title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 18 august 1999

Bunastare si libertate - visul celor ce pleaca in AmericaSi in acest an, romanii care doresc sa se stabileasca in Statele Unite pot participa la loteria vizelor, una din conditii fiind ca scrisorile de participare la concurs sa fie primite de Ambasada SUA din Bucuresti in perioada 4 octombrie - 3 noiembrie, a anuntat misiunea diplomatica  americana din capitala Romaniei. Programul de imigrare "Diversity Visa" (DV), cunoscut in Romania sub denumirea de loteria vizelor, ofera in fiecare an 50.000 de vize de resedinta permanenta, acestea fiind distribuite pe sase regiuni geografice, cu un numar mai mare de vize acordat regiunilor cu o rata de imigrare mai redusa. Tarile care au trimis, in ultimii 5 ani, mai mult de 50.000 de imigranti catre SUA nu sunt incluse in program. Nici o tara nu poate primi mai mult de 3500 de vize DV in fiecare an. Conditiile de participare tin de locul de nastere, de gradul de educatie sau de experienta in munca. Chiar daca potentialul participant este nascut intr-o tara care nu poate participa la program, el are posibilitatea deapela la tara in care s-a nascut sotul sau sotia,dupa caz. De asemenea in cazul in care participantul este nascut intr-o tara necalificata pentru DV, dar nici unul din parintii sai nu este nascut sau nu a locuit in, acea tara, atunci candidatul poate face apel la unul din statele in care s-au nascut parintii. Anul trecut a fost un an norocos pentru aradeni deoarece, prin loteria vizelor, multi au primit viza de resedinta in SUA. Printre acestia s-au numarat inclusiv confrati de-ai nostri ziaristi. Deoarece dupa publicarea stirii prin care informam ca si in acest an romanii vor beneficia de loteria viselor, cititorii nostri ne-au asediat cu intrebari legate de modul de participare la aceasta loterie. Ieri am contactat Ambasada SUA la Bucuresti, prin intermediul careia suntem acum in masura sa va prezentam amanuntele legate de participarea la celebra, de acum;loterie a vizelor.
Instructiunile pentru programul "Viza Diversitatii" pentru anul 2001
Vizele sunt distribuite pe sase regiuni geografice, iar zonele cu o rata de imigrare mai redusa primesc un numar mai mare de vize, in timp ce tarile in care au trimis mai mult de 50.000 de imigranti in SUA in ultimii cinci ani nu primesc nici o viza. In aceasta categorie se afla Canada, China (continentala si Taiwan, cu exceptia RAS Hong Kong), Columbia, Republica Dominicana, Salvador, Haiti, India, Jamaica, Mexic, Filipine, Polonia, Coreea de Sud, Marea Britanie (cu exceptia Irlandei de Nord) si teritoriile dependente, precum si Vietnam. Scrisorile de participare trebuie sa ajunga intre orele 12,00 ale zilei de luni, 4 octombrie l999 si orele 12,00 ale zilei le miercuri, 3 noiembrie 1999 (data postei). Scrisorile de participare primite inainte de 4 octombrie sau dupa 3 noiembrie vor fi descalificate, indiferent de data postei inscrisa pe plicuri. De asemenea, scrisorile trimise la o adresa incorecta vor fi descalificate.
Pagubele cauzate in urma accidentului sunt enormeCu privire la evenimentul feroviar comis pe raza municipiului Arad, va informam ca impotriva cetateanului turc KADIR SEL CUKER, de 27 ani, a fost emis, de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Arad, mandatul de arestare preventiva nr. 128/12.08.1999, pe o perioada de 30 de zile de la data prinderii si incarcerarii, sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere si semnalizare falsa, vatamare corporala din culpa si parasirea locului accidentului, fapte prevazute si pedepsite de art. 276 al. 2; 277 al. 2; 184 al. 2; 4 din Codul Penal si art. 38 din Decretul 328/1966. Cel in cauza a fost dat in urmarire prin Biroul National Interpol, din data de 13.08.1999. Referitor la prejudiciul cauzat pana in  prezent, partea romana s-a constituit ca parte civila cu suma de 8 miliarde lei, urmand ca partea maghiara (M.A.V.) pentru cele 4 vagoane ce le apartin, sa evalueze prejudiciul si sa se constituie ca parte civila. Firma turca careia ii apartine autovehiculul implicat in eveniment BILGIN FRIGO NEVNAK- ISTANBUL s-a angajat sa suporte tot prejudiciul cauzat, sens in care au predat Parchetului de pe langa Tribunalul Arad, cartile de asigurare valabile pana in data de 16.02.2000, cu valoare nelimitata, privind despagubirile. Asigurarea a fost efectuata la firma ALLIAZ- VERSICHERUNGS - AKTIENGESELLSCHAFT - KÖLN - GERMANIA
La Universitatea "Vasile Goldis" au sosit 25 de profesori americaniLuni, la invitatia rectorului Universitatii de Vest, "Vasile Goldis" a sosit in Arad o delegatie de 25 de persoane din SUA. cuprinzand medici si profesori din noua state. Este a doua vizita, prima fiind efectuata in iulie, cand delegatia a cuprins 34 de persoane. Organizatorii vizitei sunt dr. Belinda Castor, dr. Petru Lucaci si pastorul Doru Popa. Dr. Dale Kuehne, o somitate in sociologie si politologie, activand la colegiul Saint Anseim, este la a saptea vizita in Romania in decurs de trei ani. Dupa o scurta vizita de protocol la Primarie, delegatia a fost primita in sala festiva a Facultatii de Drept. Rectorul Aurel Ardelean le-a urat bun venit americanilor si si-a exprimat speranta ca invatamantul universitar romanesc va ajunge la pragmatismul celui american. Dr. Kuehne i-a replicat, ca tocmai acest pragmatism pune in pericol educatia si spera sa se dezvolte in invatamantul american aplecarea spre filosofie, spre, profunzime, dupa modelul romanesc. Delegatii au vizitat bazele materiale ale facultatilor, iar in cursul dupa-amiezii au plecat la complexul universitar de la Macea. Se anunta o colaborare deosebit de fructuoasa, in special in domeniul medicinei. D-na dr. Belinda Castor va ramane in Romania doi ani si va colabora cu mai multe facultati. Domnia-sa a promis ca va tine o legatura permanenta cu partea americana, pentru o cat mai buna colaborare cu Universitatea de Vest "Vasile Goldis".
La Praznic, "pita" a fost sfintita de un sobor de preotiIn fiecare an, in preajma de Sfanta Marie, pecicanii sarbatoresc bogatia secerisului si gusta painea din noua recolta. Astfel, sambata, 14 august, s-a organizat, traditionala expozitie de animale de munca, dupa-amiaza au fost mai multe meciuri de fotbal in Cupa "Spicul de Aur", si a avut loc o intalnire cu foste glorii ale fotbalului pecican, printre care Mircea Petescu, Dimitrie Loncer, Stefan Bokos, Kiss Iancsi, Sturza Rusu, Gheorghe Iancu, Petre Schiopu, Gheorghe Codos, Vasile Iancu etc. Seara, pentru tineri, obisnuita discoteca la clubul "Forum". Duminica, dupa sfintirea painii noi (ora 11), a avut loc spectacolul folcloric cu participarea formatiilor de la casa de cultura a sindicatelor si celei municipale din Arad, urmate de formatiile locale "Floare de camp" si "Pastratorii traditiei", instruite de Iuliana Sulli si prof. Doru Petescu.  La aceata sarbatoare a participat si dl. Tacacs Dezsö, primarul localitatii Batania impreuna cu frumoasa sa sotie. De  asemenea au mai fost prezente si numeroase oficialitati ale Aradului. In incheiere a avut loc, parada carelor alegorice si festivitatile de premiere, iar "Balul graului" a pus punct intregii manifestari.
Casoaia - paradisul tineretului - Virtual Arad News (c)1999In special la sfarsit de saptamana, zeci de tineri prefera o evadare din cotidian alegand in acest sens zone pitoresti din judet. Una dintre acestea este Casoaia. La o altitudine de peste 220 de metri, linistea este desavarsita, poluarea si, zgomotul citadin fiind lasate cu mult in urma... Soarele dogoreste arzator imbiindu-te la plaja si daca te-ai "prajit" prea tare poti poposi la racoroasa umbra a fagilor si stejarilor a caror frunze fosnesc usor, miscate de vant.
"Dupa o renovare care se face in fiecare primavara incepe sezonul de vara, cand nu mai ne vedem capul de treaba. Turistii ne asalteaza la fiecare sfarsit de saptamana", ne spunea dl. Ioan Marza, administratorul taberei. De cand cu vacanta elevilor si, in special dupa examenele de "capacitate" si bac, solicitarile au crescut mult. Ca si obiective turistice ar fi Varful Highis si Varful Trocea afate la 17  km distanta de tabara si tabara internationala de sculptura care se afla la 200 de metri in apropierea taberei. Se mai poate vizita Schitul de la Feredeu, Cetatea Siria sau "Minele Batrane" situate la 2 km de tabara Casoaia (in sec XIX functionau mine de aur si de arama). Facilitatile de agrement ar fi un teren de fotbal si un bazin care din pacate este nefunctionabil.
Calin Dobre (21 ani, student) ne spunea:"Vin aici la Casoaia de 2-3 ori pe an. Este un loc extraordinar. Simt parca cum ma incarc cu energie aici." Alexandra Stoica (19 ani): "Am venit aici eu prietenii, cu doua masini. Pana acum nu am mai fost aici dar e bestial o sa mai vin." Daca alegeti sa va petreceti sfarsitul de saptamana in judet nu uitati ca exista o groaza de zone frumoase unde cu bani putini (cazare in cort si mancare de acasa tinerii aradeni pot petrece cateva zile de vis la Casoaia, Ghioroc, Zori de zi, Vladimirescu, Cladova sunt doar cateva din locuri care merita vazute si exploatate. Asta pentru tinerii care nu indraznesc sa poposeasca, decat cu visul la nisipurile fierbinti si valurile spumoase ale marii. 

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}