title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 18 septembrie 1999

Viorel Hahaianu - noul comandant al Politiei judetene AradColonel dr. Alexandru Mircea, seful Corpului de Control al Inspectoratului General al Politiei a prezentat ieri, la Arad, Ordinul ministrului de interne Dudu Ionescu, privind eliberarea din functia de sef al Inspectoratului de Politie al judetului nostru a colonelului drd. Gheorghe Mihai Stoica. Acesta a fost promovat in functia de sef al Directiei Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei. Tot de ieri, prin ordinul inspectorului general al Politiei, colonelul Viorel Hahaianu a fost numit sa indeplineasca functia de sef al Inspectoratuiui de Politie al Judetului Arad. Hahaianu a fost recent promovat in grad, el indeplinind pana ieri functia de prim-adjunct al sefului IPJ Arad. Imediat dupa numirea sa in functie, presa a solicitat o conferinta cu noul sef al Politiei aradene, insa acesta a fost sumar in declaratii, precizand ca doreste sa asigure echilibrul si continuitatea in conducerea Inspectoratului Judetean de Politie. Col. Hahaianu spune ca nu are pretentia ca va eradica total fenomenul infractional, dar ca isi doreste ca toti angajatii IPJ sa lucreze in spirit de echipa. Viorel Hahaianu este al saptelea sef al Politiei aradene, in ultimii noua ani. Sedinta in timpul careia s-a produs schimbarea conducerii Inspectoratului Judetean de Politie a durat aproximativ doua ore si au fost convocati ofiterii cu functii de conducere din IPJ. De remarcat ca Viorel Hahaianu a fost doar detasat (deocamdata) in fruntea IPJ, si nu numit definitiv, prin ordin de zi al ministrului de Interne. In ciuda acestui fapt, colonelul Hahaianu este favorit pentru ocuparea functiei de sef plin al IPJ Arad, insa numirea se va produce abia pest cateva zile, aceasta implicand schimbari si in conducerea altor compartimente ale Inspectoratului de Politie. Viorel Hahaianu a fost numit cu doi ani in urma, in decembre 1997, in functia de prim-adjunct al sefului IPJ. Din aceasta pozitie, el a participat la arestarea colonelului Trutulescu (implicat in scandalul Tigareta II) si retinerea lui Dumitru Branc, primarul suspendat al Aradului. Aceste actiuni au contat, de altfel, si in palmaresul lui Gheorghe Mihai Stoica, ministrul de Interne apreciind activitatea intregii conduceri a IPJ Arad. Surse apropiate prefectului Gheorghe Neamtiu au infirmat zvonurile conform carora rotirea cadrelor in fruntea Politiei aradene s-ar fi facut conform algoritmului politic: "Ofiterii au fost promovati pe merit, in functie de realizari. Nu a fost nici un amestec politic, avand in vedere ca Politia nu este subordonata nici unei formatiuni politice." Aceleasi surse au precizat ca prefectul Gheorghe Neamtiu nu s-a opus promovarii lui Gheorghe Mihai Stoica in fruntea Directiei de Cercetari Penale a Inspectoratului General al Politiei, fiind de acord cu decizia ministrului de Interne, Constantin Dudu Ionescu.
La CONEL o noua marire a pretului pe kWh - Virtual Arad News (c)1999Daca pentru altii venirea toamnei este motiv de bucurie, pentru noi este doar un nou motiv de ingrijorare. Toamna, nu mai numaram boboci, in schimb numaram scumpirile. Cel mai grabit sa ne ofere astfel de "bucurii" este Ministerul Industriei si Comertului care va prezenta Guvernului, in sedinta de azi, propunerile privind noile preturi la energie electrica. Conform acestora, se prevede o crestere, de la 1 octombrie, cu 2,2% a pretului pentru consumatorii industriali si cu 8,1% la con- sumatorii casnici, pretul mediu majorandu-se cu 3,5%. In cazul consumatorilor casnici, se meritine tariful social, pentru un consum de pana la 70 kWh/luna, unde pretul creste de la 553 lei/kWh la 572 lei/kWh, si un tarif standard, unde cresterea este de la 797 lei/kWh la 870 lei/kWh. In dolari, pretul la consumatorii casnici scade de la 51,02 dolari/MWh la 50 dolari/MWh. O scadere falsa, intrucat este doar urmarea devalorizarii leului. De altfel, si salariile noastre sunt mai mari, insa exprimate in dolari au scazut. Odata cu aceasta modificare se elimina si subventia incrucisata intre consumatorii industriali si cei casnici, subventie care a fost creata de vechii guvernanti. Despre aceasta masura, Cornel Secianschi, director general al Conel, filiala Arad, ne-a declarat: "Eliminarea subventiei incrucisate este benefica si consumatorilor casnici, chiar daca in mod indirect. Daca agentii economici vor plati doar atata energie cat consuma, banii care le raman pot sa-i investeasca in continuare. Astfel se vor crea noi locuri de munca, ceea ce este benefic pentru intreaga populatie." De fapt ce inseamna aceasta subventie incrucisata: pentru ca persoanele fizice sa nu plateasca pretul real al energiei electrice consumate, agentii economiei au platit un tarif mai mare, prin care sa se compenseze acest lucru. Prin eliminarea acestei subventii, agentii economici vor plati pretul real al energiei, iar cetatenii de asemenea, cu diferenta ca acestia din urma vor trebui sa-si bage mana mult mai adanc in buzunar. In ultimii doi ani, pretul in dolari al energiei electrice a scazut cu 33% la consumatorii industriali, de la 55,7 dolari/MWh la 37,7 dolari/MWh, iar la consumatorii casnici pretul a crescut cu 105%, de la 24,3 dolari/MWh la 50 dolari/MWh. Guvernantii sustin ca actualele preturi in dolari ale energiei electrice plaseaza Rominia in randul tarilor cu cele mai mici tarife din Europa. Desigur, despre diferenta dintre veniturile romanilor si ale celorlalti europeni cu care suntem comparati la plata energiei electrice, nu spun o vorba aceeasi guvernanti.
Generalul Golcea tinand o lectie de istorie traitaVeteranii de razboi au continuat si marti manifestarile dedicate celor 55 de ani care au trecut de la luptele din septembrie 1944. In localitatile Chisineu-Cris, Craiva si Beliu au avut loc festivitati inchinate eroilor neamului, la care au participat si reprezentanti ai veteranilor din Capitala. Delegatia a fost primita in Chisineu Cris cu un salut din partea Garzii de onoare care a prezentat drapelul de lupta al unitatii orasului, la monumentul Eroilor. Dupa o slujba de pomenire a eroilor neamului, monumentul a fost acoperit de flori si coroane, in timp ce elevii Liceului Teoretic din Chisineu Cris cantau Imnul Eroilor si garda de onoare defila in fata monumentului. Apoi, la primaria din acest oras s-a tinut un consiliu la care au fost invitati toti veteranii de razboi si toti oamenii de baza din oras. Aici, generalul bucurestean Aurel Golcea a facut o evocare atat de autentica a luptelor din septembrie 1944, incat cei de fata nu si-au putut stavili lacrimile, aducandu-si pentru un moment aminte de acele vremuri grele si de camarazii pierduti pe front. La ora 13,30, delegatia ANVR s-a deplasat la Craiva, unde festivitatea inchinata eroilor a avut loc pe Dealul Tarsoii, la Monumentul Eroilor. Aici slujba de pomenire a fost oficiata de un sobor de 6 preoti si pentru ca in aceeasi zi s-a sarbatorit si Ziua Crucii, pe deal s-a adunat tot satul. Dupa un program cultural sustinut de copiii din Craiva, delegatia ANVR a pornit din nou pe drum si de aceasta data s-a oprit la Beliu, unde a fost intampinata in fata primariei de tot satul. Apoi, toti cei de fata au defilat in ritmul fanfarei pana la cimitirul satului, unde la mormantul eroilor a avut loc slujba de pomenire si depunerea coroanelor. Si aici generalul Aurel Golcea a tinut o vie lectie de istorie, iar copiii scolii din Beliu au sustinut un spectacol cultural-artistic. Cel mai aplaudat insa a fost unul din veteranii din sat care a tinut sa recite poeziile scrise in tinerete, pe front, si care au emotionat pe toata lumea. In consfatuirile cu veteranii, delegatia ANVR s-a confruntat cu aceleasi probleme ca si in ziua precedenta: pensiile prea mici si privilegiile acordate de lege veteranilor, care nu se respecta.
Insotitorii persoanelor cu handicap si-au primit drepturileInspectoratul de Stat Teritorial pentru Persoane cu Handicap Arad, informeaza persoanele cu handicap aflate in evidenta insotitorilor acestora, ca plata drepturilor cuvenite in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului 102/1999 au fost efectuate. Astfel, salariile insotitorilor, pe luna iunie, au fost virate catre Directia Regionala de Posta Timisoara, in data de 27 august 1999, cu ordinul de plata numarul 663 din 27.08.1999. Aceleiasi grupe, cea a insotitorilor, i s-au virat salariile si pe luna iulie, in data de 3 septembrie a.c., cu ordinul de plata numarul 689 din 3.09.1999. "Alocatiile copiilor din luna august au fost virate in data de 6 septembrie, cu ordinul de plata numarul 691 din 6.09.1999, in timp ce ajutoarele speciale din luna august le-am virat in data de 8 septembrie cu ordinul de plata numarul 694 din 8.09.1999" - a declarat doctor Tatiana Mechenici, inspector sef la I.S.T.P.H. Arad.
Sunt asfaltate noi drumuri in AradCu toate ca fondurile financiare alocate intretinerii soselelor pentru anul acesta se vor epuiza la finele acestei luni, Directia de Drumuri Municipale este pusa pe fapte mari. De cand a luat fiinta strada Maramures (zona Dinamo), carosabilul acesteia a fost compus doar din pamant, iar pe vreme ploioasa masinile se impotmoleau in mocirla. De cateva zile, aceasta ulita cunoaste o premiera: au inceput lucrarile de asfaltare a soselei respective pana la intersectia cu strada Malin. Directorul DDM, Caius Parpala, ne-a declarat ca aceste lucrari vin in sprijinul oamenilor care vor avea un acces mai usor la strazile secundare din zona. In paralel continua lucrarile de turnare de covor asfaltic pe strada Gloriei (Bujac) si de-a lungul podului rutier, care face legatura dintre zona III Micalaca si cartierul Subcetate. Drumarii municipali si-au propus sa incheie lucrarile incepute, in maximum trei zile, daca timpul , va fi favorabil. Caius Parpala a mentionat ca se preconizeaza realizarea unor noi lucrari in premiera: asfaltarea integrala a strazilor Libertatii (Bujac) si Preparandiei. Aceste operatii vor debuta abia in primavara, pentru ca necesita o investitie de peste doua miliarde de lei.
Dacia 17 septembrie - 23 septembrie Teroare nevazuta (SUA)
Muresul 17 septembrie - 23 septembrie Nume de cod Mercury (SUA)
Arta 17 septembrie - 23 septembrie - Sala A (SUA)
Arta 17 septembrie - 23 septembrie - Sala B Ce vraji mai fac fetele (SUA)
Progresul 17 -18 septembrie Noile aventuri a lui Babe... in oras (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}