title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 8 decembrie 1999

Ceferistii ameninta cu blocarea trenurilor - Virtual Arad News (c)1999Membrii Conventiei "Solidaritatea" a Sindicatelor Feroviare au intrat, ieri, in cea de a doua zi de greva generala, dupa ce, la ultima intalnire a lidenlor lor cu directorii societatilor de cale ferata, administratia si-a mentinut oferta de majorare cu numai 20 la suta a salariilor. Situatia creata de aceasta greva este una cat se poate de spinoasa, cu atat mai mult cu cat, in Capitala, Tarom a pus la dispozitie trei avioane pentru persoanele care si-au cumparat bilete, dar nu au mai putut ajunge la destinatie (din cauza blocarii trenurilor) si au aparut agenti ai unor societati de turism, care ofera bilete de autocar la preturi mari, pentru traseele lungi pe care trenurile nu mai circula. Desi Aradul nu se confrunta, cel putin deocamdata, cu astfel de situatii, starea generala se poate inrautatii simtitor in zilele ce urmeaza, datorita proastei intelegeri ce persista intre Administratia CFR si grevisti. Liderii de sindicat aradeni ai Reviziei Vagoane Arad- Nicolae Ciul, CT2 - Mircea Boran, IFTE - Nicolae Farcasiu, L8 Santonel Munteanu si.S.P.I.A.C.T. Zeno Stenis au semnat un comunicat, din partea comitetului de greva (nivel local) al Conventiei Nationale "Solidaritatea", care arata: "Daca Administratia - Compania de Cai Ferate CFR SA - nu isi modifica oferta, nu vom asigura o treime din serviciile esentiale, si vom opri, efectiv, circulatia trenurilor de calatori si marfa". In statia CFR Arad lumea ce astepta, ieri, pe peron sau in salile de asteptare parea dezorientata. Toate privirile erau atintite asupra panoului de afisare a mersului trenurilor, la biroul de informatii fiind, efectiv, coada.
Administratia CFR a cerut sindicatelor sa accepte o majorare cu 20 la suta, din luna decembrie, a salariilor prevazute in contractele colective de munca si un ajutor de sarbatori, in valoare de 500.000 de lei pentru fiecare copil al salariatului din societatile feroviare, fata de un milion cerut de sindicate. Sindicalistii reproseaza administratiei ca, in loc de o treime, a vrut sa introduca in trafic aproape 80 la suta din trenuri; iar pe ministrul Transporturilor il acuza ca incearca sa-i intimideze pentru a relua lucrul. Liderii sindicali si conducerea companiilor de cale ferata vor relua analiza documentelor. In conditiile in care cererea de suspendare a actiunii de protest va fi judecata de Curtea Suprema de Justitie abia in 10 decembrie, negocierea pana la solutionarea revendicarilor ramane singura modalitate de dezamorsare a conflictului.
Datorita bugetului mic, Armata are tot mai putini militari - Virtual Arad News (c)1999Una dintre consecintele nefaste ale bugetului de austeritate este "slabirea" armatei romane. Pe an ce trece posibilitatile de incorporare sunt tot mai mici, deoarece statul nu are bani sa sustina tinerii recruti. Criteriile de selectionare a celor care sunt incorporati s-au inmultit, pentru a se realiza o cat mai buna selectie. Daca la inceput se tinea cont in principal de contingent - adica de anul nasterii - acum sunt acceptati numai tinerii foarte buni, de preferinta cu studii superioare, fara antecedente penale. Unitatile militare sunt cele care solicita oamenii, dupa necesitatile lor. In orice caz, nici macar pentru absolventii de facultate nu sunt posibilitati de incorporare dupa cerinte. Lt. col. Petru Isac, seful Biroului recrutare - incorporare de la Centrul militar judetean Arad ne-a confirmat acest lucru. "Actualmente armata romana isi permite sa incorporeze sub 10% fata de necesarul ce trebuie incorporat, in cazul absolventilor de facultate. Anii trecuti ii luam doar pe cei licentiati. Acum nici pe acestia nu-i mai putem incorpora in intregime". Cum multe firme cer printre conditiile de angajare si satisfacerea stagiului militar, multi tineri ar dori sa fie incorporati si se adreseaza direct Centrului militar. De altfel, si acesta a ajuns un criteriu de selectie, a recrutilor, impus chiar prin ordin al Ministerului Apararii Nationale. Astfel pentru a fi incorporati absolventii trebuie sa opteze in scris pentru scoala de ofiteri, de subofiteri sau pentru satisfacerea stagiului in calitate de soldati gradati, cu termen redus. Ei trebuie, de asemenea, sa fie gasiti apti combatanti la examenul medical si sa obtina un foarte bun punctaj la testul psiho. De altfel, testarea psihologica este hotaratoare pentru incorporarea doritorilor. "Pentru a fi admisi la scoala de ofiteri trebuie ca obtina peste 102 puncte la testul psiho - ne-a spus lt. col. Petru Isac- iar pentru subofiteri peste 84 de puncte ".
  Tot prin optiunea tinerilor, incorporarea se face, de regula, pe plan local, adica, cu alte cuvinte, cat mai aproape de casa. Situatia cea mai simpla este a celor care solicita amanarea. Aceasta li se acorda, de catre commandantul Centrului de recrutare, fara nici o problema, anual, chiar pana la implinirea varstei de la care satisfacerea serviciului militar nu mai constitie o obligatie constitutionala tinerilor. Aceasta este, la ora actuala capacitatea materiala a armatei romane, in privinta incorporarilor. Desi trista, chiar disperata am putea spune, aceasta situatie va persista pana cand i se vor gasi solutii pentru sporirea fondurilor armatei.
Final de dans modern - Virtual Arad News (c)1999Printr-o coincidenta fericita Balul bobocilor de la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad a avut loc tocmai de Ziua Nationala a Romaniei, l Decembrie. Balul a fost deschis cu un moment emotionant - intonarea imnului national. Isi face aparitia prezentatorul balului Catalin Lapusca, intr-o geaca imblanita. Tinuta este scuzabila, avand in vedere lipsa totala a unei surse de incalzire in Casa de Cultura. Urmeaza intrarea in scena a celor 13 perechi care se misca la unison in ritmurile muzicii. Coregrafie de exceptie pe toata durata spectacolului, meritul revenindu-le atat bobocilor care au avut rabdare la repetitii cat si "profesorilor" de dans: Erdely Kinga si Sergiu Ianc. Dupa prezentarea perechilor intra in scena formatia TERRA care s-a miscat cam incet la instalarea si acordarea instrumentelor punand la grea incercare rabdarea spectatorilor. Proba de rock & roll a mai inviorat atmosfera, figurile acrobatice executate de boboci starnind rumoare in public. La momentul dansului s-au remarcat trei tinere fete de la C.S.M. Conar: Andreea, Moni si Geta. Dupa trupa aradeana "La Fiesta" si-a facut intrarea pe scena formatia de dans X-STYLE. Acestia din urma au facut unul din cele mai reusite momente ale serii. Proba deProba de perspicacitate - Virtual Arad News (c)1999 "intrebari hazlii" (gen: - "Ce parere aveti de infiintarea unei Linii erotice intre studenti si profesori?!?"), a pregatit intrarea in scena a deja abonatilor la "baluri" - E.B.B. (Electro Bad Boys). Vedeta trupei hi-hop - Tamango a tinut sa dedice ultima piesa "baietilor de... santier"... Dansul clasic al bobocilor s-a potrivit cu momentul cel mai asteptat al serii - recitalul "romanticilor" de la NO COMMENT. Acestia, au reusit sa ridice "sala" in picioare facand o atmosfera incendiara in Casa de Cultura si demonstrand ca sunt formatia momentutui in muzica dance. Cu cei doi baieti simpatici de la NO COMMENT veti putea citi un amplu interviu in pagina de tineret a ziarului nostru cat de curand. Iata care au fost premianti acestui Bal al bobocilor de la Universitatea "Aurel Vlaicu": locul III - Paula Fezechas si Marius Cheres, locul II - Sanda Balas si Bogdan Borbirou, locul I - Miss si Mister Universitas '99: CRISTINA SORIN si CIPRIAN MURARIU. Cele mai importante premii au fost acordate de B.C.R. si Tricotaje Ineu. Fostul student al Universitatii "Aurel Vlaicu", Akos Markovits actualmente director la S.C. INKPEN S.R.L. a oferit bobocilcr dulciuri Fundy si cosmetice Miraj. O nota buna organizatorilor: Liga Studentiior din Universitatea "Aurel Vlaicu" pentru alegerea inspirata a prezentatorului si organizarea buna a acestuia. Presedintele Ligii: Alexandru Cheres, vicepresedintele acesteia Florin Botizan si intreaga echipa care a muncit la bal merita felicitari.
Si la azilele de batrani a venit Mos NicolaeDeseori, in zilele de sarbatoare, uitam de cei care, oropsiti de soarta, nu au pe nimeni care sa le poarte de grija. Cu ocazia Sfantului Nicolae, urmand o frumoasa traditie, conducerea Bancii Populare Phoenix a incercat sa aduca putina bucurie si caldura in sufletele semenilor nostri. Astfel, domnii Mike Olari si Dorel Sbarcea au oferit cadouri la aproximativ 450 de batrani si copii orfani din azilurile si orfelinatele aradene. Iata ce ne spune domnul Mike Olari, presedintele Bancii Populare Phoenix, despre acest gest minunat: "Intotdeauna am fost alaturi de cei care sunt oropsiti de soarta. Cred ca si ei merita sa simta cand este o sarbatoare, ca este cineva care tine la ei. Bucuria pe care am vazut-o in ochii acestor oameni este o rasplata suficienta pentru cadourile pe care noi le-am oferit. La randul meu am crescut intr-o familie saraca, cu multi copii. Fiind crestin, ma gandesc intotdeauna la aproapele meu." Cadourile oferite au constat in fructe exotice si dulciuri, iar pentru copii, cate o jucarie. O initiativa laudabila - am spune noi - care ar trebui sa se constituie intr-un exemplu pentru cei care au si care, in pragul sarbatorilor, ar trebui sa se gandeasca si la aceasta categorie sociala, mai putin favorizata.
De Hanuca s-au intalnit reprezentantii Bisericii ortodoxe cu cei ai Bisericii ebraiceLuni, la templul din strada Cozia, marele rabin MENACHEM HACOHEN si rabinul ELIEZER GLANE au oficiat serviciui religios de Hanuca. Au fost prezenti dr. Timotei Seviciu, episcop al Aradului si Hunedoarei, reprezentanti ai altor culte, primarul orasului, oameni politici, alaturi de un numeros public. Cu 2165 de ani in urma, dupa ce Templul din Ierusalim fusese devastat, a ramas un singur cauc de ulei ritualic nepangarit, care a ars in mod miraculos timp de opt zile. De atunci, in fiecare zi a sarbatorii, se aprinde cate o lumanare. luni, in Menora s-a aprins cea de a patra lumanare de Hanuca. Marele rabin a rostit rugaciuni pentru Romania si pentru Israel, continuand cu o predica plina de talcuri si a incheiat cu binecuvantarea: "Dumnezeu sa ne dea forta sa ne intelegem pe noi insine, pe cei din preajma noastra si pe cei care nu ne sunt aproape. Sa ne dea puterea sa ne intelegem si sa creasca fiecare in legea sa." Au mai vorbit av. Iulian Sorin, Alex Sivan, ing. Nilu Aronovici, dr. Zvi Feine din partea Federatiei Comunitatilor Evreiesti si Programului JOINT pentru Romania. Programul muzical a fost sustinut de corul Liceului de arte, dirijat de prof. Silvia Demian, la pian prof. Laura Manolache. Dl. Ionel Schlesinger, presedintele Comunitatii evreilor din Arad, dupa ce a impartit daruri cantaretilor, a inmanat profesoarei Silvia Demian un dosar cu o singura fila, reprezentand dotarea Liceului "Sabin Dragoi" cu un pian de concert. Astfel, Sarbatoarea Luminii a mai facut o minune. Una absolut nesperata!

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}