title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Sambata, 9 ianuarie 1999

Intrare in Palatul Administrativ din Arad - Virtual Arad News (c) 1998Ieri, la ora 12,00, la Sala festiva a Palatului Administrativ, a avut loc o premiera: dupa doi ani, consilierii judeteni si parlamentarii aradeni au avut o intalnire, in cadrul careia s-au pus bazele unui dialog benefic pentru judet. (Cand spunem "parlamentari aradeni" ne referim strict la cei din Arad). Asadar, au fost prezenti deputatii Mihai Calimente, Titus Gheorghiof, Emil Putin, Radu Ghidau si senatorii Ioan Cretu si Marin Nicolai. La acestia, putem sa-l adaugam si pe deputatul cu functie de ministru György Tokay, care si-a cerut scuze ca nu poate fi prezent, avand de primit la Bucuresti doua delegatii din strainatate.
"Cum v-ati onorat mandatul ?"
Consilierul (PSM) Teodor Patrauta le-a cerut parlamentarilor sa spuna ce au facut pentru judetul Arad, avand in vedere ca au fost alesi. Senatorul Ioan Cretu si-a manifestat disponibilitatea de a-i arata - in cadrul unor discutii personale - ce a facut. Nu de alta, spune senatorul Cretu, dar ar insemna ca sedinta sa dureze exagerat de mult daca fiecare parlamentar ar da raportul. Ceilalti parlamentari au fost de acord cu ideea.
"Nu dam rapoarte, cerem idei"
Parlamentarii au ripostat la atacul nepreconizat, spunand ca nu au venit la inalnire pentru a fi luati la bani marunti de catre consilierii judeteni ci pentru a le cere acestora sugestii asupra unor initiative si amendamente parlamentare. Cu alte cuvinte, parlamentarii au intrebat: "Cu ce vreti sa va ajutam in Parlament?"
"Scapati-ne de datorii!"
Raspunsul la intrebare a venit - cum era si normal - de la presedintele CJA, Dan Ivan. Domnia-sa a explicat punct cu punct ca la ora actuala exista datorii de miliarde ale unor societati, datorii - in fond - ale statului. Daca parlamentarii vor sa ajute cu ceva, sa lamureasca statul ca municipiul - recte judetul - nu ar trebui sa fie impovarate cu aceste datorii. Statul sa si le plateasca! Se poate face restructurare, dar nu prin obligarea contribuabilului la plata unor datorii ale statului.
Nu lobby pentru partid, ci pentru Arad! Deputatul Titus Gheorghiof nu mai este dispus sa accepte ideea de a face lobby pentru partide, ci pentru Arad. "Sa fim putin rationali. A existat pana acum o conlucrare intre mine, care fac parte din comisia de comert a Camerei Deputatilor si comisia dumneavoastra? Niciodata". Toti ceilalti parlamentari au fost de acord ca s-a pierdut timp pretios din cauza lipsei de comunicare. Din nou a intervenit Dan Ivan, care a propus intalniri periodice, insa nu pe baza unor vorbe, ci pe ceva concret, adica dupa ce se va fi discutat in comisii bugetul. "Vrem sa discutam pe o baza, nu la modul general". *** Una peste alta, intalnirea a fost benefica (teoretic cel putin). In ciuda micilor "piscaturi" politice cu tenta electorala, consilierii si parla- mentarii au cazut de acord asupra faptului ca trebuie sa se intalneasca periodic si sa discute despre problemele Aradului, indiferent de apartenenta politica.

"Ne-am gandit sa investim in Romania pentru ca aici exista materie prima de foarte buna calitate, iar la Primaria Curtici am gasit o echipa serioasa cu care colaboram foarte bine in vederea realizarii investitiei", ne spunea patronul Mario Marzetti, administratorul firmei "ART- LEMN" S.R.L. din Curtici. Societatea, cu capital integral italian, a concesionat la inceputul anului trecut 1,28 ha teren, pe locul fostelor sere ale C.A.P. "23 August", de la asociatia agricola "CURTICEANA" in vederea amenajarii unei fabrici de parchet si elemente de mobilier. Lucrarile, incepute in iunie 1998, vor fi finalizate in aceasta vara, costul total al investitiei depasind suma de trei milioane marci germane. Parchetul, care va fi fabricat numai din stejar de cea mai buna calitate si elementele de mobilier vor fi destinate in proportie de 100% exportului. Printre beneficiari, Marzetti a nominalizat firme din Germania, Austria, Franta, Italia, Canada si Ungaria. "Ceea ce e foarte important, nu vom risipi nimic din materia prima. Pe langa parchet si elemente de mobilier, vom folosi pana si rumegusul", a tinut sa precizeze administratorul firmei italiene. Nu este de neglijat nici aspectul social al investitiei de la Curtici, in prima faza gasindu-si de lucru la "ART- LEMN" nu mai putin de 50 de persoane. In perspectiva, italienii doresc sa completeze personalul cu inca 50 de angajati. Pe de alta parte, inca de anul trecut, firma italiana a inceput sponsorizarea echipei locale de fotbal si unele activitati culturale din oras.

- Domnule director, cum apreciati privatizarea aradeana in 1998?
- Eu zic c-am reusit sa facem treaba buna. Din 38 de societati scoase la vanzare, am vandut pachetele de actiuni detinute de 28 de societati. Este o realizare mai mare decat ne-am propus. In comparatie cu alte judete stam foarte bine. Inca nu s-a facut o statistica la nivel national, dar banuiesc ca vom fi printre primele judete, din doua motive: numarul contractelor incheiate si valoarea acestora.
- Care poate fi considerat cel mai mare succes al F.P.S. Arad pe anul trecut?
- Avem doua mari succese: Optiplast-ul si Real-ul. Optiplast pentru ca era o societate ce trebuia lichidata daca nu reuseam sa o privatizam. Iar societatea Real pentru ca am obtinut un pret bun.
- Dar insucces ?
- Agromec-urile de pe raza judetului. Acestea nu mai prezinta interes din punct de vedere al dotarilor; apoi mijloacele fixe pe care le au sunt uzate. Un alt motiv e declinul agriculturii romanesti, respectiv lipsa pietei de desfacere pentru produsele agricole.
- Ce se va intampla cu agromec-urile?
- In cazul in care nu reusim sa le privatizam pana la sfarsitul lunii martie, se va merge pana la lichidarea lor, in cazul agromec-urilor cu capital social mare: Gurahont, Beliu, Curtici, Santana. Cele cu procente mici vor fi scose in continuare la vanzare. Agromec-urile cu procente reziduale (sub 5%) vor fi scose pe piata de capital.
- Care e mai eficienta metoda: licitatia sau negocierea ?
- Depinde de societate si de procentul oferit spre vanzare. La o licitatie cu strigare pretul poate urca, dar e o realizare doar de moment. F.P.S. incaseaza niste bani, apoi societatea e in mana noilor proprietari. La negocierea directa exista si un viitor al afacerii. Exista niste conditii care se pun in acest caz: pretul pe actiune si investitii ce se fac pe viitor de cumparator.
- Ce-si propune F.P.S. Arad pentru 1999 ?
- Programul din acest an prevede vanzarea actiunilor detinute la 39 de societati. Amintesc TEBA, Astra-Calatori, Victoria, IFET, Ar-Conserv etc. Noi speram sa le vindem. Pana acum tot ce am vandut a fost achizitionat de capital autohton. Societatile scose anul acesta au nevoie de infuzie de capital strain pentru a fi puse pe picioare.
- Ce veti face pentru a atrage investitorii straini ?
- F.P.S. Bucuresti va face publicitate internationala prin agentiile din strainatate.

Romania a reluat transportul feroviar in relatia cu Ungaria, incepind cu 8 ianuarie, ora 13.00, ca urmare a incetarii grevei salariatilor caii ferate ungare - MAV, informeaza un comunicat transmis agentiei MEDIAFAX de catre Societatea Nationala de Transport Calatori - SNTC. Trenurile "Traianus", "Claudiopolis", "Panonia" si trenul 428 isi vor relua circulatia normala in ziua de 9 ianuarie. In cazul cererilor de restituire totala sau partiala a costurilor legitimatiilor de calatorie aparute ca urmare a suspendarii sau limitarii circulatiei unor trenuri internationale in perioada grevei MAV, acestea se vor face fara retinerea comisioanelor de agentie de voiaj sau rezervare de loc, mentioneaza comunicatul SNTC.

Depoul de tramvaie - Virtual Arad News (c) 1999Compania de Transport Public a pregatit o scumpire a biletelor de calatorie pe mijloacele de transport, incepand cu data de 1 febriuarie. Pe traseele urbane, biletele de tramvai, care in prezent costa 1300 de lei, se vor scumpi cu 100 de lei, costul unui bilet cu doua calatorii devenind 2800 de lei. Pretul unui abonament pe o singura linie se va majora de la 37.000 de lei la 39.000 de lei. Directorul tehnic al CTPA, Petru Cuvineanu, ne-a declarat ca majorarea tarifelor se va produce doar cu acordul Oficiului Concurentei din Bucuresti, care pana la sfarsitul lunii va finaliza studiul avizelor trimise de CTP. Majorarea tarifelor la transport se datoreaza inflatiei, maririi taxelor pe cladiri si terenuri (in acest caz, ale CTP) si ca o noutate, de anul acesta si CTP va plati taxa Basescu pe mijloacele de trans- port in comun. In continuare, calatorii fraudulosi sunt obligati de controlorii CPT sa achite pe loc un bilet de suprataxa in valoare de 30.000 de lei. In cazul in care calatorii fara bilet nu vor plati imediat suprataxa, aceasta se va dubla, iar calatorilor fraudulosi li se vor intocmi procese verbale, trebuind sa plateasca in 24 de ore, suma de 60.000 de lei. Daca controlorii vor fi insotiti de gardieni, calatorii fara bilet vor trebui sa plateasca pe loc o amenda de 50.000 de lei, intocmindu-se un proces- verbal. De asemenea, daca amenda nu va fi platita pe loc, suma se va dubla, ajungand la 100.000 de lei.
Dacia 08-14 ian Afaceri necurate (SUA)
Muresul 08-14 ian O iubire ca-n povesti (SUA)
Arta 08-14 ian Sacalul (SUA)
Sala mica 08-14 ian Jocuri periculoase (SUA)
Progresul 07-10 ian Sarutul "dulce" al razbunarii (SUA)
Progresul 11-13 ian Banii vorbesc (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}