title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 10 decembrie 1999

Delegatia Senatului ceh condusa de ambasadorul Jaromir Plisek a venit la AradAflata in vizita in Romania, o delegatie a Senatului Republicii Cehe, mai exact comisia pentru politica externa aparare si siguranta s-a aflat miercuri, pentru o zi in judetul Arad. La Aeroportul International Arad, delegatia ceha din care a facut parte si ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti, excelenta sa Jaromir Plisek, a fost intampinata de subprefectul judetului Arad, dl. Levente Bognar, primarul orasului Nadlac, S. Suhanski si deputatul Benes, reprezentantul cehilor si slovacilor in Parlamentul roman. Intr-o scurta discutie purtata cu delegatia ceha condusa de Jan Kramek, vicepresedintele comisiei, am aflat ca, dupa intalnirile de miercuri de la Bucuresti cu membrii comisiilor de aparare si politica externa ale Camerei Deputatior si Senatului Romaniei, au inteles sa viziteze si aceasta zona a tarii in care traieste o insemnata comunitate ceha (la Peregu Mare) si slovaca (la Nadlac). "Am ales Nadlacul pentru vizita intrucat aici se afla sediul central al Uniunii Democrate a Slovacilor si Cehilor din Romania, iar Peregu Mare pentru ca aici traieste o importanta comunitate ceha. Aceasta vizita se inscrie in procesul traditional de foarte buna colaborare dintre Romania si Cehia, din partea noastra existand un sprijin constant pentru integrarea Romaniei, in U.E. si NATO", ne-a declarat in exclusivitate ambasadorul Jaromir Plisek. Din delegatia ceha mai fac parte patru senatori si anume Peter Maravek, Milan Spacek, Frantisek Kroupa si Peter Fleischman, iar vizita a mai cuprins in program o vizita la scoala din Nadlac si o intalnire cu reprezentantii Uniunii Democrate a Slovacilor si Cehilor, la sediul uniunii.
La CFR este a patra zi de greva...Salariatii feroviari aradeni din ramura comercial-miscare au hotarat ca de aseara, de la ora 19,00 sa intre in greva generala, alaturi de ceilalti protestatari. Liderul sindical local din sectia miscare-comercial, Ioan Voica ne-a declarat in cursul diminetii: "Renuntam le forma noastra de protest doar daca primim semnale de la Bucuresti ca se schimba ceva. Dorim o majorare salariala da pana la 70%. Bineinteles ca in timpul grevei, vom asigura o treime din transport, pentru ca miscarea sindicaia sa fie legala, In aceasta perioada de criza vor fi si casieriile deschise. Anunt ca vom tine cont de hotararea Curtii Supreme de Justitie asupra legalitatii grevei." In ramura locala comercial-miscare activeaza in jur de 1500 de angajati: impiegati de miscare, casieri si controlori de bilete, sefi de tren, magazioneri etc. Nici acesti ceferisti nu sunt de acord cu parerile expuse de Basescu, referitoare la salariile feroviarilor. "Nu castig mai mult de 800.000 lei si tot timpul sunt la sute de kilometri de casa in conditii tot mai grele de munca. Din octombrie '89 si pana in noiembrie '99, Ministerul Transporturilor a majorat tarifele la transportul CFR calatori cu 65%. Din acest procent nu s-au alocat bani: nici pentru imbunatatirea conditiilor de calatorie si nici pentru salariile personalului feroviar. "Unde sunt aceste sume ?" ne-a spus un controlor de bilete, tinand sa ramana anonim. Ceferistii de la miscare-comercial spun ca in sectorul amintit salariul mediu este in jur de 1,5 milioane lei. Ieri, trenurile care soseau in Statia CFR Arad, de la distante mai mari de 300 km, aveau intre 3 si 6 ore intarziere.
Directorul general de la ARBEMA - Livius Ioja - prezentand calitatile produselor- Domnule director, cum s-a ajuns de la berea de Arad pe care o beam prin anii '80-'90 la actuala sortimentatie de bere diversificata, avand si calitati net superioare?
- Dupa privatizarea fabricii de bere in 1995, a incoltit gandul ca trebuie sa ne modernizam si sa producem bere la standarde internationale.
- Mai ales ca au aparut unele preocupari in tara in acest sens.
- Sigur. Nu mai puteam sa ramanem la berea cu grad scazut de siguranta alimentara, baubila doar in stare proaspata. Trebuia sa o producem dupa alte standarde si tehnologii. Am mai observat ca si in acele conditii capacitatea de productie era sub nivelul cererii. Au inceput, dupa cum ati sesizat, sa intre pe piata romaneasca companii internationale ca BRAU UND BRUNNER la Cluj-Napoca, Inter BREW la Baia Mare si Blaj. Nu doream sa ramanem in coada. Dar duceam lipsa de capital, iar un eventual credit era o actiune sinucigasa.
- Asa ca ati cautat un investitor strain interesat.
-
Am fost contactati si am contactat B.B.A.G. (o mare firma austriaca producatoare de bere) care detine 57% din cota de piata a Austriei si au firme de productie si desfacere in Ungaria, Cehia, Polonia si odata cu noi in Romania.
- Ce a reprezentat pentru noi intrarea in afacere a fabricii de bere din Arad cu aceasta puternica firma austriaca?
- Lucrurile nu au mers chiar asa simplu. Am purtat discutii in '96, au venit la Arad si au vazut si alte fabrici de bere din tara. Deci, au avut oferte mai multe in Romania. Important este ca ne-au ales pe noi. Au investit 8 milioane de dolari, ceea ce a insemnat aproape 50% din capitalul social al fabricii. Apoi au mai facut o majorare de capital si tot profitul realizat a fost apoi investit in fabrica, astfel ca la ora actuala putem afirma ca avem o fabrica utilata la nivelul celei mai inalte tehnici internationale si o capacitate dubla fata de 1996, respectiv producem 500.000 hl bere pe an.
- Ce ineeamna tot acest efort conjugat pentru consumatori?
- Inseamna o alta calitate, consecventa a calitatii, siguranta in consum, o noua prezentare de nivel european si international si o diversificare a gamei sortimentale.
- S-a remarcat preocuparea de a scoate noi "marci" de bere.
- Vrem sa impunem pe piata marci de bere care sa satisfaca toate gusturile si care sa fie recunoscute si dupa ambalajul modern. Astfel, producem Arbema Premium Pils, Kaiser, Golden Brau Original, Golden Brau Premium, lansat acum doua saptamani, Steffl, Lucifer (bere neagra), Zarand si incepand cu acest an am inceput sa imbuteliem bere fara alcool - Schlossgold. Berea Kaiser si Golden Brau o desfacem si in doze (cutii metalice) si toate sortimentele sau aproape si la butoi.
- Ce impact a avut afacerea cu partea austriaca in tara?
- Dupa ce a achizitionat un pachet important de actiuni la Arbema, a urmat achizitionarea de pachete la Bere Craiova, Malbera Constanta si din '98 la Silva Reghin. Ca urmare s-a infiintat o societate de distributie pe tara - "BRAU UNION ROMANIA", care are o cota de piata de 20% in Romania.
- Care sunt perspectivele, gandurile de viitor?
-Imbunatatirea calitatii produselor, crearea de marci puternice, cresterea cotei de piata si servicii din ce in ce mai bune pentru clientii nostri.
- Exista o bere preferata din cele care le produceti ?
- Fiecare sortiment are o pozitie distincta pe piata si in segmentele de lux si in cele populare. Important este ca acoperim toate aceste segmente cu bere de calitate. In final doresc sa transmit acum, in prag de sarbatori tuturor consumatorilor de bere, cititorilor ziarului "Adevarul" multa sanatate, un an mai bun si sa-si aminteasca ca in sarbatorile Craciunului si ale Anului Nou sa aiba pe masa bere produsa de "Arbema" Arad.

Discutie consemnata de Dorel Zavoianu

"Fetita cu chibrituri" - afisConsiliul Local organizeaza un spectacol de binefacere, intitulat "Pentru zambetul tau", care va avea loc in ziua de 18 decembrie, incepand cu ora 18,00, la Palatul Cultural. Acesta beneficiaza de prezenta Teatrului de Marionete, a Filarmonicii si a Teatrului de Stat. Spectacolul va cuprinde un concert de colinde precun si o adaptare a povestirii lui Hans Christian Andersen - "Fetita cu chibrituri". Concertul Filarmonicii va fi dirijat de catre Kin Tucker. In pauzele dintre manifestari va avea loc o tombola la care toate biletele vor fi castigatoare. Un bilet va costa 30.000 de lei. Din sumele colectate precum si din donatii se va oferi o masa in ziua de Craciun, la Cantina Municipala, pentru 100 de, familii nevoiase. Acestea vor fi desemnate de catre bisericile crestine din Arad. De asemenea, 100 de copii si persoane fara adapost vor primi pachete cu haine, alimente precum si alte cadouri de Craciun. Masa si pachetele au costat 35 de milioane de lei. Totodata, toti artistii care vor participa la acest spectacol nu vor primi nici un ban. Pentru cei care vor sa faca donatii, o pot face in contul 21.31.02.08, deschis la Trezoreria Municipiului Arad. Printre premiile oferite se gasesc un brad impodobit, un tort "buturuga" si o sticla de vin vechi. "Aceasta manifestare are o tripla rezonanta: artistica, religioasa si de binefacere. Echipa care, se ocupa de organizare este profesionista, fiind aleasa tocmai dupa acest criteriu" - a declarat Nicolae Murvai, cel care se ocupa de coordonarea generala. In viitor se intentioncaza realizarea altor spectacole, tot pentru binefacere.
La Arad s-a infiintat a 8 a filiala ELSAIn Sala festiva a Tribunalului Arad a avut loc luni, la ora l7, Conferinta de constituire a Grupului local ELSA, cea mai mare asociatie europeana a studentilor in drept. Filiala aradeana ELSA este cea de-a opta infiintata in tara noastra. Au participat la Conferinta prof.univ.dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", prorector Corneliu Maior, Martian Iovan, decanul Facultatii de drept Arad, prodecan Teodor Mara, profesor Petru Ciacli, profesor Horea Opreanu presedintele Tribunalului Arad, conferentiar Cristian Alunaru. Cu acceasta ocazie, a avut loc si seminarul "Perspective si obiective", de mare interes pentru studentii in drept si pentru tinerii juristi.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}