title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Miercuri, 13 ianuarie 1999

ASTRA VAGOANE SA - Virtual Arad News (c) 1999Uzina de vagoane aradeana reprezinta pe undeva simbolul economic al acestui oras, privatizarea sa, ajunsa acum in ultima faza, dand nastere numeroaselor speculatii din partea politicienilor. Unul dintre militantii activi a privatizarii Astrei Arad, pare a fi si deputatul Ion Ratiu care, intr-o scurta declaratie, subliniaza: "Ieri am avut ocazia sa discut cu reprezentantii americani pentru a accelera procesul in care se va face investitia la Astra, Trinity Industry Corporation fiind poate cea mai mare firma de profil din SUA. Am contribuit personal la faptul ca s-a ales Aradul si cred ca reprezinta o mare investitie pentru acest oras". De cealalta parte a "baricadei" se afla managerul general George Albu, care mai modest, dar mult mai realist, nu-si atribuie nici un merit in atragerea acestei investitii inspre Arad, ci subliniaza: "Nici eu si cred ca nimeni nu poate spune ca a avut un rol decisiv in aceasta afacere, practic, renumele fabricii aradene aducand investitori la poarta noastra". Oricare ar fi persoanele "influente" si altruiste in transferul pachetului de actiuni de la FPS Bucuresti inspre Trinity, noi, aradenii ne dorim ca macar aceasta fabrica sa beneficieze de o infuzie masiva de capital strain, ca prea ne-au luat-o altii inainte.

Luni seara, un telefon anonim a pus pe jar autoritatile aradene si ale orasului Ineu. Un barbat a anuntat, in jurul orei 17,25, ca in cladirea Liceului Mihai Viteazul din Ineu, a fost plasata o bomba care urma sa explodeze 35 de minute mai tarziu. Telefonul a fost primit de directorul liceului care a anuntat imediat politia. Conducerea scolii a evacuat elevii si personalul liceului aflat in cladire la acea ora, iar la fata locului au sosit pompierii militari de la Compania Ineu, specialisti din compartimentul de Control Tehnic Antiterorist si Interventie Pirotehnica, din structura SRI si o echipa speciala de control tehnic si interventie pirotehnica din cadrul IPJ Timis. Directorul liceului a declarat echipelor de anchetatori ca barbatul care a anuntat prezenta bombei avea voce ragusita si i-a spus ca este inutila sesizarea si interventia politiei, intrucat bomba va exploda oricum. Cu toate acestea, dupa cateva ore de cautari, echipele de interventie au constatat ca in cladire nu exista nici o bomba. In cursul anului trecut, un caz similar a dat de furca politistilor aradeni. Tot un telefon anonim anunta la miezul noptii prezenta unei bombe in Discoteca Sfinx. Imediat, au fost evacuate din discoteca peste 500 de persoane, insa s-a constatat ca este vorba de o alarma falsa.

La incepulul lunii martie se vor finaliza lucrarile in reteaua telefonica stradala din comuna Macea. Aici s-a instalat o centrala telefonica noua, din ultima generatie in materie de telecomunicatii marca "Goldstar", debutand cu primul apel in 17 decembrie iar in localitatea Sanmartin in 18 decembrie. Primarul comunei Macea, Ioan Mercea, ne-a declarat ca localnicii asteapta cu reticenta aplicarea taxelor judetene, care se vor rasfrange si asupra bugetului lor, dintre care cea mai contestata este taxa pe bicicleta. Ca o alta noutate, la sfarsitul lunii februarie, ansamblul cultural folcloric al comunei Macea, format dintr-un taraf muzical si o echipa de dansuri populare va participa la un festival folcloric international in localitatea Surduc, din Serbia. In data de 4 aprilie, Macea va fi vizitata de circa 200 de copii ai militarilor americani din trupele NATO, stationate in Europa. Americanii vor contribui cu noi dotari in parcul copiilor, dupa ce anul trecut au nivelat cu bitum intreaga suprafata a terenului de sport. Oaspetii vor ramane in Macea o saptamana si vor fi cazati la Castelul din localitate. In vara, comuna Macea va fi gazda unor manifestari culturale de exceptie. In data de 15 iunie aici va debuta festivalul de muzica si poezie "Zilele omagiale Eminescu". In cursul lunii august va avea loc traditionalul festival de satira si umor "Gura satului " si tot in aceasta perioada la Macea se va desfasura Congresul Caricaturistilor, avand participanti din tara si de peste hotare, dintre invitati nelipsind binecunoscutul caricaturist Stefan Popa Popa's.

Scola din Siria - Virtual Arad News (c) 1999La 151 de ani de la nasterea lui Ioan Slavici, in Siria a avut loc luni, la Scoala generala "Ioan Slavici", o actiune de omagiere a marelui scriitor. Cu aceasta ocazie, cu incepere de la orele 11,00, Societatea literar - artistica "Sorin Titel" a prezentat un numar special al revistei "Vrerea", consacrat in totalitate vietii si operei lui Ioan Slavici si Mihai Eminescu. Dupa simpozionul pe tema zilei de nastere a scriitorului, la orele 15,00 a avut loc la libraria "Ioan Slavici' din Arad prezentarea cartii lui Emil Simandan si Pascu Hurezan intitulata sugestiv "Ioan Slavici si unitatea nationala". De mentionat ca volumul care a fost lansat pe data de 11 ianuarie 1999, a fost editat in urma cu un an, la omagierea scriitorului de al al carei moarte au trecut 150 de ani.

Una din prioritatile judetului nostru in actuala legislatura este zona libera Curtici, obiectiv economic de maxima importanta. Curticiul este cea mai indicata regiune din toata de zona de vest a tarii, mai ales datorita infrastructurii bine puse la punct. Nod feroviar international, aeroport international la nici 20 de kilometri de Curtici, perspective roze in privinta autostrazii, si ea relativ aproape de obiectiv, deci problema transportului ar fi asigurata. La aceasta se adauga si apropierea de Occident, prolifica pentru activitati economice. Proiectul zonei libere Curtici este mai vechi, inca din 1991 si a fost demarat de regretatul Aristide Nelu Dragomir, fiind un proiect in exclusivitate al PD-ului. La un moment dat, proiectul a ajuns intr-o faza foarte avansata, obtinind avizele tuturor ministerelor abilitate. Dupa '92, proiectul a intrat in conservare, daca se poate spune asa, deoarece guvernantii de atunci, ii in speta PDSR-ul, incerca sa si-l insuseasca. Dupa '96, Traian Basescu recucerind fotoliul de ministru al Transporturilor si cunoscand foarte bine proiectul, l-a readus pe tapet. Pe plan local, proiectul a intrat in mainile vice-presedintelui organizatiei judetene, Adrian Nitu si al primarului din Curtici, Gheorghe Don, care impreuna cu un colectiv de specialisti au refacut traseul din '91. Proiectul in sine a fost realizat la institutul SC Proiect SA din Arad. La ora actuala, proiectul are toate avizele necesare de la Executiv, urmand ca Hotararea de Guvern sa fie publicata in ultimele detalii ale obiectivului. Si, daca nu merge Mahomed la munte, merge muntele la Mahomed, primarul Curticiului, Gheorghe Don deplasandu-se la inceputul acestei saptamani la Bucuresti pentru a pune la cale ultimele detalii privind zona libera Curtici. Si presedintele Consiliului Judetean, Dan Ivan s-a deplasat ieri la Bucuresti, probabil tot din aceleasi considerente. Consilierul judetean Adrian Nitu unul din cei care se ocupa de finalizarea proiectului, a luat legatura ieri cu Agentia Nationala a Zonelor Libere si ne-a declarat ca "n-a venit inca raspunsul de la Ministerul de Interne care a avut un amendament la hotararea Ministerului de Transport amendament cu care ministrul Basescu n-a fost de acord", "Prin acel amendament Ministerul de Interne dorea un fel de control asupra organelor vamale in interiorul zonei libere Curtici, lucru ce contravinea legii 84, privind zonele libere" a completat vicepresedintele PD Arad.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}