title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 14 aprilie 1999

Lideri sindicali la Arad - Virtual Arad News (c) 1999Liderii filialelor locale a celor patru confederatii sindicale (CNSLR Fratia, Cartel Alfa, B.N.S. si CSDR) raman in continuare sceptici in ceea ce priveste solutionarea revendicarilor pe care acestia le-au expus Guvernului. Din punctul de vedere al acestora, greva de avertisment care se preconizeaza a avea loc in data de l 9 aprilie (luni), cu incetarea activitatii timp de doua ore, intre orele 7,00 si 9,00, este iminenta, datorita faptului ca pana la aceasta data nu s-a gasit o solutie de compromis intre sindicate si Executiv. "Nu exista vointa politica penfru solutionarea revendicarilor nnastre. Momentan nu a aparut nici un element nou care sa schimbe pozitiv datele problemei. Se pare ca azi (ieri n.r.) va avea loc o intalnire la Palatul Victoria intre presedintii celor patru confederatii si primul ministru. Avand in vedere ca tocmai a iesit din convalescenta, ma tem ca nu se intrevad solutii prea optimiste" - ne declara Lucian Lagsaghi, presedintele filialei Arad a CNSLR Fratia. Nemultumirile expuse in lista revendicarilor sunt legate si de faptul ca legile - pe langa faptul ca sunt interpretabile, nu sunt nici respectate. Bunaoara, Vasile Darzu, presedintele filialei Arad a Cartel Alfa, nu este de acord ca salariatii Fondului de Stat sa fie si membri in Adunarea Generala a Actionarilor. "Nu este permis ca in AGA sa intre tot felul de oameni. Acolo ar trebui sa lucreze doar economisti sau juristi. De asemenea in FPS Arad sunt foarte multi membri AGA. Si nu sunt de acord nici ca sindicatele afiliate la o confederatie sa deschida fiecare in parte conflict de munca. Din moment ce confederatia la care sunt afiliate acele sindicate deschide conflictul colectiv de munca, -de ce mai trebuie sa deschida si fiecare sindicat in parte?" - ne-a declarat Vasile Darzu. O situatie mai dificila o intampina si liderul Sindicatului Democrat din Invatamant Stefan Balita, presedintele filialei Arad al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania. Stefan Balita nu crede ca ceea ce s-a solicitat in acel memorandum adresat Guvernului va putea fi solutionat in cateva zile, cate au mai ramas pana la grava de avertisment. "In data de 19 vom intra si noi in greva de avertisment. Am ramas dezamagiti. Nu s-a luat nici o masura concreta. Ma asteptam la niste decizii economice care, din cate imi dau eu seama, sunt inexistente. Daca semnalele nu sunt pozitive, in data de 26, cand este programata greva generala, tot sistemul din invatamant se va solidariza cu aceasta miscare". Secretarul filialei Arad a Blocului National Sindical (B.N.S.), Mircea Foslea nu intrevede o solutionare, pentru ca nu se vrea din partea Guvernului asa ceva. "Faptul ca Guvernul nu a luat in calcul una din doleantele noastre cu privire la raspunderea ministeriala nu vine decat sa intareasca ideea de indiferenta. Noi nu concepem sa se guverneze o tara fara ca ministrii sa aiba rasponsabilitate ministeriala" - a conchis Mircea Foslea.

Incepand cu data de 19 aprilie, S.C. Carne S.A. va majora pretul la produsele sale cu un procent variind intre 15-20%. Directorul general, Nicolae Codreanu, ne-a declarat ca aceasta iminenta si noua reasezare a preturilor la sortimentele din carne este determinata de trei factori economici ce nu pot fi negliiati. Unul dintre motive ar fi cresterea preturilor la materiile prime ale producatorilor de animale. In al doilea rand, regiile autonome au majorat tarifele la utilitati (RAAC, Conel, Arterm). A treia cauza de natura financiara care va duce majorarea la produsele din carne este determinata de cresterea dobanzilor, de la 45% la 65% perceputa in prezent, de unitatile bancare cu care firma intra in contact. Nicolae Codreanu este de parere ca aceasta majorare nu va avea efecte economice negative la valorile absolute in lei atata doar ca va scadea volumul de vanzari (in cantitati fizice) direct proportinnal cu valoarea majorarii preturilor. Pe plan administrativ, Nicolae Codreanu precizeaza ca nu vor avea loc disponibilizari de personal. "In ultima perioada de timp nu am angajat muncitori dar nici nu am recurs la diponibilizari. Pentru ca procesul de productie sa se desfasoare in conditii optime, am transferat 20% din personalul indirect productii (TESA si muncitori auxiliari) in sfera de productie propriu- zisa" - a subliniat Nicolae Codreanu. Cealalta mare societate comerciala, care prelucreaza si comercializeaza sortimente din carne, Frigorifer, isi mentine actualele preturi. Directorul economic al intreprinderii Carmen Barbulescu, ne-a declarat: "Am redus preturile la produsele din carne inainte de Pasti, cu 10% si le mentinem si in viitorul apropiat, constante. Pana in prezent reusim sa ne descurcam fara sa "umblam la preturi ".

Primaria din Vinga - Virtual Arad News (c) 1999In campia Aradului, localitatea Vinga, centru de comuna, impreuna cu satele apartinatoare Mailat si Manastur, a fost si ramane un punct de referinta nu numai prin asezarea ei la limita sudica a judetului nostru cu judetul Timis, ci, mai ales, datorita harniciei oamenilor, dorintei lor firesti de a oferi comunei in care traiesc si muncesc o carte de vizita cat mai convingatoare in acest context. Perioada pe care o parcurgem, insa de prea prelungita austeritate, nu pregeta sa-si lase amprentele nedorite si-n viata vinganilor, cateva argumente oferindu-ne, nu fara mahnire, d-l Gavril Sarca, primarul comunei: "Ce sa va spun, domnule reporter? Lucrez in Primaria Vinga din 1980, deci de aproape 20 de ani si va pot spune ca n-a fost an in care sa nu se faca ceva: un trotuar sau o strada asfaltata ori impietruita, santuri dalate... Anul acesta, insa, este primul an in care, dupa prognoza privind bugetul, nu se va putea face nimic, nici cel putin sa asfaltam un metru patrat de trotuar. Banii lipsesc, bugetul ce urmeaza a ne fi repartizat este doar ... o impresie de buget. Si cand ma gandesc ca in acest an, printre altele, daca vrem sa continuam actiunea de introducere a gazului metan - pentru care avem, inca din iunie 1998, hotarare de Guvern - va trebui sa realizam studiul de fezabilitate - care costa cca 50 milioane lei, si proiectul retelei de gaz - care, la randul sau va costa cca 200 milioane lei - efectiv nu stiu ce vom face. Iar a pierde Hotararea de Guvern pentru gaz, ar fi un lucru foarte grav. Pentru comuna, fireste..."

- NOROC CA MAI VIN FRANCEZII...
- "Da, noroc cu ei, adica cu prietenii nostri din localitatea MOUVES, din Franta, cu care avem relatii de infratire inca din 1989. Luni, in cea de-a doua zi de Paste ei au venit din nou cu un... iepuras in satul Mailat, unde pentru dispensarul din localitate au adus o instalatie completa de alimentare cu apa din sursa propie: pompa submersibila, tevi, chiuvete, robinete etc., iar pentru elevii de la scoala diferite obiecte si materiale, rechizite de maxima necesitate. Dar pot sa va spun ca n-a fost data cand au venit la noi sa... vina "cu mhna goala" - cum se zice - ba au adus inclusiv diverse pachete la adrese exacte, pachete solicitate prin corespondenta. O raza de bucurie, totusi... Da, da, dar de ce tot altii sa ne-o aduca?..."

In zilele de 15 si 16 aprilie va avea loc prima editie a festivalului de teatru pentru elevi in limba engleza "Teen Play Theatre Festival". Festivitatea de deschidere va avea loc maine la orele 13,30 in sala Teatrului de Stat din Arad. Organizat de Inspectoratul Scolar Judetean, Inspectoratul pentru Cultura si beneficiind de ajutorul substantial a numerosi sponsori, festivalul se va bucura de o larga participare. Astfel, pe scena Teatrului de Stat vor evolua trupe din Arad, Timisoara, Oradea, Drobeta Turnu-Severin, Bacau, Piatra-Neamt, Iasi, precum si o trupa de elevi din Belgia, aceasta din urma conferind festivalului un earacter intemational. Din partea Aradului vor participa trupele "Y.E.A.T.S." (Young English Art Theatre Studio), coordonata de actorul Ioan Peter de la Teatrul de Stat din Arad si "The Gimmiks" coordonata de actorul Costin Gavaza de la aceeasi institutie. Reprezentatiile vor avea loc in data de 15 aprilie intre orele 14 si 18, iar in data de 16 aprilie intre aceleasi ore, urmand ca festivitatea de inchidere sa aiba loc in aceeasi zi la ora 17,30. Organizator principal este profesoara Elena Voineagu, inspec- tor de specialitate la Inspectoratul Scolar Judetean Arad.

In anul 1993, la initiativa invatatoarei Micurescu Delia, la Scoala cu clasele I-IV din localitatea Bata s-a incropit un minimuzeu. In cadrul activitatilor extrascolare, invatatoarea si elevii din scoala au umblat prin sat din casa in casa si au cautat vestigii ale trecutului: obiecte de arta populara si de uz gospodaresc. Munca lor s-a materializat dupa cinci ani de cautari cand toate aceste obiecte adunate cu pasiune au format muzeul. Muzeul este o autentica gospodarie taraneasca din Bata. Ca in orice muzeu, aici se conserva obiecte care cu timpul au disparut din gospodaria taraneasca, ramanand o marturie peste timp a trecutului satului romanesc. Asa ca in muzeul scolii din Bata se pot vedea: jug de boi, urzar, trocut, despoitoare de cucuruz, pieptene de canepa, bradie, cojocut, subita, untarita, calut, razboi, piese de mobilier si altele. Infiintarea muzeului este o initiativa laudabila care ar putea fi urmata si de alti intelectuali care traiesc in lumea satului.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}