title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 8 aprilie 1999

Catedrala Ortodoxa Romana din Arad - Virtual Arad News (c) 1999Catedrala Ortodoxa Romana din Arad cu hramul "Sfanta Treime" se afla in plina constructie si prin maretia si monumentalitatea ei reprezinta comuniunea de iubire si vietuire a jertfelnicilor donatori cu Dumnezeu prin Iisus Hristos in Duhul Sfant. Cladirea catedralei are o lungime de 57 m si o latime de 25 m la intrare si 35 m in dreptul absidelor laterale. Inaltimea cupolei va fi de peste 50 de metri. In cei sapte ani de la sfintirea pietrei de temelie ce s-au scurs, prin demersurile necesare, aprobarea proiectului, stabilirea locului si lucrarile executate, astazi la catedrala se lucreaza la inaltimea de peste 18 m, stadiu ce marcheaza inchiderea arcelor si inceputul ridicarii turlelor. Volumul lucrarilor executate reprezinta 60% din structura de rezistenta si inglobeaza peste 6.000 m3 beton armat, 1.450 tone otel beton, peste 28.000 m2 cofraje si aproape 200 m zidarie din caramida. "Noi, generatia de astazi ne-am angajat cu inima, mintea si bratele in fata lui Dumnezeu, a inaintasilor nostri cat si fata de urmasii nostri sa o ridicam - spune P.S. dr. Timotei Seviciu, episcopul Aradului. De aceea, va adresam rugamintea de a ne sprijini in realizarea fondurilor necesare punandu-va la indemana urmatoarele posibilitati: *puteti fi posesorul unui carnet de donator pe care-l primiti de la casieria noii catedrale angajandu-va cu o suma de cel putin 10.000 lei in fiecare luna pe care o donati pentru construirea noii catedrale. *puteti deveni membru al Fundatiei "Pro Catedrala - Corneliu si Ruxandra de Bota" care are ca scop unic: strangerea de fonduri pentru sprijinul constructiei noii catedrale - sediul Episcopia Arad. *puteti contribui in fiecare duminica si sarbatoare in sfintele biserici unde participati la tasul special instituit in sprijinul constructiei noii catedrale. *contribuind prin parohiile de care apartineti cu suma minima de 5.000 lei/familie, suma stabilita de Adunarea Eparhiala pe anul 1999. *societatile comerciale, institutiile publice, organizatiile obstesti si alte organizatii si institutii pot contribui prin virament in conturile deschise la bancile aradene pentru constructia noii catedrale. *prin participarea in dumi- nici si sarbatori la serviciile religioase ce se oficiaza la "Paraclisul Noii Catedrale". Multumindu-va pentru donatiile facute pana acum, cu apelul la intelegerea si pe mai departe, rugam pe Bunul Dumnezeu sa va rasplateasca cu sanatate, prosperitate si viata indelungata. Sarbatori fericite!"

Data de 7 aprilie a fost declarata Ziua Mondiala a Sanatatii. Cu aceasta ocazie, Directia de Sanatate Publica a judetului Arad, Serviciul de Programe de Promovare a Sanatatii si Educatie pentru Sanatate au organizat ieri, la Spitalul Judetean Arad, o conferinta al carei slogan a fost "Da viata anilor! Da ani vietii! ". Avand in vedere ca anul 1999 este dedicat persoanelor in varsta, discutiile abordate s-au legat in exclusivitate de integrarea sociala a acestor oameni. Invitatii din cadrul Primariei, din cadrul Directiei pentru Munca ci Protectie Sociala, medicii si pensionarii au ajuns la concluzia ca, atat la nivel de judet, cat si la nivel de municipiu, colaborarea dintre autoritati trebuie imbunatatita, pentru ca doar in acest fel se poate ajunge la rezolvarea problemelor. Este evident ca redresarea situatiei nu se va realiza de pe o zi pe alta, insa toti factorii de decizie si-au exprimat dorinta de a lua masuri comune in aceasta directie. Masurile respecive se refera la crearea unor noi centre de zi pentru batrani, la lansarea diferitelor programe si servicii care vor facilita reintegrarea sociala a persoanelor in varsta (multe dintre ele fiind abandonate pentru simplul motiv ca sunt considerate o povara pentru familie). Implicarea organizatiilor neguvernamentale in proiectele mai sus amintite este, de asemenea, bine venita.

Teatrul de Stat Arad - Virtual Arad News (c) 1999In zilele de 15-16 aprilie 1999, in sala Teatrului de Stat Arad va avea loc prima editie a Festivalului de teatru in limba engleza pentru elevi, despre care ne ofera amanunte prof. Mihaela Voineagu, inspector scolar de specialitate la I.S.J. Arad.
- Cum s-a "nascut" acest festival?
- Festivalul de teatru pentru elevi, in limba engleza, Teen Play Theatre Festival se afla la prima sa editie. Ideea de a organiza acest festival imi apartine. De mai multi ani am indrumat o echipa de teatru la liceul "Elena Ghiba Birta", unde sunt profesoara (actualmente fiind inspector de specialitate la I.S.J. Arad), colaborand cu actori ai Teatrului de Stat din Arad. Am si participat la doua festivaluri de teatru organizate la Timisoara si Bacau. Ma bucur ca in sfarsit putem realiza acest festival la Arad. La organizarea sa si-au dus contributia mai multi profesori de limba engleza, studenti si elevi. De un important sprijin ne-am bucurat din partea prof. Florin Didilescu, consilier sef la Inspectoratul de Cultura al Judetului Arad si presedinte al Asociatiei Culturale "Amifran", sub egida careia a fost organizata editia din acest an a festivalului.
- Cine vor fi participantii in festival?
- Si-au anuntat participarea la festival un numar de douasprezece trupe de teatru din Arad, Timisoara, Oradea, Drobeta Turnu - Severin, Sacau, Piatra - Neamt, Iasi si o trupa din Belgia, ceea ce da festivalului nostru un caracter international.
- Cum va fi reprezentat Aradul?
- Aradul va fi reprezentat de doua trupe formate din elevi din. mai multe licee aradene. Trupa Y.E.A.T.S. (Young English Art Theatre Studio), indrumata de actorul Ioan Peter de la Teatrul de Stat din Arad, va prezenta o adaptare dupa "Alice in tara minunilor" a lui Lewis Carroll, iar cea de-a doua trupa, "The Gimmicks", indrumata de actorul Costin Gavaza, de la aceeasi institutie, va prezenta piesa "Gemenii", o adaptare dupa Plaut.
- Ce ne spuneti despre program?
- Festivalul va avea loc in zilele de 15-16 aprilie in sala mare a Teatrului de Stat Arad, pusa la dispozitia festivalului nostru prin bunavointa domnului director Ovidiu Cornea, caruia ii multumim si pe aceasta cale. Speram sa avem un public cat mai numeros si sa fie un succes. Programul spectacolelor este urmatorul: joi, 15 aprilie: ora 14 - Colegiul National "C.D. Loga" Timisoara: "Alea iacta est"; ora 15 - Liceul sportiv "Bihorul" Oradea: "The Lesson", adaptare dupa Eugen Ionescu; ora 16 - Centrul Britanic Bacau - Clubul pentru adolescenti: "Requiem" de Leonid Andreev; ora 17 - Liceul "W. Shakespeare" Timisoara: "A Midsummer Night's Dream" dupa W. Shakespeare; ora 20 - Sint Jan Berchmanscollege, Gent, Belgia; "Marat/Sade" de Peter Weiss; ora 21 - "The Gimmicks" prima trupa a liceenilor aradeni: "The Twins", adaptare dupa Plaut. Vineri, 16 aprilie: ora 10 - Grupul Scolar Industrial "Emanuil Uzgureanu" Timisoara: "Shakespeare's Greatest Hits" de George Isherwood; ora 11 Liceul teoretic "Petru Rares" Piatra Neamt: "No Way Out", adaptare dupa "Gallows Humor" de Jack Richardson; ora 12 - Colegiul Banatean Timisoara: "Gentle Woman"; ora 14 - ColegiuI National Iasi: "The Spectator Sentenced to Death" de Mateo Visniec; ora 15 - Colegiul "Traian" Turnu Severin: "With and Without Man"; ora 16 - Y.E.A.T.S. (Young English Art Theatre Studio) Arad: "Alice's Dream" dupa Lewis Carroll; ora 19,30 Festivitatea de inchidere, concurs pe teme de cultura si civilizatie britanica si americana, festivitatea de premiere.
- Am inteles ca ati avut si alti sustinatori?
- Fara sprijinul si intelegerea unor institutii nu am fi putut realiza acest festival, pe care ni-l dorim o traditie a Aradului cultural. Dorim sa le amintim aici si sa le multumim: Consiliului Britanic din Romania, Consiliului Local al Municipiului Arad, B.R.D., Clubului Rotary, West Bank, Banca Internationala a Religiilor, S.C.Hotel Parc, S.C. Aradeanca, Restaurantul McDonald's, International House, Tipografia Poudique, S.C. Manitoba - Tex.

Casa Judeteana de Asigurari Sociale si de Sanatate Arad a platit toate datoriile retelei sanitare din judet, in valoare de 5,367 miliarde de lei, pe anul trecut, datorii acumulate catre furnizorii de medicamente si alimente din Arad. Dupa cum ne declara Sabin Baltat, director economic al susnumitei institutii, "acest gest a fost facut si trebuie interpretat ca un cadou de Pasti. Am platit toate cheltuielile curente de la plata salariilor pana la datoriile catre prestatorii de servicii". Printre unitatile sanitare care au beneficiat dee acest "cadou" banesc se numara Spitalul judetean Arad, Municipal, Maternul si Spitalul orasenesc din Gurahont, Lipova si Ineu.

Ieri dupa-amiaza a avut loc deschiderea festiva a magazinului OPTINOVA, situat in strada Cernei (fosta Metianu) nr.1. Cum se obisnuieste in astfel de evenimente, panglica inaugurala a fost taiata de viceprimarul orasului, dl. Sorin Neamtu, in prezenta altor oficialitati locale, a presei etc. cat si a d-lui ZOLTAN SZABO, coordonator zonal al firmei S.C. GNN Trade SRL Bucuresti (firma mama). Optinova Arad, cu o aparatura in valoare de circa 25.000 dolari, ofera atat o gama variata de rame si lentile cat si consultatii pe loc efecutate de medici oftalmologi specialisti. Unic distribuitor al ochelarilor de soare Ray-Ban - model creat de celebra firma Baush si Lomb-Optinova beneficiaza de o tehnica de ultima ora din care nu lipsesc computerul pentru consultatii, aparat de slefuit lentile, trusa oftalmologica pentru lentile de proba, prisme etc. Astazi si miine la Optinova se va desfasura o actiune promotionala "Open-House" prin care se ofera gratuit lentile de contact cu dioptrii. Pe langa aspectul comercial la Optinova, ochelarii mai inseamna o modalitate de afirmare a individualitatii si personalitatii. Daca vreti sa scapati de ochelari, Optinova pune la dispozitie lentile de contact cu dioptrii, de diferite culori. Prin Optinova, un alt mod de viata.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}