title

* Stirile pe scurt:   ...

Stirile Zilei

Luni, 22 februarie 1999

Noua Lege a finantelor publice locale face ca disputele interjudetene sa se acutizeze pe taramul economic, dezvoltarea zonala fiind legata de persuasiunea conducatorilor acestora de a absorbi investitii. Cu atat mai mult cu cat 50% din impozitul pe salarii ramane la indemana judetului si municipiului. Concernul Dräxlmeier a plecat "cu coada intre picioare" de la Arad, din neglijenta si dusul cu vorba a conducatorilor nostri. Dar acum putem rasufla usurati. Un alt concern, cel putin de dimeniunea celui german, pe nume LUCAS, a hotarat sa construiasca o fabrica la Arad. Aceasta are ca obiect de activitate fabricarea de cabluri pentru automobile, conductori electrici, sisteme de alarma electrice etc., toate pentru cele mai galonate marci din lume,cum ar fi BMW, Mercedes, Audi, Opel. Tratativele cu Primaria Arad sunt in curs de definitivare, iar dupa cum ne declara Adrian Nitu, presedintele Comisiei Buget-Finante din CJA: "Dorinta partii engleze este ca productia sa demareze in luna septembrie a acestui an. In prima faza, conducerea partii engleze a dorit ca firma sa fie deschisa in zona libera Arad-Curtici, dar cum letargia romanului a incetinit aprobarea acesteia, in cele din urma s-a hotarat sa concesioneze un teren in zona hipodromului aradean, in vecinatatea celui afectat proiectului AIBC, urmand ca pe viitor terenul pe care va fi amplasata constructia sa fie trecut in proprietate. Despre Lucas putem spune ca are o cifra de afaceri de 4,3 miliarde dolari anual, are peste 50.000 de angajati, are sase fabrici deschise in Marea Britanie, precum si altele in Polonia, Slovacia si Egipt. Aradul a fost ales dupa ce firma de consutanta si audit financiar KPMG a testat toate celelalte judete din vestul tarii, orasul nostru fiind preferat datorita deschiderii si conditiilor oferite de administratia locala. Concernul Lucas va angaja in urmatorii trei ani peste 700 de oameni in fabrica sa de la Arad si va investi cateva zeci de milioane de dolari in orasul nostru."

Unul din cele mai mari parcuri naturale din tara se afla in judetul nostru pe teritoriul comunei Gurahont. El se numeste "ARBORETUM SILVA" si are o suprafata de 4,8 ha. Datorita conditiilor pedoclimatice excelente si unei munci de cercetare sustinuta, condusa de inginerul Eusebiu Stefan, in arboretum traiesc 1700 de specii si varietati de arbori, arbusti. Parcul este o filiala a institutului montanologic din Sibiu si recent a fost transformat in societate pe actiuni. Printre raritati amintim cateva dintre cele 60 de specii unice in tara: Jneapan Auriu, Molid Argintiu, Laurul. Foarte decorative pantru sezonul hibernal sunt Conifeiele, Strugurii ursului, Arborele Candelabru, Secquia Giganteea. Vedetele parcului sunt cele 3 exemplare de Laur (Ilex Aquifolium) aflate in diferite faze de vegetatie. Laurul este un arbust ce poate creste pana la 3,5 m inaltime, de origine atlantica. In Europa este raspandit pe o fasie distincta in zona litorala mediteraniana din Franta, Italia, Grecia. In antichitate grecii cultivau "Laurus nobilis" pentru a confectiona cununi pentru eroi. Fiind o planta delicata laurul nu suporta trecerile bruste de temperatura, are frunze tot timpul verzi cu marginea ondulata si tepus ascutita. Parcul dendrologic de la Gurahont este un interesant obiectiv de cercetare stiintifica, dar si un veritabil punct turistic.

Joi, 18 februarie, F.P.S. Arad a mai inregistrat un succes: a reusit privatizarea Societatii Conlefruct Ineu. Intregul pachet de actiuni detinut de F.P.S. (100%) a fost cumparat de o persoana fizica. "Datorita faptului ca nu existau resurse pentru sustinerea productiei, societatea era intr-o situatie dificila. Daca privatizarea nu reusea, probabil se impunea lichidarea. Avem convingerea ca vor fi create noi locuri de munca", ne spune Anisoara Weisl, referent in cadrul F.P.S. Arad.

liceul_ghiba_birta.jpg (19404 bytes)Mai multe scoli din Arad vor beneficia de fonduri de la Banca Mondiala pentru reconstructii si reparatii. Programul pentru reabilitarea unitatilor scolare a inceput in 1995, cu inventarierea cladirilor si intocmirea fiselor tehnice. De la initierea programului au trecut trei ani pana cand s-au pornit licitatile pentru proiectare, acest lucru petrecandu-se in trimestrul IV al anului 1998. Conform celor spuse de Nicolae Iordan, inginer constructor in cadrul biroului tehnic de investitii al Inspectoratului Scolar Judetean, se pare ca aceste licitatii se vor definitiva in cursul lunii martie. In a doua jumatate a acestui an va incepe licitarea executiei lucrarilor. Inca nu se stie valoarea sumelor alocate pentru judetul Arad. Scolile aradene care vor beneficia de aceste fonduri, in prima faza, sunt Liceul Elena Ghiba-Birta si Scoala normala Dimitrie Tichindeal. Apoi vor urma alte opt scoli si gradinite care vor fi reparate, acestea fiind urmatoarele: scoala cu clasele I-VIII Santana, scoala cu clasele I-VIII Sinpetru German, scoala Misca, gradinita Pilu, scoala Cladova, scoala Carand, scoala Craiva si gradinita cu program normal nr.16 Arad.
Caminul cultural din Buteni - Virtual Arad News (c) 1999Caminul Cultural Buteni organizeaza, in 5 martie (orele 18,00), spectacolul concurs de muzica usoara si folk "Ritmurile tineretii", la care castigatorii vor primi premii substantiale. La concurs se pot inscrie tineri si tinere de orice varsta. Probele concursului consta in: prezentarea autobiografiei, recitarea unei poezii, interpretarea a doua melodii folk (cu acompaniament personal) si a doua melodii de muzica usoara (cu orchestra), din care una in limba romana. Cei interesati se pot adresa directorului Caminului Cultural Buteni, Dan Brostean, pana la data de 1 martie 1999.
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}