title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 12 iunie 1999

Deschiderea oficiala a Zonei Libere Arad-CurticiVisul regretatului Nelu Aristide Dragomir a devenit realitate. Proiectul Zonei Libere Curtici, initiat de deputatul aradean si continuat de Gheorghe Don primarul Curticiului si Adrian Nitu - vicepresedinte al PD Arad, a fost aprobat atat scriptic, prin Hotarirea de Guvern, cat si moral, prin taierea panglicii, ieri, de catre Petre Roman, presedintele Senatului. Ministrul Transporturilor Traian Basescu, a anuntat oficial numirea in functia de director general al Zonei Libere Curtici a consilierului Adrian Nitu. Totodata, primarul orasului Curtici, Gheorghe Don, i-a inmanat lui Petre Roman titlul de cetatean de onoare al orasului, fiind, pana in prezent, primul titlu acordat de Consiliul Local. Inaugurarea de ieri s-a bucurat de prezenta a nenumarati oaspeti: liderul PD Petre Roman, ministrii Transporturilor si Industriilor, Traian Basescu si Radu Berceanu, directorul Autoritatii Nationale a Turismului, Sorin   Frunzaverde, sau presedintele OT-PD pe tara, Gheorghe Falca. La Curtici s-au deplasat si o serie de VIP-uri aradene, din sfera politicului, a afacerilor sau reprezentanti ai diferitelor institutii. Dintre ei, amintim pe primarul interimar al Aradului, Valentin Neamt, prefectul Gheorghe Neamtiu, directorul Directiei Regionale Vamale, Stefan Rabotka, deputatul Mihaita Calimente, presedintele PS Arad, Florin Remetan, directorul RADM, Caius Parpala, la acestia mai adaugandu-se si VIP-urile care sunt membri PD. Traian Basescu a declarat ca Zona Libera Curtici va deveni primul punct economic din vestul tarii si va putea concura cu Zona Libera Constanta. La randul sau, Adrian Nitu a precizat ca, prin infiintarea Zonei Libere Curtici, in urmatorii zece ani, se vor crea 8.000 de locuri de munca, iar investitiile in judetul Arad se vor dezvolta considerabil. Ministrul Transporturilor a subliniat faptul ca "Zona Libera este un paradis fiscal, dar care isi ia toate angajamentele pentru a respecta prevederile legale". Licitatia pentru concesionarea terenului ar putea avea loc in luna septembrie, pana in prezent, fiind depuse scrisori de intentie pentru cumpararea a 70% din suprafata. Un singur lucru a umbrit ceremonia, faptul ca desi zona libera se numeste Curtici- Arad, primarul interimar al municipiului nu a avut loc la prezidiu.
Vizita ambasadorului Germaniei la Liceul German din AradVizita in orasul nostru a ambasadorului Germaniei la Bucuresti. Wolf Dietrich Schilling, a avut doar un scop informativ, dupa cum ne-a declarat prefectul Gheorghe Neamtiu. Ieri, acesta a avut o intalnire cu oaspetele geanan, la sediul Prefecturii, participand si primarul Valentin Paul Neamt, vicepresedintele Consiliului judetean Romulus Tasca si vicepresedintele Camerei de Comert, Lucian Palcau. Wolf Dietrich Schilling, prezent pentru prima data in Arad, s-a interesat de potentialul economic al judetuiui si de oferta autoritatilor locale pentru eventualii investitori germani. Ambasadorul a dat asigurari ca oamenii de afaceri din Germania sunt interesati de zona de vest a tarii, in special de Banat, unde comunitatea germana este mai reprezentativa. Oaspetele a spus ca dovada acestui interes este faptul ca din cele 8.000 de firme germane din Romania, circa 450 sunt in Arad, ceea ce reprezinta aproape dublu fata de media pe tara. Dupa scurta intalnire cu profesorii si elevii Liceului German din Aradul Nou, Wolf Dietrich Schilling a cerut autoritatilor sa asigure buna desfasurare a procesului de invatamant din aceasta institutie scolara.
Sever Jurca si Dumitru Branc-Domule Jurca, despre rechizitoriul, inaintat de Parchet instantei de judecata s- a tot vorbit, insa nu s-au precizat in amanunt acuzarile ce i se aduc lui Dumitru Branc, primarul suspendat al Aradului. Care sunt capetele de acuzare care au deschis care au ramas in picioare ?
Rechizitoriul  retine sase capete de acuzare, dintre, care doua fac referire la neinregistrarea in contabilitatea firmei Parneava SRL a unor credite, alte doua la abuz in serviciu, in legatura cu niste constructii executate in Arad, pentru ca in rechizitoriu sa se sustina ca domnul Branc ar fi anulat in mod abuziv procesele verbale de constatare a contraventiei. Alt capat de acuzare face referire tot la o infractiune de abuz in serviciu, pentru ca nu a predat la timp un telefon celular pe care il avea primit de la Primarie, in perioada concediului. Ultimul capat de acuzare face referire la tot la un telefon celular, domnul Branc fiind acuzat de abuz de incredere pentru ca nu a predat la timp telefonul. Deci, dupa parerea noastra, faptele sunt fortat calificate drept infractiuni. Pentru ca aici nu poate fi vorba despre nici o infractiune. Probele noastre vor dovedi aceasta in timpul procesului.
- Cum de au ramas doar sase capete de acuzare impotriva lui Dumitru Branc, atata vreme cat la inceputul cercetarii era vorba despre 12 dosare?
Din rechizitoriu. rezulta ca pentru un numar de opt fapte s-a dispus neinceperea urmaririi penale.
-Despre care fapte este vorba?
In ce priveyte acuzatiile referitoare la imprumuturile pe care Dumitru Branc le-a luat de la persoane fizice, acuzatia referitoare la contractul cu firma McDonald's, unde Dumitru Branc ar fi facut un abuz de incredere, cea care facea referire la autoturismul Daewoo al Primariei...
-Adica, au cazut exact capetele de acuzare care au pornit cercetarea penala in cazul Branc.
Exact. Acuzatiile care au deschis cazul au fost abandonate si au fost retinute altele care, in opinia noastra, nu intrunesc elementele constitutive unor fapte penale. -Cum de sunteti atat de sigur?
Daca ne referim la doua dintre capetele de acuzare, referitoare la neinregistrarea contabila a unor credite, pot sa va spun ca acestea nu pot fi imputabile domnului Branc, pentru ca in acea perioada, aflandu-se in campania electorala iar mai apoi in functia de primar nu se mai ocupa de firma. Avea un director si un contabil sef. Despre abuz in serviciu nici nu poate fi vorba. Domnul Branc nici macar nu a pus mana pe procesele verbale care constatau executarea unor constructii ilegale in oras, daramite sa le anuleze. Nici nu le putea anula. Procesele verbale au ramas in posesia celor amendati, care au venit sa se planga primarului. Fiind sesizat, ca primar, Dumitru Branc a procedat corect. A ascultat plangerile iar apoi a stat de vorba cu personalul Primariei, care a intocmit procesele verbale. Una dintre constructii nu se putea legaliza pentru ca situatia din teren era diferita fata de cea din acte. In aceasta situatie domnul Branc a si intrerupt discutia cu domnul Bendea. De altfel, domnul Bendea si declara acest lucru. Ulterior, domnul Branc i-a propus domnului Bendea sa sponsorizeze clubul UTA. Asa cum propunea tuturor oamenilor de afaceri cu care avea tangenta. UTA era atunci intr-o situatie delicata, iar Flavius Domide si a declarat ca daca nu era Dumitru Branc UTA nu putea supravietui. In celalalt caz, este vorba despre o lucrare pe o suprafata de 2 metri patrati, prin care un comerciant a turnat o placa de beton in fata gheretei sale. Lucrarea a costat 500.000 lei, iar la prima  amenda pe care a primit-o de la Primarie a fost in valoare de 7 milioane de lei si a doua amenda in valoare de 20 milioane de lei. Omul, disperat, s-a plans primarului. Dumitru Branc a cerut parerea Coasiliului local. Si acestui comerciant, Dumitru Branc i- a propus sa sponsorizeze echipa de  UTA insa a fost refuzat. Atunci, Dumitru Branc i- a spus sa sponsorizeze cu o rugaciune. Aceasta este declaratia textuala a comerciantului. Pana la urma a sponsorizat echipa UTA cu 300.000 lei. Acuzatia referitoare la pastrarea prelungita a unui telefon celular nu este infractiune. Dumitru Branc a fost suspendat din functie pe data de 14.04.1998, lar telefonul il preda in data de 16.04.1998. Adica dupa doua zile, dupa ce a aflat din ziare ca este suspendat. A predat telefonul si a platit contravaloarea convorbirilor ce le-a efectuat, dar este acuzat de abuz in serviciu, Celalalt telefon despre care se sustine ca a fost al lui Dumitru Branc, era de fapt al lui Marcel Chiscan.
- Credeti ca va dura mult procesul, avand in vedere complexitatea cazului?
Va dura mult. Nu din cauza complexitatii, ci pentru ca sunt foarte multi martori de audiat. Vom mai propune si noi martori care sa fie audiati si vom cere si alte probe. In plus, urmeaza vacanta judecatoreasca, deci termenele vor fi mai lungi...

Echipajul roman al pompierilor civili din Lipova, care ne-a reprezentat la olimpiada internationala in domeniu, s-a intors in tara miercuri. Evenimentul a avut loc in orasul Krumpendorf, din Austria. La olimpiada au participat opt pompieri civili, condusi de Antoniu Barth, seful formatiei de pompieri civili Lipova. La concursul individual, la proba de mars si de orientare, pompierii lipovani au obtinut calificativul - foarte bine - si ca premiu, fiecare membru a primit cate un ceas de mana, care valoreaza 60 de marci germane. Delegatia romana a fost primita cu imbratisari, fiind felicitata chiar de secretarul general al pompierilor din lume, Hienz Kernjac. Acesta a apreciat faptul ca pompierii din Lipova reprezinta pentru a IV-a oara, consecutiv, Romania. In ultima zi a olimpiadei, toate tarile participante au defilat in tata tribunei oficiale. Oficialitatile au ramas impresionate cand seful formatiei romane, Antoniu Barth, a scos sabia din teaca si a dat onorul. Delegatia romana o fost intens aplaudata, iar pe tot parcursul olimpiadei, din tribune s-a scandat: "Romania!, Romania!", fiind scandat, de asemenea si numele sefului echipajului roman. La plecare, pompierii lipovani au fost inca o data felicitati de catre secretarul general al federatiei de pompieri din lume si de primarul orasului Krumpendorf, acestia urandu-le drum bun si exprimand dorinta reintalnirii la urmtoarea olimpiada. Aceasta va avea loc in perioada 24-27 mai 2001, in orasul Brunek din Italia.

Aspect de lucru de la Casa AsigurarilorSocialeRecent, Policlinica municipala Arad a ajuns la o intelegere cu Casa judeteana de asigurari sociale de sanatate (CAS) in ce ce priveste sectia de fizioterapie. Astfel, domnisoara Angela Cosma director general adjunct economic la CAS ne-a declarata ca institutia domniei-sale va finanta lucrarile necesare amenajarii unei sectii de fizioterapie (450 mp) la demisolul Policlinicii municipale. Dupa cum se stie, in prezent serviciile de fizioterapie se desfasoara in doua locuri, in cladirea Policlinicii respectiv la parterul CAS. Pentru inceput Casa de asigurari a alocat circa 800 milioane de lei, urmand sa completeze suma, odata cu evolutla lucrarilor.
Dacia 11iunie - 17 iunie Furtuna, peripetii si dragoste (SUA)
Muresul 11 iunie - 17 iunie Gorila Joe (SUA)
Arta 11 iunie - 17 iunie - Sala A Meciul secolului (UNG)
Arta 11 iunie - 17 iunie - Sala B B.D.in alerta  (ROM)
Progresul 11 iunie - 14 iunie Tipi... sau fugi (SUA)
Progresul 15 iunie - 17 iunie Jurnalul unei vedete de film porno (SUA)

 


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}