title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Luni, 11 ianuarie 1999

Aparita legii patrimoniului public a readus in discutie, dreptul de proprietate si implicit al celui de administrare asupra Palatului Administrativ. Dupa cum se stie, in sediul Palatului Administrativ din Arad isi au sediul trei institutii: Primaria Municipiului Arad, Consiliul Judetean Arad si Prefectura Arad. Fiecare dintre cele trei institutii se considera indreptatite sa administreze acest imobil. Numai ca, prin Hotararea Guvernului nr. 706/1994 o serie de cladiri, printre care si cea a Palatului Administrativ din Arad, au fost trecute in proprietatea Guvernului care le-a transmis spre administrare prefecturilor din judetele respective. Fata de aceasta situatie, Consiliul Judetean Arad formuleaza pe 5 ianuarie 1995, o actiune la Curtea de Apel Timisoara, prin care solicita anularea H.G. nr. 706/1994, prin care Palatul Administrativ a fost trecut in administrarea Prefecturii Judetului Arad. Prin sentinta civila nr. 101/29.06.1995, Curtea de Apel Timisoara respinge ca neintemeiata actiunea Consiliului Judetean Arad impotriva Guvernului Romaniei reprezentat in proces de Prefectura Judetului Arad, in baza Deciziei nr. 113/1992 a Primului Ministru al Romaniei. Prin aceasta hotarare, instanta de judecata a recunoscut practic legalitatea H.G. nr, 706/1994. Urmeaza recursul formulat de Consiliul Judetean la Curtea Suprema de Justitie. Prin Decizia nr. 1110/10.06.1996, pronuntata in dosarul nr. 1703/1995, Curtea Suprema de Justitie anuleaza recursul pronuntat de Consiliul Judetean Arad impotriva Sentintei civile nr. 101/29.06.1995 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, pe motivul ca actiunea pronuntata de Consiliul Judetean Arad nu a fost timbrata corespunzator! Ca urmare, Sentinta civila nr. 101/1995 a ramas definitiva si irevocabila, fiind investita cu formula executorie. Asadar, e de neinteles cum, anumite persoane, incearca sa acumuleze capital politic si din aceasta situatie! E drept ca aceasta cladire a adapostit de-a lungul timpului institutia Primariei Aradului si ca-n mod logic aceasta institutie ar trebuie sa administreze imobilul. Dar cum la timpul aparitiei H.G. nr. 706/1994 cei de la Primaria Arad nu s-au prea aratat interesati de aceasta chestiune si cum exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care arata ca H.G. nr. 706l1995 e legala nu mai exista mare lucru de facut. Eventual, comentarii, pe la colt de strada. In opinia prefectului Aradului, Gheorghe Neamtiu, aceasta situatie "este foarte clara. Exista o hotarare definitiva si irevocabila prin care ni se recunoaste dreptul de administrare asupra Palatului Administrativ. E drept ca noi n-am solicitat sa ne fie dat in administrare Palatul Administrativ, dar daca Guvernul a hotarat asa noi nu avem decat sa ducem la indeplinire aceasta hotarare...".

DGMPS Arad - Virtual Arad News (c) 1998Centrul de Informare si Mediere a Muncii din Bd. Revolutiei nr. 77, cam. 65, telefon 280877, ne informeaza cu privire la situatia locurilor de munca disponibile incepand cu data 11.01.1999:

Inginer - pentru strainatate 10; Economist - pentru strainatate 10; Baby sitter (dadaca) - pentru strainatate 8; Asistent farmacist 1; Agent comercial 1; Bucatar 1; Consultant asigurari 3; Conf. tricotaje 10; Conf. imbracaminte 8; Conf. blanarie 5; Inginer de instalatii 1; Inginer tamplar 1; Impletitor rachita 8; Lucrator comercial-gestionar 2; Maistru tamplarie 1; Ospatar-barman 2; Supraveghetor sala jocuri video 3; Tamplar 10; Tehnician tamplarie 1

DGMPS Arad str. Gheorghe Lazar, nr. 20 ne informeaza cu privire la situatia locurilor de munca vacante la data de 11. 01. `99.

Agenti de publicitate 50; Agenti de vanzari 50; Ambalator pufuleti 2 ; Casier-magazioner 1; Confectioner imbracaminte 10; Confectioner incaltaminte 20; Gestionar 1; Inginer chimie anorganica 1; Inginer mecanic 1; Inspector sp. Jurist 1; Inspector sp. Psiholog; Muncitoare necalificata 2; Muncitor intretinere 7; Muncitor necalificat 7; Ospatar 2; Paznic 1; Remizieri 50; Translator 1; Vulcanizator 1.

Sebis centru - Virtual Arad News (c) 1998- De ce ati ales tocmai medicina preventiva?

- Sunt inspector teritorial din anul 1985, am absolvit Facultatea de medicina generala din Timisoara, dupa care am facut stagiatura in jud. Arad. La terminarea stagiaturii am fost repartizata la Circumscriptia din Varfurile, de acolo am plecat la Cluj pentru specializare pe probleme de igiena si epidemiologie, intrand astfel intr-un domeniu neconventional al medicinii - medicina preventiva. Ceea ce pare, initial, o alegere putin inspirata, are toate sansele sa devina un sector esential al medicinii prin faptul ca epidemiologia si sanatatea muncii se adreseaza populatiei, in scopul de a preveni suferinta umana, cauzata de starea de boala sau de impactul negativ al factorilor de mediu.

- Cum ati caracteriza munca de inspector in acest domeniu?

- Munca de inspector poate fi considerata grea, daca tinem cont de complexitatea si responsabilitatea pe care le implica. Personal nu o consider grea ci deosebit de interesanta. Pentru mine este o provocare profesionala, deoarece un inspector nu poate ramane doar epidemiolog ci trebuie sa acumuleze si notiuni de igiena, sanatatea mediului, medicina muncii si promovarea sanatatii.

- Care este metoda cea mai eficienta in raportul cu subalternii?

- Fiecare dintre subalternii mei stiu ce au de facut in plan profesional. Astfel nu este deosebit de complicat sa conduci o institutie in care lucreaza profesionisti. Obligatia mea este de a organiza munca, indruma si controla, si a interveni acolo unde constat nereguli. Cel mai eficient este sa investesti in oameni incredere, sa le demonstrezi ca pot face lucruri deosebite, ca pot sa isi depaseasca propriile limite. Sunt multumita de activitatea tehnicienilor inspectori pe care fi am in subordine.

- Punctati-ne cateva aspecte ale muncii inscrise pe agenda de lucru.

- Vom face controale la dispensarele din zona privind vaccinarile si revaccinarile efectuate, in special, la Dispensarul uman din Halmagiu, unde se desfasoara revaccinarea Antitifoidica la persoanele afectate in urma calamitatilor din satul Tisa.

Deja din luna noiembrie se prevedea ca problema intarzierii pensiilor sa fie rezolvata. Se promitea ca pe langa faptul ca vor veni la timp, ele vor mai fi si recalculate, ceea ce i-a facut pe pensionari sa creada ca le-a pus Dumnezeu mana in cap. Aceasta, pana cand pensiile au fost achitate. Nu la timp si nu recalcutate pentru toata lumea. Acest lucru ne-a fost demonstrat de mai multe persoane, nelamurite si nemultumite. Un caz asemanator, ca multe altele probabil, este cel al domnului Neutezat. Dansul a lucrat acelasi numar de ani, la aceeasi intreprindere, cu o alta persoana. Amandoi s-au pensionat la aceeasi varsta, primul in 1997, al doilea in 1998. Cu toate acestea primul a primit vechea pensie, in timp ce cel din urma a primit o pensie recalculata. De la Directia Muncii si Protectiei Sociale Arad, d-na Marioara Gozman, ne-a spus "Conform legii, chiar daca indeplinesc conditiile de varsta si de vechime, nu toti pensionari beneficiaza de pensii recalculate. Este vorba de cei care s-au pensionat dupa luna august 1996." In cazul de fata, se pare, deci, ca nici unul dintre cei doi nu avea dreptul de a primi pensie recalculata. Marioara Grozman sustine: "Stim ca sunt multe nemultumiri, dar este un sistem nou, care are inca multe carente. Recalcularea pensiilor nu este tocmai o fericire".


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}