title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 7 august 1999

Desfasurarea Eclipsei
Caravana Eclipsei a ajuns la SantanaEclipsele solare sau lunare sunt percepute in majoritatea culturilor ca fenomene dramatice si semne de rau augur, anuntand evenimente tragice. In mitologia autohtona, se considera ca eclipsele se datoreaza varcolacilor sau   pricolicilor, care se straduiesc sa inghita Soarele. In multe zone ale tarii se crede ca se poate  impiedica producera unor nenorociri, daca oamenii fac cat mai mult zgomot. Asadar, nu ezitati ea miercuri sa va dati drumul la gura, pentru a-i speria pe varcolaci. Sa tinem pumnii pentru Soare, pentru ca asa cam spune folcorul, "sa aiba cai multi si sa scape cu fuga".
Catastrofa feroviara la  Arad -  Virtual Arad News (c)1999Ieri, in jurul orei 20,00, la kilometrul 625 pe soseaua Arad-Siria- Pancota-Ineu, un TIR turcesc a fost taiat in doua de Rapidul 355 compus din 5 vagoane clasa a II-a si un vagon clasa I-a, toate de provenienta maghiara si o locomotiva Diesel, care se indrepta spre Bucuresti. In urma impactului au deraiat patru vagoane si locomotiva. De asemenea, a fost avariat autoturismul Dacia 4 - AR - 814, care stationa in apropierea barierei. Au fost ranite patru persoane: Florin Dragalina care a suferit arsuri de gradul III-VI, Ioan Rus mecanicul locomotivei - cu usoare contuzii si inca doua persoane din Valcea. Toti au fost transportati de urgenta la spital, fiind in afara oricarui pericol. Soferul TIR-ului - turcul Selcuker Kadir, avand pasaport turcesc 137883 - a intrat in tara pe la vama Varsand, in jurul orei 16,55, tirul fiind incarcat cu poliester, avand destinatia necunoscuta. Impactul s-a produs din cauza neatentiei soferului care nu a respectat culoarea rosie a semaforului. Dupa intrarea in coliziune cu trenul, soferul a parasit locul accidentului. "Cand am ajuns aici, soferul se uita la ce s-a intamplat si a luat-o la fuga. Nu mai era nimeni cu el"- ne-a spus, Adrian Tipei, martor la locul accidentului. In urma controlului efectuat de organele dc politie, in cabina TIR-ului au fost gasite mai multe permise de conducere pe diverse nume. Calatorii din tren au fost in numar mic si au putut fi transportati cu un autobuz la Lipova, de unde vor fi indreptati spre destinatii. Un detasament de jandarmi a ramas la locul accidentului pentru a supraveghea zona. Din cele declarate de colonelul Doru Spataru, seful Inspectoratului Politiei de Transporturi Timisoara, tronsonul de cale ferata fiind afectat, accesul trenurilor este intrerupt pana la eliberare si reparare. La fata locului au fost prezente forte de ordine, politie si jandarmerie precum si oficialitati si reprezentanti ai mass-mediei aradene. A fost semnalata prezenta primarului interimar Valentin Paul Neamt, subprefectul Levente Bognar precum si Ioan Faur, directorul SC ICIM SA. Ioan Faur va pune la dispozitie utilajele necesare pentru detasarea liniei de cale ferata afectata de accident.
Helmuth Duckadam - viitor senator PRM ?Partidul Romania Mare si-a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, candidatii pentru alegerile parlamentare. Conform celor declarate la conferinta de presa, candidatii sunt personalitatii ale Aradului, binecunoscute, atat in municipiu, cat si in judet. Bomba a venit atunci cand, pe lista candidatilor la Senatul Romaniei a fost anuntat nimeni altul decat Helmuth Duckadam, fostul portar al echipei Steaua, cel care a intrat in cartea recordurilor pentru ca a aparat patru lovituri de la punctul de 11 metri. Ceilalti candidati la Senat sunt Viorel Magda (presedintele organizafiei din Seleus) si Puiu Bucur (vicepresedinte al organizatiei judetene a partidului). In ceea ce priveste Camera Deputatilor, candidatii, PRM sunt:: Florin Goana, Dumitru Germaneanu, Mariana Mihalca si Lucian Stana. De precizat ai fi faptul ca lista candidatilor a fost facuta in ordine alfabetica, urmand, ca la Conferinta Nationala sa, fie decisa ordinea in care acestia vor aparea pe buletinul de vot. Tot la conferinta de ieri, presedintele PRM, Lucian Stana, a declarat ca partidul sau a finalizat, in proportie de 60% listele pentru alegerile locale.
CONEL are surplus de energie electricaCONEL se confrunta cu o scadere putenica a consumului de electricitate, singura solutie fiind exportul, a declarat miercuri Silviu Lucian Boghiu, directorul general al companiei de electricitate. Consumul a scazut de la 10 - 11.000 MWh la jumatate, iar la sfarsitul saptamanii ajunge si la 3.800 MWh. "In domeniul energetic am ajuns la fundul gropii, iar interesul nostru este exportul, unde avem piata", spune Boghiu. In cazul exportului, pentru care Romania dispune de capacitati de productie, singurele probleme care apar sunt legate de tranzitul tarilor cu care Romania nu are linii directe - Ungaria sau Bulgaria - dar si de situatia financiara a altora, cazul Republicii Moldova. CONEL intentioneaza sa-si extinda legaturile cu tarile vecine, prin modemizarea unor statii de transmitere a electricitatii si a unor linii noi. Linia directa cu  Ungaria va fi finalizata dupa ce Romania va obtine garantiile ca va fi primita in UCPTE, organizatia europeana a furnizorilor si distribuitorilor de electricitate, a precizat Boghiu. In acelasi timp lucrarile de modernizare a unor centrale electrice, pentru care compania de electricitate nu dispune de finantare, pot fi executate cu sprijinul unor investitori straini. Acest lucru va duce, din cauza sumelor mari necesare, la un pret ai electricitatii de 50 - 200 dolari/MWh, spune Boghiu: Pretul mediu al electricitatii furnizata in prezent de CONEL este putin peste 40 dolari/MWh. Consumul de energie electrica in economie, in prima jumatate a anului, reprezinta 88% din cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Conform Comisiei Nationale de Statistica au crescut numai consumul pentru iluminat public, cu aproape 11%, dar ponderea acestuia este redusa in consumul total, precum si consumul casnic, cu 2 %.
Jandarmii in timpul antrenamentelorO subunitate mobila a jandarmilor aradeni a desfasurat, joi dimineata, o aplicatie tactica pe stadionul UTA. In cadrul exercitiului s-a simulat o altercatie aparuta intre doua tabere adverse de suporteri. Militarii aradeni in colaborare cu un efectiv similar din Timisoara, au imprastiat in tribune petarde fumigene si gaze lacrimogene. Trupa care a jucat rolul de suporteri incisivi s-a transformat intr-o "masa de manifestanti" care a inceput sa aduca injurii  oficialitatilor administrative ale orasului, care ar fi fost posibil sa urmareasca acest  "meci". Aplicatia s-a incheiat cu un interesant antrenament, in care jandarmii aradeni si-au demonstrat potentialul fizic si tehnic.
Gaman Teodor a ajuns la AradIncepand turul Romaniei in data de opt iulie 1999, Tudor Gaman, barbatul cu handicap locomotor, in varsta de 43 de ani, bine cunoscut de multi din tara, a ajuns miercuri si in orasul nostru, Acesta a pornit din Sibiu si intentioneaza sa parcurga intreg traseul in aproximativ 275 de zile intr-un scaun cu rotile. Ajuns la Arad, Todor Gaman a fost intampinat de primarul Valentin Neamt si de subprfectul Levente Bognar, ambii exprimandu-si admiratia fata de tenacitatea si puterea calatorului. Consiliul local i-a asigurat lui Tudor Gaman si insotitorului acestuia cazarea si masa pe zilele pe care le petrece la Arad in Cantina Sociala a Primariei. "Am dorit sa impletesc visul meu cu realitatea. Acesta este de fapt scopul actiunii mele. Si, bineinteles, vreau sa le demonstrez semenilor mei care sunt legati de carucior, ca prin vointa, darzenie si tenacitate poti realiza multe lucruri  frumoase, poti schimba chiar un vis in realitate. In ceea ce priveste integrarea in societate a persoanelor cu handicap, va pot spune ca aceasta, in mare parte, depinde de vointa. In privinta legislatiei nu vreau sa ma pronunt. Dar, este un semn bun ca in Arad am putut sa vad la trotuare pante destinate persoanelor cu handicap" - ne-a spus Tudor Gaman. Turul Romaniei nu este singura actiune intreprinsa de Tudor Gaman. Anul trecut, acesta  a reusit sa parcurga Turul mini Europa, iar in urma cu doi ani sa refaca traseul lui Badea Cartan. Tudor Gaman a tinut sa-si exprime multumirea prin intermediul mass-media pentru sponsorizarea primita din partea Primariei Sibiu, care a facut posibila aceasta deplasare. De asemenea, a multumit reprezentantilor autoritatilor locale pentru primirea calduroasa de care au avut parte.
Dacia 6 august - 12 august Star Trek: Insurectia (SUA)
Muresul 6 august - 12 august Culoarele Timpului;Vizitatorii II (SUA)
Arta 6 august - 12 august - Sala A Cosmarul unui american la Paris (SUA)
Arta 6 august - 12 august - Sala B Ronin (SUA)
Gradina de vara - 6 august - 8 august  Ronin (SUA)
Progresul 8 august Masca lui Zorro (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}