title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 12 august 1999

Firma turca este dispusa sa plateasca pagubele - Virtual Arad News (c)1999Activitatea pe teritoriul Romaniei a firmei turce Bilgin Frigo Nevnak Vluslararusi, proprietara a autovehiculului implicat in accidentul feroviar produs la 6 august, soldat cu deraierea trenului rapid international 355, va fi reluata in momentul in care autoritatile romane vor primi o scrisoare de garantie pentru plata pagubelor, vizata de Consulatul Turciei la Bucuresti, a declarat, marti, Traian Basescu, ministrul Transporturilor. Conform unor estimari preliminare, valoarea pagubelor produse in urma deraierii trenului se ridica la multe zeci de miliarde de lei. In urma impactului cu autotrenul turcesc, locomotiva rapidului international 355 a fost avariata, iar patru din cele sase vagoane au iesit de pe calea ferata. De asemenea, au fost daramati trei stalpi care sutin reteaua de contact, iar terasamentul caii ferate a fost distrus pe o portiune de 200 de metri. La acestea se adauga si pagubele indirecte, respectiv cele produse in circulatia trenurilor pe tronsonul de cale ferata avariat. Potrivit ministrului Basescu, accidentul a avut ca urmare intarzierea a 20 trenuri de marfa, in timp ce alte 12 trenuri de calatori au fost deviate pe rute ocolitoare. "Autoritatile turce doresc o rezolvare imediata a acestei situatii, iar firma turca a reactionat acceptabil, fiind dispusa sa acopere pagubele", a afirmat Traian Basescu, dupa o scurta intrevedere avuta la sediul Ministerului Transporturilor cu directorul economic al firmei turce, Mehmet Isilikli si cu consulul Turciei la Bucuresti, Barisi Kalkavan. Basescu spune ca firma este asigurata in Germania pentru pagube de acest tip, iar respectiva asigurare poate acoperi integral valoarea pierderilor suferite de CFR. Pana la primirea scrisorii de garantie, Autoritatea Rutiera Romana a retinut doua autocamioane apartinand firmei turcesti dupa ce, marti, Ministerul Transporturilor a depus in instanta cererea de incepere a actiunii de sechestru asigurator al bunurilor firmei din  Istanbul. "Sechestrul se va executa si pe teritoriul Turciei", a precizat Basescu. Traian Basescu s-a declarat nemultumit de faptul ca Ministerul de Interne nu s-a implicat in actiunea de retinere a autovehiculelor firmei turcesti. Soferul turc, Kadir Sel Cuker, a parasit locul accidentului si a fost dat in urmarire prin Interpol. El este suspectat de nerespectarea semnalizarii feroviare luminoase si acustice care indica apropierea trenului si interdictia de trecere peste calea ferata.
CONEL lupta cu restantierii - Virtual Arad News (c)1999Sucursala locala de distributie a energiei electrice din cadrul CONEL a inceput, de vineri, sa debraneze de la retea consumatorii casnici care au acumulat mai mult de doua facturi neachitate catre SC "Electrica" Arad. Miile de persoane particulare au de platit per ansamblu catre institutia de furnizare a curentului electric, o suma de peste 5,5 miliarde de lei. Directorul SC "Electrica" Arad, Cornel Secianschi, ne-a declarat ca firma pe care o conduce are de recuperat de la agentii economici peste 36 de miliarde de lei, reprezentand facturi neplatite de mai multe luni. In topul marilor datornici conduce SC Aris SA. care a acumulat o datorie catre SC "Electrica" Arad de peste 4 miliarde de lei. Daca intreprinderea de strunguri nu va achita astazi o parte din datorii, in cursul diminetii va fi debransata de la reteaua de energie electrica.
Cu toate eforturile medicilor, fetita nu a putut fi salvataAlexandra Baul, o fetita de l an si 11 luni a fost, ieri, victima unei intamplari nefericite. Fetita se afla in bratele mamei ei si in tirnp ce treceau pe sub o cladire de pe strada Ghe. Popa de Teius (fosta Stejarului), o tigla s-a desprins si a cazut lovind-o pe Alexandra in cap. Micuta a fost transportata in stare extrem de grava la Spitalul Sudetean din Arad, unde i-au fost acordate ingrijirile medicale de urgenta in cadrul sectiei de reanimare. Pacienta se afla in coma de gradul IV, suferind un stop cardiorespirator, un traumatism cranio cerebral deschis, soc hemoragic traumatic, pierzand din aceasta cauza o cantitate mare de lichid cefalo- rahidian. Dupa o ora si jumatate de resuscitare cardiorespiratorie a fost transportata cu ambulanta, in stare critica, la Spitalul Judetean din Timisoara. In drum spre spital fetita a mai suferit un stop cardiac. Cu toate ca medicii timisoreni nu-i dadeau sanse de supravietuire, avand in vedere stare grava in care se afla, acestia au decis sa incerce imposibilul. La ora 15,20 a inceput operatia sustinuta de doi medici neurochirurgi si o echipa de asistenti. Din nefericire, dupa doua ore in care medicii s-au straduit sa o salveze, fetita a suferit un al treilea stop cardiac, care a pus capat suferintelor acesteia.
Restantierii vor plati taxa pentru exameneCu toate ca vacanta inca nu s- a terminat (ba chiar exista sanse sa se prelungeasca) pentru elevii cu,"bobite", de astazi incepe greul. Incepand cu 9 august si ter- minand cu 13 august, elevii corigenti din clasa I-a pana in clasa a VIII-a vor putea sa-si sustina corigentele. In ceea ce priveste examenul de capacitate, inscrierile se vor derula intre 16 august si 18 august pana la ora 16,00. Taxa pentru inscriere la examenul de capacitate va fi de o suta de mii lei, iar numarul participantilor se estimeaza ca se va ridica la aproximativ 1200. "Acesti bani vor fi folositi pentru acoperirea costurilor, respectiv hartia folosita pentru elevi, plata examinatorilor: Tin sa mentionez ca pentru acest examen bugetul nu a alocat nici un fel de fonduri. In cazul in care banii nu vor fi suficienti, vor fi diminuate indemnizatiile supraveghetorilor, " ne-a declarat Mihaly Matekovits, inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar Arad. Intr-o situatie delicata au fost pusi si elevii adventisti. Tinand cont ca acesti elevi nu si-au sustinut examenele in ziua de sambata (pentru ca nu le permite religia), ei au fost prezenti la o parte din ele. Pana la aceasta ora, Ministerul Invatamantului nu a emis nici un fel de precizare cu referire la modul de examinare al elevilor adventisti. Respectiv, nu se stie daca pentru acestia se va lua in consideratie examenele pe care le-au sustinut si promovat, sau vor fi examinati doar la materiile unde nu au fost examinati, sau vor lua capacitatea de la capat, in sensul ca vor sustine examen la toate materiile de concurs.
Detinutii au vazut Eclipsa la televizorDetinutii din Penitenciarul Arad nu au avut ocazia sa observe pe viu eclipsa totala de soare care s-a petrecut ieri. Col. Gheorghe Batran, ofiter in cadrul Biroului de reeducare, ne-a declarat ca, in conformitate cu regulamentul de ordine interioara, nu este permisa scoaterea in curtea inchisorii a unui grup mai numeros de circa 20 de detinuti, aceasta masura luanduse din motive de siguranta. Oricum, curtea penitenciarului local nu putea cuprinde in perimetrul sau un numar de 1.200 de detinuti. chiar daca cei intemnitati au primit ochelari speciali de eclipsa de la familii, ei au putut viziona eclipsa doar la televizor.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}