title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 17 iunie 1999

Activitatea didactica va intra in normal de vineri, dupa aprobarea in sedinta de Guvern a acordului semnat de catre trei dintre cele patru federatii sindicale, au precizat, aseara, liderii acestora. Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Comea, a criticat aspru decizia Federatiei Spiru Haret (FSH) de a nu semna documentul prin care urmeaza sa se puna capat grevei generale a cadrelor didactice, afirmand ca "e vorba de tradare sindicala si de populism ieftin". FLSI este federatia sindicala din, invatamant cu cei mai multi membri, respectiv 120.000. Liderii Federatiei Educatiei Nationale, respectiv Alma Mater, au refuzat sa faca vreun comentariu pe marginea atitudinii FSH. Conform celor convenite in acord, profesorii urmeaza sa asigure desfasurarea normala a activitatii didactice si a examenelor din aceasta vara. Pe de alta parte, ei vor primi in avans, integral, salariile pentru lunile de concediu (iulie si august). Negocierile cu Guvernul pentru celelalte revendicari, inclusiv problemele de finantare si modul de plata al majorarilor salariale restante (pentru lunile iulie-decembrie 1998), urmeaza sa fie reluate in 5 iulie, la finalul examenelor scolare si universitare. Liderii FSLI, AM si FEN au semnat, ieri, acordul propus de Executiv, in timp ce conducerea FSH a respins documentul, motivind ca nu avea mandat in acest sens din partea membrilor de sindicat, decat daca documentul ar fi prevazut si plata restantelor salariale.

La ASTRA - Calatori se lucreaza intensIn luna martie, cand F.P.S. a anuntat ca scoate la vanzare pachetul de actiuni detinut la Astra - Calatori (76,70%), s-au aratat interesate mai multe societati. La negocieri a fost acceptata celebra firma franceza ALSTOM. Acum, dupa 3 luni, timp in care F.P.S. Arad a avut mai multe intalniri si discutii cu reprezentantii concernului francez, exista posibilitatea ca negocierile sa se incheie fara nici un rezultat. Directorul F.P.S. Arad, Doru Sever Puia, spune ca oferta francezilor este fara suport si ca ALSTOM pune niste conditii absurde. "Ei doresc ca statul roman sa le asigure piata de desfacere. De asemenea, vor ca datoriile societati (ce depasesc 200 miliarde de lei - n.n.} sa fie sterse". Ultimul termen pentru negocieri este 21 iunie. "Daca pana la aceasta data ALSTOM nu se prezinta cu o oferta serioasa, vom incheia negocierile. In acest caz, societatea Astra - Calatori va fi scoasa din nou la vanzare", adauga directoru1 Puia. La inceputul negocierilor, francezii de la ALSTOM au fost foarte bine intentionati, dar pe parcurs si-au schimbat atitudinea. E posibil sa fi fost influentati de ce s-a tntamplat la alte privatizari (gen Dacia, unde cei de la Renault si-au impus conditiile)...
RomTelecom majoreaza din nou tarifele - Virtual Arad News (c) 1999Tarifele practicate de RomTelecom se majoreaza, de la 1 iulie, cu 19,99%, in conformitate cu evolutia inflatiei si a cursului de schimb din ultimele trei luni, a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX Radu Moldovan, directorul Departamentului de Relatii Publice si Reglementari din cadrul RomTelecom. Societatea introduce o noua formula de tarifare, care ofera abonatilor posibilitatea de a opta pentru un anumit tip de abonament lunar, in functie de necesitatile de consum. Abonatii, cuplati la centralele digitale sau analogice care apreciaza ca se vor incadra intr-un consum lunar mai mic de cele 100 impulsuri incluse in abonament pot alege un abonament cu 50 de impulsuri gratuite, pentru care vor plati 53,000 lei, fata de 71.000 lei, in cazul abonamentului cu 100 impulsuri. De asemenea, abonatii pot alege un abonament care nu include nici un impuls de convorbire si pentru care vor plati 34.000 lei. Abonameritul va costa 37.000 lei pentru linia comuna la doi abonati, conectata in centralele analogice. Pe ansamblu, pretul unui abonament telefonic lunar se majoreaza cu 14%. Daca traficul real nu se inscrie in limitele alese, abonatul va fi taxat la tariful pe impuls stabilit. Pretul unui impuls creste de la 400 lei la 460 lei, iar in cazul unui consum lunar mai mare de 10.000 de impulsuri, costul unui impuls va fi de 400 lei. Pe total, abonatii cu trafic redus vor inregistra o reducere medie cu 41% a facturii telefonice, sustine conducerea societatii.
Si Primaria din Bocsig a cerut deconectarea - Virtual Arad News (c)1999Din cauza bugetelor locale sarace. 15 primarii din judet au  solicitat CONEL-ului deconectarea de la reteaua iluminatului public. Printre localitatile care au renuntat la iluminatul public se numara Ususau, Conop, Barsa, Rapsig, Ignesti, Chisindia, Dieci, Craiva, Archis, Bocsig, Beliu, Zimandul Nou, Savarsin, Varadia de Mures. Majoritatea acestor comune au cerut deconectarea totala, cu incepere de la 1 mai, pe intreaga perioada de vara, spune Sorin Daraban, din cadrul CONEL Arad..Noi ne-am conformat cererilor lor, desi nu prea e in regula treaba, deoarece unele localitati au sosele de interes national. In anii trecuti, CONEL a mai inregistrat cereri de acest fel, insa in numar mai mic. Pana in acest an nici o localitate n-a cerut deconectarea totala, ci doar cateva ore pe zi.
Si Manastirea Bodrog a fost infrumusetata - Virtual Arad News (c) 1999Receptand chemarea lansata de Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania (AEBR) de a Sarbatori "Ziua Pamantului 1999" prin actiuni de ocrotire si infrumusetare a mediului, Asociatia Turistilor Montani Arad si Liga Carpatina ,,Prietenii Naturii"au intocmit si realizat doua generoase proiecte pentru amenajarea si infrumusetarea spatiului din jurul a doua stravechi asezaminte monahice - si, totodata, cunoscute obiective turistice - ale, judetului nostru: Schitul Feredeu si Manastirea Hodos-Bodrog. Prin  munca sustinuta a membrilor celor doua organizatii (reamintim ca  Liga Carpatina "Prietenii naturii, cu sediul in Arad, reuneste asociatii turistice si ecologice din zona de vest a Romaniei) natura din jurul celor doua asezaminte a primit o noua infatisare, prietenoasa, facilitandu-se totodata accesul turistilor doritori a le vizita. Astfel, la Schitul Feredeu  au fost amenajate staturi de flori, au fost vopsite bancile si jardinierele si a fost refacut marcajul potecii turistice (banda galbena) care asigura accesul la fosta halta Poala Muntelui (langa Siria) la schit si, in continuare, pana la creasta principala a Muntilor Zarandului. La Manastirea Hodos- Bodrog au fost amenajate ronduri de flori si peluze de iarba, au fost varuite trunchiurile copacilor, a fost vopsit gardul imprejmuitor, au fost indepartate buruienile etc;. Calugarii au apreciat irn mocd deosebit stradania prietenilor naturii din, Arad care au imbracat cele doua sfinte lacasuri intr-o haina noua tocmai in ajunul Rusaliilor. Speram ca si turistii si credinciosii care se vor abate prin aceste locuri sa fie placut impresionati si sa se bucure de roadele muncii entuziaste depuse de prietenii muntilor din Arad.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}