title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 22 matie 1999

Presedintele Fondului Proprietatii de Stat, Radu Sarbu, a fost oaspetele orasului nostru in acest veek-end. Numeroasele probleme cu care se confrunta societatile cu capital de stat din Arad, a facut ca periplul acestuia, desi scurt, sa cuprinda societatile Astra I si I I, precum si firma mixta romano-olandeza Darimex. Vizita la producatorul de vagoane-marfa aradean a fost una anticipata, in conditiile in care contractul cu Trinity Industries urmeaza sa fie semnat saptamana viitoare. De fapt, contractul trebuia sa fie semnat la finele acestei saptamani, presedintele FPS aratand motivele pentru care contractul nu s-a definitivat; "Toate formalitafile sunt gata, urmand ca, odata cu aprobarea sistarii debitelor restante pe care le are Astra la buget, de catre Ministerul Finantelor, contractul sa poata fi semnat". Surpriza cea mai placuta oferita aradenilor a fost atunci cand Radu Sarbu a subliniat: "Contractul Astra - FPS va fi semnat la Arad". Domnia sa este intru totul de acord cu anularea acestor, datorii, pentru a grabi transferul de proprietate. Desi Astra II sau Astra-calatori S.A., cum se numeste ea acum, este o societate cu destule probleme, nazuinta presedintelui FPS este aceea ca ea sa se privatizeze. Fondul fiind in negociere cu concernul ALSTOM din Franta, pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni. Din discutiile avute cu Radu Sarbu, ne-am dat seama ca asupra privatizarii fabricii de vagoane de calatori din Arad nu planeaza nici o indoiala sau nici o incertitudine. Vizita la Arad a cuprins si cateva discutii, pe probleme specifice, cu reprezentantii locali ai FPS-ului, in frunte cu Doru Sever Puia, directorul FPS Arad. Problemele abordate au fost legate de organizarea institutiei, de noua lege a privatizarii, precum si de cele ce vizeaza accelerarea procesului de privatizare. Fara a da dovada de o loialitate deosebita fata de noi, Radu Sarbu a subliniat totusi ca judetul Arad, alaturi de Timis, Botosani si Alba se situeaza intre fruntasele procesului de privatizare si a indemnat pe reprezentantii locali s-o tina tot asa.

SIF Banat Crisana - Virtual Arad News (c) 1999Vineri, a fost convocata Adunarea Generala ordinara a Actionarilor SIF Banat - Crisana. Intrucat cvorumul de jumatate plus unu din numarul actionarilor nu a fost intrunit, sedinta s-a suspendat pentru azi, cand aceasta se va desfasura indiferent de numarul participantilor. Presedintele SIF Banat - Crisana Ioan Cuzman a a tinut totusi ca actionarii prezenti sa-si expuna in avans doleantele, cu conditia ca ele sa nu vizeze vreun punct de pe ordinea de zi ce se va discuta azi. Daca la inceput situatia a fost mai calma pe parcurs spiritele s-au incins, unii actionari devenind de-a dreptul nervosi. O persoana, mai revoltata, s-a aratat nemultumita de felul in care SIF Banat - Crisana a procedat la anuntarea actionarilor sai, adresand diverse acuze Consiliului de Administratie, cum ca banii actionarilor ar fi fost risipiti in amenajari de lux si dotari "extra" ale sediului SIF Banat - Crisana, care nu s-ar fi justificat, facand apoi referire la salariile angajatilor societatii care, in opima sa, sunt mult prea mari raportate la nivelul scazut al dividendelor. Atmosfera tensionata care s-a creat a fost temperata de presedintele Ioan Cuzman care a afirmat: "Nimeni dintre angajatii de la SIF Banat - Crisana nu are o casa in constructie... ". Cat despre cuantumul dividendelor, presedintele Cuzman a declarat: "Sunt persoane care au depus actiunile la alte societati comerciale de pe urma carora nu au incasat pana acum nici un leu. Noi am distribuit actiunile d-voastra in diverse locuri. Unele sunt profitabile, altele nu. Cu ce suntem noi de vina ca la Combinatul Siderurgic de la Hunedoara, acolo unde avem un pachet insemnat de actiuni, lucrurile nu decurg asa cum am dori noi? Sa le luam un furnal, sau ce sa facem? La ora actuala, actiunile noastre sunt investite in 1000 de societati dintre care 500 sunt nerentabile. Nu noi le-am ales. Asa ne-au fost repartizate prin lege." Se estimeaza ca in acest an dividendele de la SIF Banat - Crisna se vor situa in jurul sumei de 110.000 lei. Pana acum, ele au avut cea mai mare valoare, in comparatie cu celelalte SIF-uri din tara, a precizat Ioan Cuzman. Un punct interesant pe pe ordinea de zi ce se va discuta azi va fi aprobarea inscrierii actiunilor SIF Banat - Crisana la cota Bursei de Valori Bucuresti. Imediat dupa ce vor fi cotate, acestea vor putea fi tranzactionate, inclusiv vandute, la un pret ce va fi stabilit de piata. Momentul acesta este asteptat, se pare, de multi actionari. Totul depinde insa de votul, care poate fi favorabil sau nu acestei propuneri. S-a mai discutat si despre perioada si locul unde vor fi distribuite dividendele. Presedintele Ioan Cuzman a promis ca va fi stabilita o data fixa pentru derularea acestei actiuni si se va incerca, pe cat posibil, evitarea aglomeratiei de anul trecut din fata ghiseelor Bancii Agricole.
Emil Putin - Virtual Arad News (c) 1999Deputatul Emil Putin, prim-vicepresedintele PSDR, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa ca este foarte posibil ca presedintele partidului rezultat din fuziunea PSDR cu ApR sa fie Teodor Melescanu. Totusi, PSDR-istii vor propune si ei un candidat pentru aceasta functie. Deputatul Putin se pronunta, in ceea ce priveste structura organelor de conducere centrale, judetene si locale a noului partid, ca intr-o perioada de tranzitie sa existe conduceri paritare la toate nivelurile, urmand ca, dupa acest prim mandat, sa functioneze competitia libera intre membrii partidului. Deputatul Putin a prezentat concluziile Consiliului National al PSDR ce s-a desfasurat saptamana trecuta. Liderul PSDR, deputatul Sergiu Cunescu, s-a declarat de acord cu fuziunea, mai ales ca ApR lasa la latitudinea noului partid,ce se va forma problema iesirii de la guvernare. Emil Putin considera ca aceasta posibila iesire de la guvernare nu trebuie pusa in context cu preconizatele miscari sindicale. El apreciaza ca, desi indreptatite, solicitarile sindicalistilor nu pot fi rezolvate printr-o miscare ampla de protest. Consiliul National al PSDR a mandatat, in sedinta sa de sambata, Comisia Politica a partidului sa propuna Aliantei pentru Romania ca pana la data de 31 martie sa definitiveze negocierile asupra principiior esentiale ale procesului de integrare, urmand ca, in functie de rezultatele obtinute, in ultima decada a lunii mai cele doua partide sa tina congresele care sa conduca la fuziune. In toata aceasta perioada, comisiile politice urmeaza sa coordoneze comisiile mixte de programe, statut si organizare. De asemenea, Comisia Politica a PSDR a primit din partea Consiliului National mandatul de a negocia o denumire convenabila ambelor partide. Astfel, aceste comisii paritare, in urma negocierilor, vor convoca Consiliile Nationale ale celor doua partide, care, la randul lor, vor decide convocarea unui Congres extraordinar al celor doua formatiuni politice.

Dupa ce executivul a ajuns in finalul elaborarii primei variante a bugetului municipal, aceasta va fi prezentatata, astazi, Consiliului local municipal. Valentin Paul Neamt, primarul Aradului ne-a declarat ca, "momentul in care Aradul va avea buget depinde de atitudinea consilierilor. Acesta poate fi adoptat in doua variante. Prima prevede punerea accentului pe cheltuielile edilitare, iar cea de a doua pe protectia sociala. Executivul imbratiseaza prima varianta, deoarece astfel vom putea avea drumuri mai bune, iluminatul si salubritatea vor fi puse la punct." Primarul Neamt opineaza ca, din cauza fondurilor reduse pe care le are municipiul la dispozitie, unul din interese (cel edilitar sau de protectie sociala) va trebui sacrificat. Adoptarea bugetului in varianta propusa de Primarie va insemna pentru locuitori o preocupare mai redusa pentru protectie sociala, adica subventii mai "subtiri" la energia termica si electrica consumata de populatie.

Politia din Arad a identificat si retinut un barbat din Cuvin care a inselat mai multi cetateni romani, promitandu- le ca le intermediaza obtinerea de vize in Statele Unite. Dan Iova, in varsta de 49 de ani, a reusit sa stranga prin aceasta metoda suma de 2.500 de dolari. Pagubitii au depus plangere penala impotriva lui Iova, solicitind sa isi primeasca banii inapoi. Politia a intocmit dosar penal pe numele lui Dan Iova, pentru inselaciune. Acesta este cunoscut cu antecedente penale si este cercetat in stare de libertate.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}