title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri 14 iulie 1999

Elevul Andrei Boros medaliat cu argint la concursul international de matematica, Balcaniada JuniorilorIn perioada 22-27 iunie, la Plovdiv, in Bulgaria, s-a desfasurat a treia editie a concursului international de matematica, Balcaniada Juniorilor. Este vorba de un concurs care se adreseaza elevilor din clasele a saptea, a opta si a noua, limita de varsta fiind 15 ani. Printre cei cinci elevi care au reprezentat Romania la Balcaniada Juniorilor s-a aflat si aradeanul Andrei Boros, proaspat absolvent al clasei a IX-a, la Liceul "Moise Nicoara". La acest concurs, el s-a clasat pe locul II, reusind sa obtina medalia de argint. In total, echipa Romaniei a obtinut patra medalii de argint si una de bronz, ocupand, intr-un clasament neoficial, locul trei, dupa Bulgaria si Macedonia. Cei cinci elevi au fost premiati la liceul bucurestean Mihai Viteazul, cu cate trei milioane de lei fiecare. Cei cinci reprezentanti ai Romaniei au fost selectionati in urma celor trei baraje cara au avut loc dupa faza nationala a Olimpiadei de matematica. Ei sunt de parere ca nivelul concursului din Bulgaria nu a fost extrem de ridicat, acesta presupunand rezolvarea a patru probleme, dintre care doar una era mai dificila. De pregatirea elevilor pentru acest concurs s-au ocupat Dan Branzei, profesor universitar la Iasi si Dinu Serbanescu, profesor la Colegiul National Sfantul Sava. Alaturi de Romania, la Balacaniada Juniorilor au participat Albania, Macedonia, Turcia, Grecia, Cipru, Bulgaria, Iugoslavia si Republica Moldova. Intre 10-22 iulie, in tara noastra se desfaoara cea de-a 40-a editie a Olimpiadei internationale de matematica, la care participa aproximativ 1000 de elevi din peste 80 de tari. Concursul se desfasoara sub patronajul presedintelui Emil Constantinescu. Printre participanti, se numara concurenti din Argentina, Austria, Belgia, Franta, Statele Unite ale Americii si Brazilia. Romania este organizatoarea primei olimpiade internationale de matematica (1959), dar si a celor din anii 1960, 1969 si 1978. Intr-un clasament general al tuturor olimpiadelor, tara noastra se afla pe locul 3.
Strungarii de la aris vor recapitalizare)Dupa ce si-au primit salariile, strungarii de la S.C. ARlS S.A. au hotarat sa intrerupa greva. Directorul general al S.C. ARIS S.A., Rusalin Oprut se afla in aceste zile la Bucuresti pentru a obtine cei 4,3 miliarde lei promisi si pentru a definitiva proiectul hotararii de guvern pentru alte 17,5 miliarde lei, de asemenea, promise de Executiv. "Pana maine se va sti daca acesti bani vor ajunge la ARIS" ne-a declarat Dan Rus, director economic la intreprinderea aradeana. In urma dialogului purtat intre reprezentantii sindicatului si Prefectura, 15 iulie reprezinta scadenta pentru remiterea hotararii de guvern prin care se va aproba creditul de 17,5 miliarde lei. Acesti bani vor fi folositi pentru recapitalizarea societatii. "Daca nu se va lua nici o masura, adica nu se va da aceasta hotarare de guvern si nu va fi gata dosarul pentru privatizare, suntem hotarati sa mai lucram in program normal pana vineri (data scadentei pentru plata salariilor la zi). De luni, ne vom aduna in fata pavilionului administrativ de la S.C.ARIS S.A. si vom porni spre Prefectura, unde vom manifesta zilnic, timp de o ora. Vom face acest lucru in fiecure zi pana cand revendicarile noastre vor fi rezolvate" ne-a spus, Stefan Lacsan, liderul Sindicatului Liber S.C. ARIS.
Tabara de scolari Casoaia - Virtual Arad News (c)1999Tabara Casoaia este asezata la poalele Muntilor Zarandului, intr-o padure de stejari si fag, la altitudinea de 222 m, pe Valea Highisului, oferind turistilor conditii optime de cazare si agrement. Numele l-a primit chiar de la turisti care, strabatand superba padure, cu ani in urma, au descoperit o casa care se pare ca era cea mai mare din zona si au numit-o "casoaia". Pentru a se bucura de aceasta oaza de liniste si pentru a fi in armonie cu natura, Asociatia Bancherilor din Arad construieste in anul 1932 cabana Casoaia, in intregime din lemn. In decursul anilor, cabana a fost refacuta, primind destinatia unei tabere scolare. Izolata in mijlocul naturii, in susurul paraului, tabara ofera o ambianta romantica. Zona are o veche traditie in domeniul mineritului pana la mijlocul sec. al XIX-lea aici functionand mine de aur si arama. Urmele lor se mai vad si astazi la "Minele batrane" situate la 2 km de tabara Casoaia, unde se pot identifica unele galerii. Tabara ofera numeroase posibilitati turistice si de agmement. "Avem un teren de fotbal si un bazin de inot care deocamdata este nefunctional, insa avem in proiect punerea in folosinta a acestuia - ne-a spus prof. Teodor Ghergar, directorul Agentiei Teritoriale a Taberelor si Turismului scolar Arad. Pe langa acestea, in incinta taberei se afla o scena in aer liber, se poate organiza discoteca, insa nu trebuie uitate nici drumetiile. In incinta taberei este amenajat un panou cu traseele turistice marcate din zona - in Muntii Zarandului (pe Vf. Highis si Vf. Trocea). De asemenea, in imediata vecinatate a taberei, la 200 m, se afla tabara internationala de sculptura." In prezent tabara dispune de 114 locuri de cazare in pavilionul central (cabana din lemn), in casute din lemn cu trei paturi si   bungalouri; de asemenea, tabara are si un bloc alimentar propriu, cu cantina. Aflata la 65 km de Arad si 14 km de Tarnova, tabara de la Casoaia are regim "de sezon", fiind deschisa doar in perioada verii, cand poate functiona la capacitate. "Incepand de la 1 mai, mai ales in week-end-uri, tabara a fost foarte solicitata de grupuri organizate de tineri. De cand a inceput vacanta elevilor, avem solicitari si in timpul saptamanii. Lumea merge la Casoaia, dar deocamdata avem doar cazari ocazionale. Ca si tabara, Casoaia nu e prea solicitata; nu sunt serii de copii care sa vina aici" - a adaugat Teodor Ghergar. Cei care doresc sa-si petreaca cateva zile in tabara de la Casoaia, nu trebuie decat sa se adreseze Agentiei Teritoriale a Taberelor si Turismului scolar din Arad sau direct administratorului taberei. In masura in care este disponibil, se poate solicita autobuzul taberei pentru asigurarea transportului. In ceea ce priveste cazarea, taxele percepute sunt de 25.000 de lei pe noapte, pentru elevi, studenti si cadre didactice, iar pentru restul persoanelor adulte, 35.000 de lei.
Moara din Troas macina pe gratis - Virtual Arad News (c)1999Ionel Halmagean are 2l de ani si locuieste in Troas. De cand se stie, in casa parinteasca exista o moara pe apa. Moara si moraritul au ramas, din stramosi, o traditie in familia Halmagean. De cativa ani buni, la moara se macina doar porumb. Mecanismul de macinare e simplu ne spune Ionel Halmagean: "Apa vine de pe iaz si invarteste roata. Fusul principal al morii invarteste o roata dintata care are un crig ce invarteste piatra mobila a morii. In cosul morii se introduce porumbul. El ajunge sub pietre unde este strivit." Cu cativa ani in urma, moara macina si grau. Pentru ca proprietarii nu si-au dat interesul s-o intretina si s-o imbunatateasca, la macinisul graului nu mai da randamentul scontat. In aceste conditii, locuitorii din Troas, prefera sa macine graul la mori cu valturi mai performante. In schimb, cu porumbul vin la moara lui Halmagean. Aici se macina pe gratis. De ce? Pentru ca familia Halmagean nu cheltuieste bani pentru curent si pentru apa si daca nu investesc nimic, proprietarii nici nu accepta sa castige banul pe spinarea consatenilor.
Tramvaie nemtesti prezente in Arad - Virtual Arad News (c)1999Recent, o delegatie formata din 30 de persoane din Germania si Anglia au vizitat Aradul. Oamenii, de diverse profesii, de la functionari publici la bancheri, sunt impatimiti ai... tramvaielor. De altfel, si asociatia din care fac parte, asociatie care colaboreaza cu persoane din intreaga lume, care au ca hobby tramvaiul, se numeste "Prietenii tramvaielor". Cu ajutorul asociatiei, in Arad s-au adus foarte multe tramvaie din Occident. Si de aceasta data s-au facut oferte. "Numai ca, totul depinde de faptul daca vom avea sau nu bani sa achizitionam alte tramvaie. Nu trebuie foarte multi bani, nici pomeneala, insa in penuria de fonduri pe care o traversam, orice suma reprezinta pentru noi <<ceva>>", a apreciat d-na Mariana Birau, director exploatare tramvaie din cadrul Companiei de Transport Public Arad.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}