de catre specialisti si aprobat apoi de Comisia Nationala de Arheologie.

Care au fost obiectivele si principalele puncte cercetate in 1998? Rezultate?

In conformitate cu Planul de sapaturi, in campania din anul 1998, specialistii arheologi de la Muzeul Judetean Arad au urmarit investigarea unor situri arheologice complexe, referitoare la civilizatia dacica, perioada daco-romana si civilizatia medievala romaneasca. S-au efectuat sapaturi in straturile arheologice de la Savarsin, punctul "Cetatuia", Cladova, punctul "Dealul Carierei" si Arad - punctul "Teatrul Vechi".

La Savarsin, cercetarile efectuate de arheologii Mircea Barbu si Peter Hügel au urmarit stratigrafia asezarii, ale carei inceputuri dateaza din sec. IV i.d.H., si care dureaza pana in sec II d.H. Pe langa materialele cunoscute din celelalte campanii (ceramica, unelte, arme, podoabe etc), in aceasta campanie a fost surprins un atelier pentru prelucrarea metalelor. Descoperirea acestui nou atelier, corelata cu descoperirile anterioare (atelier si cuptor de redus minereul, locuinte, cimitir de inhumatie), plaseaza asezarea de la Savarsin in galeria celor mai importante fortificatii si asezari dacice din tara.
In campania din 1998, la Cladova, arheologii Vasile Boroneag, G. Pascu Hurezan, Peter Hügel au urmarit sistemul de fortificare al asezarii de epoca dacica si medievala de pe latura de vest, precum si delimitarea clara a cimitirului medieval. In urma sapaturilor efectuate a rezultat un bogat material arheologic. Merita sa semnalam, in acest context, ceramica pictata dacica descoperita intr-o locuinta. Tot in locuinta a aparut si un fragment de podoaba, rara in descoperirile din tara, si anume, un fragment dintr-o "centura cu astragale". Descoperirile sunt de o mare importanta, nu numai prin prisma raritatii, dar ele sunt repere sigure pentru cronologia asezarii si a importantei ei.

In sfarsit, la solicitarea Consiliului Judetean si a Ministerului Culturii din Austria, Muzeul Judetean, prin specialistii sai, a efectuat o "sapatura de salvare", la Teatrul Vechi Arad. Cercetarea a urmarit lamurirea unor aspecte de constructie urbana legate de proiectul de conservare - restaurare al monumentului, proiect finantat de institutiile amintite mai sus. Fara a obtine material spectaculos, cercetarea a lamurit aspecte legate de stratigrafia zonei, a relatiei dintre orasul medieval si constructiile de sec. XVII- XIX; cercetarea de la Teatrul Vechi mai este importanta si din punct de vedere metodologic, dovedind necesitatea unei cercetari interdisciptinare pentru "citirea" unui necunoscut.

Cum valorificafi aceste rezultate?

O prima valorificare s-a facut deja prin prezentarea cercetarilor din 1998 la Sesiunea de arheologie de la Sanicolaul Mare - Timisoara, unde au fost prezenti toti arheologii de la muzeele din vestul tarii. In luna mai vom prezenta rapoartele anuale la Sesiunea nationala de arheologie, organizata de Ministerul Culturii. In sfarsit, cercetarile arheologice vor a mai bine valorifivate prin articole, studii, ele fiind caramizile viitoarelor monografii istorico-arheologice.

Ce planuri aveti pentru 1999?

Planul de cercetare pentru 1999 vizeaza, in primul rand, continuarea sapaturilor in trei statiuni: Savarsin, Cladova, Buteni. De asemenea, speram sa incepem o cercetare sistematica la monumentele medievale din Podgoria Aradului. Concomitent vom urmari zona orasului Arad, greu accesibila noua, dar cu foarte multe intrebari care asteapta raspunsuri. Aceasta si in functie de fondurile care ni se vor aloca, fonduri care in ultimii ani au fost tot mai mici.

Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad organizeaza vineri, 23 aprilie, un parteneriat de afaceri intre firme romanesti si italiene. Manifestarea are loc in sala de consiliu a C.C.I.A., cu incepere de la ora 9. Vor fi prezenti reprezentanti ai unor firme italiene care au diverse domenii de activitate, precum: productia de case de marcat, cantare de masa, proiectare si executie de instalatii electrice de aer conditionat, de incalzire; comertul cu scule si articole tehnice industriale; prelucrari metalice; productie de imbracaminte, de accesorii si incaltaminte; comertul cu cherestea si semifabricate din lemn; productia de produse farmaceutice etc. Scopul acestei intalniri este atat stimularea investitiilor italiene in orasul nostru, cat si a investitiilor aradene in Italia. Firmele aradene interesate de aceasta intalnire se pot adresa Departamentului Relatii Interne al C.C.I.A. pentru a fi incluse in parteneriat si programate la discutii.

Poluare datorita distrugerii combinatului petrochimic de la Panceva de catre aviatia NATODatorita distrugerii partiaIe de catre aviatia americana a Combinatului Petrochimic de la Pancevo, situat la 15 Km de Belgrad, exista posibilitatea ca partea de vest a tari - deci si Aradul - sa fie poluata atmosferic. Ca urmare a acestui fapt, agentiile de protectie a mediului din zonele de vest si sud-est a tarii, au instituit un regim special de supraveghere a starii mediului si a apelor. "Luni am facut primele analize si am constatat cu nu s-au semnalat ploi acide in zona. Suntem in garda si facem pemanent masuratori pentru aflarea cu exactitate a valorilor inregistrate atat in aer cat si in apa" ne declara Viorel Biscareanu, directorul Agentiei de Protectic a Mediului Arad. De asemenea, centrele meteo din teritoriu vor realiza la fiecare 36 de ore, harti cu prognoza circulatiei generale a aerului in zona de vest si sud-vest a Romaniei la sol si la 500 metri altitudine. Chiar daca pana la aceasta ora nu se confirma, din analizele efectuate in teritoriu de agentiile pentru protectia mediului din Arad, Timis, Resita si Turnu-Severin, caderea unor precipitatii acide pe teritoriul Romaniei, si nici alte poluari in aceasta zona cu noxe provenite de pe teritoriul Iugoslaviei, nu se poate afirma ca riscul a trecut si ca nu exista posibilitatea unei poluari. In ce priveste radioactivitatea, pana in prezent nu a fost semnalata nici o crestere a acesteia in zona de vest a tarii, situatia sub acest aspect fiind in continuare monitorizata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare.

Primaria orasului Curtici este la aceasta ora in tratative cu o firma din Italia, care are de gand sa investeasca in incinta strandului termal. Este vorba de construirea unui complcx hotelier cu piscina, restaurant si toate dotarile necesare. "Complexul se va construi pe locul popicariei. Va avea cel putin un etaj. Nu de mult ne-au vizitat reprezentantii firmei care au venit cu proiectanti si constructori ca sa perfecteze ultimele date tehnice, inainte de inceperea propriuzisa a lucrarilor" - ne-a declarat Vicentiu Almasi, viceprimarul orasului Curtici. O alta investitie, la fel de importanta va demara in curand, fiind vorba aici de o firma austriaca, Lagermax, care a licitat pana in prezent doua terenuri si participa la o licitatie de patru hectare pentru infiintarea unui antrepozit pentru autoturismc noi de import.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}