title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stimati cititori ! Din motive tehnice si de personal nu mai putem asigura in perioada imediat urmatoare actualizarea zilnica a stirilor VAN. Stirile vor fi actualizate sporadic de 1-2 ori pe saptamana. Speram la o imbunatatire a situatiei incepand din a doua jumatate a lunii iunie. Va multumim pentru intelgere.


Stirile Zilei

Luni, 10 mai 1999

Trecere in revista a Garzii de Onoare la 9 Mai - Virtual Arad News (c) 1999Oficialitatile din administatia locala au fost prezente la Monumentul Eroilor din Piata Avram Iancu pentru a comemora 122 de ani de la proclamarea independentei Romaniei. Ceremonia a inceput cu o slujba inchinata eroilor, slujba care a fost oficiata, in absenta episcopului Timotei Seviciu aflat la Bucuresti pentru vizita Papei, de parintele Ioan Roman. Majoritatea institutiilor au fost prezente la aceasta la comemorare, aducand prin reprezentantii lor un omagiu eroilor neamului. Depuneri de coroane la 9 Mai 1999 - Virtual Arad News (c) 1999Astfel, Prefectura a fost reprezentata de, prefectul Gheorghe Neamtiu, subprefectul Levente Bognar, Primaria a fost prezenta prin primaruI Valentin Neamt, iar Consiliul Judetean prin vicepresedintele Achim Alexa. Dintre reprezentantii partidelor politice au fost prezenti, Gheorghe Seculici presedinte al Partidul Democrat, deputatul Titus Gheorgheof precum si alti consilieri judeteni. Au mai fost prezenti revolutionari, veterani de razboi, ofiteri in rezerva, jandarmi, graniceri, gardienii publici. In timpal depunerii coroanelor fanfara militara a intonat Imnul Eroilor. Spre deosebire de anii trecuti, oficialitatile au depus coroanele foarte rapid, avand in vedere ca era duminica si intreaga asistenta se grabea sa ajunga acasa.
Majoretele din Arad sarbatoresc Ziua Europei - Virtual Arad News (c) 1999Deschiderea festiva, ce trebuia sa aiba loc ieri, la ora 10,00, in fata Palatului Administrativ, cu ocazia Zilei Europei, s-a dovedit a fi un esec, din cauza unei asistente reduse ca numar. Inaugrarea manifestarilor artistice a fost facuta de trupa de majorete instruita de prof. Kinga Erdely, din cadrul Palatului Copiilor. Programul a continuat cu un recital literar artistic sustinut de Teatrul Vesnic Tanar si apoi majoritatea spectacolelor de divertisment s-au desfasurat in Parcul Copiilor, avand ca protagonisti elevi, membri ai Palatului Copiilor. Pe scena parcului de agrement pentru cei mici, trupa de dans modern antrenata de prof. Mirela Cosma a incantat publicul, format in special din tineri, cu cateva numere artistice de exceptie. Doua mici (ca varsta) soliste de muzica usoara, Antonela Martin si Mirabela Vichente, au interpretat citeva piese pop, demonstrand ca pot deveni vedete in domeniu. Formatia rock "Ram", pregatita de prof. Octavia Neamtu a sustinut un concert deosebit, cu piese din repertoriul international. "Ram" a impresionat publicul prin profesionalismul abordarii instrumentatiei si a partii vocale de parca s-ar fi desfasurat pe scena o trupa matura aflata la apogeul carierei. O alta parte atractiva a programului a fost un grupaj de miniscenete, recitari lirice din literatura nationala. Cercul de creatie vestimentara - menechine - a prezentat publicului o suita de costume de exceptie. In paralel cu aceste programe artistice, copii s-au intrecut in cateva competitii distractiv - sportive. La ora 10.00, bazinul de la Padurice, a fost locul de desfasurare al unui concurs de inot hazliu, iar pe tronsonul Metianu - Primarie copii s-au intrecut intr-o alergare pe rotile. In Parcul Copiilor, peste 50 de copii au participat la un concurs de ansamblat avioane de jucarie si alti 50 au devenit desenatori pe baloane colorate. La fiecare concurs, primii zece clasati au primit cadouri constand in sepci cu cozoroc, ursuleti de plus si ciocolata de trei dimensiuni, iar toti participantii au fost serviti cu suc. Directorul Palatului Copiilor, prof. Ecateriana Gerold, ne-a declarat ca la reusita acestor manifestari au contribuit circa 600 de copii si ca programul a fost mai reusit fata de anul trecut. Toata gama de manifestari a fost posibila datorita Prefecturii, Consiliului Judetean, Consiliului Local Municipal.

Consiliul local va deschide in data de 20 mai al saselea centru de zi din Arad destinat persoanelor in varsta. Centrul de varstnici va functiona intr-o cladire cu doua etaje de pe strada Liviu Rebreanu nr. 95-97 si le va asigura batranilor masa de pranz, in baza criteriilor legii cantinei sociale. Persoanele varstnice vor avea posibilitatea sa participe la diferite programe distractive si sa beneficieze de consultanta medicala, in incinta cladirii fiind amenajat si un dispensar medical. Obiectivul principal al Administratiei publice locale este acela de a le oferi varstnicilor internati la Caminul-Spital de pe strada Padurii posibilitatea de a-si petrece zilele in conditii mai bune decat cele care li se ofera in camin, avand in vedere ca saloanele din caminul respectiv sunt deja supraaglomerate. Luand legatura cu directoarea Caminului-Spital, Fira Popa, aceasta a confirmat faptul ca saloanele sunt arhipline, dar, deocamdata nu vede o iesire din aceasta situatie: "Problema este ca saloanele nu sunt bine compartimentate. In unele dintre acestea sunt amplasate paturi mai mari, in celelalte paturi de o dimensiune mai mica. Nu ne este usor, dar facem tot posibilul sa ne descurcam cat mai bine. Din pacate insa, celor 194 de persoane varstnice nu le putem asigura acea intimitate de care are nevoie fiecare om, cu toate ca ei provin din diferite categorii sociale si astfel au nevoi diferite. Motivul sunt banii". Pe langa, centrul de zi, va functiona si Serviciul social la domiciliu, program prin care referentii si asistentii medicali se vor deplasa la solicitarea varstnicilor la domiciliul acestora, oferindu-si serviciile legate de intretinerea gospodariei si de mentinerea sanatatii. Persoanele singure si cu o situatie materiala precara vor putea beneficia de serviciile mai sus amintite gratuit. Din partea Primariei se doreste, de asemenea, crearea in aceeasi cladire a unui centru de consultanta, sub denumirea de "Fundatia pentru o societate deschisa" cu doi angajati care vor avea sarcina sa asigure organizatiilor non-profit consultanta in toate domeniile. "Am dori o mai buna colaborare cu aceste organizatii, pentru ca ne pot ajuta foarte mult la toate activitatile pe care le desfasuram. Reprezentantii acestora vor avea posibilitatea sa foloseasca cele doua calculatoare din dotarea centrului" - ne-a informat Etelka Nagy, directoarea Administratiei Publice Locale. Proiectul este cofinantat de Consiliul Local al Municipiului Arad si Programul Phare - Sesam al Uniunii Europene.

Festivalul Teatrului de Animatie "Euromarionete '99", editia a IV-a a tras cortina si peste ultima reprezentatie, duminica la orele pranzului. Cum se cuvenea atat debutul cat si finisul manifestarii au apartinut teatrului-gazda, Teatrul de Marionete din Arad, iesit la rampa de data aceasta cu montarea lui Cristian Pepino dupa "Regele Cerb" de Carlo Gozzi. Prezent in sala, alaturi de studentii sai de la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (care au prezentat in seara precedenta un interesant "Fat Frumos din lacrima" de Eminescu), regizorul a avut ocazia astfel sa-si revada - dupa ceva timp de la premiera - spectacolul care nu si- a pierdut din prospetime si nici din acuitatea observatiei. Reactiile micutilor spectatori, entuziaste si prompte, spiritul ludic de un comic savuos si de bun gust, (prizat poate mai mult de spectatorii maturi, obisnuiti cu anumite rafinamente teatrale) au facut din aceasta ultima zi a Festivalului, una a bucuriei intru Teatru. Si pentru ca sarbatoarea sa fie deplina, Directorul Dan Antoci, inainte de a inchide usa spre/dinspre universul Euromarionete, in cuvinte simple dar incarcate de emotia recunostintei, i-a invitat pe scena in lumina reflectoarelor pe toti cei care au contribuit intr-un fel sau altul la reusita manifestarii. Personaje anonime, de la contabila teatrului pana la confectionerul papusilor, de la masinistii de scena si maestrul de lumini, pana la vanzatoarea de bilete au primit multumirile directorului si aplauzele copiilor. In prim plan, cum era si firesc au stat artistii Carmen Marginean, Adina Doba, Nuti Roman, Nicoleta Popa, Alex Csismas, Ovidiu Calbau, Dan Zack. Pe langa nostalgia zilelelor de sarbatoare ale Festivalului (ultimul din mileniu), am inteles ca, poate mai mult ca in oricare alt domeniu, teatrul de papusi e o chestiune serioasa, ca mici sau mari toti cei care se contamineaza de aceasta "suferinta" sunt o mare familie.

Printul Paul de Romania va reveni in Arad in cursul acestei saptamani. Marti, 12 mai, orele 19, va fi prezent la Televiziunea Intersat. Printre altele, printul Paul va dialoga despre infiintarea la Arad a unei filiale a Partidului Patriotic al Reconcilierii Nationale, al carui lider este. Miercuri, 13 mai, orele 19, se va intalni cu membrii si simpatizantii partidului si cu toti cei care doresc sa-l sustina in aceasta actiune. Locul intalnirii va fi publicat in mass-media. Tot in cursul zilei de miercuri, printul Paul va vizita orasul si unele institutii in vederea oferirii unor donatii cu scop umanitar, prin "Fundatia Culturala Printul Paul".


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}