title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 19 iulie 1999

Pancota - nou oras petrolifer - Virtual Arad News (c)1999Vineri, Pancota a intrat in randul zonelor petroliere a Romaniei. Din zacamantul gasit acolo se vor extrage primele cantitati de titei. Zona a fost concesionata si va fi exploatata de compania GTI OIL S.A Bucuresti. "Din 14 iunie 1999, prima galeata de titei extras de GTI Oil. Acum cercul s-a inchis si totul se invarte" scria pe un baner agatat langa structura sondei de foraj a companiei. Pancota a intrat de ieri in ceea ce poate fi numita marea aventura a petrolului. Petrolistii spun ca din 10 incercari de a gasi titei sapte esueaza dupa ce inghit miliarde de lei. GTI Oil, prima companie romaneasca cu capital integral privat a reusit sa gaseasca titei acolo unde putini se asteptau: in podgoria Aradului. "Ideea forajului a aparut acum doi ani cand in strategia de dezvoltare a grupului s-a discutat acest proiect. Explorarile petroliere presupun un risc considerabil si un capital mare. Aveam insa convingerea ca aici trebuie sa fie petrol" a declarat Ioan Teodor Vostinaru, presedintele companiei. "De luni vom tuba si cimenta sonda si in 2- 3 saptamani va putea intra in productie. Pana la sfarsitul anului vor fi aici inca alte sapte" a mai precizat  Vostinaru. GTI estimeaza ca in urma prospectiunilor incununate de succes, in zona vor fi create circa o mie de locuri de munca. Titeiul va fi transportat pe o conducta de 5-6 kilometri pana intr-un terminal amplasat in zona statiei CFR din Siria, de unde va fi transportat spre procesare in rafinarii. Teodor Vostinaru apreciaza ca zacamantul va putea fi exploatat inca cca 20-25 de ani. "Sorina-Catita" reprezinta doar un inceput. Prima sonda din podgoria Aradului poarta numele sotiei si bunicii (din Siria) presedintelui companiei.
Curtici - poarta tarii dinspre Ungaria - Virtual Arad News (c)1999Ieri, la.pranz, postul national de Radio din Ungaria, Kossuth, anunta ca, militarii maghiari ai trupelor KFOR au fost tinuti cateva ore, in vama din Curtici si nu li s-a permis sa mearga mai departe. Conform radioului maghiar, vamesii i-au retinut pe militari fiindca acestia s-au prezentat la control cu un pasaport colectiv, si nu cu pasapoarte individuale de serviciu. In consecinta, ei au fost tinuti in vama pana cand un curier a ajuns din Budapesta la Curtici cu pasapoartele tuturor soldatilor. Contingentul a fost lasat sa isi continue drumul, dupa cateva ore de asteptare, in zorii zilei de sambata, la ora 4.30; "Noi nu am avut ce verifica prea mult garnitura de tren care ii transporta pe militarii maghiari ne-a declarat ieri seful de tura a Vamii Curtici, dl. Ardelean. Totul a fost oficial, iar de controlul pasapoartelor s-a ocupat Politia de Frontiera" Comandaatul Politiei de Frontiera din Curtici ne-a declarat ieri, la pranz, ca "Nu au fost probleme deosebite cu unitatea militara din Ungaria. Atata doar ca aceasta si-a uitat toate pasapoartele la Budapesta. Autoritatile romane nu au avut obiectii la accesul in tara al trupelor KFOR unguresti. Oricum, acestea trebuiau sa stea in vama catva timp, pana la rezolvarea tuturor formalitatilor. Au avut pasaport colectiv, dar noi le-am solicitat individual si atunci au observat ca le-au uitat acasa. Dar problema s-a rezolvat." Postul national de radio al Ungariei nu a comentat in nici un fel incidentul. Merita insa de remarcat ca acesta nu este unul izolat - in urma cu doua saptamani, o batalion american apartinand trupelor KFOR a fost retinut la Craiova de un impiegat de miscare, pentru ca nu avea actele in regula. Tot aici insa merita remarcat ca trupele cehe si poloneze au trecut nestingherite pe teritoriul tarii noastre, cu cateva zile in urma...
Podul CFR din Micalaca - Virtual Arad News (c)1999Dupa circa un an de la inchiderea podului CFR din Micalaca, autoritatile locale au facut primul pas important spre reluarea traficului feroviar pe relatia Arad - Aradul Nou. Primarul Valentin Neamt a semnat, marti, comanda pentru executarea expertizei tehnice la pod. Primarul ne-a declarat ca expertiza va fi efectuata in cel mult trei luni, urmand ca aceasta sa stabileasca care este cea mai scurta cale pentru darea in exploatare a podului in conditii de siguranta. Municipalitatea a castigat, astfel, o batalie din lupta cu CFR, companie care nu dorea expertiza, de teama ca autoritatile locale vor decide - in urma datelor tehnice ce vor fi obtinute - sa nu-si dea acordul pentru programul de reconstructie propus de societatea de cai ferate. Primarul Valentin Neamt, care a sustinut mereu ca proiectul inaintat de CFR se refera la construirea unui pod nou pe acelasi amplasament - lucru de care aradenii s-au temut cel mai mult, spune ca expertii pe care i-a consultat sunt de parere ca lucrarile n-ar trebui sa dureze mai mult de sase luni de zile. Podul ar putea fi redeschis, astfel, cu cel putin doi ani mai devreme decat in cazul in care CFR si-ar urma planul propus. Prin executarea doar a lucrarilor strict necesare la pod, municipalitatea spera ca va reusi sa obtina, peste cativa ani, fonduri pentru construirea unui pod nou la 2 km de cel existent.
Reprezentantii Forumului Democrat German din Bekescsaba la AradReprezentantii Forumului Democrat German din Bekescsaba - Ungaria s-au intalnit vineri, la Consiliul judetean cu reprezentantii aceleiasi formatii din Arad cu scopul intemeierii unor relatii care sa faciliteze integrarea europeana a regiunii Banat din Romania si a altor regiuni din tara vecina. Pe parcursul zilelor petrecute in Romania, membrii FDG Bekescsaba au vizitat orasele Timisoara, Resita si Arad. Partenerii maghiari si romani au cazut de acord asupra faptului ca primul pas spre integrarea europeana il constituie ingrijirea relatiilor interumane, care, in viitor, se vor putea dezvolta in relatii cultural- economico-politice. In ceea ce priveyte respectarea drepturilor minoritatilor din Ungaria, Hevesi Jozsef, secretarul Biroului pentru minoritati din cadrul Consiliului Judetean Bekescsaba, a spus ca "Raspunderea pentru respectarea drepturilor minoritatilor apartine intotdeauna majoritatii. Aceasta trebuie sa creeze un cadru legislativ corespunzdtor si sa asigure conditii prielnice, astfel incat minoritatile sa-si poata pastra cultura si identitatea nationala.  Respectarea drepturilor minoritatilor, in Ungaria, este prevazuta in Constitutia tarii". Ca, de altfel, si in Constitutia Romaniei precizam noi.  Numarul romanilor din Bekescsaba se ridica la aproximativ 18.000, iar cel al germanilor la 3000. Minoritatile din Ungaria au posibilitatea sa creeze formatiuni de autoguvernare atat la nivel local, cat si la nivel de tara. La randul sau, Cristian Sallai, presedintele Cercului Cultural Banat - JA- Arad a tinut precizeze ca "Romania face parte dintre acele tari care acorda cele mai multe drepturi minoritatior nationale". In cadrul Consiliului Judetean Arad in urma cu sapte ani, a fost infiintat Serviciul de relatii externe pentru integrare europeana, prin care s-au stabilit diferite parteneriate cu tarile din Occident. Aradul se numara, de asemenea printre primele orase din Romania care au aderat la Adunarea Regiunilor Europei, institutie cu sediul la Bruxelles. Prin acest parteneriat, se cauta solutii pentru toate problemele care se pot ivi la nivel social, economic si politic. Se organizeaza programe de schimburi de experienta (salariatii, deocamdata doar din cadrul CJA, si studentii putand participa la cursuri de limba strhina derulate in alte tari) care vizeaza inlesnirea drumului spre integrarea europeana.
La Barsa copiii invata olaritul, mestesug stravechiOdata stabilit la Barsa, dl. Ioan Godea, fost director la Muzeul Satului din Bucuresti, dupa ce infiintase unul si la Montreal, disperat ca acum, in Romania, cultul muncii a ajuns in declin, s-a gandit sa relanseze traditia locala a olaritului. Manufactura imbunatatita cu tehnologii actuale functioneaza deja, oferind locuri de munca si, copiilor din comuna, prilejul prepetuarii unei meserii stravechi, care le poate schimba atitudinea fata de motivatia pentru care lucreaza. Astfel, in casa transformata in muzeu, a invitat un grup de 20 de copii din Brasov, insotiti de mesterul popular Nicolae Purcarea. Ei vor sta zece zile la Barsa si vor lucra sculptura in lemn - linguri, fluiere, ohiecte de uz casnic, asistati de 10 tineri localnici, ucenici intr-ale olariei, dar se vor familiariza si cu modul de prelucrare a lutului. In gradina, brasovenii si-au intins corturi, fac baie in cele doua iazuri, in Cris, iar seara dau recitaluri muzicale. Cei 30 de copii s-au imprietenit deja si se bucura de zilele pe care le petrec impreuna.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}