title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 10 septembrie 1999

BCR va prelua Bancorex-ul - Virtual Arad News (c)1999Prima "victima" pe care a facut-o in Romania FMI, a fost si cea mai de soi. Este vorba de Bancorex, care, in urma "indicatiilor" celor de la fond a fost redusa la tacere, desi ea putea fi salvata, doar de aceea s-a infiinfat Agentia Nationala de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB), Ba mai mult, Bancorex reprezenta in lume o banca puternica (de aici i s-o fi tras?!) cu conexiuni multiple si avand corespondenta cu peste 700 de banci din toata lumea. A nu se uita creditele de finantare si refinantare externa care s-au facut pentru prima data in Romania de catre Bancorex. In acest fel, peste 400 de firme romanesti au beneficiat de credite externe, bani cu care s-au adus in tara tehnologii moderne si care au fost destinati initierii activitatilor de productie, nicidecum speculative. Acesti producatori au virat sume importante la bugetul de stat provenite atat din impozitele directe (impozitul pe salarii, pe profit) precum si indirecte fata de TVA, accize etc. De acum Bancorex a devenit istorie. Aceasta a fost "decapitata" pentru ca asa a dorit Vestul. Tragice raman insa problemele nesolutionate ale acestei banci. Mai exista inca vreo 1000 de miliarde de lei sub forma de credite neperformante, care trebuie preluate fie de AVAB, fie de bugetul de stat si emiterea unor obligatiuni (titluri de stat) care sa acopere golul din bilantul bancii. Daca intr-un mod sau altul aceste probleme vor fi rezolvate, cea a personalului ramane inca o plaga deschisa. Dintre cei 2300 de angajati ai Bancorex, vor ramane pe dinafara circa 1800, doar 500 dintre ei fiind preluati de catre BCR. Aceasta, desi avea si asa un personal supradimensionat,se vede obligata sa preia o parte din angajatii Bancorex. La nivelul judetului Arad, BCR va prelua, conform Ordonantei Guveniamentale in vigoare, un numar de 6 persoane la sucursala locala a Bancorex, in functie de structura de functionare a BCR precum si a unei posibile modificari a organigramei. Asadar, la BCR Arad vor veni mai putin de 10 persoane, acestea fiind solicitate in urma recomandarilor celor de la Bancorex si a studiului necesarului de personal din BCR. Directorul general al BCR Arad, Eugen Cristea ne-a declarat urmatoarele: "Si acum la nivelul sucursalei noastre exista personal care lucreaza cu jumatate de norma. Din acest motiv nu am putut prelua de la Bancorex un numar mai mare de persoane. Toate transferurile s-au facut legal in baza ordonantei fara nici un fel de interventii sau presiuni din partea cuiva". Sediul Bancorex Arad de pe strada Lucian Blaga va fi folosit de catre BCR Arad sub forma unei agentii, odata ce activitatea acestei banci se va reorganiza in urma fuziunii. Cu toate ca era cel mai de seama concurent al Bancorex, BCR a preluat acum si la nivel local o parte din conturile vechilor clienti la Bancorex, asa incat la aceasta ora Banca Comerciala este cea mai mare banca operationala din sistemul bancilor comerciale din Romania.
Emil Putin viitor presedinte PSDR ?Dupa ce tratativele de fuziune intre PSDR si ApR au esuat din vina exclusiva a lui Sergiu Cunescu, pozitia in partid a deputatului aradean Emil Putin (prim-vicepresedintele PSDR) se intareste pe zi ce trece. In opinia demnitarului aradean "PSDR nu este un partid care se multumeste cu pozitionarea in sondajele de opinie la categoria "si altii"... Dorim sa devenim parteneri valabili la constituirea unui adevarat pol social-democrat romanesc. Evident, aceasta dorinta a noastra se va putea realiza doar printr-o abordare pragmatica a fenomenului politic romanesc si nicidecum printr-una sentimentala." Legat de acest aspect, mentionam si vizita de lucru pe care Sergiu Cunescu a facut-o recent la organizatia PSDR din Timisoara, vizita care s-a transformat intr-un adevarat fiasco pentru venerabilul social-democrat roman. Una peste alta, banatenii s-au pronuntat fara echivoc de partea "liniei Emil Putin", pentru fuziunea cu ApR. si cu PS si pentru infiintarea unui pol social-democrat puternic in Romania. Referitor la preconizata fuziune dintre PSDR si PS, deputatul Emil Putin ne-a declarat ln exclusivitate: "Fuziunea cu Partidul Socialist ne intereseaza intr-un mod deosebit, dar nu o privim ca pe o masura suficienta. Cu toate ca presedintele Cunescu este de alta parere, eu cred ca fuziunea cu PS trebuie sa se inscrie intr-un proces mult mai amplu de coagulare a social-democratiei romanesti iar, in ceea ce ma priveste, nu consider ca negocierile cu ApR s-au impotmolit definitiv."
Anul acesta angajatii CONEL nu vor fi disponibilizatiAproximativ o suta de membri ai federatiilor sindicale, din industria energetica, "Energetica" si "Univers", au organizat marti, timp de doua ore, un pichet de protest in fata sediului Ministerului Industriei si Comertului. Actiunile de protest ale angajatilor din sectorul energetic sunt sprijinite de toate organizatiile sindicale din BNS. Manifestantii au protestat fata de decizia Guvernului de a Reorganiza Compania Nationala de Electricitate (CONEL), considerand ca este in detrimentul consumatorilor, ca va aduce cu sine reducerea personalului si cresterea nejustificata a tarifelor la energie electrica. Sindicalistii vor ca sistemul energetic national sa ramana un serviciu public si resping politica Ministerului Industriei de privatizare a acestui sector. La nivel national, de la inceputul anului si pana in prezent au fost disponibilizati peste 10.000 de salariati. Deoarece programul de restructurare a Conel vizeaza si trecerea in subordinea Timisoarei a filalei aradene si stiind ca la Directia de Munca Arad nu a fost depus nici un dosar privind intentia de disponibilizare de personal. am luat legatura cu liderul de sindicat al Conel Arad. Acesta ne-a confirmat faptul ca de la "centru" s-au primit asigurari ca in acest an, la filiala Arad, nu vor , avea loc disponibilizari. Cum insa nu este sigur, pe veridicitatea acestor asigurari, liderul de sindicat nu-si asuma o declaratie in acest sens. La pichetarea Ministerului Industriei  au participat si doi reprezentanti ai Conel Arad, care de fapt au fost desemnati din partea Aradului ca membri la Comitetul de Conciliere al conflictului iscat intre Minister si sindicalisti. In cazul in care revendicarile energeticienilor nu vor fi solutionate in termen de o saptamana, acestia au anuntat ca vor picheta, incepand din 14 septembrie, timp de trei zile, toate sediile PD din municipiile unde BNS are sindicate. Energeticienii au mai anuntat ca vor orgaaiza mitinguri de protest si in fata tuturor Prefecturilor din tara. Am incercat sa aflam si punctul de vedere al Ministerului Industriilor si Comertului si in special al ministrului Radu Berceanu, deoarece inspre acesta sunt concertate atacurile protestatarilor. Datorita programului incarcat, o pozitie oficiala a ministrului Berceanu o vom oferi intr-un numar viitor. Presedintele organizatiei judetene a Partidului Democrat, Gheorghe Seculici ne-a declarat ca "atata timp cat n-au fost epuizate toate elementele de dialog intre sindicat si minister, consider ca e prematura luarea unei decizii ca pichetarea sediului partidului pentru ca prin asemenea metode sunt putine sanse de a se ajunge la cea mai buna solutie, atat pentru consumatori, cat si pentru Compania Nationala de Electricitate".
CJAS va infiinta departamentul de relatii cu publiculCasele Judetene de Asigurare pentru Sanatate (CJAS) vor beneficia de infiintarea unor departamente care sa se ocupe cu problemele de comunicare atat pe plan intem, in cadrul institutiei, cat si pe plan extern, la nivelul relatiilor cu colaboratorii din afara institutiei, au stabilit expertii PHARE in cadrul unui seminar desfasurat luni si marti la Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti. Participantii la manifestare au apreciat ca dezvoltarea unei strategii de comunicare la nivelul CJAS si Casa Nationala (CNAS) este un obiectiv primar pentru buna functionare a acestor institutii si pentru imbunatatirea relatiilor cu populatia asigurata. In cursul celor doua zile de dezbateri, invitatii au discutat sarcinile care revin personalului din domeniul relatiilor cu publicul, calitatile si pregatirea profesionala necesare pentru a lucra in acest departament si modul in care trebuie colaborat cu Ministerul Sanatatii (MS), Colegiul Medicilor (CM), organizatiile non-guvernamentale, Guvernul, Parlamentul, administratiile locale si mass- media. Specialistii PHARE au aratat faptul ca o buna colaborare intre departamentele din cadrul CJAS poate fi asigurata numai de prezenta acestui departament de relatii cu publicul. Departamentul va avea si sarcina de a crea si de a mentine o imagine pozitiva a casei de asigurari, pentru atragerea persoanelor inca neasigurate. Departamentele de relatii cu publicul din cadrul CJAS trebuie sa se ocupe si de alte probleme: incurajarea relatiilor cu asiguratii la nivel teritorial, conceperea unor buletine informative pentru angajatii institutiei, stabilirea unor modalitati de informare a asiguratil in legatura cu serviciile pe care Casa de asigurari le ofera in mentionerea legaturilor cu Casa Nationala. "Oferta de servicii medicale pentru persoanele care au asigurare de sanatate trebuie sa fie realista. Ceea ce se ofera sa fie in conformitate cu ceea ce se poate realiza", a aratat Francisc Jeszensky, consilier- doctor in MS, referindu-se la pachetele de servicii pe care departarnentul de relatii cu publicul trebuie sa le prezinte asiguratilor.
Intalnirea la CJA cu delegatia belgianaMarti dimineata, la sediul Consiliului Judetean Arad, a avut loc o intalnire deosebit de interesanta intre reprezentantii C.J.A. si o delegatie belgiana din regiunea Flandra, condusa de domnul Wim Stubbe. Discutia a atins problematici diverse, axandu-se in special pe chestiuni din agricultura, protectia mediului, turism si cultura. Partea belgiana s-a aratat deosebit de interesata de Zona Libera Curtici, de intermedierea unor investitii belgiene in aceasta parte a judetului Arad. Totodata s-a stabilit ca C.J.A. va elabora o scrisoare de intentie si un proiect de colaborare care vor fi trimise belgienilor. In luna octombrie, o delegatie aradeana condusa de presedintele Dan Ivan se va deplasa in Belgia pentru semnarea protocolului de colaborare. De asemenea se incearca gasirea unei posibilitati de finantare a unui reprezentant al judetului Arad la Bruxelles.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}