title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 19 martie 1999

IMAR - Virtual Arad News (c) 1999Industria romaneasca a lemnului trece printr-o perioada neagra. Cresterea aberanta a preturilor energiei si combustibililor, care nu reflecta costurile reale de productie, au provocat o scumpire necontrolata a materialelor, transporturilor si, indeosebi, a materiilor prime. A aparut si o avalansa de taxe suplimentare, in timp ce aplicarea facilitatilor fiscale promise a fost amanata. La, acestea se adauga si efectele liberalizarii exporturilor de masa lemnoasa, care conduc la o scadere a calitatii materiei prime utilizate la fabricarea mobilei. Costurile de fabricatie au devenit mai mari decat preturile de vanzare ale produselor. Cererea pietei interne pentru produsele de mobilier a scazut foarte mult, din motive indeobste cunoscute. Piata CAER nu mai exista de mult, iar pe piata UE concurenta este acerba. S.C. IMAR S.A. este profund afectata de aceasta stare de fapt. Solutia mentinerii in functiune a societatii o reprezinta restructurarea activitatii, la nivelul posibilitatilor de finantare a acesteia. Restructurarea implica insa si o noua reducere de personal. Motivele ar fi, dupa cum am fost informati de catre liderul sindicatului "Renasterea", Gheorghe Anghel, urmatoarele: reducerea activitatii la nivelul cererii pietei, comasarea unor activitati auxiliare, oprirea unor activitati generatoare de pierderi sau energofage, reducerea cheltuielilor cu munca vie a personalului indirect productiv, in numar exagerat de mare fata de cel direct productiv. Asadar, 18% din personal, adica aproximativ 500 din cei 3156 de angajati ai S.C. IMAR vor fi disponibilizati, cu incepere de luni, 22 martie 1999. Proportia cea mai mare o va detine personalul indirect productiv si TESA. "Aceasta restructurare este singura cale de supravietuire a intreprinderii, in conditiile nesfarsitei tranzitii cu care avem de-a face - afirma liderul sindical. "Nu stim ce ne mai rezerva viitorul, dupa cum nu sunt cunoscute nici masurile fiscale si nici cadrul legislativ in care ne vom desfasura activitatea. Incercam sa facem cat este omeneste posibil ca IMAR sa se mentina pe linia de plutire." Directorul general al societatii, Andrei Grecu, a mai completat: "Acestea sunt efectele mersului descendent al economiei romanesti. Nu mai reusim sa ne vindem marfa. Daca dorim sa supravietuim in aceste conditii, trebuiesc sacrificii. Asta este!"

Aradul sufera din plin de pe urma penuriei investitionale in economia locala. Fata de rivala noastra de pe Bega, Timisoara, am ramas cu mult in urma, aici investitiile aducand Primiriei zeci de miliarde de lei anual si creand numeroase locuri de munca. Pe langa faptul ca nu se inghesuie nimeni sa construiasca ceva la noi, mai exista si o similitudine deloc imbucuratoare, reliefata printr-un picaj continuu al fabricilor cu capital de stat cum ar fi: Teba, Victoria, UTA, Azoma etc. Acestea mai lucreaza la capacitati de productie injumatatite, iar restantele mari la bugetul de stat si la cel al asigurarilor sociale arunca firmele in pragul colapsului. De aceea acum, mai mult ca oricand, avem nevoie de noi investitii, care sa absoarba forta de munca disponibilizata din alte sectoare si sa creasca nivelul banilor din trezoreria judeteana. Ziua de 17 martie 1999, a fost una de referinta pentru orasul nostru, prima investitie pe un domeniul public fiind semnata si parafata la Arad de catre reprezentantii concernulul britanic Lucas si de Primaria municipiului. Cele 4 ha de teren achizitionate vor fi platite in baza unui contract de vanzare- cumparare si nu in baza unui contract de concesiune, asa dupa cum s-ar putea crede. Investitia acestei societati in Arad se va ridica la 5 milioane de dolari, iar activitatea economica va demara in prima faza in incinta unui activ inchiriat de la societatea Aramis SA, pare-se in luna mai. Dupa definitivarea constructiei si anexelor de pe terenul aflat in proprietate, intreaga activitate se va muta in zona Hipodromului, unde firma Lucas a achizitionat terenul. Din surse demne de incredere, dar care au preferat sa-si pastreze anonimatul am aflat ca "orasul va avea mult de cagtigat de pe urma acestei investitii, chiar daca printre cei ce doresc sa isi desfasoare activitatea aici se numara si multi bucuresteni ". Cum Ordonanta 62 prevede ca 50% din impozitul pe salarii sa ramana la nivel local, 35% la Consiliul local si 15% la cel judetean, orice investitie in oras va ridica bugetul urbei noaatre si va da posibilitatea dezvoltarii unor sectoare si institutii de interes public.

Automobilistii pot trece, incepand de miercuri, o singuri data pe zi granita Ungariei fara a plati taxa vamala pentru combustibilul aflat in rezervorul masinii, transmite corespondentul MEDIAFAX la Budapesta. Pentru mai multe treceri se vor plati taxe vamale. Dupa prima trecere, soferii masinilor vor putea alege intre a plati taxa sau a preda organelor vamale o parte din combustibilul aflat in rezervor. In cazul in care soferul respinge ambele posibilitati, autoritatile ii pot refuza intrarea in tara.

Fabrica de textile TEBA - Virutal Arad News (c) 1999O parte din bunurile S.C. TEBA S.A. Arad au fost scoase, ieri, la licitatie, pentru recuperarea datoriei de 3,6 miliarde de lei catre bugetul de stat, ne-au informat surse din cadrul Administratiei Financiare Arad. Licitatia este organizata de catre Serviciul de Urmarire al institutiei. "La licitatie nu s-a prezentat nimeni - am aflat de la Adrian Nemes, directorul economic al SC TEBA - aceasta fiind amanata pe data de 20 mai curent. Trebuie sa mentionez ca bunurile licitate sunt reprezentate de produse finite, deci, tesaturi. La viitoarea licitatie, pretul de pornire va fi mai mic, diminuarea, acestuia fiind un drept al Ministerului de Finante. TEBA, ca societate cu capital majoritar de stat, nu are voie sa vanda marfa sub pretul de productie". Datoriile firmei catre Finante sunt reprezentate de TVA si impozite pe salarii. TEBA nu este singurul agent economic care va fi supus procedurii de executare silita pentru recuperarea datoriilor catre bugetul de stat. In judetul Arad, aproximativ 10% dintre societatile comerciale datoreaza statului aproape 150 de miliarde de lei, insa o parte dintre acestea nu pot fi executate silit deoarece au depus cereri de reesalonare a datoriilor sau patronii lor nu pot fi gasiti.
Fabrica de bere Arbema - Virtual Arad News (c) 1999De ieri Arbema a scos pe piata cel de-al optulea produs, numit Arbema Jubileum Bock, o bere de fermentatie inferioara, cu o concentratie de alcool mai mare decat in general (7%), si care a fost creata anume pentru zilele de sarbatoare. La aceasta data nu exista pe piata romaneasca un astfel de produs realizat de fabricile de profil din tara. Jubileum Bock fiind ceva cu totul nou, nu doar "cosmetizat" cu ocazia unui eveniment sau a unei campanii. "Am facut aceasta bere pentru a iesi in fata consumatorilor cu altceva decat cu produsele traditionale. Acest nou produs te duce cu gandul, datorita gustului ei dulce, mai degraba la vin decat la bere" - ne declara Camelia Ioja, sef productie Arbema.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}