title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 8 iulie 1999

ARIS. Dialog la PrefecturaCu toate ca in cursul zilei de marti membrii Sindicatului Liber ARIS aveau intentia sa se "mute" in fata sediului FPS si al Prefecturii, pentu a protesta   impotriva nesolutionarii revendicarilor lor, in urma discutiilor purtate in cadrul comandamentului.de greva s-a hotarat ca o delegatie de sindicalisti, condusa de liderul Stefan Lacsan, sa dialogheze cu subprefectul Levente Bognar, directorul FPS Arad, Doru Sever Puia, si reprezentanti ai Directiei aradene a Muncii si Protectiei Sociale. "La acest dialog au fost prezente persoane fara putere de decizie - a declarat Stefan Lacsan. Unica sansa de rezolvare este de a ne adresa prin intermediul acestora Ministerelor Industriei, Finantelor si centralei FPS." In urma discutiilor de la Prefectura, conducerea SC ARIS SA a hotarat sa satisfaca primul punct de pe lista de revendicari, respectiv plata salariilor restante. Marti, 6 iulie, s-a acordat diferenta de avans, urmand ca pana azi sa se achite si decontarea. "Astfel, cu salariile vom fi la zi. Solutionarea celorlalte revendicari va fi facuta in urmatoarele zile" - afirma Rusalin Oprut, directorul general al societatii. Tot ieri, de la ora 14, conducerea S.L. ARIS s-a intrunit pentru a decide daca greva va continua sau  nu, in aceste conditii. S-a hotarat puspendarea grevei generale declansate luni, 5 iulie, urmand ca de azi, de la prima ora, se reia lucrul. "Daca revendicarea privind acordarea integrala a salariilor restante nu va fi respectata, suntem hotarati ca vineri, pe 9 iulie, sa nu mai mergem doar opt oameni la Prefectura, cati am fost ieri, ci cel putin 800, pentru a solicita acestei institutii sa ne dea ea salariile, daca fabrica nu reuseste! Orice termen nerespectat va conduce in mod automat la reluarea actiunilor sindicale" - a mai adaugat liderul Lacsan. Celor de la ARIS li s-a facut o promisiune ferma din partea secretarului de stat de la M.I.C., Nicolae Staiculescu, anume ca, in data de 15 VII 1999, pe masa Guvernului se va afla un proiect de ordonanta de urgenta care va stipula recapitalizarea intreprinderii aradene cu suma de aproximativ 12 miliarde lei (conform zvonurilor).Astazi, la ora 9, la sediul intreprinderii se va deplasa o comisie de la DMPS Arad, in vederea solutionarii problemei contributiilor de asigurari sociale si de sanatate.
Sedinta Consiliului LocalLa dispozitia primarului Valentin Paul Neamt, consilierii locali s-au intalnit, ieri, intr-o sedinta extraordinara, avand pe masa de lucru 22 de proiecte de hotarari. Cele mai importante dintre ele, referitoare la atragerea in municipiu a doi mari investitori, s-au discutat insa cu usile inchise, executivul Primariei motivand ca oamenilor de afaceri straini nu le place publicitatea inaintea concretizarii unei colaborari cu aradenii. Am aflat insa ca unul dintre investitori este german si doreste sa construiasca un supermagazin (care va fi cel mai mare din judet) la iesirea din Micalaca spre Vladimirescu. Terenul pe care ar urma sa se contruiasca acest centru comercial are o suprafata de 50.000 de metri patrati, iar investitia totala s-ar ridica la cateva zeci de milioane de marci. Aradenii s-ar bucura insa cel mai "mult de zecile de locuri de munca ce vor fi create daca investitorul ramane interesat de afacere. Executivul Primariei este convins ca afacerea va fi incheiata avandu-se in vedere ca investitorul si-a depus oferta, pe baza careia s-a intocmit un caiet de sarcini in vederea organizarii, unei licitatii pentru vanzarea terenului. Surse din cadrul Primariei ne-au declarat ca a doua mare investitie ce ar putea fi demarata in viitorul apropiat prevede construirea unei fabrici de componente electrice. Aceasta va fi amplasata in zona Hipodrom, unde se pun deja bazele viitoarei fabrici Lucas, cu un profil similar. Responsabilii Primariei spun ca cele doua fabrici nu vor fi concurente, chiar daca domeniul de activitate este acelasi. Aceasta investitie ar crea in Arad alte cateva sute de locuri de munca.
Vicepresedintele CCIA, Palcau LucianIeri, la Timisoara, a avut loc intalnirea reprezentatilor Camerei Nationale a Iugoslaviei si ai Camerei de Comert a Serbiei cu reprezentanti ai Camerelor de Comert, Industrie si Agricultura a judetelor Arad si Timis. Din partea CCIA Arad au participat Lucian Palcau - vicepresedinte si Calin Lazurean - referent. In cadrul discutiilor au fost prezentate pierderile suferite de ambele parti, pricinuite de conflictul din Iugoslavia, dar si stabilirea unor masuri concrete de recuperare a acestora. La nivelul economiei judetului Arad, pierderile se situeaza la circa 2 milioane de dolari. 43 de firme aradene au declarat ca inregistreaza pierderi, evaluare facuta in baza contractelor incheiate si nederulate. Valoarea totala a pierderilor anuntate de membrii CCIA Arad este de 1,1 milioane de dolari. Cea mai afectata a fost industria alimentara aradeana.
 In zona Savarsin prelucrarea lemnului este traditie.- Virtual Arad News (c)1999Savarsinul are perspective sa se intareasca din punct de vedere economic. Totul e ca investitorii straini, interesati de zona, sa demareze cat mai curand afacerile. Spre ce afaceri se orienteaza si de unde vin investitorii am aflat de la viceprimarul din Savarsin, dl. Gheorghe Bogdan.
* La Caprioara, sat apartinator Savarsinului si cunoscut in zona pentru carierele de marmura si de piatra alba, firma romano-italiana "Pelegrini" este interesata sa deschida o cariera de marmura. Marmura exploatata ar urma sa fie preluata intr-un punct de prelucrare la Savarsin. Din primele estimari, in comuna s-ar crea 50 de locuri de munca. Cariera va incepe sa lucreze daca Institutul de prospectiuni geologice din Bucuresti da unda verde in privinta calitatii marmurei.
* Nu de mult, sectorul de exploatare a IFET-ului Arad s-a privatizat. Licitatia a fost castigata de un grup de spanioli. Astfel, exista sansa sa se infiinteze Sectorul de exploatare din Savarsin, sector care deserveste Valea Muresului de la Savarsin pana la Lipova. Viceprimarul G. Bogdan ne-a precizat ca investitorii spanioli intentioneaza sa deschida o fabrica unde sa prelucreze lemnul. Si lemnul prelucrat sa ia drumul exportului.
Savarsin. Cochetul spital in asteaptarea medicamentelor - Virtual Arad News (c) 1999Zilele acestea, Spitalul din Savarsin va primi un nou colet (al doilea in acest an) din Franta, cu medicamente donate de un medic roman stabilit de mai multi ani acolo doctorul Anitei, care este proprietarul unei clinici in Paris. Este vorba de 70 de kilograme de medicamente, in valoare de peste 100 milioane de lei si care acopera tot spectrul de boli din spitalul Savarsin. Acesta, deoarece initial a fost intocmit un necesar de medicamente de catre cei de la spital, necesar care a fost trimis in Franta, doctorului Anitei. Dupa cum ne-a declarat primarul Ioan Fratila, medicamentele care vor prisosi vor fi redistribuite catre spitalele din Capalnas si Bulci. Totodata domnia sa a precizat ca spera ca aceasta sa nu fie ultima donatie venita din partea acestui mare iubitor al Savarsinului, care este dr. Anitei.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}