title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 6 noiembrie 1999

Dupa studenti urmeaza dascalii - Virtual Arad News (c)1999Greva studentilor a continuat, joi, pe platoul Primariei. Veniti intr-un numar mai mic, decat , miercuri, studentii au aratat ca isi cer foarte serios drepturile. Ei spun ca nu folosesc aceasta manifestare ca pretext sa lipseasca de la cursuri sau sa se distreze, dupa cum spunea un oficial din administratia locala. Greva a inceput cu imnul Romaniei si a continuat cu alte cantece, pe care, "solistii" le-au cantat atat spre bucuria trecatorilor, cat si a organelor de ordine. Gheorghe Pacurariu, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", ne-a declarat: "Suntem impreuna cu studentii. Le respectam cerintele si consideram ca ele sunt motivate. Vreau sa-i asigur ca profesorii nu vor recurge la nici un represaliu, dupa terminarea grevei ". Ceea ce i-a surprins si pe "grevisti" este atitudinea profesorilor din sindicatul Sigma, afiliat sindicatului national "Alma Mater", al profesorilor universitari. Acestia au intrat in greva japoneza. Radu Redac, presedintele sindicatului Sigma, ne-a declarat: "Suntem alaturi de grevisti si prin actiunile noastre. Acum suntem in greva juponeza iar saptamana viitoare, daca Decebal Traian Remes nu ne va onora cerintele, vom intra in greva generala. Nu cerem decat ceea ce au cerut studentii. Vrem sa se onoreze protocoalele pe care le-au semnat cu Guvernul. " Greva studenteasca continua in aceeasi maniera prin ... "cantec, joc si voie buna", toate desfasurandu-se sub deviza "Azi studenti saraci, maine aurolaci."
AZOMA se pregateste de privatizareLa sfarsitul lunii trecute, restructurarea S.C. Azoma S.A. s-a incheiat. De fapt este o veriga, inaintea incercarii de privatizare a acestei firme, dupa o incercare nereusita cu un investitor american. Pana acum, s-au vandut cateva active, in speta hale, spatii in care acum trei firme desfasoara activitati productive. "Cu banii obtinuti din aceste vanzari de active, am reusit sa stingem datoriile energetice", precizeaza ing. Constantin Lamos, directorul general al societatii. Agricultura romaneasca este in declin si implicit activitatea unitatii aradene s-a redus. In prezent, Azoma nu mai produce masini si utilaje necesare culturii mari, ci doar pentru zootehnie. Pe de alta parte, se cauta adaptarea la nevoile unor clienti, care solicita produse nu neaparat pentru industria agricola. Astfel, exista un partener din Austria care comanda la Azoma de cativa ani piese conform documentatiei proprii. Din Germania, a sosit o comanda pentru un utilaj de tocat crengi de arbori, iar din Olanda o cerere de axe si roti dintate pentru diverse tipuri de reductoare. La acesti ora, Azoma are 110 angajati. Directorul Lamos spune ca acum nu se mai pune problema unor concedieri. Dosarul de privatizare a fost depus la declansate procedurile pentru licitatie. F.P.S. detine 62% din capitalul social al unitatii, S.I.F. Banat - Crisana 12%, restul actiunilor fiind detinute de persoane fizice. In ceea ce priveste viitorul societatii, directorul Lamos crede ca: "In actuala conjunctura si dupa politica economica a Guvernului, alta sansa decat privatizarea nu exista." Pana in prezent, trei firme ar fi interesate si preia pachetul majoritar de actiuni al Azoma. Dar de la intentii, pana la concretizarea lor, mai este...
Clinica ORL va intra in circuitul universitarIn cursul zilei de miercuri a fost marcata transformarea sectiei ORL a Spitalului Municipal intr-o clinica specializata, cu un circuit functional si universitar. Actiunea de renovare si modernizare a clinicii s-a derulat in perioada mai-iulie 1999 si a fost posibila prin cooperarea a patru parteneri: Cancelaria de Stat a Landului Renania de Nordhein - Westfalia, firma THW din Germania, Asociatia Agitas Circle Erkrath si cateva firme romanesti. Valoarea investitiei de care a beneficiat Clinica ORL din Arad se ridica la 500.000 de marci germane. Cancelaria de stat a alocat aproximativ 150.000 DM, iar restul vine din partea Agitas - Circle Erkrath care a asigurat dotarea clinicii cu aparatura, instrumente medicale si masuri de specializare. Renovarea a fost asigurata de firma THW care, in colaborare cu cateva societati romanesti, a schimbat in totalitate instalatia sanitara si cea electrica si a realizat actiuni de igienizare, gresiere, faiantare a spatiului clinicii. Ambulanta, sala de tratament de blocul operator cu circuite separate fac din Clinica ORL cea mai moderna clinica din judet si chiar din vestul tarii.
Deschiderea Targului ONG-urilor - Virtual Arad News (c)1999Joi, la ora 13, a avut loc la Teatrul de Stat Arad inaugurarea primei editii a Targului Organizatiilor Neguvernamentale din Municipiul Arad. Participand la acest eveniment, vizitatorii au avut ocazia sa cunoasca contributia organizatiilor la dezvoltarea societatii civile si de a vedea cum se implica acestea in rezolvarea problemelor comunitatii locale. La acast targ au participat 36 de organizatii neguvernamentale iar inaugurarea a fost onorata deMascota de la Juventute ofera stegulete - Virtual Arad News (c)1999 prezenta reprezentantilor conducerii locale si a altor personalitati din Arad "Targul are trei obiective principale. In primul rand, toate organizatiile neguvernamentale prezente au ocazia sa-si prezinte activitatea, ceea ce-au facut in trecut, ceea ce fac acum si planurile de viitor pe care le au. In al doilea rand am dori si implementam in Arad activitatea de voluntariat care este foarte dezvoltata in alte tari, iar al treilea obiectiv - nu este ultimul, dar este printre cele mai importante - este acela de a atrage sponsori care, in limita permisa de  lege sa- si directioneze o parte din profituri spre organizatiile neguvernamentale" ne-a declarat Cristian Cojocaru, organizator. Cei de fata au avut ocazia sa se delecteze cu un moment artistic prezentat de Teatrul Vesnic Tanar. Elevii actritei Emilia Dima-Jurca au incintat publicul eu spectacolul "Te salut stimata Toamna".
Medicii balneologi de la Moneasa isi asteapta salariile - Virtual Arad News (c)1999Reforma, schimbarile din sistemul  sanitar, modul cum se deruleaza ele determina o serie de nemultumiri in randul doctorilor, si cum altfel sa fie cand nu iti iei salariul de doua luni? In aceasta situatie se afla cei trei medici de la Policlinica Balneara din Moneasa. "De la 1 iunie am fost trecuti la Institutul de Medicina Fizica, Balneologie si Recuperare Medicala Bucuresti. De-abia la sfarsitul lui august ne-am luat salariile pe lunile iunie-iulie, iar in 21 octombrie am reusit sa obtinem banii pe august" - ne-a spus dr. Iosif Schmidt, medic specialist coordonator al polidinicii. Printr-o conventie cu Casa Judeteana de Asigurari pentru Sanatate s-a stabilit majorarea salariilor celor trei medici cu 80-100%, inainte de transferare. Conform acestei prevederi, venitul net al unui medic primar cu 23 de ani vechime (cazul dr. Iosif Schmidt) se ridica la 2.300.000 de lei. "Dar nu am primit decat 1.600.000 de lei pentru ca, in baza unor ordine, Casa Judeteana nu a admis majorarea de salariu. A aparut astfel la fondul de salarii o diferenta de 18 milioane de lei. Am intervenit la Prefectura si chiar la Minister. Pana la urma, dl. Baltat de la Casa Nationala de Asigurari ne-a promis ca va face o rectificare". - Pana cand aceasta se va concretiza, medicii de la Policlinica Balneara din Moneasa isi fac datoria, fara sa fie platiti. Doar pacientii le mai adreseaza un cuvant de multumire.
Dacia 5 noiembrie - 11 noiembrie Bowfinger - (SUA)
Muresul 5 noiembrie - 11 noiembrie Star Wars - Episod I - (SUA)
Arta 5 noiembrie - 11 noiembrie - Sala A Idolii anilor fierbinti - (GER)
Arta 5 noiembrie - 11 noiembrie - Sala B Sacalul - (SUA)
Progresul - 7 noiembrie Sfera 17- (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}