title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 11 august 1999

Evenimentul astronomic al sfarsitului de mileniu:   NOAPTEA DE DOUA MINUTE...

Ultimele pregatiri inainte de inceperea Eclipsei - Virtual Arad News (c)1999 A inceput Eclipsa ! - Virtual Arad News (c)1999
Presa e pe faza... - Virtual Arad News (c)1999 Proiectia Eclipsei prin telescop - Virtual Arad News (c)1999
Si in Padurea Ceala, curiosii urmaresc Eclipsa - Virtual Arad News (c)1999 La Insula a III-a a Muresului a luat fiinta un observator astronomic ad-hoc - Virtual Arad News (c)1999
Se apropie momentul eclipsei totale - Virtual Arad News (c)1999 "Noaptea de doua minute" - Virtual Arad News (c)1999
Faza finala - filmare directa - Virtual Arad News (c)1999 Spectacolul cosmic a luat sfarsit - Virtual Arad News (c)1999
Prefectul Gheorghe Neamtiu concluzioneaza- Domnule prefect, recent v-ati intors din Italia, dintr-o, sa-i zicem vizita, in care ati fost insotit de deputatul PNTCD Mihai Calimente si directorul Directiei tehnice, din cadrul Primariei Arad, Sorin Bondoc. Dat fiind faptul ca referitor la aceasta vizita au aparut unele comentarii si nu dintre cele mai magulitoare, v-as intreba in ce calitate ati fost in Italia si care au fost obiectivele pe care le-ati avut in vedere?
- In primul rand vreau sa va spun ca am fost plecat pe banii personali si in perioada de concediu legal. Guvernul nici nu mi-ar fi aprobat sa plec pe banii bugetului. Am mers in Italia, pe o relatie a crestin-democratilor din Brescia, pe o relatie personala. Pa baza acestei relatii am aflat despre posibilitatea construirii unul incinerator care sa rezolve problema gunoiului menajer atat pentru Arad cat si pentru Timisoara, cu finantare din fondurile PHARE. Astfel, l-am abordat pe prefectul de la Timis care impreuna cu Primaria si CLM Timisoara au dorit sa vada despre ce este vorba. Nu acelasi lucru s-a intamplat si la Arad. CLM-ul nu a aprobat plecarea delegatiei in Italia, invocand tot felul de considerente mai mult sau mai putin puerile". Nu stia despre ce este vorba, nici macar n-au vrut sa se convinga la fata locului, dar si-au permis sa faca tot felul de aprecieri.! Consilierii de la Timisoara au votat, au fost in Italia. La noi s-a boicotat efectiv votul si astfel am fost eu nevoit sa plec eu in Italia. Nu aveam de gand sa mai plec, dar in aceasta situatie, efectiv nu am avut ce sa fac.Era penibil ca in cazul unui proiect care vizeaza doua orase sa fie reprezentat doar unul. Oricum, cei din Italia au adresat inca o invita!ie catre CLM Arad. Ne-am deplasat apoi la Concernul ZAI, cel care a inceput relatiile cu Camera de Comert in ceea ce priveste AIBC-ul. Cu aceasta ocazie m-am   lamurit si de ce la noi, la Arad, nu s-a pus in practica proiectul AIBC.
-Ne spuneti si noua, de ce s-a intrerupt colaborarea si de ce in final, ceea ce trebuia sa fie un proiect de o insemnatate majora pentru orasul nostru, nu s-a pus in practica?
- In esenta, filozofia de abordare a fost diferita, a noastra fata de cei care au construit INTER- PORTO. Ei au inceput prin a da terenul. Au lasat investitorii sa construiasca cum au vrut ei si au preluat din mers aceasta  gestionare. Pe cand la noi, s-a incercat impunerea unor module care nu ar fi avantajat sub nici o forma investitorii. Cat despre intreruperea relatiilor cu Concemul ZAI, cauza principala a constituit-o faptul ca Aradul n-a avut si nu va avea vreodata banii necesari sa faca acest AIBC la modul in care  a fost proiectat.
-Deci, pe de o parte Camera de Comert nu avea banii necesari pentru a pune propriul proiect in practica, dar nici nu a fost de acord sa accepte varianta italiana...
- Aici au aparut din partea fostei conduceri a Camerei de Comert, niste interese de a gestiona si tine in mana aceasta gestiune. In momentul de fata insa situatia e alta. Le-am explicat italienilar ca acum putem vinde terenurile din acest perimetru iar ei s-au angajat ca vor aduce investitori. Acest lucru se va intampla inca din toamna acestui an. As vrea sa subliniez ca vizita noastra a mai avut un obiectiv si anume intalnirea de la Prefectura din Brescia. Cu aceasta ocazie ne-am intalnit si cu o serie de investitori din aceasta regiune care doresc o intalnire cu investitorii din Brescia, care au afaceri la Arad. Aceasta pentru ca ei sa-si poata face o imagine despre sansele pe care le au, de a face o afacere rentabila in Arad. I-am simtit si i-am vazut foarte interesati de Romania. Mi-am dat seama ca atragerea lor in Arad, depinde doar de noi. Este important sa le facilitam accesul la informatia corecta. Pe ei asta ii intereseaza.
-Va multumesc.
Spitalul din Gurahont intre zvonuri si adevar - Virtual Arad News (c)1999* Zvonuri
Cazul Corneliei Mot, mama intemata cu copilul sau la compartimentul pediatrie al Spitalului Gurahont, "a transpirat" si este destul de cunoscut in zona. Am aflat ca mama, sifilitica, a fost lasata sa-si insoteasca copilul in perioada cand acesta a fost in tratament la spitalul din Gurahont. Ca sa verificam daca afirmatiile sunt fondate, am batut la usa Spitalului Gurahont. Fiind dupa-masa, nu l-am gasit pe doctorul Radu Farcas, seful compartimentului pediatrie, care era cel mai avizat sa, elucideze acest caz.
* "Eu n-am auzit despre caz"
In schimb, am dat de medicul de garda care, intamplator, era directorul spitalului, doctorul Radu Badoiu. Cand a aflat in ce problema am venit, ne-a spus: "Eu sunt chirurg. Amanunte nu stiu sa va spun pentru ca nu este un caz care sa se fi petrecut la mine pe sectie. Eu n-am auzit si nici nu mi s-a adus la cunostinta cazul, de catre cineva." Una dintre versiuni a fost ca mamicile cu copii bolnavi au refuzat internarea la pediatrie in perioada cand acolo era mama cu sifilis. Directorul Badoiu sustine ca n-a auzit un asemenea zvon si ca "la mine n-a venit nimeni sa-mi spuna ca mamicile sau apartinatorii copiilor n-ar mai fi venit pe sectie cand au auzit ca e vorba de sifilis." Ca si diredor, dl Badciu sustine ca in astfel de situatii medicul primar de pediatrie "este direct raspunzator" si ar fi trebuit sa-l instiinteze. "Pe o sectie de pediatrie nu se pot tine bolnavi cu sifilis. Pentru asemenea cazuri sunt afectate servicii specializazte"
* Portarul - singura sursa de informatii?
Doctorul Badoiu stia totusi (?!) despre caz tangential. Si, culmea, de la... portarul spitalului. "Am inteles ca bunica era internata si portarul spunea ca mama venea la copil in stare de ebrietate si tulbura linistea." In conditiile in care Cornelia Mot ar fi avut sifilis "rezultatul analizei ar fi ajuns la mine in primul rand. Este extrem de grav. Este ceva similar cu SIDA ca arie si ca potential de infectiozitate."
* Rezultate diferite
La Sectia pediatrie, unde am fost impreuna cu directorul Badoiu, am aflat ca la Gurahont Corneliei Mot i s-au facut analize. Din rezultatul analizelor reiesea ca mama este sifilitica, cu patru cruci. Sub pretextul ca la Gurahont nu exista medic de laborator ci doar biochimist, pentru confirmarea rezultatului au fost trimise probe de analiza si la Arad. Medicii de la Arad au infirmat diagnosticul de la Gurahont. Mama era perfect sanatoasa. Sa fi aflat in prezenta noastra medicul Badoiu despre cazul Mot? Ne este greu sa credem. Fiindca un adevarat director al unei institutii trebuie sa stie tot ce misca-n tara lui (a se citi spital), la orice ora.
* Problema cea mare: "calvarul intocmirii dosarului"
Directorul Badoiu, foarte prompt de data asta, l-a informat pe medicul pediatru ca ziaristii au trecut pe la Spital. In aceste conditii, Radu Farcas, seful compartimentului de pediatrie de la Spitalul Gurahont, a dorit sa aduca cateva elemente in plus; Cornelia Mot, oligofrena  este din satul Zimbru, apartinator de Gurahont. Aflata in Moldova "a intretinut raporturi sexuale ea stie cu cine" si anul trecut, in august s-a nascut Lucian Mot, in Galanesti (Suceava). De la Suceava, cei doi au ajuns in Sectia pediatrie a Spitalului Judetean Arad. In noiembrie- decembrie anul trecut, copilul si mama sunt trimisi la Spitalul Gurahont, de unde apartineau teritorial. De-aici copilul este trimis la Distrofici Arad, copilul fiind plurimalformat. La Distrofici, nu sunt primiti, dar sunt reinternati la Pediatrie Arad. Ultimul "popas" al celor doi a fost la Spitalul Gurahont. "Aici a urmat calvarul intocmirii dosarului pentru internarea copilului in Leagan". Si, adaugam noi, calvarul unei diagnosticari incorecte pentru mama. Stim ca Mot Cornelia este cu antecedente de sifilis si ca se, afla in evidenta Sectiei Dermato-Venerice din Arad. Mai stim si ca un diagnostic corect al acestei boli nu-l poate pune decat dermatologul. Insa discrepanta dintre rezultatele analizelor efectuate la Gurahont si la Arad e uriasa. Fapt care nu pune intr-o lumina favorabili personalul medical al Spitalului Gurahont. Fiindca orice compartiment al unei institutii spitalicesti isi dovedeste rentabilitatea atunci cand cei care muncesc aici sunt adevarati profesionisti.
Copii abandonati sunt plasati in centre de ocrotireDirectia Judeteana pentru protectia drepturilor copilului Arad (DJPDC) are un serviciu care se ocupa de copiii rau tratati in familii. Adica de copiii agresati fizic sau sexual, de cei hraniti necorespunzator, de cei neingrijiti etc. O echipa din cadrul Directiei se deplaseaza la locul unde traiesc acesti copii si efectueaza o ancheta sociala. In cazul in care se constata ca minorii nu au cum sa ramana in mediul familial, se iau masuri de ingrijire a copilului in institutii specializate. In atributiile DJPDC intra si activitatea de sprijinire a familiilor cu multi copii, cu situatie materiala precara. Aceste familii sunt ajutate pentru a fi preintampinat abandonul copiilor. Sprijinul consta in distribuirea de alimente si de materiale de curatenie. Echipa de asistenti sociali care are cazul in studiu este cea care duce la domiciliu aceste ajutoare. Doamna Letitia Bucur, director economic la DJPDC, ne-a precizat ca ajutoarele sunt achizitionate din fonduri primite de la sponsori pentru ca "in bugetul alocat de la Consiliul Judetean nu avem alocat acest tip de cheltuiala. Sponsorii impun destinatia banilor si aceasta destinatie trebuie respectata." Tot doamna Bucur ne informa ca sponsorii principali sunt organizatii neguvernamentale si diferite fundatii. Unele au caracter religios si isi desfasoara activitatea in tara noastra.
Liceul de arta "Sabin Dragoi" isi deschide portile - Virtual Arad News (c)1999Ca in fiecare an, Liceul de Arta, sau asa cum ne-am obisnuit sa-i spunem Liceul de muzica, face din nou inscrieri pentru anul scolar care bate la usa. "Ca in fiecare an asteptam elevi talentati, elevi dornici de a se afirma", ne-a spus Silvia Demian, directoarea liceului. Pentru elevii care au absolvit clasa a IV-a si doresc sa se inscxie la una dintre sectiile Liceului de Arta "Sabin Dragoi", cu incepere din 16 august, de la ora 8,00, vor incepe examinarile. In cazul optiunilor pentru sectia muzicala, examenele vor fi programate pe instrumente din data de 16 august pana la epuizarea numarului de candidati. Viitorilor plasticieni li se ofera sansa de a se pregati inainte de examen. Perioada de pregatire se va face intre 16 si 23 august, roadele fiind culese intre 24 si 25 august, cand va avea loc examinarea. Pentru ca talentul este pe primul loc, viitorii plasticieni vor avea nevoie doar de un bloc de desen, creioane, pensule si acuarele. Totul trebuie acoperit cu mult talent.
Meningita a ajuns si la AradDin datele transmise de catre Ministerul Sanatatii privitor la situatia epidemiologica actuala, rezulta ca se inregistreaza o epidemie de meningita acuta virala in judetele Iasi si Suceava. De asemenea, se constata o usoara crestere in ultimele doua saptamani a numarului de meningite in judetele Bacau, Neamt si Constanta si, totodata, o crestere a incidentei altor boli transmisibile datorita nerespectarii unor reguli elementare de igiena personala si colectiva, pe tot teritoriul tarii. In judetul Arad s-au inregistrat pana la aceasta data 5 cazuri suspectate de a fi meningita acuta virala, neconfirmate insa, aflam de la dl. dr. Calin Ardelean, seful Serviciului de Promovare a Sanatatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica Arad. Pentru prevenirea cresterii numarului de imbolnaviri se recomanda spalarea mainilor, a fructelor si a legumelor care se consuma in stare proaspata * consumul apei numai din surse autorizate; * indepartarea rezidurilor menajere; * evitarea imbaierii in lacuri, balti si alte surse de apa neautorizate sanitar; * distrugerea vectorilor (muste si tantari).

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}