title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 6 august 1999

Desfasurarea Eclipsei
Brosura "Eclipsa de Soare 11 august 1999"Doar cateva zile ne mai despart de Eclipsa Secolului. "Centrul Ora Astrala a Romaniei" judetul Arad, cu sediul la Liceul "Moise Nicoara"- catedra de fizica - au demarat pregatirile pentru intampinarea Evenimentului si prin popularizarea, catre cei interesati, a unei brosuri realizate de  profesorii Arsenov Branco, Dancila Emilia si Major Csaba, cu titlul "Totul despre Eclipsa de Soare din 11 august 1999". Aceasta contine informatii pretioase in legatura cu Soarele, importanta observarii eclipselor solare, protectia ochilor la observarea eclipsei totale, sfaturi privind fotografierea eclipsei, etc. Aceasta lucrare a fost realizata cu sprijinul Consiliului Judetean Arad.
SIF - Banat Crisana atacata informatic - Virtual Arad News (c)1999Doi tineri, inaugurand cu aceasta ocazie si la noi furtul electronic, au reusit sa-si transfere ilegal in proprietatea lor aproximativ 900 de mii de actiuni-detinute de SIF Banat-Crisana, SIF Oltenia si SIF Muntenia si alti propietari inca neidentificati, la diferite societati comerciale, folosind sistemul electronic al tranzactiilor bursiere de valori mobiliare (actiuni). Prejudiciul, estimeaza Politia Bucuresti, ar fi de peste 10 miliarde de lei. Dan Octavian Goga, 24 ani, din Ploiesti si Miron Panaitescu, 25 ani, din Bucuresti, sunt acuzati de inselaciune in conventie. Dan Octavian Goga a vandut parte din actiunile sustrase prin trei societati de valori mobiliare din Bucuresti, incasand 1,5 miliarrle de lei si a cumparat actiuni in valoare de 1,6 miliarde, de la alte societati. Dupa ce a dat tunurile, Goga a incercat sa fuga din tara. El a fost prins in 31.07.1999, in jurul orei 10,00, in rapidul Muntenia. Avea pasaport turistic, dar era dat deja in urmarire generala. Asupra lui au fost gasiti 11.000 $. Maior Gheaghe Bozga, purtator de cuvant al Politiei de frontiera, sector de paza Arad, spune ca politistii de la Curtici si-au facut datoria, Goga fiind preluat de escorta trimisa de IGP dupa el. Ioan Cuzman nu exclude posibile implicatii politice La SIF Banat-Crisana, una dintre societatile de valori jecmanite informatic, disparitia unor actiuni cautate pe piata s-a constatat cu ocazia confruntarii inventarului cifric. Ca urmare, a fost sesizat Parchetul si IGP. "Ma bucur ca n-au reusit sa fuga din tara. Dupa parerea mea, au fost prosti. Daca-mi furau mie, de exemplu, masina si fugeau cu ea peste granita, poate nu-i mai prindea nimeni si ramaneam eu cu paguba. Dar ceea ce au furat ei e un bun care nu putea fi transportat peste granita Au furat actiuni care aveau cautare pe piata", a declarat Ioan Cuzman, presedintele Consiliului de administratie al SIF Banat-Crisana. El nu exclude posibilitatea unor implicatii politice. "Nu pot face speculatii, dar ar putea fi si implicatii politice. S-au vehiculat sume mari de bani, iar acestea nu sunt la indemana oricui." Studentul Panaitescu a fost dat in urmarire generala.
Ministrul Muresan vizitand sectorul zootehnic "VLADILACT"- Domnule ministru, in sfarsit ati venit si la Arad...
- Intotdeauna, prietenii si lucrurile bune raman la urma. Vizita la Arad a fost amanata de mai mutte ori, dar am preferat sa vizitez judetele care au mult mai multe probleme decat judetul dumneavoastra. Aici, spre surprinderea mea, oamenii nu mi-au cerut bani, ci doar masuri coerente pentru relansarea agriculturii...
- Si care ar fi masurile pe care preconizati sa le luati?
- Trebuie sa pornim de la ideea ca agricultura poate relansa economia romaneasca. Asa stand lucrurile, in acest sector tebuie sa intervenim cu un set de masuri care sa ofere cadrul unei dezvoltari moderne, prin care sa raspundem concurentei din spatiul nostru de influenta. Nu ne putem plhnge mereu ca nu facem fata avalansei de produse alimentare occidentale. Ca sa revin la intrebarea d-voastra, as puncta cateva masuri concrete, aflate in stadiu de finalizare: reglementarea proprietatii asupra pamantului si intrarea in normalitate, lucru pe care tarile din imediata noastra vecinatate l-au facut inca din 1990...
- Legat de aceasta initiativa, se pare ca Parlamentul nu-va prea ajuta. Si ieri, si astazi, in comisia de specialitate a Senatului s-au strans doar patru oameni...
-  Am fost si eu informat despre aceasta prezenta curioasa...
- Care sunt motivele?
- Cred ca sunt multe lucruri ascunse si multa fatarnicie... Mai mult, se pare ca s-au inversat si prioritatile in Comisia Senatului, astfel ca Legea restituirilor intra inaintea Legii.privatizarii societatilor comerciale din agricultura. Personal, nu sunt de acord cu acest lucru si n-as lasa Comisiile locale sa intre in pamantul IAS-urilor.
- Totusi, sunteti la guvernare si beneficiati de o majoritate parlamentara...
- Tocmai din acest considerent credem.ca singurul model pe care-l vom urma este capitalismul de tip occidental. Efectiv, omenirea nu cunoaste un alt tip de societate, in sensul performantei. Asa stand lucrurile, chiar daca vom intampina dificultati in comisiile parlamentare, vom incerca sa restructuram IAS-urile avand ca reper legislatia existenta.
- Referitor la ieftinirea motorinei pentru agricultura?
-Consider ca masura pe cere o promovam va ajuta foarte mult acest sector. Preconizam o reducere a accizelor cu 50% si o scutire integrala de TVA. Mai mult, plata combustibilului alocat pentru agricultura se va putea face la valorificarea recoltei. In urma acestor masuri, motorina se va putea cumpara intre 2000 si 3000 de tei/litru. Personal, cred ca doar astfel vom putea ajuta eficient agricultura romaneasca..
- Se vorbeste si despre o criza a graului...
- Am aflat! Si despre una a florii- soarelui, sau una a zaharului... Sunt doar vorbe aruncate in vant, deoarece potentialul nostru depaseste nivelul de criza si trebuie sa se indrepte inspre export.
- Domnule ministru, in final va rugam sa comentati declaratia premierului Radu Vasile privind dorinta domniei-sale de a deveni presedintele PNTCD si privind apropierea acestui partid de formatiunile politice de stanga.
- Nu comentez aceste declaratii, deoarece domnia-sa le-a facut cu titlu personal. Cu alte cuvinte, declaratiile ii apartin...
Primarul ofera flori participantilor la crosUn grup de aproximativ 20 de alergatori au traversat, ieri dimineata, municipiul Arad, in cadrul crosului dedicat pacii "Millenium Peaee Run Europe Alergand spre anul 2000" etapa Ro m a n i a. Alergatorii au intrat in oras pe langa statia PECO din Aradul Nou, au traversat Calea Romanilor, Boul Rosu, au patruns in Centru, trecand pe langa Primarie, indreptandu-se spre Podgoria si au iesit din municipiu prin Gradiste, la iesirea spre Oradea. Langa P a l a t u l Adininistrativ, caravana de atleti a fost  intampinata de primarul Valentin Paul Neamt, care a alergat o bucata de traseu alaturi de sportivi, cu o torta a pacii in mana. Primul gospodar al orasului a daruit fiecarui alergator cate o floare si, intregului grup, sase baxuri cu apa minerala. Aceasta manifestare urmareste promovarea spiritului pacii, dorind sa uneasca sub stindardul ei, oameni de toate varstele si profesiile. Actiunea a debutat la l ianuarie a.c. la Lisabona traseul ei insumand 20.000 km, trecand prin toate tarile Europei. "Millenium Peace Run. Europe" se va incheia pe 31 decembrie, la Londra.
Intalnirea cu delegatia chinezaUn grup de reprezentanti ai municipalitatii Fushun (3,3 milioane de locuitori), singurul oras chinez infratit cu Aradul, s-a intalnit, ieri, cu primarul Valentin Paul Neamt. Chinezii vor sa reinvie relatiile bune dintre cele doua orase, la cinci ani de la infratire, prin demararea unor investitii. Oaspetii s-au aratat interesati in special de productia de mobila, efectuand o vizita si la intreprinderea aradeana IMAR. De asemenea, delegatia si-a exprimat interesul pentru initierea unor relatii intre universitatile din Arad si Fushun care ar putea fi demarate prin schimburi de studenti
Bazinul de inot din Padurice - Virtual Arad News (c)1999Pe langa strandul Neptun, Baile termale C.A.R.P. (bazinul de inot din Padurice) sunt si ele o sursa estivala de relaxare. Bazinul este deschis din luna mai pana in septembrie, zilnic,  intre orele 8 si 21. Accesul la bazin se face pe baza de abonamente, pretul unui abonament  fiind de 250.000 de lei pe sezon. Pe intreaga perioada de functionare a mini-strandului se organizeaza cursuri de inot. Durata unui curs este de 12 sedinte a cate doua ore si este coordonat de antrenorul Homolka Ervin. Cursurile se tennina cu un examen dat in prezenta parintilor sau a insotitorilor. Cei mai talentati si dotati copii vor fi selectionati pentru sectia de polo a C.S. ASTRA. Apa din bazin este incalzita, temperatura acesteia fiind cuprinsa ntre 26 si,28° C. Bazinul este golit si reumplut "dupa cum este nevoie". "Daca ploua, apa se schimba si la trei zile, daca nu, aceasta ramane neschimbata mai mult timp" - ne-a declarat Gheorghe Biris, presedintele C.S. ASTRA. Aceeasi sursa a afirmat ca "lista dezinfectantilor folositi este lunga" si ca "de cand sunt eu presedintele acestui club, n-am primit nici o reclamatie cu privire la contactarea unei boli de piele". Datorita amplasarii si a conditiilor oferite, strandul din Padurice atrage atat tineri dornici sa invete sa inoate cat si inotatori indragostiti de sportul practicat.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}