title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 10 martie 1999

In urma discutiilor purtate la Prefectura intre Sindicatul "Cronos" Victoria, conducerea societatii si FPS nu s-a ajuns practic la nici o solutie care sa fie acceptata de salariati. Presedintele FPS Arad, dl. Puia a declarat ca: "Victoria SA e un caz clar de faliment. Ar mai fi o sansa de restructurare cu ordonanta de urgenta prin care sa mai ramana un efectiv de 237 persoane, din care 154 sa fie productivi, 42 indirecti, 8 maistri si 33 in tesa. Si sa se produca zilnic 720 ceasuri." Ieri, urma sa se discute programul de revitalizare economica a societatii. S-a hotarat ca pana pe 1 aprilie sa se faca disponibilizarea iar cei care raman in societate sa beneficieze de o marire de salariu cu un procent de 50-60%. Liderul sindicatului "Cronos", dl. Gheorghe Pascut, ne declara ca "majoritatea oamenilor nu sunt de acord cu acest procent al maririi de salariu. Ei cer respectarea contractului colectiv de munca pe ramura si implicit un salariu minim pe ramura." Oamenii sunt de acord cu restructurarea dar nu pot accepta noua grila de salarizare. Se considera ca e totusi un salariu prea mic. Astfel ca greva de la SC Victoria SA continua.

Politia Arad - Virutal Arad News (c) 1999Cocaina era expediata, in plicuri, prin Posta. Plicurile erau culese de la destinatari de o femeie din Ranusa-Moneasa. In urma unei intense si calificate activitati politienesti, din ultima perioada, lucratori ai Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Coruptiei, au reusit sa depisteze si sa anihileze o retea de infractori, implicati in traficul transfrontalier de droguri pe ruta Columbia - Romania - Germania. S-a reusit prinderea in flagrant a lui Ardelean Gheorghe, de 41 ani, cetatean roman cu domiciliul in Nurenberg - Germania, in fata barului "Lotus" din Arad, in timp ce avea asupra sa droguri, comunica Biroul de presa al IPJ Arad. Potrivit datelor si informatiilor obtinute pana in prezent, din filiera au facut parte si Croitoru Maria - Niculina, de 30 ani, din Ranusa, comuna Moneasa, si un cetatean columbian, precizeaza sursa citata. Organizarea filierei s-a realizat printr-un mecanism constand in expedierea drogurilor, in plicuri, prin posta, din Columbia spre diferiti destinatari din Romania. Adresele acestora erau stabilite, in prealabil, de Croitoru Maria - Niculina, practic fiind cunostintele ei si erau comunicate in tara de expeditie. Totodata, destinatarii au fost rugati de catre Croitoru Maria si nu deschida plicurile respective si in momentul sosirii sa fie anunta pentru a le recupera. Ridicarea efectiva a plicurilor cu droguri se realiza fie numai de catre Croitoru Maria - Niculina, fie impreuna cu Ardelean Gheorghe, acestuia din urma revenindu-i sarcina transportarii si valorificarii drogurilor, prin vanzare, in Germania. Pana in prezent au fost identiticate doua persoane destinatare din Romania, pe numele carora au sosit 3 plicuri cu cocaina, in greutate de circa 60 grame si au fost recuperate doua plicuri cu 44 grame cocaina. Cei doi invinuiti sunt cercetati in stare de arest preventiv pentru comiterea infractiunilor de trafic de droguri si contrabanda.

Pentru ca spitalul orasenesc Ineu nu corespundea norrnelor sanitare si edilitare, din cauza vechimii, in iunie 1995 a inceput constructia noului spital. El trebuia sa fie terminat anul trecut, dar edificiul se afla ridicat acum pana la al doilea nivel. Fara acoperis, supusa intemperiilor, cladirea se distruge vizibil. Spitalul din Ineu a fost conceput dupa un modern proiect vestic. Pe o suprafata de 3.500 mp vor fi dispuse 5 sectii medicale, 6 sali de operatie, 120 de paturi, toate integrate in fluxuri moderne sanitare. El va deservi 100.000 locuitori raspanditi pe Valea Crisului Alb. Vechea cladire a spitalului, construita in mare parte din caramizi nearse, este plina de igrasie, crapaturi, sarpante degradate. In urma cu cateva zile, in anticamera salii de operatii s-a prabusit tavanul. Solicitandu-i punctul de vedere, ing. Monica Mang, diriginta de santier, ne-a declarat urmatoarele: "Practic ne aflam intre ciocan si nicovala, investitia noua a inceput in 1995, dar finantarea este insuficienta. Vechiul spital are 144 de ani si se autodemoleaza. Bani pentru reparatii nu primim si trebuie sa ne descurcam cum putem". Singura solutie este grabirea ritmului de constructii, dar pentru ca investitia de la 3,2 miliarde a ajuns acum la 42 miliarde si pentru ca banii sunt primiti fractionat si cu mari intarzieri, constructorul lucreaza sporadic. Directorul spitalului, dr. Cristea Pavel - medic primar chirurg, pune degetul de rana: "Acest spital a fost proiectat dupa norme vest- europene, constructorul CONAR SA lucreaza tot cu tehnologii vest-europene, dar finantarea este est-europeana si ne aflam in situatia deplorabila de azi". Conform protocolului incheiat, spitalul va fi gata in anul 2000, trimestrul IV, dar atunci vor incepe alte probleme financiare legate de dotarile spitalului...

Judecatoria din Gurahont - Virtual Arad News (c) 1999In urma cu 5 ani, la inceputul lunii martie, la Gurahont lua fiinta, in premiera nationala prima Judecatorie in mediul rural. Tanara institutie ajutata de Tribunalul Arad, Curtea de Apel Timisoara, Judecatoria Ineu s-a afirmat pas cu pas ca un veritabil templu al dreptatii. La acest moment aniversar, presedinta Tribunalului Gurahont, d-na CRISAN CAMPEANA. raporteaza solutionarea a 5.182 cauze civile si penale, de-a lungul celor 5 ani de existenta. Si bilantul primului procuror al Parchetului Gurahont, MIRCEA MAIER, este pozitiv: 2.500 cauze penale rezolvate. Fie ca actul de justitie pentru cei 50.000 de locuitori de pe Valea Crisului Alb sa ajunga la noi cote operative si calitative.

Motii sunt recunoscuti ca meseriasi si continuatori in traditia prelucrarii lemnutui, din care fac butoaie, cazi, galeti de fantana si multe alte unelte casnice. Ii vedem in orice piata din tara. Meseria si-o transmit din tata in fiu si sunt mandri cand pot spune: "Banii se fac la padure / Din firez si din sacure!" Vasile Negrea locuieste in satul Avram Iancu nr. 24, comuna Cermei, judetul Arad. El este dogar-ciubarar. Intrebandu-l de cati ani lucreaza, intr-un mod plastic, dar ferm, ne-a spus ca "a crescut lucrand". Stramosii sai au venit din Garda, judetul Alba si s-au asezat pe aceste meleaguri in 1924. Parintii lucrau lemnul manual, taiau cu ferastraul mic de mana materialul, il crapau si-l ciopleau din barda si-l rindeleau manual. De cativa ani el s-a modernizat. Foloseste banzicul la taiat, abrichtul pentru rindeluit iar pentru finisaj si-a facut un dispozitiv propriu rotativ. Produsele si le vinde la pietele din Beliu, Oradea, Pancota, Tinca si Marghita. Fiul sau, Radu, de 29 de ani, care a ramas cu el in gospodarie, vrea sa continue meseria tatalui. Vasile Negrea, care canta la taragot si fratii sai au inchegat o formatie de muzica populara. El povesteste ce a vazut in tarile pe care le-a vizitat cu ocazia unor spectaoole la care a participat ca membru al fomatiei Casei de cultura din Ineu. Franta a vizitat-o de 5 ori, Ungaria si Grecia cate o data. In tot ce face, in tot ce atinge cu mana si realizeaza vezi omul care nu de putine ori repeta: "Noi suntem moti de-ai lui Iancu".


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}