title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 16 septembrie 1999

"Sageata verde" - pagini de  istoriePrimul vagon poate circula oricand
In '91, printr-un ordin aberant, s-a renuntat la trenul electric, denumit simbolic de catre localnici "Sageata verde". S-a incercat inlocuirea lui cu autobuze, insa acestea s-au dovedit a fi nerentabile. S-a furat tot ce s-a putut fura, de la sine pana la stalpii de beton. Linia electrica fiind deconectata, cablul de cupru a fost transformat in caldari, mesteri fiind tiganii din zona. Contra cateva mii de lei, era vandut cablul, pentru ca taranii sa-si lege porumbul. Desigur, tot jaful a avut loc sub ochii administratiilor locale, care erau parca bucuroase sa se distruga orice urma de comunism, desi "Sageata verde" nu era nici o urma a comunismului, fiind creatia Imperiului austro-ungar.
Vagoanele au fost parcate prin depouri, unele chiar sub cerul liber, aflandu-se acum intr-o stare de degradare ridicata. La Ghioroc exista vechea substatie de tractiune, cladirea acesteia fiind ea insasi un muzeu. Aici se afla statia de redresare, cu aparatura originala in stare de functionare, fiind unicat in Europa.
Primul vagon care a circulat in Podgoria Aradului, produs la uzinele Johann Weitzer din Arad, a fost refacut in 1994. Operatiunea s-a desfasurat la Uzinele Astra - Vagoane, urmasa lui JOHANN WEITZER. A fost reconstituit si automotorul GANZ cu numarul 2, folosindu-se documentatia originala din Arhivele Companiei de Transport Public Arad si Muzeul Transporturilor din Budapesta. Au fost folosite accesoriile originale, astfel ca vagoanele refacute sunt exact ca cele de la inceput de secol. Din cand in cand, pe ruta Arad-Ghioroc, singura ramasa in functiune din vechea linie, mai circula demonstrativ pentru grupuri de straini vagoanele originale.
Desfasurandu-se la Arad o Adunare a Regiunilor Europei, delegatii din intreaga Europa au fost plimbati cu minunea tehnica scoasa de prin depouri. Europenii au fost de-a dreptul stupefiati cand le-au vazut, nevenindu-le sa creada ca mai exista vagoane dotate cu aparatura si accesoriile originale.
Grupuri de "Prieteni ai tramvaielor", asociatie care functioneaza in strainatate, poposesc din cand in cand la Arad. Ei inchiriaza vagoanele respective, plimbandu-se pe ruta Arad-Ghioroc. Pentru romani ar fi mult prea scumpa o asemenea plimbare, costul pe calator fiind taxat la 7 dolari.
Directorul tehnic al CTP Arad, dl Petru Cuvineanu, un sufletist care inca mai spera in repunerea in functiune a liniei Arad-Podgoria Aradului, nadajduieste ca vagonul renovat sa poata fi pastrat functional 50-60 de ani.
Nepasarea romanului
In ultimii ani, sunt vanturate tot felul de lozinci privitoare la integrarea europeana. Or, atat timp cat ne batem joc de ceea ce avem, Europa nu este interesata de noi. Distrugerea unei asemenea minuni tehnice de catre aradeni a dus practic la moartea zonei. Pietele Aradului sunt aprovizionate cu marfa din Turcia sau Spania, de proasta calitate, iar taranii din Podgoria Aradului raman cu produsele in gradini, deoarece nu au mijloace adecvate de transport spre oras. Ridicarea zonei s-ar putea face prin agroturism, insa pentru a atrage strainii trebuie sa le oferi lucruri pe care nu le gasesc in alte zone. Or, repunerea in functiune a vechiului tren electric - bineinteles, modernizat - ar atrage turisti spre zonele viticole ale Aradului. Din pacate, acest lucru pare de-a dreptul imposibil. Pe locul vechii linii ferate multi si-au betonat adevarate parcari, primind aprobari din partea autoritatilor locale. Sabotandu-se singuri, alesii zonei se mira ca bugetele locale sunt mici, ca oamenii apeleaza la ajutoare sociale si spera ca, din inertie, treaba sa mearga mai departe.
Cu vestitul tren electric s-a plimbat si regretatul Corneliu Coposu cand isi vizita prietenul la Ghioroc, pe domnul Ioan Hui, un fost coleg de detentie.
Alaturi de Petru Cuvineanu, un alt inimos sustinator al ideii este dl Romulus Tasca, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad. Insa, cum cu o floare nu se face primavara, singuri cei doi nu pot face nimic pentru reinvierea "Sagetii verzi". Ei incearca sa-i convinga si pe alti oameni de decizie din judet si poate ca vor reusi ceea ce si-au propus. Dand cu piciorul in adevarate minuni ale tehnicii din Europa ne distrugem o parte din istoria locala. Dar poate in anul electoral unii isi vor aminti si de "Sageata verde".
Taranii spun ca ani de zile trenul electric i-a dus spre Arad. Nu-si imagineaza cum la inceput de secol, cand populatia era mai putin numeroasa, un asemenea tren era rentabil, iar acum nu.
Dupa reabilitarea DN7 linia a fost modernizata, intre Ghioroc si Arad circuland tramvaie urbane. Insa restul traseului a fost lasat de izbeliste, intreaga Podgorie a Aradului ramanand paralizata din punctul de vedere al transportului.
         Liliana Brad
Liceul "Iuliu Maniu" este in ascensiune - Virtual Arad News (c)1999Dintr-un liceu cu profiluri care nu prea au fost cerute pe piata locurilor de munca Grupul Scolar Industrial "Iuliu Maniu" s-a schimbat intr-un liceu al viitorului in care se studiaza intensiv informatica si engleza. Urmare a acestei schimbari elevii sunt mai seriosi si mult mai interesati de studiul calculatoarelor. Pentru a vedea ce si cum gandesc, ce visuri sperante si aspiratii au elevii dintr-o clasa terminala a acestui Grup Scolar ne-am indreptat pasii spre clasa a XII-a A (profil fizica - chimie) unde am fost intampinati de elevi receptivi si inteligenti. Diriginta acestei clase este doamna profesoara Flavina Stan.
Bacalaureatul - "cosmarul" clasei a XII-a
Orice elev dintr-o clasa terminala se gandeste cu "inima stransa"   la momentul in care va trebui sa treaca printr-un examen de bacalaureat. In promovarea acestui examen pe langa studiul individual, un rol deosebit il are liceul in care s-a pregatit elevul. "Desi mai trebuie acumulate  informatii, acum in clasa XII-a eu zic ca liceul ne-a pregatit bine pentru BAC. Eu am venit din clasa a Xl-a de la "Vasile Goldis" si va marturisesc ca e mai greu aici..." ne spune Beni Zegrean. Despre materia care ii sperie pe cei de la "Maniu" la bacalaureat ne vorbeste Valea Ramona: "Istoria este cea mai dificila si ne sperie pe toti datorita faptului ca la aceasta materie este o cantitate foarte mare de ipformatii care trebuie efectiv tocita... " La polul opus se pare ca Limba Romana este in gratiile viitorilor absolventi de liceu.
Alegere dificila...
In perioada liceului adolescentii simt mai mult ca niciodata conflictul dintre generatii. De multe ori parintii impun alegerea unei facultati dorind sa realizeze prin intermediul copiilor ceea ce ei nu au reusit. "Am dat la "Liceul Pedagogic" si am cazut. Nu imi pare rau si acum vreau sa continul la profilul acesta - la "Chimie Alimentara"... Parintii mei insa insista sa dau examen la Colegiul Pedagogic..." ne marturiseste Ramona V. Multi dintre elevi cedeaza la insistentele parintilor."dar, cei cu o personalitate mai puternica reusesc sa isi impuna punctul de vedere. Este cazul Mirelei Mot: "Parintii mei au vrut ca eu si ma duc la Facultatea de Drept dar i-am convins ca mi se potrivesc cel mai bine Stiintele Economice." Ceea ce am observat insa este ca aproape toti elevii din aceasta clasa doreau sa continue studiile. Iata cateva optiuni: Jurnalistica (Timisoara) - Sofia Orejan, Stiinte Economice (Arad) Alina Mladin, Arhitectura - Rus Alina, "Aurel Vlaicu" - inginerie (Arad) - Valea Ramona etc.
La dirigentie facem... chimie!?!
-Pe langa pregatirea temeinica a elevilor, dascalii mai au si rolul de diriginte. aceasta implica supravegherea  si indrumarea elevilor activitate care se desfasoara , in putinele ore de dirigentie(de obicei una pe saptamana) alocate in orar. Problema este ca, din exces de zel, unii profesori transforma aceste ore de dirigentie in: matematica, romana sau chimie. Cam asta patesc si cei din a XII-a A care in loc de dirigentie se aleg cu... chimie. Nu ca nu le-ar place chimia, dar se mai satura omul...
Cea mai sexi "profa"
Cand vine vorba de "cea mai sexi profa" baietii nu ezita indicand-o pe doamna de fizica - Ioana Troasca, care se pare ca i-a vrajit ca parul ei ,,de foc". Fetele sunt in dificultate cand sunt Carol Berta (culmea, tot de fizica !) Cel mai bun "pedagog" care a reusit sa le insufle dragostea de carte si sa ii sfatuiasca de fiecare data pe elevi este doamna Tereza Popa ("profa de franceza...")
Ar fi necesara introducerea unor ore de educatie sexuala
Multa vreme sexul era un subiect tabu in scoli. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult, informatiile pe care le primesc elevii in licee nefiind suficiente in cele mai multe din cazuri. Elevii de la "Iuliu Maniu" ne-au marturisit ca au aflat despre sex din mass-media. In marea lor majoritate ei cred ca ar fi necesara   introducerea unor ore de educatie sexuala in licee. In cursul acestui an scolar va fi angajat un consilier scolar care va incerca sa ii indrume pe liceeni.
Astra - Calatori va moderniza vagoaneS.N.C.F.R. a alocat in acest an 500 de miliarde de lei pentru modernizarea vagoanelor de calatori. Pentru anul viitor suma prevazuta este de 700 de miliarde de lei. S.C. Astra-Calatori S.A. Arad este parte a acestui program, firma aradeana avand de modernizat 50 de vagoane, din care 39 de vagoane compartimentate si 11 vagoane tip salon. Pana acum, Astra-Calatori a finalizat 5 asemenea vagoane. "Celelalte 45 le putem termina pana la sfarsitul aceatui an, in masura in care vom primi banii necesari pentru aceste operatiuni de reabilitare. Un asemenea vagon modernizat costa circa 180.000 de dolari, iar unul nou, de sapte ori mai mult", a spus ing. Liviu Bobar, directorul general al societatii. Pe de alta parte, Astra-Vagoane Calatori, in colaborare cu firma franceza Alstom, va moderniza un lot de inca 100 de vagoane, din care 30 de clasa I, 60 de clasa a II-a si 10 vagoane restaurant. "Aceste vagoane vor fi utilate eu cele mai performante boghiuri care se gasesc acum pe piata romaneasca", a precizat directorul Bohar. Urmeaza sa fie definitivate cateva chestiuni tehnice legate de finantarea acestui program. Banii pentru acest contract vor fi asigurati de SNCFR si printr-un credit al BERD. In ceea ce priveste privatizarea societatii, concernul francaz Alstom si-a exprimat optiunea de a achizitiuna pachetul majoritar de actiuni. FPS Arad va face in decurs de doua saptamani oferta de vanzare a firmei Astra-Vagoane Calatori.
La Scoala Generala nr.21 s-a sfintit bustul lui Aurel VlaicuMarti, 14 septembrie a.c., la Sc. Gen. nr. 21 a avut loc dezvelirea si sfintirea bustului lui Aurel Vlaicu. Alaturi de directorul scolii, Radu Moldovan, au fost prezenti: inspector scolar Maria Pascalau, inspectorii generali adjuncti Vioret Borza si Mihaly Mateckovits, subprefectul Levente Bognar, vicepresedintele CJA Achim Alexa, Dan Demsa din partea Muzeului Judetean si Octavian Cira, din partea Universitatii "Aurel Vlaicu". Sculptura bustului a fost realizata de Mihai Pacurar. Onoarea dezvelirii bustului a apartinut inspectorului general, doamna Maria Pascalau. Iata ce ne-a declarat dl. Radu Moldovan, directorul Sc.Gen. nr.21: "Acest bust a fost un vis mai vechi al nostru si ne bucuram ca am reusit sa-l realizam. Alegerea bustului e legata de cartierul in care functioneaza scoala(Aurel Vlaicu)".
Capitanul Cebuc - seful pirotehnistilorIeri, la orele amiezii, serviciul pirotehnic din cadrul Inspectoratului de protectie civila (I.P.C.) Arad a desfasurat o actiune de detonare, in padurea din apropierea localitatii Fantanele. Alaturi de pirotehnistii aradeni a participat o echipa speciala S.R.I. Incarcatura pregatita pentru detonare a constat, printre altele, din o bomba de aviatie de calibru 200, 4 proiectile de calibru 100, o bomb aruncator, un cartus mitraliera de aviatie, 4 grenade de mana, o cutie de cartuse de infanterie. Coordonatorul actiunii, dl. capitan inginer Lucian Cebuc, seful serviciului pirotehnic din cadrul Inspectoratului de protectie civila, ne-a spus ca munitia existenta provine din mai multe surse "colectata", in final, in depozitul I.P.C. Arad. Astfel, o parte din bombe au fost descoperite in urma unor sapaturi agricole, alta in fundatiile caselor sau, in unele cazuri, proiectilele au fost depistate pe malurile raurilor.
"Negocierea" din Covasant
Bomba de calibrul 200 are insa o istorie mai aparte. Ea a fost depistata in urma unei intamplari hazlii petrecute in localitatea Covasant, unde, un tigan a vrut s-o vanda unui italian, colectionar de obiecte vechi. Sesizati de Urgenta, specialistii pirotehnisti au intervenit in "negocierea" dintre cei doi, preluand ei incarcatura. "Cand a aflat cu adevarat despre ce-i vorba, ne referim la pericol, tiganul nici n-a vrut sa se atinga de bomba," - isi aduce aminte cu satisfactie cpt. Cebuc, un specialist cu experienta in acest domeniu.
Cum se executa o detonare ?
Asistenta prezenta la fata locului a putut asista pe viu la o aplicatie interesanta. Aceasta a demarat cu cercetarea terenului - care se face dupa o anumita procedura - cu foarte mare atentie. "In unele situatii sapaturile nu se pot face decat cu degetele." - a explicat dl. Cebuc. In faza urmatoare, urmeaza scoaterea "obiectelor" si identificarea lor, dupa care se actioneaza, in continuare, in functie de situatia creata de pe teren. Explicatia teoretica a dlui Cebuc a fost demonstrata, dupa cum am spus, de detonarea propriu-zisa. Privita de asistenta de la distanta de circa 500 m, "bubuitura" a oferit un spectacol interesant. Care ne-a aratat - cu o oarecare detasare, e adevarat - unde poate duce, uneori, neglijenta....

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}