title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 10 noiembrie 1999

Batalionul mixt romano-maghiar va avea o aplicatie la AradBatalionul mixt romano-ungar de mentinere a pacii va desfasura, la Arad, in perioada 15-19 noiembrie, prima aplicatie de comandament cu transmisiuni in teren, denumita "Opening Windows RO-99", se arata intr-un comunicat al MApN. Scopul acestui exercitiu il reprezinta atingerea interoperabilitatii in cadrul batalionului mixt, pentru comanda si controlul unei actiuni de mentinerea pacii si misiuni umanitare. Potrivit scenariului, aplicatia se va desfasura in doua etape, potrivit planurilor de actiune ale Fortei Multinationale de Mentinere a Pacii si Batalionului Mixt de Mentinere a Pacii Romano-Ungar, planuri realizate dupa proceduri NATO. Astfel, in zilele de 15 si 16 noiembrie va avea loc un pre-exercitiu, ale carui obiective sunt verificarea legaturilor de transmisiuni si transmiterea ordinelor. Exercitiul propriu-zis se va desfasura in perioada 16-19 noiembrie, iar comandamentul batalionului va aeta misiunea de a rezolva incidentele prevazute in scenariu. La aplicatie participa 54 de militari romani din Brigada 19 mecanizata si 50 de militari unguri de la Brigada 62 mecanizata. Au fost invitati sa participe presedintii Emil Constantinescu si Arpad Goncz.
Sala Sporturilor nu este spatiul ideal pentru targuri - Virtual Arad News (c)1999Orice oras din lume cu valente si potenta economica nu poate sa ignore prezenta unui "Business Center", adica a unui Centru de Afaceri, pentru ca pe langa faima ce o aduce urbei mai are si o importanta strategica. In Europa, cele mai noi cuceriri ale stiintei, noile prototipuri, hibrizii din orice domeniu sunt prezenti prima data la manifestarile oficiale si dupa aceea pe piata. Fara o prezentare intr-un cadru festiv, fara o familiarizare cu produsul, fara a cunoaste avantajele si dezavantajele acestuia, sansele de supravietuire a acestor produse sunt minime. Nu multe orase din Romania se pot mandri cu un Centru de Afaceri puternic si care sa atraga anual sute de firme la manifestarile organizate de acesta. Doar Iasul, un oras mare, poate al treilea din Romania, dar care are o pozitie deloc propice dezvoltarii si unde numarul firmelor mixte sau straine este cu mult in urma altor orase, dispune de un Centru de Afaceri modern, fapt ce ne-a provocat si noua, aradenilor,o strangere de inima. Aradul este din ce in ce mai curtat de catre investitori. Au patruns pe piata noastra firme ca Trinity Industries din SUA, in fapt numarul 1 in industria constructoare de material rulant americana, s-a creat Zona Libera Curtici-Arad, firmele Lucas (numarul 3 in Europa in materie de ansambluri si subansambluri auto) si Billa (numarul l in Austria in domeniul comertului) sunt si ele gata sa ia startul in dezvoltarea orasului de pe Mures. Prezenta respectivelor concerne in Arad va atrage si alte firme straine si in special odata cu manifestarile de gen, adica targurile. Fara a supara pe cineva, un targ sau orice alta forma de prezentare a produselor in care sunt prezente 30-40 de firme, nu da bine sa se desfasoare intr-un loc impropriu, adica, asa cum se face la noi, la Sala Sporturilor. De aceea credem ca Aradul are mare nevoie si cat mai repede de un centru de afaceri de calibru care sa faca cinste orasului si care sa corespunda tuturor standardelor internationale. Cu atat mai mult cu cat asezarea acestui oras, practic, ii favorizeaza dezvoltarea, el fiind situat pe o axa Berlin - Viena - Bucuresti - Istanbul, cu intense schimburi comerciale. A existal un proiect, numit AIBC (Arad International Business Center), prin care urma sa se construiasca langa piata de masini un asemenea centru de afaceri. Dar, din motive obscure, el a "cazut"... Cu cativa ani in urma, in timpul unei expozitii de masini si utilaje agricole, denumita pe atunci AGROMA, cineva zicea: "Daca o persoana vrea sa vada cum se organizeaza o expozitie, il indemn sa vina la Arad". Si atunci nu-i pacat ca nu avem unde sa ne aratam buna pricepere si managementul eficient? Toate acestea credem ca trebuie sa dea de gandit atat Primariei, Consiliului judetean, cat si CCIA.
Si fabrica TEBA a fost privatizataRigurozitatea procesului de privatizare a fost in Romania una dubitabila, fara performante de seama in ceeace privestc valorificarea societatilor din patrimoniu din partea FPS. Daca pachetele de actiuni obtinute de Fondul Proprietatii de Stat (FPS) la o pleiada de firme aradene (Astra Calatori, Victoria, Apromat etc.) ar fi fost valorificate, cu siguranta ca procentajul de somaj ar fi mult mai redus. Dupa ce societatile mai sus amintite au fost scoase la "mezat" fara nici un rezultat, adica nici un investitor nu s-a aratat interesat de preluarea pachetului dc actiuni la "prima strigare", a venit si randul societatii cu frecventa cea mai mare la licitatii: TEBA SA. De fiecare data cand s-a incercat valorificarea pachetului de 97,827% din actiunile detinute de FPS Arad, acest lucru nu s-a reusit, existand un total dezinteres fata de producatorul textil aradean. Deznadejdea cea mai mare a reprezentat-o lipsa de oferta de cumparare, datorata pozitiei nedominante pe piata, fapt ce genereaza o reducere a profiturilor pe fondul unor venituri deficitare. Poate chiar ca pozitia de piata precum si perspectivele de dezvoltare nu sunt atat de deficitare, dar la pretul cerut de FPS in prima faza nu a existat nici un investitor doritor de cumparare. Pana la urma, in cursul licitatiei organizate luni, 8 XI, pachetul detinut de FPS a fost adjudecat de S.C. Textil S.A. Arad. De fapt, au existat doua oferte de cumparare, metoda folosita pentru licitatie a fost cea olandeza, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 25.000 lei.
Padurea romaneasca este luata ca model de suedeziZilele trecute Romsilva Arad a avut ca oaspeti o delegatie suedeza condusa de secretarul directorului general in Ministerul Padurilor din Suedia, Bert-Ake Näslund. Domnia sa a avut amabilitatea sa ne declare in exclusivitate, ca a venit in Romania si in special in Arad pentru a invata cate ceva din experienta noastra in dezvoltarea fondului forestier. "Dupa cum stiti, Suedia este o mare tara forestiera iar exploatarea lemnului este extrem de dezvoltata la noi in tara. Incercam, totusi, sa colaboram cu Romania pentru ca de multi ani nu am tinut suficient legaturile cu tara d-voastra si suntem chiar nerabdatori sa stabilim acum un contact in aceasta directie. Din punctul meu de vedere ati facut foarte bine atunci cand ati hotarat si treceti in proprietate privata fondul forestier din Romania, intrucat la noi acest sistem functioneaza perfect de peste 200 de ani. La noi, statul detine doar 5 la suta din paduri. Asta in conditiile in care avem peste 24 de milioane de hectare de padure, din care jumatate sunt in proprietate privata (individuala) 40 la suta sunt detinute de societati si intreprinderi private iar 5 la suta apartin comunitatilor religioase. Proprietatea privata asupra padurilor este foarte importanta. Aceasta experienta am putea-o impartasi noi romanilor. Dar, totodata si noi avem de invatat ceva din experienta romanilor. De exemplu, noi nu stim sa extindem fondul forestier atat de bine cum se face in tara d- voastra. Ne gandim sa colaboram si pentru initierea unor programe comune pentru protectia muncii, in politica forestiera, in legislatie si in felul in care acestea se completeaza reciproc. (...) In ceea ce priveste problema vanatorii la noi aceasta activitate este radical diferita decat in tara d- voastra. Proprietarul padurii are dreptul sa vaneze pe terenul sau. Deci, noi nu avem ca si d-voastra un for tutelar care sa gestioneze fondul de vanatoare" - ne-a declarat Bert-Ake Näslund. Domnia sa a mai avut discutii, cu exceptia Aradului, doar cu Romsilva Brasov. Vom reveni cu amanunte despre o eventuala colaborare romano-suedeza in domeniul forestier.
Si la Ranusa apele vor fi mai putin poluate - Virtual Arad News (c)1999Directorul Agentiei de Protectie a Mediului, Viorel Biscareanu, Florin Dumescu, inspector sef, Adriana Ban, responsabila cu relatiile mass-media si Ladislau Klein, sef birou reglementari, s-au intalnit, vineri, la sediul institutiei, pentru a discuta modificarile in procedura de emitere a actelor ce se aflau in competenta Regiei Autonome "Apele Romane" - exploatarile de uraniu la nivelul judetului Arad. Cel mai important punct pe ordinea de zi, a fost acela referitor la exploatarile de uraniu din judetul nostru, care se gasesc in 4 puncte (Milova-Conop- Odvos, Ranusa, Varfurile si Barzava). In urma acestor exploatari, s-au format munti de steril (partea nefolosita a minereului de uraniu) care ii deranjeaza pe localnici. Agentia de mediu incearca sa obtina o finantare de 150.000 de euro pentru degajarea deseurilor. In judetul Arad se vor mai face explorari la Varfurile, iar in rest, minele se vor inchide si se vor reconstrui ecologic, acolo unde e cazul. De asemenea, am aflat ca in urma razboiului din Iugoslavia si a recentelor inundatii, din fonduri externe au fost dotate 5 laboratoare din tara cu aparatura ultramoderna.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}