title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stimati cititori ! Din cauza unor lucrari de modernizare a liniei telefonice, suntem nevoiti sa intrerupem pentru cateva zile transmitera stirilor. Stirile pierdute vor putea fi gasite in arhiva VAN. Va multumim pentru intelegere.


Stirile Zilei

Luni, 13 septembrie 1999

Eroul national Avram Iancu a fost omagiat si la AradUniunea Vatra Romaneasca, filiala Arad, impreuna cu Cercul Militar Arad a organizat sambata o manifestare de omagiere a Eroului National Avram Iancu, la 157 de ani de la nastere si 127 de la deces. Manifestarea s-a desfasurat la monumentul daltuit din piatra al Craiului Muntilor Apuseni, aflat in vecinatatea Palatului de Justitie. Omagiul a constat din ceremonialui militar, depunerea de jerbe si coroane de floci, o slujba de pomenire oficiata de catre P.S. Timotei Seviciu episcopul Aradului si al Hunedoarei. cuvantarea oficiala si intonarea unor cantece patriotice. Dupa Valentin Paul Neamt - primarul Aradului, a luat cuvantul avocatul Lazar Dodeanu care a impresionat asistenta prezenta prin discursul sau. Din pacate, aradenii prezenti la eveniment au fost deranjati de o disputa personala a unui personaj fara pic de valoare care tine sa iasa in evidenta de fiecare data. Numele acestuia nu merita pomenit. Sculptorul statuii Eroului National Avram Iancu este Ioan Tolan. A fost prezenta fanfara elevilor de al Liceul de Arta "Sabin Dragoi" si ansamblul artistic la Casei de Cultura Doina Muresului. Alaturi de personaje din Administratia Publica Locala am semnalat prezenta catorva senatori si deputati de Arad.
Colonelul Bontea la ora bilantuluiPentru ca este13 septembrie - Ziua Pompierilor, dl. col. Mihaiu Bontea a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, atat problemele cu care se confrunta Grupul de pompieri "Vasile Goldis" din Arad, al carui comandant este, cat si bilantul activitatii din 1 ianuarie 1999, si pana in 8 septembrie. Astfel, in aceasta perioada, unitatea a intervenit la 128 incendii si pentru inlaturarea efectelor negative la 13 inundatii, care s-au produs pe teritoriul judetului Arad.
Pe subunitati: Detasamentul Arad: 79 incendii, 11 inundatii; Statia Ineu; 6 incendii, 1 inundatie; Statia Barzava: 5 incendii, 1 inundatie; Sectia Sebis; 9 incendii; Garda de interventie Gurahont: 29 incendii. SIAMUD a avut (pana in iunie) foarte multe interventii De atunci, activitatea a fost suspendata. Subunitatea de descarcerare a avut 2 interventii. S-au inregistrat pagube in valoare de peste 6 miliarde lei, astfel: bunuri distruse in valoare de aproximativ 4.886.230.000 lei; bunuri degradate in valoare de aproximativ 1.286.970.000 lei. Victime: 6 persoane; 7 animale mari, 508 animale mici - miei. S-au salvat bunuri in valoare de aproximativ 17.429.400.000 lei.
Interventii mai semnificative: * In 27.03.1999, incendiu la livada de pomi fructiferi de langa localitatea Bontesti, comuna Gurahont, unde au ars aproximativ 3.500 pomi si 15 hectare vegetatie uscata, valoarea pagubelor aproximativ 1,5 miliarde de lei. S-a salvat padurea din apropiere, in valoare de peste 4 miliarde lei.  In 6.06.1999, langa Vinga, accident de circulatie urmat de incendiu, TIR cu nr. MIZ-4070 (apartinand de firma KSIAK- TINOTROFICI, din Grecia), soldat cu paguba de  aproximativ 150.000.000 transporta miei).  In 13.07.1999, interventie la i inundatii in municipiul Arad, cartier Bujac, s-au inregistrat pagube de peste 250.000.000 de lei.  In 23.08.1999 interventie la incendiul lui Popescu Vasile, comuna Vladimirescu, unde a ars acoperisul casei pe 210 m.p., si mobilierul din 2 camere pagubele fiind de aproximativ 750.000.000 lei.
* In 27.08.1999 intervenntie la autotirul de pe DN 7 la  km 10, langa Paulis, proprietate a firmei turcesti, RENDA ULUS NOKVETIC, A ars remorca autotirului si incarcatura (fructe exotice), pagubele fiind de aproximativ 100.000.000 lei. Potrivit atributiunilor con- ferite de lege in aceasta perioada unitatea a executat 285 controale si actiuni de prevenire, fiind.cuprinse 375 de firme, 74 institutii si 23 localitati. S-au constatat 1.724 cauze de incendiu si alte nereguli din care 599 au fost inlaturate pe timpul controalelor. S-au emis conform bazei legale in vigoare, 5 autorizatii PSI si 32 avize PSI. S-au primit si solutionat 19 sesizari si reclamatii ale cetatenilor. Pentru neregulile constatate s-au aplicat 170 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 25.000.000 lei. Bilant de ziua pompierilor ...
Transportatorii romani si cehi s-au intalnit la AradTimp de doua zile, 9-10 septembrie 1999, la Arad au avut loc discutii intre reprezentanti ai Autoritatii Rutiere Romane si ai institutiei similare din Cehia, care fac parte din Comisia mixta romano-ceha privind transportul rutier international. "Transportatorii din Romania, pentru a ajunge in Occident au trei variante de rute: prin Austria, prin Slovacia - Cehia sau prin Ucraina - Polonia. Austriecii au interesul sa-si protejeze cat mai mult infrastructura, in speta caile rutiere. Tocmai de aceea Austria a redus de la an la an autorizatiile de tranzit acordate romanilor. In aceasta situatie, cea mai buna varianta pentru noi ramane ruta Slovacia - Cehia", a precizat Dorin Lungu, directorul Autoritatii Rutiere Romane, reprezentanta Arad, organizatorul intalnirii. Intalniri de acest gen se fac anual in ambele tari, cu scopul de a fi cunoscute noi reglementari legislative in domeniu, necesarul de autorizatii solicitate, precum si probleme legate de siguranta circulatiei si a traficului de marfuri pe teritoriul celor doua tari. Daca pana acuma intalnirile de acest fel se organizau la Bucuresti, de data aceasta a fost ales Aradul "pentru a mai schimba cadrul" din cate a spus Ioan Mondocea, director general al Directiei Generale a Transportatorilor Rutieri din Romania, co-presedinte al Comisiei romano-cehe. El a mai precizat: "Intalnirea a fost importanta si utila. Am discutat probleme privitoare la imbunatatirea transportului rutier si de tranzit pe teritoriul celor doua tari." Inthlnirea de la Arad s-a finalizat ieri, la Casa de Oaspeti de pe str. Horia nr. 6, prin semnarea unui protocol de colaborare intre cele doua tari, in domeniul amintit.
Batalion mixt romano-ungar de la AradAnul trecut la Arad a avut loc "inaugurarea" Batalionului mixt romano-ungar. De atunci si pana acum s-au facut destui pasi pentru ca aceasta unitate sa fie una moderna.   Joi, in cadrul umei conferiete de presa, sefii Statelor Majore ale Trupelor de Uscat din Romania si Ungaria, generalii Mihail Popescu si Ambrus Preininger au facut o informare asapra stadiului de functionare a Batalionului si s-au referit si la infiintarea Batalionului mixt, romano-ungaro-ucrainian.
Sapte miliarde de lei pentru Batalionul romano-ungar
Batalionul mixt romano-ungar se afla in graficul stabilit, au declarat, joi, cei doi generali. Efectivele batalionului sunt complete, iar comanda este asigurata, pe rand, de echipe mixte, formate din comandant si sef de stat major, fiecare apartinand uneia din cele doua tari. In ceea ce priveste dificultatile intampinate, generalul Popescu a aratat ca partea romana are probleme in a asigura cazarea militarilor in conditii corespunzatoare. De asemenea, exista lacune in asigurarea echipamentului necesar pentru instructie, precum mijloace tehnice auto, mijloace de telecomunicatii. In schimb, tehnica de lupta necesara este asigurata in proportie de suta la suta. Potrivit aceluiasi general, Romania a cheltuit, pentru infiintarea si functionarea de pana acum a acestui batalion, aproximativ sapte miliarde de lei.
Scop precis: interventiile in cazul catastrofelor naturale
Infiintarea batalionului mixt romano-ungaro-ucrainean se afla, deocamdata, in stadiul de intentie, in principal din lipsa banilor, au declarat, joi, in cursul unei conferinte de presa comune, sefii Statelor Majore ale Trupelor de Uscat (SMTU) din Romania si Ungaria. Potrivit generalului Preininger, ministrul roman al Apararii Nationale, Victor Babiuc, a aratat ca, neoficial, si-a anuntat intentia de a participa la acest batalion, care va purta numele "Tisa", si Armata Slovaca. Cei doi generali au precizat ca misiunile viitorului batalion vor avea ca scop precis antrenamentele in vederea interventiilor in cazul unor catastrofe naturale (in special inundatii) in zonele unde tarile participante se invecineaza. Desi seful SMTU ungar crede ca batalionul ar putea deveni operational pana in 2000, generalul Popescu si-a aratat neincrederea fata de acest termen, avand in vedere austeritatea resurselor bugetare din Armata Romana. Potrivit lui Popescu, fondurile necesare Romaniei pentru contributia sa la aceasta unitate ar fi de aproximativ sapte miliarde de lei, cat a fost necesar si pentru constituirea Batalionului mixt romano-ungar. Gandindu-ne ca acest batalion mixt tripartit ar putea fi "amplasat" tot in Arad, aici nemaitrebuind sa vina decat ucrainienii, i-am cerut parerea colonelului Moise Iercosan, comandantul garnizoanei Arad. Acesta ne-a declarat ca nu stie nimic despre asa ceva, insa nu crede ca "Aradul ar putea fi locul de amplasare al noului batalion". "Probabil pe undeva prin Moldova si nu cred ca va avea aceleasi scopuri ca si cel care se afla in Arad la ora actuala" a adaugat col. Moise Iercosan.
Micalaca va avea un nou centru comercial - Virtual Arad News (c)1999Peste cateva saptamani, Primaria va organiza o licitatie care vizeaza o suprafata de teren de 12.500 de hectare, la iesirea din Micalaca spre Deva. La licitatie si-a anuntat participarea un investitor german, care vrea sa construiasca in zona cel mai mare supermagazin din judet. Investitia totala a germanului s-ar ridica la 15 milioane de marci si le va aduce aradenilor alte 200 de locuri de munca. De asemenea, licitatia organizata recent de Primarie pentru un teren aflat in zona Hipodrom a fost castigata de o societate elvetiana, care vrea sa construiasca aici o fabrica de componente electrice pentru autoturisme. Tot in aceasta zona se pun deja bazele viitoarei fabrici Lucas, care va avea un profil similar. Primarul Valentin Neamt ne-a declarat ca elvetienii vor investi in fabrica circa patru milioane de marci germane, urmand ca aici sa se creeze peste 300 de locuri de munca.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}