title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 9 septembrie

La Banca Agricola restructurare sau privatizare ? - Virtual Arad News (c)1999- Nu de mult Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) a inceput preluarea creditelor neperformante de la Banca Agricola. La cat se ridica valoarea creditelor neperformante acordate de Banca Agricola Arad?
- Preluarea creditelor neperformante ale Bancii Agricole de catre AVAB a inceput la 1 septembrie. Sucursala Arad a bancii nu a fost inca programata pentru predarea dosarelor, dar in cursul saptamanii viitoare in mod cert vor fi predate. In cadrul sucursalei noastre exista un numar relativ mic, de agenti economici debitori din care marea parte sunt cu capital de stat. Vom preda AVAB-ului dosarele a circa 55-60 de agenti economici cu un volum al datoriilor totale de aproximativ 65 miliarde lei. Urmare a acestui fapt, Banca Agricola se va revigora simtitor, acest lucru fiind un pas important in vederea privatizarii ei, care va avea loc intr-o perioada imediat urmatoare. Sunt in acest sens trei oferte ferme din S.U.A., Belgia, si Franta.
- Restructurarea Bancii Agricole a inceput in 1997. Care este valoarea creditelor recuperate de sucursala aradeana de atunci pana in prezent?
- Dupa aparitia O.G. 43/1997, completate cu O.G. 48/1997 am reusit sa recuperam peste 18 miliarde lei de la debitori, ceea ce reprezinta cca 30% din totalul datoriilor cuprinse in actele normative mentionate.
- Se preconizeaza ca Banca Agricola va derula in urmatorii ani peste 35% din totalul operatiunilor cu carduri.
- Cardurile reprezinta o necesitate si ca atare si banca noastra a adoptat acest sistem de decontari. La nivelul sucursalei Arad se depun eforturi sustinute in vederea atragerii unui numar cat mai mare de utilizatori de card. In trimestrul I, a anului viitor Banca Agricola va scoate carti de credit care vor putea fi utilizate doar de actualii posesori de carduri de salarii. Acest tip de card va oferi posibilitatea posesorilor de a obtine imprumuturi bancare, fara a prezenta bancii o documentatie prealabila, pana la nivelul de maximum cinci salarii.
- Va mai sustine Banca  Agricola agricultura?
- Banca Agricola sustine orice  agent economic viabil, care prezinta un plan de afaceri corespunzator, deci inclusiv agricultura.
- Ce a insemnat si ce va aduce restructurarea inceputa in 1997 pentru banca si pentru clientii ei?
- Procesul de restructurare a Bancii Agricole a inceput in vara anului 1997 si a cuprins intreaga retea a bancii. Acest fapt nu a impiedicat derularea in conditii corespunzatoare a propriei sale activitati. Din contra, in cadrul Bancii Agricole au aparut o serie de produse si servicii noi, dintre care o mare raspandire o au: activitati cu cardurile, leasingul si nu in ultimul rand, actiuni in domeniul valorilor mobiliare. In acest context si in cadrul Bancii Agricole Arad au luat fiinta birouri specializate, incadrate cu personal competent la care se poate apela in orice moment. Peste cateva zile se va da in functiune un nou Bancomat, care va fi instalat in sediul Bancii Agricole din orasul Lipova. Tot in aceasta perioada a crescut in mod simtitor calitatea produselor si serviciilor bancare, fapt ce a inspirat incredere in randul clientilor nostri. Mentionez ca la nivel de Banca Agricola depozitele populatiei reprezinta circa 17% din totalul economiilor populatiei depuse in banci, banca avand la nivel de tara peste 1,3 milioane clienti in conditiile in care actionam pe o piata bancara destul de aglomerata de aproximativ 50 societati bancare. La nivel de judet detinem, de asemenea, o pondere de 14% din depozitele populatiei, cu un numar de aproximativ 22 mii de clienti. In ultimul timp a avut loc o implementare a sistemului informatic care este operational in 17 unitati teritoriale urmand a fi definitivat la finele acestui an.
ARIS asteapta bani pentru a supravietui - Virtual Arad News (c)1999S.C. ARIS S.A. Arad se afla intr-o criza deja cronicizata  Lipsa lichiditatilor a condus la mposibilitatea achitarii integrale a consumurilor de energie electrica, apa, precum si la plata obligatiilor catre Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate Arad. Natural, datoriile, sa le spunem energetice, au determinat sincope in activitatea productiva. Mergand mai departe, cei aproximativ 1050 de angajati au fost pusi in situatia de a-si lua salariile cu mare intarziere. De aceea, ARIS are nevoie de capitalizare. Firmei aradene i s-a promis, cu ceva mai mult timp in urma, o infuzie financiara. Pe de o parte, suma de 4,3 miliarde lei pentru retehnologizare si inca aproximativ 17 miliarde lei pentru plata furnizorilor si relansarea ciclului de productie. Insa banii nu au sosit la ARIS. Iar orice saptamana pierduta, nu face decat sa adanceasca groapa datoriilor societatii catre terti si sa micsoreze sansele de redresare. Angajatii n-au mai intrat in greva, asteptand ca lucrurile sa se urneasca cumva. Au asteptat cateva luni, dar starea de fapt nu s-a schimbat. De curand sindicalistii s-au intalnit cu parlamertarii aradeni, pentru a gasi o cale de rezolvare a problemei ARIS. S-a solicitat o intrevedere cu Radu Sarbu, presedintele F.P.S. Stefan Lacsan, liderul Sindicatului Liber ARIS, a precizat: "Initial am cerut ca Radu Sarbu sa vina la Arad. Se pare ca aeest lucru este imposibil, asa ca vom merge noi la Bucuresti, pentru a nu stiu cata oara.". intalnirea va avea loc in cursul acestei saptamani. In functie de finalitatea discutiilor, sindicalistii vor hotari urmatoarele mutari. Solutia finala si poate singura, ramane privatizarea societatii. Deocamdata, F.P.S. nu a lansat nici o oferta publica. Pana acum, un investitor german s-a aratat interesat in a prelua societatea. insa de la intentie pana la cumpararea efectiva este o cale lunga...
Delegatia suedeza in vizita la AradIn aceste zile, se afla in Arad, o delegatie din localitatea suedeza Mölnlycke, condusa de Larst Gareberg. In colaborare cu Biserica ortodoxa din cartierul Sanicolaul Mic, suedezii din Mölnlycke doresc sa contribuie la impulsionarea vietii culturale in cartierele marginase. Organizatia suedeza este cunoscuta in judetul nostru si prin cele doua autocare datate, unul drept cabinet stomatologic, celalalt ca biblioteca. In perioada urmatoare cabinetul stomatologic mobil va trece pe la scolile aradene, acordand, gratuit, asistenta stomatologica elevilor. Larst Gareberg a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca asociatia pe care o conduce doreste sa contribuie la schimbul de tineret intre Romania si Suedia. De asemenea, in cartierul Sanicolaul Mic vor construi un centru in care tinerii sa se deprinda cu tehnica de calcul si sa-si insuseasca notiuni privitoare la drepturile omului..
"Linia Vietii" si la AradIn luna mai, Alianta Antisuicid din Arad -ai carei initiatori sunt sotii Furnica Cristian si Ana-Maria, medici psihiatrii- si-a propus sa infiinteze o linie telefonica antisuicid. Incepand de astazi, initiativa sotilor Furnica va fi pusa in practica. In cadrul laboratorului de Sanatate Mentala din Arad, astazi,de la ora 20, se va deschide linia telefonica antisuicid. Doamna doctor Ana-Maria Furnica a precizat ca linia telefonica se numeste "Linia Vietii" si "este destinata strict persoanelor careau tendinte suicidale. Persoanele care au astfel de tendinte pot apela la "Linia Vietii", zilnic, inclusiv sambata si duminica, intre orele 20-8, la numarul de telefon 214214. Linia telefonica va fi deservita de 15 voluntari care au fost instruiti in acest sens intr-un timp de trei luni. Doamna doctor mentiona ca "voluntarii sunt intr-un permanent proces de instruire. Cel mai greu a fost cu prima generatie de voluntari, care sunt - pionierii -". La inceptul lunii viitoare, Alianta Antisuicid va face un nou apel pentru formare de voluntari. Alianta Antisuicid din Arad apartine de Alianta Antisuicid din Cluj. La Cluj, voluntarii sunt studenti la psihologie si la medicina. La Arad, nefiind Facultate de psihologie, cei intersati sa faca voluntariat au diferite ocupatii. "Avem o voluntara care, daca va reusi la facultate la Sibiu, este dispusa si vina in weekend la Arad si sa faca de garda la telefon." La inceputul lunii octombrie se doreste si deschiderea festiva a acestei linii telefonice, cu participarea oficialitatilor orasului si a cadrelor medicale venite in Arad cu prilejul Simpozionului de pediatrie sociala.
La Santana se asteapta introducerea gazului - Virtual Arad News (c)1999"Astept sa se introduca gazul si pe strada mea de patru ani. Strazile pe care stau consilierii si rudele lor au fost primele cu gazul tras. Noi suntem ultimii fiindca nu se tine cont de numhrul de platitori a stradalului" ne spunea Laza Teodor, opinie impartasita si de alti locuitori ai Santanei. In urma cu cativa ani, au fost incepute lucrarile la reteaua de gaz. Totul mergea atunci struna fiindca existau fonduri. Astazi situatia este putin diferita. "Lucrarea s-a realizat in proportie de 40-50%, insa anul aeesta nu am primit bani pentru a continua extinderea retelei de gaz pe alte strazi. Oamenii sunt nemultumiti. Am facut numeroase sesizari Consiliului Judetean Arad, dar nu s-a rezolvat nimic", ne spune domnul primar Ciurel. Primaria este datoare firmei constructoare cu 400 milioane lei. Nici la unitati scolare nu s-a realizat bransarea, datorita lipsei fondurilor. Costul de introducere a gazului este estimat la 126 milioane lei. Conform unei hotarari a Consiliului local Santana, strazile pe care contribua- bilii au achitat stradalul in proportie de 60% beneficiau de gazele naturale. In cursul anului 1999, reteaua de gaze trebuia sa se extinda si pe strazile: I. Slavici, L. Rosu, Garii, I. Vidu, Horea. Reteaua de gaze in comuna Santana este asteptata de oameni ca o mana cereasca. Se pare insa ca lipsa banilor, ori folosirea lor in interesul unora, intarzie realizarea acestei lucrari mult asteptate de locuitorii comunei.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}