title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Vineri, 12 februarie 1999

Iarna revine la Arad - Virutal Arad News (c) 1999Ieri, dl. mr. Marcel Lucaciu, seful Inspectoratului de protectie civila Arad, ne-a comunicat continutul avertizarii primite de la Departamentul pentru Administratia Publica Locala al Guvemului Romaniei, in care se mentioneaza ca: in intervalul 11 - 12 februarie, pe un fond de vreme calda, vor avea loc precipitatii predominant sub forma de ploaie, insemnate cantitativ, mai ales in zonele de deal si de munte (cantitatile de apa pot depasi 20-25 l mp), unde vor diminua substantial cantitatea stratului de zapada, vantul va continua sa prezinte intensificari in vestul si estul tarii, iar in zonele de munte, viteza vantului va depasi 100 km/h; In intervalul 13 - 14 februarie, vremea se va raci incepand din nord-vestul tarii, precipitatiile vor fi mai ales sub forma de ninsoare, iar vantul se va intensifica temporar in Crisana, Banat si Moldova, viscolind pe alocuri ninsoarea. Ca urmare a acestei situatii, in intervalul 11 - 12 februarie, debitele raurilor mici si ale cursurilor superioare ale raurilor mari din Crisana si Banat vor fi in crestere, cu posibilitatea depasirii cotelor de aparare. "Indicam ca necesara luarea de catre populatia judetului Arad a urmatoarelor masuri de contracarare a efectelor fenomenelor mentionate: evitarea, pe cat posibil, a deplasarilor efectuate pe distante mari; dotarea autoturismelor cu o cantitate suficienta de combustibil, cu lanturi antiderapaj, cu unelte pentru degajarea lor in caz de impotmolire, cu cablu pentru tractare; verificarea inainte de plecare, la organele competente, daca ruta aleasa pentru deplasare este practicabila; constituirea de rezerve de hrana si combustibil la domiciliu pentru supravietuire in caz de izolare a localitatii; anuntarea imediata a Inspectoratului de Protectie Civila Judetean Arad despre orice aspect periculos care va este adus la cunostinta", a conchis dl. mr. Marcel Lucaciu. Iata ca nu doar vremurile ce le traim ne fac sa cerem ajutorul Celui de Sus, ci si vremea de afara ne obliga sa facem acelasi lucru...
Carburanti - Virtual Arad News (c) 1999Ieri, in sedinta de guvern a fost discutata Ordonanta de Urgenta propusa de Ministerul Finantelor pentru majorarea accizelor la carburanti. In nota de fundamentare a Ordonantei de Urgenta avansata de Decebal Traian Remes s-a specificat ca "aceasta propunere are in vedere si faptul ca tara noastra, comparativ cu alte tari limitrofe, cat si cu tarile membre ale UE, practica nivelul cel mai scazut al acestor taxe reflectat in mod corespunzator si in nivelul preturilor cu amanuntul al acestora ". Aceasta propunere a fost amanata pe o data ulterioara. Avand in vedere ca scumpirea era anuntata pentru ora zero a noptii de 11 pe 12 februarie, amanarea acestei masuri i-a descumpanit pe soferii care voiau sa-si faca provizii de carburanti. Marin Duta, directorul general al S.C. PECO S.A. Arad, ne-a declarat ca nu are cunostinta de cauzele acestei amanari.

Saptamana trecuta vamesi de la Curtici au ratat capturarea a patru kilograme de heroina de la un cetatean maghiar. Ieri noaptea, la ora 4,30, in trenul international ISTER, pe sensul iesirii din tara, in timpul controlului vamal a fost depistat un cetatean chinez, in varsta de aprox. 55-60 de ani, care incerca sa scoata din Romania suma de 80.750 de dolari, fara sa declare ca are valuta asupra sa. Banii erau ascunsi intr-un brau de tesatura textila infasurat pe corp, chiar sub cureaua pantalonului. Seful Vamii Curtici ne-a declarat ca in momentul in care asupra chinezului au fost descoperiti banii, acesta si-a pastrat calmul. Nu a avut izbucniri nervoase, cum se intampla cateodata in asemenea situatii. Barbatul venea de la Bucuresti si punctul terminus al calatoriei sale era un oras din Ungaria. Surprinzator, chinezul vorbeste bine limba romana, comunicand usor cu vamesii. El nu a dat explicatii despre care ar fi fost destinatia banilor, daca reusea sa treaca cu bine de granita. Chinezul, imbracat la patru ace, in costum si haina de piele, cu mai multe bagaje de mana, a folosit un pasaport turistic. In cazul in care barbatul ar fi declarat cu ocazia controlului vamal suma in valuta pe care o avea asupra sa, ar fi putut pastra la el 10.000 de dolari, iar restul de 70.450 de dolari se consemnau intr-un cont bancar, de unde putea sa ii ridice la revenirea in tara. Astfel insa, incercand sa scoata ilegal banii din tara, el a savarsit o contraventie, incalcand H.G. 151/1996. In afara confiscarii sumei de 70.450 de dolari, chinezul a fost amendat cu un milion de lei (adica mai putin de 100 de dolari), bani pe care i-a platit pe loc. Paradoxal, barbatul va avea posibilitatea sa revendice in instanta restituirea banilor, nu putine fiind cazurile in care justitia romana a dat castig de cauza reclamantilor, nu vamesilor! Confiscarea celor 70.450 de dolari reprezinta cea mai mare captura de moneda a anului 1999, in Vama Curtici. In septembrie anul trecut, tot aici au fost retinuti 78.000 de dolari. Intrucat incalcarea H.G. 151/1996 nu constituie infractiune, ci contraventie, impotriva cetateanului chinez nu va incepe urmarirea penala. Daca la ratarea heroinei remarcam ca recent numitul sef al vamii nu a reusit deocamdata eficientizarea activitatii, trebuie sa recunoastem ca actiunea din noaptea de ieri ne-a contrazis.

De cateva zile, in pescaria din Nadlac pot fi vazute 12 lebede. De unde vin si de ce au preferat aceasta zona, nu se stie. Acestea sunt din specia lebedelor cucuiate (Cygnus olor), spune d-na profesoara de biologie Carolina Köteles de la grupul scolar I.G. Tajovszky, care ne-a pus la dispozitie cateva date referitoare la aceasta specie. Astfel lebedele cucuiate migreaza toamna din nord si est in centrul si sudul Europei. Au picioare mari si groase, gatul lung de aproximativ 25 cm. Locurile preferate de ele sunt ape dulci, si in special lacuri linistite cat mai intinse si mai mari ca suprafata. Lungimea de la capatul ciocului si pana la capatul cozii este de 180 cm, iar la maturitate pot cantari intre 10 si 23 kg. De retinut faptul ca lebedele din Nadlac sunt semisalbatice si sunt o familie, 7 mari si 5 pui. Caracteristic lebedelor este ca odata perechile stabilite, traiesc impreuna toata viata.

Ieri, in jurul orelor 18,00, la galeria Altern - Atic a avut loc vernisajul pictorului italian Oscar Pavoni. In expozitie au fost prezentate fotocopii in marime naturala dupa lucrarile artistului. Desi in occident aceasta metoda este des folosita, pentru peisajul artei romanesti, acest fapt este o premiera. Expozitia a fost vernisata de criticul de arta Horia Medeleanu. Si in cadrul vernisarii au intervanit elemente inedite, astfel expunerea s-a transformat intr-o discutie libera intre artistii prezenti. Legaturile artistului italian cu Romania au si alta factura decat colaborarea profesionala. Ludovica Pavoni, sotia pictorului, este de origine romana.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}