title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 14 iunie 1999

Elevi si parinti asteapta rezolvarea revendicarilor profesorilor - Virtual Arad News (c) 1999Cadrele didactice au declansat greva generala pe termen nelimitat, intr-o perioada foarte importanta a anului scolar si universitar, din cauza ca nici una dintre cererile privind salarizarea nu a fost rezolvata, iar sindicatele nu au primit, pana in prezent, nici o invitatie concreta la negociere din partea reprezentantilor guvernamentali. Concluzia finala la care au ajuns sindicalistii este aceea ca invatamantul romanesc se afla in pragul falimentului, lucru care se face simtit atat la salariile dascalilor cat si la starea degradata a scolilor.
* Dupa o, zi de- pauza, Stefan Balita, lideral Sindicatalui Democratic, a anuntat ca Biroul Operativ al federatiei a hotarat sa mute redeclansarea grevei generale de la data de 22 iunie pe data de 9 a acestei luni, avand ca motiv intarizerea vreunui semnal de imbunatatire a situatiei. Decizia brusca a federatiei a surprins putin opinia publica, creand neintelegeri atat in randul parintilor cat si in randul elevilor care nu au stiut daca trebuie sa se prezinte la cursuri sau nu.
* Liderii federatiilor sindicale din invatamant au obtinut  miercurea trecuta, dupa o ora de negocieri cu reprezentantii guvernului, garantarea platii integrale, in mod anticipat, a salariilor pentru cele doua luni de vacanta, cele doua parti cautand, in continuare, solutii pentru asigurarea finantarii, pana la sfarsitul anului, din aceste fonduri urmand sa fie platite si restantele salariilor profesorilor.
* In judetul Arad, prin unirea fortelor celor doua sindicate din invatamant, greva generala s-a extins saptamana trecuta in majoritatea unitatilor scolare. Mai mult, pozitia SDI a devenit categorica: "Nu acceptam promisiuni, ci acte de deschidere pentru finantarea sumelor necesare platii restantelor si a salariilor in contul inspectoratelor judetene, la trezoreriile fiecarui judet."
*Cadrele didactice nu au acceptat acordul semnat de primul-ministru. In urma respingerii, sindicatele din invatamantul aradean au hotarat sa continue greva generala. Biroul Operativ al Sindicatului Democratic a anuntat continuarea protestului pana la solutionarea tuturor revendicarilor. Aceasta decizie a fost luata la nivel national cu ocazia intalnirii Colegiilor Liderilor celor patru federatii nationale din data de 12 iunie 1999.
* Marius Göndör  a anuntat ca Sindicatul Liber nu va incheia conflictul de munca, deoarece acordul propus de Guvern este de-a dreptul inacceptabil. Azi, Colegiul Liderilor va hotara daca in zilele urmatoare vor avea loc marsuri stradale in mai multe judete. Tot astazi, in Bucuresti, dascalii protesteaza in cadrul unui miting. La protest participa si cadre didactice din Arad.
Ministrul justitiei Maghiar si Roman in drum spre PrefecturaMinistrul justitiei, Valeriu Stoica s-a intalnit, vineri, la Arad, cu omologul sau din Ungaria, David Ibolya. Cei doi ministri, alaturi de primarul Aradului, Valentin Paul Neamt, de parlamentari si de consilieri locali au abordat problema reinstalarii monumentului celor treisprezece generali in centrul urbei noastre, au discutat despre realizarea in comun a unui sir de evenimente, cu scopul sarbatoririi celor 150 de ani de la lupta de eliberare a maghiarilor si a celor 10 ani de la Revolutia din '89. La prima intalnire a ministrilor care a avut loc la Consiliul local, presa a avut acces doar cateva minute. Reprezentantii mass-media au putut participa abia la cea de-a doua discutie din cadrul Prefecturii, urmand sa afle ca de fapt nu s-a luat nici o hotarare concreta referitor la punctele expuse. Ambii ministri au fost de parere ca reinstalarea statuii, care zace de ani buni in incinta cetatii, nu este o chestiune de actualitate, urmand ca problema sa fie discutata la viitoarele intalniri ale, factorilor de decizie. "S-au luat in vedere toate variantele posibile de rezolvare, insa, daca vorbim despre reamplasarea statuii este bine sa tinem cont si de susceptibilitatile locale. S-a ajuns la concluzia ca discutiile cu privire la monument trebuie tratate cu delicatete, pentru a nu starni reactii afective. S-a realizat de ambele parti ca simbolurile nationale nu trebuie sa ne indeparteze, dimpotriva sa  ne uneasca. Asta si in conditia in care monumentul nu va fi repus in momentul actual" - ne-a declarat Valeriu Stoica. Primarul Valentin Paul Neamt a intarit spusele ministrului, informandu-ne ca: "In prezent este imposibila si inacceptabila amplasarea monumentului.  Propunerea de a dona aceasta statuie Ungariei, pentru a-i gasi locul cuvenit in tara vecina, a fost primita de ministrul David Ibolya cu multa intelegere". Prin intalnirea de ieri s-au pus bazele unor relatii profesionale si umane, care, desigur, vor contribui la imbunatatirea colaborarii Romaniei cu Ungaria si la apropierea celor doua natiuni. In opinia ministrilor, singura cale care poate fi urmata este aceea care duce spre crearea unei Europe unite. Valeriu Stoica a mentionat ca drumul nationalismului prezinta pericolul starnirii unor evenimente asemanatoare celor petrecute in Kosovo. Ministrul Stoica s-a aratat multumit de aspectul centrului orasului Arad si a salutat initiativa primarului de a favoriza un aport de capital consistent urbei, deoarece asigurarea noilor locuri de munca este un lucru deosebit de important. Summa summarum, intalnirea, considerata neoficiala, ci una prieteneasca, si-a atins scopul, cel de stabilizare si imbunatatire a relatiilor romano- ungare, prin crearea unui spatiu juridic comun.

Agentia Nationala Sanitara Veterinara (ANSV) a transmis, in urma cu cateva zile, la toate Directiile Sanitare-Veterinare si la Inspectoratele de Politie Sanitara Veterinara de frontiera sa interzica, pana la noi dispozitii, importurile de produse avicole de origine belgiana si-de grasimi si furaje din Olanda, Germania si Franta. Directiile Sanitare Veterinare (DSV) din mai multe judete au inceput sa retraga de pe piata si sa puna sub sechestru sanitar veterinar mai multe tone de produse alimentare de import, suspectate ca ar contine dioxina. Totodata, se va face o inventariere a produselor care au fost importate de agentii economici incepand cu luna ianuarie a acestui an, atat pentru comercializare cat si pentru prelucrare, iar produsele identificate vor fi apoi retrase de pe piata si stocate in depozite, sub sechestru sanitar veterinar, pana la noi dispozitii. Din informatiile pe care le detinem, in judeful Arad nu au fost importate marfuri din Belgia asupra carora ar plana suspiciunea contaminhii cu dioxina, o substanta  puternic cancerigena. Vamesii aradeni si-au intetit insa controalele pentru a depista  traficantii de carne si produse din carne, precum si alte produse alimentare, iar politistii din judetul Arad intreprind cu regularitate controale in zona de frontiera, pentru a descoperi persoanele care importa fara forme legale aceste marfuri.

S-a deschis sezonul la pescuit sportiv - Virtual Arad News (c) 1999Vineri s-a deschis sezonul la pescuit. Pana in prezent, Asociatia Judeteana, a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi le-a eliberat, celor ce au ca hobby prinderea pestelui, circa 4000 de abonamente. Daca perioada de pescuit a stiucii se va incheia in luna februarie a anului viitor, pentru celelalte specii perioada de prohibitie va fi hotarata de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei. Valoarea unui abonament pe sezon este de 250.000 de lei pentru pescarii adulti, reducandu-se la jumatate pentru cei pensionari si la un sfert pentru minori. Directorul A.J,V,P.S., Nicu Deme, piecizeaza ca detinatorii de abonamente pot pescui in toate apele judetului nostru, cu exceptia crescatoriilor piscicole. Braconajul este sanctionat cu amenzi situate intre valorile 600.000 si un milion de lei.
La plimbare pe faleza Muresului - Virtual Arad News - (c) 1999Zeci de lampi de iluminat din parcurile de pe faleza Muresului vor fi inlocuite, de catre angajatii societatii Gospodarire Comunala. Lampile respective fie sunt arse, fie "au fost sparte cu pietre de catre vagabonzi" - dupa cum sustin angajatii societatii. Primaria, care administreaza SC Gospodarire Comunala, se plange ca in fiecare luna trebuie inlocuite cateva zeci de lampi, din cauza ca sunt sparte intentionat. Municipalitatea sustine ca in urma cu o luna au fost schimbate toate lampile din Pacurile Batranilor si Copiilor, insa acum sunt sparte majoritatea dintre ele. Actiunea de inlocuire a lampilor va fi demarata peste cateva zile, iar in functie de posibilitatile financiare vor fi inlocuite si  lampile din celelalte parcuri de pe malul Muresului.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}