title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 14 octombrie 1999

La IMAR deocamdata nu se fac disponibilizari - Virtual Arad News (c)1999Intre 7-9 octombrie a avut loc la Busteni o intrunire a Colegiului de conducere a Federatiei sindicale din industria lemnului, federatie la care sunt afiliate 190 de sindicate din intreaga tara. Cu aceasta ocazie s-a discutat situatia din industria mobilei, care nu este una foarte stralucita. Liderul Sindicatutui Liber din IMAR - sindicat care are un numar de 1779 de membri, Virgil Culda, ales in aceasta functie anul acesta in februarie, ne-a declarat ca este foarte greu sa dai de lucru la 2537 de salariati, cati mai are IMAR-ul in prezent, chiar daca o parte din productie este destinata, exportului. Totusi, sindicatul din IMAR face foarte multe pentru angajatii acestei societati, astfel: in luna iulie salariile s-au majorat cu 5 la suta, in luna august cu 10 la suta, la fel si in luna septembrie si in plus, de la 1 septembrie, 198 de oameni, cei mai buni meseriasi, sunt rasplatiti cu sume suplimentare cuprinse intre 100.000 si 500.000 lei. Mai este vorba de actiunile de sarbatori, binecunoscuta serbare a pomului de Craciun cu care ocazie se vor distribui tuturor sindicalistilor ce au copii, pachete cu cadouri pentru acestia. Actualul contract colectiv de munca expira la data de 30 noiembrie 1999, data la care se va incheia unul nou sau se va prelungi cel in vigoare. In urma cu putin timp au fost disponibilizati 500 de angajati. Conform spuselor liderului sindical, in viitorul apropiat nu va urma o alta serie de disponibilizati. In luna septembrie, salariul brut la IMAR a fost de 1.678.000 lei, iar cel net de 1.476.3571ei, in conditiile in care salariul minim brut de incadrare este de 1.500.000 lei. Cu toate acestea, salariile din industria mobilei sunt mai mici decat cele din alte ramuri industriale.
La CCIA a fost lansata cartea "Fabrica viitorului"Sub egida Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad a fost lansata marti cartea "Fabrica viitorului", editata la Editura Multimedia International Arad. Lucrarea, prima de acest gen din tara, prezinta intr-un mod unitar si concis tendintele contemporane de transformare - revolutionara, s-ar putea spune - a  activitatii intreprinderilor producatoare. Prin intermediul ei autorii, reputati specialisti in domeniul robotici, ne fac cunostinta cu un nou domeniu al stiintei- Productica - definita ca o disciplina al carei continut este integrarea conceptiei, fabricatiei si managementului, prin calculator. Actiune ce vizeaza viitorul, aparitia primului tratat in limba romana din acest domeniu informeaza cititorii carora li se adreseaza - ingineri, economisti, manageri de intreprinderi, cercetatori stiintifici, studenti asupra modalitatilor concrete de realizare din punct de vedere tehnic si organizatoric a caracteristicilor "fabricii viitorului". Autorii, dr. ing. Kovacs Francisc, dr. ing. Varga Stefan, ing. Tusz Francisc, au dorit ca si prin intermediul lucrarii intormatiile referitoare la aceasta problematica sa depaseasca mediul universitar si sa ajunga la nivelul economiei reale. Adepti ai ideii ca este necesara formarea in tara a unor specialisti care sa aiba cunostinte de ansamblu asupra temei prezentate, autorii le propun un "exercitiu de gimnastica a mintii", ce ii ajuta sa aiba o imagine mai clara despre ceea ce inseamna intreprinderea moderna ori "post- moderna". Ultimul capitol ofera idei de dezvoltare si in tara noastra a unor astfel de intreprinderi, autorii exprimandu-si dorinta ca " fabrica viitorului" sa devina o realitate si in Romania.
La Lipova se asteapta iarna fara optimism - Virtual Arad News (c)1999Recent, la S.C. URBISSERV S.A. Lipova a avut loc concursul pentru desemnarea administratorului societatii, organizat in baza OG nr. 49/1999. Castigator a iesit ing. Vili Furdui, care detinuse pana atunci functia de director general. Cum s-au facut speculatii asupra corectitudinii concursului, l-am intrebat pe proaspatul administrator cum s-a derulat acesta. "A fost un concurs corect, in ciuda tuturor interventiilor politice care s-au facut. Comisia a tinut cont doar de profesionalismul si calitatea lucrarilor" ne-a raspuns Vili Furdui. Odata concursul incheiat, problemele raman. Din nefericire, regimul in care se vada apa calda si caldura in oras pe parcursul iernii ce vine este unul de austeritate. Apa calda va curge la robinete doar de 1-2 ori pe saptamana.  Caldura va fi non-stop insa in apartamente nu vor fi mai mult de 18 grade Celsius, dupa cum am aflat de la administratorul  SC Urbisserv. Referitor la zvonurile privind infiintarea unei noi firme de salubritate in Lipova, acesta ne-a relatat ca sunt doar simple speculatii, neexistand intentia din partea cuiva de constituire a unei asemenea societati.
Aradenii pot invata artele martialeIn aceste zile, in orasul nostru vor fi organizate de catre International Bodyguard & Security Services Association, mai multe stadii de pregatire in artele martiale sau a securitatiiIBSSA logo. private. Aceste stagii cuprind cursuri de initiere pentru cei mici, examenul de grad, instruirea personalului din cadrul grupelor de interventie rapida, curs de instructori in autoaparare etc. Organizatorii acestor stagii Constantin Buzatu, Iulian Moisescu, Dan Deac si Pavel Florescu au invitat oaspeti de seama din domeniul autoapararii, precum G.S. Bertoleti, Iulian Moisescu, Roberto de Ronzi, dar si specialisti din domeniul auto, care vor preda sedinte teoretice si practice de conducere:  pregatirea misiunilor, conducerea autovehiculelor in cadrul misiunilor de interventie rapida, cunoasterea tehnicilor clasice de lupta corp la corp, tehnice specifice de Ju Jitsu etc. Tematica stagiilor va cuprinde bilantul actiunilor si al activitatilor nationale si internationale in cadrul IBSSA, atingerea noului bord de conducere a IBSSA Romania si a conducerii departamentelor si comisiilor tehnice din cadrul acesteia. De asemenea, va avea loc o sedinta de lucru pentru alegere in biroul de conducere al IBSSA Romaniei, organizata de Constantin Buzatu, vicepresedinte al Departamentului tehnic IBSSA Romania.
Produsele lactate din piata se vor scumpiMulti producatori de paine din tara au hotarat o noua scumpire a acesteia datorata, in primul rand, majorarii pretului graului, la care se adauga si majorarea preturilor la gaz metan, energie si transport. Aceasta scumpire va fi aplicata si celorlalte produse de morarit si panificatie, precum si la faina alba, dar peste cateva saptamani, dupa epuizarea stocurilor actuale. Cu toate acestea, conducerea Armopan ne-a comunicat ca la Arad nu este preconizata o noua majorare a produselor de panifi- catie in viitorul apropiat. Desi painea nu se va scumpi, laptele va suporta noi majorari spre sfarsitul lunii, datorita preturilor tot mai ridicate la carburanti.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}