title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 12 noiembrie 1999

Targul "AR-MEDICA '99" a fost deschis - Virtual Arad News (c)1999Ieri, la Sala Sporturilor, s-a deschis AR-MEDICA '99, targ de medicina, aparatura medicala, stomatologie, farmacie, servicii conexe. Organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Judetului Arad, in colaborare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, Consiliul Judetean al Colegiului Medicilor, Asociatia Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din Romania si Facultatea de Stomatologie a Universitatii de Vest "Vasile Goldis", AR-MEDICA a ajuns la a sasea editie. In acest an sunt prezente 55 de firme din tara precum si reprezentanti ai unor companii internationale. Dintre acestea, 35 au participat si la catevaExponatele trezesc un interes deosebit - Virtual Arad News (c)1999 editii anterioare, ceea ce demonstreaza ca targul de la Arad este o manifestare consacrata in peisajul economic si medical. Paralel programului de targ au loc conferinte pe teme specifice domeniului medical, sustinute de medici si profesori marcanti din Arad si din tara. AR-MEDICA .'99 se bucura de prezenta prof. dr. Umberto Bar, din Italia, care prezinta o expunere legata de tehnici chirurgicale stomatologice. Expozantii au pregatit cateva surprize specialistilor, acestia vor fi premiati de firmele ce expun la Sala Sporturilor pana sambata, 13 noiembrie. Timp de trei zile, specialistii din medicina au prilejul de a lua contact cu ultimele noutati din domeniu, cu aparatura si instrumentele medicale de ultima ora. Astazi, se asteapta prezenta la targ si la programul de conferinte a ministrului sanatatii, Hajdu Gabor.
La PNL, primarul a declarat ca e multumit de investitiile straineOrganizatia municipala, a Partidului National Liberal a reinceput ieri seria organizarii conferintelor de presa, din dorinta declarata, de a comunica mai mult cu presa si in opinia presedintelui Lucian Palcu acestea vor deveni cu timpul o traditie.
Ar fi de preferat investitiile investitorilor autohtoni.
Prezent la aceasta conferinta, primarul Aradului, Valentin Paul Neamt, a tinut sa ia cuvantul, pentru a sublinia importanta ultimelor investitii care "sunt singura sursa de venituri pentru administratia locala avand in vedere ca valoarea totala a investitilor din acest an se estimeaza la cateva zeci de milioane de marci si, mai mult, au fost create peste 2000 de locuri de munca". Desi primarul a afirmat ca ar prefera investitori autohtoni nu poate sa faca abstractie de faptul ca marea majoritate a investitilor au fost facute de firme straine. Pe langa contractele deosebit de importante pentru aradeni, incheiate cu BILLA, LUCAS, NDB-LOGISTICA, se preconizeaza incheierea altor contracte cu firme de renume intr-un viitor apropiat.
ARTERM nu trebuie sa ne "umfle" cu caldura.
A doua problema pusa in discutie, la intalnire cu presa, s-a referit la controversata scumpire a energiei termice cu100%, care determina consumatorii sa caute noi metode de economisire. Ceea ce propune PNL, ARTERM-ului, in vederea eliminarii risipei, este o furnizare a energiei termice cu masura, pentru ca se stie ca nu avem nevoie sa supraincalzim camerele, cand temperatura exterioara este ridicata. Tot cu privire la energia termica, Valentin Paul Neamt, a precizat ca plata subventiilor se va face incepand cu luna decembrie ( retroactiv ) iar pentru demararea acestei actiuni se vor cheltui 60 milioane de lei/luna, suma necesara achitarii salariilor celor 50 de persoane care vor fi angajate de Primarie. Totodata primarul a apreciat ca vor exista minimum 20.000 de asistati care vor beneficia de o subventie. Persoanele care vor beneficia de acest ajutor sunt avertizate ca actele care trebuie completate sunt cu regim special iar pierderea lor ar complica vizibil lucrurile, ne-a informat consilierul municipal, Alexandru Iercosan. In incheierea discutiilor, referitoare la energia termica, directoru1 DOJPC, Gelu Florincas a precizat ca cetatenii sunt foarte derutati in aceasta perioada a anului dar un lucru pe care trebuie sa-l inteleaga cetatenii este faptul ca energia termica este un produs scump, care nu trebuie risipit.
Alarma falsa la Liceul "Moise Nicoara"Ieri, politistii aradeni au avut din nou de lucru... cu cautatul de bombe, dupa ce cu doua zile inainte o situatie asemanatoare s-a petrecut la Liceul Pedagogic. Aproximativ 50 de specialisti din echipa de interventie rapida a I. J. P. Arad si echipa anti-tero a SRI s-au deplasat imediat dupa ora 9,00 la Liceul "Moise Nicoara". In jurul orelor 9,00-9,05, la secretariatul liceului a sunat o persoana care a cerut sa vorbeasca cu directorul institutiei. La insistentele secretarei de a afla cu cine sta de vorba, persoana de la capatul firului a spus ca este un fost elev al scolii si ca la ora 10,00, in interiorul Liceului Moise Nicoara va exploda o bomba. Cel in cauza si-a continuat dialogul cu directorul adjunct al liceului, dl. prof. Gheorghe Herlo, care ne-a declarat: "I-am spus respectivului ca este imposibil ca cineva sa fi putut sa patrunda in liceu dupa ora 8. De luni, am angajat body-guarzi care verifica in fiecare dimineata pe toti cei care intra in cladire. Elevii intra pe baza de carnete, iar profesorii si ceilalti angajati pe baza de legitimatii. Cel de la capatul firului a sustintut insa ca el a intrat in liceu si a amorsat bomba la ora 8,15. Am fost obligat sa anunt Politia, chiar daca nu l-am crezut pe individ." Cei peste 1000 de elevi ai Liceului Moise Nicoara au fost evacuati rapid din cladire. La ora 10,00 nu s-a intamplat insa nimic, iar verificarile de aproximativ doua ore ale specialistilor au condus la concluzia ca n-a fost vorba de nici o bomba, ci de o alarma falsa. Dl. lt.-col. Nicolae Mihuta, adjunctul Politiei Municipiului Arad, cel care a condus actiunea de la Liceul "Moise Nicoara", a sugerat conducerii acestei institutii de invatamant sa recupereze cele doua ore pierdute, dupa programul normal. "Asta ca elevii sa fie siguri ca nu vor scapa de orele pierdute!". Conducerea si-a insusit aceasta propunere. De asemenea, dl. col. Teodor Pantea, seful Politiei Municipiului Arad, a declarat: "Am luat masura de a pune telefoanele tuturor institutiilor de invatamant sub supraveghere, astfel incat nimeni sa nu-si mai poata permite sa faca glume proaste." De altfel, surse din cadrul politiei au spus ca exista toate sansele ca cel (cei) care a (au) telefonat la cele doua licee aradene sa fie prinsi si sa suporte rigorile legii, care sunt destul de aspre !
La fabrica de zahar a scazut productiaCampania de prelucrare a sfeclei de zahar a durat, la SC Zahar SA, mai putin decat in alti ani. Aceasta a inceput in data de 27 IX si s-a incheiat, asa cum prognoza directorul general al societatii, Radu Hurjui, pe 31 X. Industrializarea s-a terminat destul de repede, deoarece cantitatea de sfecla prelucrata in aceasta toamna a fost de 115.000 de tone, fata de 165.000 tone in 1998. Prin urmare si productia de zahar e mai mica 11.000 tone, comparativ cu 16.000 tone obtinute anul trecut. Drept compensatie, randamentul prelucrarii a fost mai mare, adica de 10%, fata de 9,3% in '98. Totusi, pana la atingerea randamentului maxim, cuprins intre 13 si 15%, mai este mult. Obtinerea unei cantitati mai mici de zahar se datoreaza si unui continut redus de zahar in sfecla, de numai 13-14%. Spre comparatie, in Franta, tara de origine, a noului, proprietar al SC Zahar - Sucre Est, nu exista an in care continutul de zahar sa se afle sub 15%. Asta multumita respectarii intocmai a tehnologiei de cultivare a sfeclei de zahar. La noi, agricultorii nu au insamantat, in 1998, suprafete prea mari cu sfecla, pentru simplul motiv ca nu sunt sprijiniti deloc de catre stat. Agricultura nu e subventionata si nici nu sunt semnale ca va fi. La aceasta ora, araturile pentru viitoarea cultura de sfecla de zahar inca nu au fost efectuate. Producatorii nu au bani, nici motorina suficienta, iar mult trambitatele bonuri valorice nu au sosit. Timpul trece, vremea se inrautateste. Tot ce se poate ca in 2000 sa avem, din aceste cauze, si mai putina sfecla si, implicit, zahar, decat in anul in curs. In aceste zile, la Fabrica de zahar au inceput lucrarile de curatire a instalatiilor, dupa care urmeaza remontul. Daca va demara si noul program de investitii anuntat de francezi, oamenii vor avea de lucru poate pana la noua campanie. Pretul cu care se va vinde la poarta fabricii zaharul din acest an este de 8000 de lei kilogramul, inclusiv TVA. Acesta acopera costurile de productie. Daca e cumparat de la punctele de desfacere ale fabricii, zaharul e cel mai ieftin din Arad, spunea directorul Hurjui. Concurenta de pe piata ramane insa acerba, in tara intrand in continuare zahar la pret de dumping, fara taxe vamale, din Republica Moldova, care e distribuit in continuare prin reteaua angrosistilor si detailistilor. Productia SC Zahar SA este suficienta pentru satisfacerea cererii aradenilor pana la noua recolta.
Radio 21 Sebis a implinit 3 ani - Virtual Arad News (c)1999Sebis-ul, frumoasa asezare de pe Valea Deznei, este, cu siguranta, cel mai mic oras din tara care are un post de radio. Este o realitate care nu poate fi contestata nici chiar de catre cei mai invidiosi, realitate care isi are radacinile in efortul unor oameni minunati. dl. Gheorghe Feies - primarul orasului Sebis, dl.  Teodor Morostes -  patronul societatii "Moro",dl. Constantin Chisalita - pastorul bisericii baptiste din Sebis, dl. ing. Dorel Valea - managerul S.C.ISEB S.A. Sebis, dl.dr. Ioan Oancea - directorul Spitalului orasenesc Sebis si al colaboratorior", ne spune dl. Giut Coseri, directorul postului de Radio "21" SEBIS. In momentul documentarii, la sediul postului de radio era mare agitatie, dialogul nostru cu Giut Coseri incropindu-se intre doua telefoane, o audienta care nu suporta amanare, sedinte de lucru etc.         
- Domnule Giut Coseri, care este motivul acestei forfote neobisnuite la un post de radio?
- Unul singur. Pregatim aniversarea celor trei ani de emisie radiofonica pe Valea Crisului Alb si pe Valea Deznei.
- Cum a fost inceputul?
- Fara sa gresesc, incerc sa afim ca a fost greu, tare greu! Eforturile depuse de membrii fondatori, grupati in jurul d-lui Gheorghe Feies, primarul orasului, au fost imense, iar rezultatele pe masura. Sebisenii, si nu numai, au invins. Pe 27 noiembrie 1996, in orele 21 si 30 de minute, s-a lansat in eter primul semnal, emis de Radio "21" SEBIS pe 92,1 F.M. Stereo, semnal ce s-a consacrat.
- Mai concret.
- A ramas acolo in sufletul si casele oamenilor din Tara Zarandului. "Radio 21" SEBIS a intrat in constiinta fiecarui locuitor al acestor tinuturi de legenda care se simte legat cu ceva de adevar si frumos. De aceea, trei ani aniversati de Radio la Sebis va fi prilej de bucurie.
- Asadar, pe 27 noiembrie, la Sebis va fi sarbatoare.
- Da. Va fi sarbatoarea Radio "21". Va fi sarbatoare in casele ascultatorilor prin emisiunile speciale realizate cu acest prilej, cat si la noi in studio. Cu aceasta ocazie vom lansa noua grila de programe intr-un show pe care intentionam sa-l realizam si la care vom invita personalitati ale vietii noastre politice, oameni de cultura, colegi din presa si prieteni adevarati. Pe toti ii asteptam cu drag la sarbatoarea Radio "21" SEBIS din 27 noiembrie 1999.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}