title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 11 septembrie 1999

Bruno Diconi apreciaza potentialul economic al AraduluiAflat in vizita la Arad pentru a studia posibilitatea deschiderii unui birou de reprezentare, dl Bruno Diconi, directorul general al Centrului de Comert Exterior al celor sapte Camere de Comert din zona Veneto (Venetia), a avut o intalnire cu presa aradeana, ieri, la Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Aradului. Domnia sa a insistat asupra importantei contactelor dintre camerele de comert din diverse regiuni, deoarece pe aceasta cale se realizeaza informarea atat de vitala acestui sfarsit de mileniu, informatie care aduce dupa sine strangerea colaborarii dintre agentii economici si cresterea volumului investitiilor. In relatiile cu Italia, in general, si regiunea Veneto, in special, judetul nostru ocupa un loc deosebit. Trebuie amintit ca in Arad, pe primul loc la investitii straine se situeaza Italia. Omul de afaceri italian a apreciat ca in perioada urmatoare prezenta italiana in Romania se va specializa. Astfel, ponderea peninsularilor va scadea in unele zone, urmand sa aiba o concentrare in regiunile considerate cele mai avantajoase. Avand in vedere numarul mare de investitii italiene din judetul nostru, Aradul va intra in categoria regiunilor vizate si de acum incolo de oamenii de afaceri din peninsula italica Domnul Diconi a prezentat succint economia din Veneto, economie care are intr-adevar rezultate impresionante. Astfel, regiunea amintita este un centru important de industrie, exporta in 102 tari, iar importurile se ridica la 22 miliarde dolari pe an. Ca urmare a acestei situatii economice, in Veneto nu exista somaj, chiar mai mult, exista o cerere serioasa pentru mana de lucru. Aspectele amintite sunt cu atat mai semnificative, cu cat la inceptul secolului zona Veneto a fost una deosebit de saraca. Cheia succesului nu o reprezinta industria grea si marile intreprinderi, ci crearea unei categorii de mijloc extrem de puternice. In final, dl Diconi a criticat presa italiana pentru ca ofera o imagine distorsionata a realitatii, institutiile mass-media fiind atrase doar de evenimentele cu iz de senzatie. In acest sens, domnia sa a facut apel la ziaristii aradeni pentru a cauta sa atraga atentia publicului asupra afacerilor reusite si, prin rolul sau informativ si educativ, presa sa arate populatiei ca adevaratii investitori sunt aceia care lucreaza din greu pentru succesul afacerii lor si nu aventurierii care pierd vremea haituind placeri, aceasta ultima categorie creand multe neplaceri imaginii acelor italieni care au venit aici cu dorinta de a construi o afacere serioasa.
De luni elevii Liceului Particular nr.1 isi incep activitatea - Virtual Arad News (c)1999Dupa cum  v-am mai informat, in Arad s-a infiintat, din toamna acestui an, primul liceu particular. Liceul Particular nr.l Arad, cum a fost denumit, isi va desfasura activitatea sub tutela Fundatiei "Vasile Goldis*.Planul de scolarizare prevedea initial patru clase, a cate 30 de locuri fiecare, dar in prezent numarul elevilor inscrisi nu este suficient de ridicat pentru a incepe anul scolar cu patru profiluri. Astfel, dintre cele patru clase, matematica-informatica- intensiv engleza, chimie-biologie-intensiv engleza, filologie- limbi-moderne (engleza si franceza), economic-finante- contabilitate-administratie, conducerea institutiei a ales pentru acest an scolar doar ultima specializare, ceea ce inseamna ca liceul isi va incepe activitatea cu o singura clasa. Pana la ora actuala, la liceu s-au inscris 22 elevi, dar inscrierile continua pana luni, prima zi de scoala. Cu toate ca la inceput era vorba ca inscrierile se vor desfasura intre 15-30 august, am prelungit aceasta perioada pana luni, 13 septembrie. Din pacate, liceul a fost prea tarziu popularizat, astfel incat multi elevi nici nu stiu depre existenta acestuia. Inscrierile se fac in Campusul univeristar - cladire care va servi si ca sediu al liceului - de pe strada Feleacului nr. 1. Este bine de stiut ca programul zilnic din acest liceu este putin diferit de cel din unitatile de invatamant de stat. Elevii vor participa la cursuri in fiecare zi intre orele 8-14. Intre orele 14- 15, acestia pot servi masa de pranz, contra cost, la cantina din incinta liceului, iar de la ora 15 pana la 17 elevii participa obligatoriu la ore de meditatii si la rezolvarea temelor la disciplinele de baza pentru ziua urmatoare. Ei vor fi ajutati de profesorii de specialitate. Elevii vor avea 6 ore de specialitate pe saptamana si vor studia doua limbi straine, engleza si franceza" - ne-a declarat Romeo 'I'rifa, director la departamentul invatamant preuniversitar. Dosarul de inscriere trebuie sa contina: o cerere de inscriere, copie xerox legalizata dupa certificatul de nastere, adeverinta cu notele obtinute la examenul de capcitate, doua poze tip 3/4. Taxa anuala de scolarizare se ridica la suma de 270 dolari. Cei interesati pot obtine informatii suplimentare la numerele de telefon 256.391 si 256.845 Prima promotie de absolventi ai liceului va sustine examenul de bacalaureat la unitatile scolare din reteaua de stat, iar daca promovabilitatea va depasi 50%, Liceul Particular va avea dreptul sa organizeze examenul de maturitate in propriul sediu.
Facultate de Teologie din Arad atrage studenti din toata tara - Virtual Arad News (c)1999Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii Aurel Vlaicu Arad a inregistrat anul acesta un numar record de candidati: 188. Facultatea a oferit, pentru anul universitar 1999-2000, trei linii de studiu: Teologie pastorala, Teologie - Litere (cu durata de studii -2 ani) si Teologie Asistenta Sociala, aceasta ultima specializare fiind si noutatea pentru acest concurs de admitere. "Al doilea element de noutate pentru acest an scolar ar fi interesul crescut al candidatilor, nu doar la nivel de oras, judet sau parte a tarii, ci chiar la nivel de intreaga tara, pentru ca noi am avut candidati venind din circa paisprezece judete ale tarii. Personal, nu stiu ca o alta facultate de teologie din Romania sa fi avut candidati din atat de multe regiuni ale tarii" - a declarat parintele Ioan Tulcan, decanul facultatii. Facultatea a comunicat deja si rezultatele concursului de admitere, precum si structura pe sectii a numarului celor admisi: Teologie Pastorala - 40 de locuri, Teologie - Litere si Teologie Asistenta Sociala cate 25 de locuri. Cursurile facultatii vor reincepe pe data de 4 octombrie, cand va avea loc deschiderea oficiala a noului an universitar.
Unde si cand va fi amplasat Parcul Reconcilierii ? - Virtual Arad News (c)1999Autoritatile locale au fost luate din nou prin surprindere de anuntul facut de reprezentantii UDMR potrivit caruia exista posibilitatea ca piatra de temelie a Parcului reconcilierii dintre romani si maghiari sa fie pusa pe data de 6 octombrie. Primarul Valentin Neamt spune ca nu s-a hotarat inca nici locul unde va fi amplasat acest parc, iar viceprimarul Sorin Neamtu ne-a declarat ca nici micar nu intelege termenul de parc al reconcilierii. "Nimeni de la Guvern nu ne-a spus ce inteleg ei prin acest parc. E vorba cumva de un colt de parc de vreo 50 de metri patrati? Nu stim nimic coneret despre acest subiect pentru ca municipalitatea nu a fost abordata niciodata. Exista o lipsa totala de dialog intre Bucuresti si Arad, ceea ce va duce la o situatie penibila la un moment dat. Va dati seama ce jenant va fi atunci cand Guvenul va scoate o hotarare privind locul de amplasare al parcului, iar atunci cand vor veni la noi pentru avize consilierii locali sa nu voteze? Se va intelege ca suntem impotriva reconcilierii, cand noi poate nu vom fi de acord doar cu amplasamentul. Totul e o gafa a Guvernului" - a spus viceprimarul Neamtu. La randul sau, presedintele filialei locale a PUNR, Ioan Mos, totodata consilier judetean, ne-a declarat: "Guvernul ia decizii ce-i privesc pe aradeni peste capul autoritatilor locale. Acest fapt incalca chiar si conceptul de autonomie locala, avansat atat de mult de actuala putere. Cred ca trebuie ca opinia aradenilor sa fie exprimata printr-un referendum, iar Prefectura sa tina mai mult cont de interesele municipiului". Potrivit UDMR, pregatirile pentru deschiderea parcului reconcilierii sunt in curs, ca urmare a implementarii. acordului dintre premierii Radu Vasile si Viktor Orban.
Padurile de la Moneasa nu sunt in pericol de disparitie - Virtual Arad News (c)1999Problemele proprietatii sunt cele ce aprind spiritele in aceste zile in salile si pe holurile Palatului Parlamentului. Optiunile privind proprietatea asupra suprafetelor de pamant si padure ce trebuie restituite au drept efect faptul ca discutiile intre reprezentantii coalitiei guvernamentale nu mai au sfarsit. Daca efectele Legii 18/1991 se vad deja, acum se pune in discutie Legea 169, privind retrocedarea unei suprafete arabile de pana 50 ha si 30 ha padure fostilor proprietari. Cum in multe localitati aceste pamanturi au constituit baza dezvoltarii intravilane, devine foarte greu de recuperat aceste terenuri sau de acordat despagubiri, care ar greva bugetul de stat cu inca cateva sute de miliarde de lei. Pe deasupra ar imbogati instantaneu pe unii si ar saraci pe altii, facand ca mult asteptata clasa mijlocie sa-qi intarzie aparitia. O asemenea masura, daca va fi aplicata, nu e deloc de bun augur, nerespectand ratiunile economice. Soarta tarii, din punct de vedere financiar, ar putea fi ipotecata pentru urmatorul deceniu. Problema padurilor este una ce-i nelinisteste pe actualii guvernanti, ei temandu-se ca daca vor restitui "in integrum" toata suprafata de padure revendicata de fostii proprietari, in doi-trei ani nu va mai exista frunza verde-n Romania. Aceasta fobie poate apartine numai unor ageamii in ale silviculturii, pentru ca, asa cum ne-am convins si noi, cei ce traiesc de pe urma padurilor stiu sa le pretuiasca. Asa stau lucruri le si la poalele muntilor Codru-Moma, mai precis la Moneasa. Aceasta este prima localitate din tara in care aplicarea Legii 18 a fost integral incheiata, inca de acum sase ani. Primarul de aici, Terentie Condea, se mandreste cu ce a realizat: "Aplicarea rapida a Legii 18 s-a datorat absentei proprietatii colective (CAP) instituita de comunisti. Din fericire, oamenii de aici si-au pastrat proprietatile, pe o suprafata totala de 54,6 ha." Nici Legea 169 nu a produs animozitati la nivelul comunei, primarul declarand ca exista cereri de restituire a padurilor, dar desi nu impartaseste opinia politica a actualilor guvernanti, este convins ca defrisarea padurilor de catre proprietarii repusi in posesie nu se va realiza. Argumentul forte pe care ni l-a adus in sustinerea acestei afirmatii este: "Cei ce detin paduri sunt in general oameni simpli, cu venituri modeste, si de aceea sunt convins ca vor sti sa pretuiasca bunul lor cel mai de pret, care le aduce painea de maine padurea. " Fara o solutionare rapida, eficienta si echitabila a problemei proprietatii, ogoarele si padurile patriei vor ramane la fel de putin atractive pentru cei potenti sa le puna in valoare. Productia agricola va ramane, astfel, ca si in acest an, in hambare si nu se va regasi pe piata. Cu toate ca nu mai este granarul Europei, tara noastra exporta anual cantitati mari de grau, dar care nu provin din curtea micului agricultor, ci de pe hectarele celor mai puternici directori de intreprinderi agricole, care-si valorifica productia la export, prin fel de fel de filiere, unele care chiar eludeaza legea.
Dacia 10 septembrie - 16 septembrie Mumia (SUA)
Muresul 10 septembrie - 16 septembrie Ucigasi de schimb (SUA)
Arta 10 septembrie - 16 septembrie - Sala A Frumoasa venetiana (SUA)
Arta 10 septembrie - 16 septembrie - Sala B Danseaza cu mine (SUA)
Progresul 11- 12 septembrie Cosmarul unui american la Paris (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}