title

 

2000.gif (7538 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde


* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 16 decembrie 1999

Delegatia italiana prezenta la AradTimp de cateva zile o delegatie italiana din regiunea Trento a fost prezenta la Arad. Scopul vizitei a fost anuntat intr-o conferinta de presa care a avut loc ieri, la Consiliul Judetean Arad. Pe langa presedintele Fundatiei S.O.S. Bambini Rumeni, binecunoscutul Francesco Dallabetta, delegatia a mai fost formata din Manuela Giosefi si Paolo Fasigneli, componenti ai serviciului de relatii externe din Trento. Dl. Dallabeta a prezentat cateva date referioare la proiectul "Villagio del Soriso" din comuna Sagu. "Proiectul se adreseaza copiilor judetului Arad si in primul rand se incearca renovarea unor cladiri din Firiteaz si Cruceni. Momentan exista cinci constructii care se integreaza in proiect. Zilele acestea ne-a parvenit din Italia o veste foarte buna: s-a aprobat si renovarea dispensarului din Firiteaz." Manuela Giosefi si Paolo Facinelli - reprezentanti ai serviciului de relatii externe din Trento, se ocupa de cooperarea cu tarile straine. Scopul prezentei lor la Arad a fost evaluarea la fata locului a modului in care se desfasoara proiectul de la Firiteaz. "In aceasta vizita am avut ocazia sa vedem ceea ce s-a gasit in cadrul acestui proiect si am constatat ca lucrarile sunt deosebit de avansate. Noi speram ca acest vis sa devina cat mai curand o realitate" a afirmat dl. Paolo Facinelli.
Interviu cu Elena Laslean - castigatoarea "Stelei de aur" - Virtual Arad News (c)1999Business Initiative Direction (B.I.D.) cu sediul la Madrid (Spania), premiaza in fiecare an cele mai competitive firme din domenii de activitate precum: industrie, comert, turism, arta. Recent, la Geneva, B.I.D. a decernat premiile pentru acest an. Alaturi de alte patru firme din Romania, la festivitate a fost invitata si Casa Ellis, careia i-a fost decernata "Steaua de aur pentru calitate". Decernarea acestui trofeu este inca o recunoastore internationala a marcii "Ellis"- a carei creatoare este d-na Elena Laslean - si a calitatii produselor executate de Casa de moda "Ellis". Ellis a reusit, sa se remarce la diferite manifestari, targuri, expozitii, organizate atat in tara cat si peste hotare. Asadar, aprecierile clientilor cat si ale specialistilor din domeniu au facut ca "Ellis" sa straluceasca inca o data...
S-a vandut hotelul Parc din Arad - Virtual Arad News (c)1999

In cadrul licitatiei desfasurata marti, 14 XII, la sediul Directiei Teritoriale FPS, pachetul majoritar de actiuni de 70% din capitalul social al SC PARC SA detinut de catre Fond, a fost adjudecat firmei Cometex SA din Sibiu, ne informeaza Anisoara Weisl, referent al FPS Arad. Au existat cinci oferte de cumparare, din care patru au fost aceeptate, una dintre societatile comerciale care au dorit sa cumpere hotelul neavand actele in regula. Licitatia a fost una competitiva, pretul fiind unul urcator. Valoarea nominala a unei actiuni a SC PARC este de 25.000 lei, iar pretul de pornire a licitatiei a fost de 140.000 lei/actiune. S-au- vandut astfel un numar de 155.757 actiuni. SC PARC SA are un capital social de 5,5 miliarde lei. Cota FPS a mai fost o data scoasa la licitatie, pe vremea cand societatea era arondata centralei din Bucuresti a Fondului si chiar s-a reusit vanzarea ei. Insa, datorita faptului ca cumparatorul de atunci nu a achitat contravaloarea actiunilor, contractul de vanzare- cumparare a fost reziliat.

Preda Nedelcu prezinta situatia grava a pensionarilorDupa ce, din 1996, pensionarii incearca sa creeze niste structuri care sa le reprezinte interesele in fata legiuitorilor, in Arad s-a reusit unirea diverselor organizatii de pensionari intr-o liga, Aradul este pana acum singurul judet din tara care a reusit sa uneasca persoanele varstnice intr-o singura organizatie care sa se ocupe eficient de ei. Liga Judeteana a Pensionarilor din Arad, cu un statut de sindicat, este afiliata la Federatia Nationala a Pensionarilor din Romania, care, la randul sau, este afiliata la CNSLR-Fratia. Federatia Nationala este membra in Federatia Europeana a pensionarilor si Organizatia Mondiala a varstnicilor, agreata de ONU. Conducerea Ligii municipale si a Ligii judetene, a organizat, marti, la Casa de Cultura a Sindicatelor o conferinta de presa unde si-a anuntat infiintarea si planurile. "Pe langa cei 25 membri fondatori ai Ligii, a fost infiintat un Comitet de initiativa, compus din cinci membri", a declarat presedintele Ligii judetene, Cerna Ilie. Statutul organizatiei presupune "asigurarea unitatii pensionurilor, actiune de factura caritabila etc". Secretarul general al Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania, Preda Nedelcu, a accentuat faptul ca situatia pensionarilor este foarte grava, afirmand ca "exista o discrepanta dintre pensiile calculate inainte de 1997 si cele de dupa. Vom face demersuri pentru a schimba metodele de calculure a pensiilor, de altfel din legea pensiilor, de la 1 ianuarie 2000, vor intra in vigoare trei articole ce reglementeaza  adaogirea tuturor sporurilor, de care a beneficiat pensionarul in timpul serviciului, la venitul brut." Vicepresedintele Ligii Municipale si presedintele Organizatiei cadrelor militare in Rezerva si Retragere din MApN si MI, Constantin Facea si-a exprimat ingrijorarea nu numai pentru soarta pensionarilor, ci si pentru starea in care se afla armata la momentul actual.
Traditie rurala a aradenilor - taiatul porcului - Virtual Arad News (c)1999- D-le Tudor Sorin, in aceasta perioada majoritatea aradenilor sunt preocupati de o singura activitate: taiatul porcilor. Este o traditie rurala cat se poate de evidenta. Intrebarea noastra este urmatoarea: simpla traditie este suficienta?
-Intrebarea d-voastra este cat se poate de punctuala si incerc sa-i dau un raspuns pe masura: traditia, in acest caz, nu este suficienta!
-De ce?
- Deoarece simpla rulare a unei activitati anuale depaseste limitele traditiei. Gospodarul roman, ca rob al traditiei, s-a obisnuit cu un adevar ancestral: porcul lui este intotdeauna sanatos, nimeni din neamul lui nu s-a imbolnavit de trichineloza sau de salmonela si nici odata n-a mers cu probe la veterinar.
-Si credeti ca nu este bine sa respectam aceasta traditie ?
- Nu este bine, deoarece numai in municipiul  Arad am descoperit, recent, opt cazuri de trichineloza.
- Care ar fi solutia?
- Solutia evitarii acestei contaminari este cat se poate de simpla: fiecare gospodar are posibilitatea sa consulte in comuna un specialist. Cu atat mai mult cu cat aceasta consultatie este gratuita...
- Ei bine, dupa aceasta consultare, gospodarul purcede la taierea porcului. Ce-ar mai trebui sa faca?
-Ar trebui sa urmareasca respectarea normelor de igiena elementara: recipientele de preparare a carnii trebuie sa fie cat se poate de curate, carcasele trebuie sa fie lasate sa se raceasca, iar carnea nu se prelucreaza niciodata la caldura
- Sangele?
-Sangele este cel mai mare mediu de cultura microbiana. Chiar si din punct vedere crestin, valorificarea sangelui ar trebui eliminata.
- Matele?
-Cel mai bine ar fi sa fie achizitionate de la magazinele specializate si omologate din punct de vedere sanitar-veterinar. Daca nu, atunci trebuiesc spalate si curatate cat mai bine.
- Multi aradeni afuma mezelurile. Este bine?
- Este bine, dar mezelurile, slanina, jamboanele etc. trebue sa fie afumate la fum rece. Mai mult, dupa ce-au fost afumate, mezelurile trebuie uscate incaperi cu ventilatie, la curenti de aer. Altfel, risca sa se altereze...
- Ce sfaturi le-ati mai da gospodarilor aradeni?
- Doar unul singur: sa nu se grabeasca si sa forteze epuizarea acestei indeletniciri traditionale intr-o singura zi. In mod normal, oastfel de activitate se desfasoara pe parcursul a cel putin doua zile.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}