title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 9 iunie 1999

Greva generala in scoli continua...-Virtual Arad News (c) 1999Stefan Balita, liderul Sindicatului Democratic din iavatamantul Aradean a hotarat sa redeclanseze greva generala. La inceput, profesorul Balita a afirmat ca in urma acestui protest, chiar daca el este justificat numai elevii vor avea de suferit si ei nu merita sa ramana cu situatia neincheiata. Numai ca, probabil dupa pe a vazut hotararea manifestata de colegii lui din celalalt sindicat aradean, dupa ce aproximativ 40 de membrii din SDI au trecut la Sindicatul liber, Stefan Balita a hotarat sa redeclanseze greva generala pe termen nelimitat. Mentionam ca in unele unitati scolare s-a creat panica si dezorganizare, datorita faptului ca au existat cadre didactice din ambete sindicate. Unii dintre profesori au intrat la ore altii nu.Vom reveni cu amanunte in stirile de maine
 S-au afisat listele de la examenul de capacitate)Ieri, la Inspectoratul Scolar al Judetului Arad a avut loc o conferinta de presa. Doamna prof. Maria Pascalau, inspector general, si domnul prof. Mihai Matekovits, inspector general adjunct, au comunicat rezultatele examenului de capacitate desfasurat saptamana trecuta. Astfel, la nivelul judetului nostru, din totalul de 4981 absolventi ai clasei a VIII-a s-au inscris la examen 4727, promovand 3509, reprezentand 74,4%.. Din totalul amintit mai sus, procentul  neprezentilor este de 1,9% "Acesta a fost procentul de promovabilitate pe care l-am pronosticat si noi" a declarat inspectorul general, doamna prof. Maria Pascalau. A mai fost atinsa si problema grevei din invatamant, specificandu-se faptul ca, pe raza judetului, in greva se afla 145 de unitati scolare din totalul de 636 existente.
Pregatiri inainte de startDuminica, pistele Aeroportului Arad au gazduit o excelenta reprezentatie demonstrativa de automobilism, gustata de numerosi iubitori ai vitezei aradeni, prezenti in numar mare pentru a admira forta si fiabilitatea cailor putere. Aceasta demonstratie are un rol deosebit in incercarea organizatorilor, Petrom Arad, de a aduce orasul nostru in calendarul circuitelor de viteza de la noi din tara. Demonstratia s-a desfasurat in doua etape. In prima, cinci piloti romani si-au demonstrat indemanarea la bordul unor masini bine puse la punct, in circuit fara sicane. Au "alergat" cinci masini: doua  Honda-Civic si cate un Renault-Clio, Daewoo-Cielo si Opel Manta. Frisca de pe tort au luat-o putemicele Lancia-Delta conduse de trei piloti  italieni invitati special pentru aceasta demonstratie. A fost vorba de o Proto-Delta-380 C.V. si de doua Delta S4 - Grupa B-470 C.Y. De retinut ca italienii au cerut ingreunarea traseului, prin cateva sicane artificiale. Cel mai valoros dintre pilotii italieni prezenti a fost Augusto Cesari, de opt ori campion al Europei la viteza pe circuit montan, care a dat masura valorii sale. Pe o Delta a concurat si pilotul aradean Sorin Tudor, cu care veti putea citi un interviu din ziarul Adevarul in  zilele urmatoare. Dupa festivitatea de premiere am solicitat o scurta declaratie "sufletului" acestei reprezentatii, Dan Gabriel Boric - directorul comercial al Sucursalei Petrom- Timisoara: "A fost ceva inedit, placut pentru spectatori, o reusita.  Exista intentia ca Aradul sa intre in circuitul national, lucru pe care cred ca mai mult ca sigur il vom reusi."
Dumitru Branc - primarul ales al AraduluiDupa mai bine de un an de zile, timp in care primarul suspendat al Aradului, Dumitru Branc, a fost acuzat, apoi s-a sustras anchetelor penale, desi mandatele de aducere nu il gaseau in timpul slujbelor religioase la care participau sute de credinciosi, dupa care a fost dat in urmarire generala, intr-un sfarsit a fost arestat preventiv, eliberat, iar mai apoi capetele de acuzare au scazut conform povestii cu Praslea cel Voinic, Parchetul de pe langa Tribunalul Arad a  trimis instantei de judecata rechizitoriul. El cuprinde sase acuzatii. Patru dintre ele fac referire la abuzul in serviciu: primarul suspeddat este acuzat ca a folosit abuziv doua telefoane mobile din dotarea  Primariei;  de asemenea, Dumitru Branc este acuzat ca a facut abuz de functia sa de primar propunandu-le unor comercianti (doi, la numar) ca in schimbul unor, taxe ce trebuiau sa le plateasca Primariei sa opteze pentru niste sponsorizari catre clubul de fotbal UTA. In rechizitoriu, Dumitru Branc mai este acuzat ca in bilantul contabil al societatii sale comerciale, "Parneava" SRL, nu a evidentiat doua imprumuturi. Unul in valoare de 280 de milioane de lei iar celalalt in valoare de 55 de milioane de lei. Dumitru Branc a refuzat, deocamdata, sa ne acorde declaratii referitoare la aceste invinuiri ce i se aduc. In schimb, avocatul sau, Sever Jurca, ne-a spus ca "Dumitru Branc va pleda, nevinovat". "Pentru nici una dintre acuzatii nu exista probe suficiente care sa dovedeasca vinovatia lui Dumitru Branc" a mai subliniat Sever Jurca. Primul termen de judecata in procesul intentat primarului suspendat este fixat pentru data de 17 iunie a acestui an. Avand in vedere complexitatea cazului Branc, nu este exclus ca sentinta in acest proces sa fie emisa dupa ce alegerile locale pentru functia de primar al Aradului sa se fi ineheiat. Ceea ce inseamna ca  municipiul Arad ar putea avea in anul 2000, doi primari, unul suspendat, iar celalalt ales.

In spectrul universitar aradean actual, Facultatea de stomatologie a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, facultate infiintata in urma cu 8 ani, are de-acum o carte de vizita demna de apreciat, cateva detalii de ultima ora in context, oferindu-ne dl. conf. dr. GHEORGHE CIOBANU, medic primar radiolog.
- D-le doctor, din nefericire, putini sunt aceia dintre noi care sa nu fi avut vreodata nevoie de stomatolog. Aradul a avut o buna traditie in formarea cadrelor in domeniul stomatologiei prin sectia de profil de la Scoala post-liceala sanitara. Facultatea, in schimb, este o treapta superioara...
...Intr-adevar si unde pregatirea preclinica si clinica este asigurata de cadre didactice cu mare prestigiu profesional, unii dintre ei fiind membrii Academiei de Stiinte Medicale, doctori in stiinte medicale, altii membri ai unor societati  stiintifice medicale. Laboratoarele, micropoliclinica stomatologica si de radiologie dentara, salile de curs din Campusul Universitar, bibliotecile, sectiile clinice din policlinicile si spitalele aradene sunt alti factori care contribuie la pregatirea de calitate a studentilor nastri, pregatire atestata si de examenele de licenta defasurate, in ultimii ani, la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davilla" din Bucuresti, procentul de promovabilitate fiind de 100%.
- Cu ce obiective, cu ce ganduri porneste... "stomatologia" in noul an universitar 1999-2000?
Printre obiective se numara, mai intai, realizarea a doua specializari in: STOMATOLOGIE cu o durata de studii de 6 ani, cursuri de zi, 80 de locuri in anul I, din care 40 in limba romana si 40 in limba franceza si TEHNICA DENTARA, 3 ani, cu 60 de locuri in cadrul Colegiului de Tehnica Dentara. La ambele specializari programa de studii se desfasoara in Sistemul European de Transter al Creditelor de Studii, ceea ce asigura atat mobilitatea studentilor in timpul studiilor, cat si recunoasterea internationala a diplomei.
-Examenul de admitere?...
Vor avea loc doua sesiuni de admitere, prima in 24 IULIE 1999, iar a doua in luna SEPTEMBRIE '99. Alte detalii se pot primi la sediul facultatii din Arad, str. Feleacului, tel. 256391, int. 22.
-Va multumesc.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}