title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 15 iunie 1999

Clasele au ramas goale si astazi - Virtual Arad News (c)1999Cu toate acestea, au inceput inscrierile pentru admiterea in liceu * Odelegatie a S.D.I. Arad va pleca la Bucuresti pentru a participa la miting * In urma intalnirii de ieri a sindicalistilor cu Marga, Remes si Constantinescu exista posibilitatea incetarii grevei.  Ieri, intr-o sedinta plenara a Colegiului Liderilor din organizatia, judeteana a a Sindicatului Democratic din Invatamant, s-a hotarat, in unanimitate, continuarea grevei generale pana la solutionarea tuturor revendicarilor, considerand acordul propus de Guvern, in data de 10 iunie, drept nesatisfacator. De asemenea, a fost luata decizia ca in cursul zilei de astazi, o delegatie condusa de prof. Stefan Balita, sa plece la Bucuresti pentru a participa la mitingul ce va fi organizat maine in Capitala. Se pare ca in ultima intalnire de ieri dintre sindicalisti si ministri Finantelor si Educatiei Nationale, mediata de presedintele Emil Constantinescu, s-a ajuns la un acord. Hotararea, insa, apartine liderilor celor patru confederatii care vor comunica maine, in jurul  orei 14,00, ministrilor Andrei Marga si Decebal Traian Remes, aceasta hotarire conditionand continuarea, sau nu, a actiunilor revendicative. Cu toate ca in momentul de fata greva este in plina desfasurare, au inceput inscrierile pentru admiterea in liceu. In legatura cu problema admiterii propriu-zise, liderii sindicali, prof. Marius Göndör si prof. Stefan Balita au evitat sa se pronunte, motivand ca este prematur.
S.C. Frigorifer S.A. Arad - Virtual Arad News (c) 1999In incinta S.C. Frigorifer s- au celebrat, vineri, 100 de ani de la infiintarea primului Sindicat al macelarilor si carnatarilor din Arad. Pentru acest eveniment au fost invitate oficialitatile Aradului si toti macelarii din Arad. Invitatia a fost onorata doar de macelari, - deoarece autoritatilor Aradului le-a fost imposibil sa se prezinte. S-au putut vedea expuse fotografii ce atestau activitatea de la inceputuri a macelarilor, de asemenea fiind expuse si preparatele societatii Frigorifer. Acestea au o rnare trecere, nu doar in Arad, ci si in alte judete, ele putand fi gasite si la Metro in Bucuresti si Timisoara. Directorul societatii Frigorifer, Carmen Barbulescu, ne-a declarat: "Suntem onorati de prezenta celor mai vechi macelari si le multumim ca s-au orientat catre noi. Noi incercam sa pastram traditia si sa respectam legile breslei macelarilor si carnatarilor din Arad." Legile breslei se gasesc intr-o lada ce se numeste "Lada Breslei Macelarilor", care a fost confectionata din lemn, in sec. XIX. Presedintele sindicatului, Fulger Pintea, ne-a declarat: "Incercam sa promovam noul si sa ne ridicam la standardele cele mai inalte". La aceasta manifestare au luat cuvantul doi dintre cei mai vechi macelari ai Aradului, Eugen Iuhasz si Ion Pintea. Acestia au facut o scurta trecere in revista a conditiilor in care lucrau la inceput si au enumerat etapele ce trebuiau parcurse de cei ce doreau sa devina macelari. Macelarii Iuhasz si Pintea ne-au declarat: "Respectul pentru aceasta munca era mai mare in vremea noastra. Nu aveam o tehnica avansata si de aceea lucram mult mai mult, dar cu sarg si cu frica, deoarece concurenta pandea orice greseala a noastra. Calitatea si gustul produselor noi difera si abia mai amintesc de produsele traditionale. Acum se pune accentul pe productie, noi insa puneam accentul pe calitate." Se preconizeaza o colaborare a acestor macelari cu S.C. Frigorifer, sperandu-se ca fructul acestei colaborari sa-i multumeasca pe toti consumatorii preparatelor din carne.

Cand cineva vrea esa organizeze o manifestare culturala, cea dintai frana e eterna lozinca "N-avem  bani!". Vorbe, vorbe, vorbe... pentru ca bani se gasesc pentru interesele personale ale puternicilor zilei, de la salarii, celulare, limuzine de lux, tantieme parlamentaristice, pana la mii de miliarde date mai mult sau mai putin ilicit celor ce ne prada planificat si ne vand pe bucatele. Daca in acest perpetuu balci omul de cultura, profesionistul bine intentionat nu si-a pierdut mintile, risca sa o faca in confruntarea cu arsenalul birocratic, draconic pus la punct spre a descuraja. In ceasul al 12-lea se gasesc si rezolvarile, insa uzat de atatea "batalii" omul ajunge sa nu se mai poata bucura de visul sau, ci de acela al semenilor. "Ilariada" este festivalul teatral care iese din cadrul consacrat de oficiere si vine in cautarea publicului - in strada, in piata, la strand, in cartiere etc - ca in proverbul cu Mohamed si muntele. Castigul este imens pentru public (iar rezultatele apar in timp), cum imensa este uzura actorului, compensata doar de sentimentul de daruire fara conditii ce-l apropie de Creator. Daca editia de debut a "Ilariadei" a adus la Arad zece trupe teatrale care au evoluat pe parcursul a trei zile, cea actuala s-a rezumat la patru companii intr-o evolutie de o zi. Cu siguranta, organizatorii, ce merita toate aprecierile, si-ar fi dorit o participare mai ampla sau cel putin egala. Anul trecut a existat si anvergura internationala, prin participarea trupei japoneze, dar chiar in formula exclusiv nationala, festivalul s-a remarcat prin coordonate definitorii de profesionalism si concizie.

Serviciul de interventie SIAMUD - Virtual Arad News (c) 1999De acum inainte, serviciul Siamud din cadrul Detasamentului de Pompieri "Vasile Goldis" isi va restrange gama de interventii, pentru ca Serviciul de Ambulanta si-a retras personalul medical de pe salvarile pompierilor militari, dintr-o lipsa acuta de fonduri financiare. Desi conventia initiala incheiata intre cele doua institutii cunoaste modificari, Siamud va interveni in caz de accidente, avarii tehnologice si incendii. Seful biroului de inspectie si prevenire a incendiilor, lt.col. Ioan Sechel, ne-a declarat ca, in caz de accidente soldate cu victime, Siamudul va asigura transportul acestora iar Serviciul de Ambulanta va acorda, totusi, asistenta medicala. Ioan Sechel precizeaza ca modulul de descarcerare va actiona in tot judetul, ori de cate ori va fi solicitat, iar Siamud va interveni doar in municipiu si in cateva localitati limitrofe orasului Arad. La capitolul  interventii, Siamud se claseaza pe primul loc la nivel national, anul trecut autosanitarele pompierilor fiind solicitate in peste 2500 de cazuri.
Punctul de frontiera Curtici-Arad - Virtual Arad News (c) 1999Vamesii romani de la punctul de frontiera Curtici au gasit asupra unui cetatean italian, care calatorea cu trenul de Budapesta, 34.000 de marci ascunse in pantaloni. Incidentul s-a petrecut joi in jurul orei 18.00. Cetateanul italian Antonino Regalbuto, domiciliat in Luana, declarase initial vamesilor ca are trei milioane de lire italiene si o suta de mii de lei. Vazandu-l agitat pe Regalbuto, vamesii l-au perchezitionat corporal si au gasit asupra italianului, sub cureaua de la pantaloni, un brau din material textil, lipit de corp, in care se aflau 34.000 de marci. Vamesii i-au conficat lui Regalbuto 19.000 de marci din suma gasita. Potrivit legislatiei romane, peste granita nu se pot trece decat 10.000 de dolari. Cetateanul italian a fost lasat sa-si continue drumul.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}