title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stimati cititori ! Din motive tehnice si de personal nu mai putem asigura in perioada imediat urmatoare actualizarea zilnica a stirilor VAN. Stirile vor fi actualizate sporadic de 1-2 ori pe saptamana. Speram la o imbunatatire a situatiei incepand din a doua jumatate a lunii iunie. Va multumim pentru intelgere.


Stirile Zilei

Vineri, 6 mai 1999

Biserica ortodoxa din Lipova - Virtual Arad News (c) 1999Biserica ortodoxa din Lipova, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, fiinteaza din prima jumatate a secolului ai XIV-lea, din anul 1340, si datorita vechimii ei a fost declarata monument istoric. Ctitorii bisericii se pierd in negura timpului. Nu la fel si evenimentele care au marcat existenta acestui lacas de cult. Punctam cateva momente din viata orodoxa bisericeasca din Lipova: dupa 1600, Biserica Ortodoxa din Lipova este transformata de turci in moschee. Pe turla, locul crucii este luat de semiluna. In acest timp, biserica ortodoxa a continuat sa functioneze intr-o alta cladire, din lemn. La destui ani dupa retragerea turceasca, in 1732, se incepe restaurarea lacasului. In 1781, biserica cunoaste o noua restaurare, cand iconostasul de zid este inlocuit cu unul din lemn, la a carui sculptura si pictura s-a lucrat timp de cinci ani. Dupa zece ani se modifica bolta si sunt adaugate noi straturi de zidarie. In 1928, ministrul Banatului, Sever Bocu cu fondurile obtinute de la Guvernul acelei vremi, a construit balcoanele exterioare pe toata lungimea bisericii. Actualmente, biserica este din nou in transformare. Despre aceasta ne vorbeste parintele paroh Ioan Rusu: "In urma cu mai bine de o saptamana s-au inceput lucrarile de renovare exterioara la Biserica Ortodoxa din Lipova. Asa cum orice om are nevoie de haina noua, si biserica cere, la anumite intervale de timp, sa fie imbracata in straie noi. In urma unei licitatii la care s-au prezentat mai multe echipe, am optat pentru echipa de mesteri din Siria, care deja au finalizat lucrarile de renovare a turnului bisericii." In acest ritm de munca probabil ca lucrarea va fi gata la termen, adica in 45 de zile. Vremurile austere pe care le traversam au impus o intrebare fireasca: de unde bani pentru renovare? Cu bucurie am primit raspunsul dat de preot: "Din contributia credinciosilor. Fiecare contribuim cu cat poate. Au fost familii care au avut 20.000 de lei in casa si au dat 5000 de lei pentru biserica. Si asta pentru ca oamenii sunt dornici s-o vada cat mai frumoasa" Cum se aduna banii? " Parohia are in jur de 6.000 de enoriasi. Orasul e impartit pe sectoare si fiecare consilier bisericesc are in responsabilitate un sector unde fac colecta de bani." Este cert ca intre enoriasi si pastor comunicarea exista. Pe plan spiritual, la slujbele din biserica unde prezenta e covarsitoare si oamenii sunt insetati de cuvantul lui Dumnezeu. Pe plan administrativ, prin constructia unui nou cimitir, care are deja peste 200 de morminte. Capela, ridicata in cimitir, a ajuns la cupola. O alta capela se pare ca va prinde contur, prin dorinta farniliei Dorgosan Mircea. Cimitirul este structurat cu alei de beton la doua randuri de morminte. Preotul Rusu, pe aceasta cale multumeste tuturor celor care participa spiritual si financiar la viata Bisericii Ortodoxe din Lipova.
Slobodan Pasculovici - Virtual Arad News (c) 1999De-a lungul a zece ani sub egida "Cultura fara frontiere", intre 13 localitati din judetul Arad si alte 18 orase din Iugoslavia s-au consolidat relatii culturale si o amicitie materializate prin numeroase vizite reciproce ale unor formatii corale si ansambluri folclorice. Primariile si asociatiile culturale din Varfurile, Macea, Buteni, Beliu, Bogsig, Lipova, Sicula, Barzava, Moneasa, Covasant, Dieci, Siria si Barsa, au hotarat ca sa ofere gazduire cate unui grup de 50 de copii din Iugoslavia, pe durata razboiului din tara vecina. Bisericile ortodoxe sarbe in colaborare cu reprezentantii localitatilor infratite cu Iugoslavia continua actiunea de protest, fata de bombardamentul sistematic la care sunt supuse orasele sarbe. Directorul Centrului de Valorificare si Conservare a Creatiei Populare Arad, Slobodan Pasculovici ne-a declarat ca o delegatie formata din reprezentanti ai bisericii sarbe ortodoxe impreuna cu membri unor centre culturale din localitatile amintite intentioneaza sa se deplaseze in Iugoslavia. Concret, aceasta delegatie doreste sa stationeze, doua nopti, pe podul din Belgrad, alaturi de populatia sarba. Si-au exprimat dorinta sa plece in Iugoslavia si reprezentanti ai unor formatiuni sindicale aradene. "Am prezentat dorinta noastra, acum cateva zile, consulului iugoslav de la Timisoara. Nu stiu, deocamdata cate persoane vor primi aprobarea sa plece in Iugoslavia. Cat de putini am fi, vrem sa fim alaturi de poporul sarb. Podul de suflet consolidat intre noi si cei de acolo, nu-l vor putea distruge bombardamentele N.A.T.O. oricat de puternice ar fi" - a adaugat Slobodan Pasculovici.

Cu aproape doua luni in urma, F.P.S. Arad a acceptat la negocieri firma franceza Alstom, care intentioneaza sa cumpere pachetul de actiuni detinut de Fond la Astra-Calatori (76,70%). Dupa cateva discutii negocierile au fost intrerupte, francezii parasind tara. Zilele acestea, reprezentantii societatii Alstom s-au intors in Romania, aflandu-se acum la Bucuresti. "Saptamana viitoare vom relua negocierile cu francezii", spune Doru Sever Puia, directorul FPS Arad. Daca Alstom va cumpara Astra-Calatori, va prelua probabil si datoriile societatii, care se ridica la circa 200 miliarde de lei. Mentionam ca Alstom este unul din marii fabricanti de material feroviar din Europa si isi desfasoara activitatea si in tara noastra.

Gara Curtici - Virtual Arad News (c) 1999Numarul trenurilor de marfa care tranziteaza Vama Curtici s-a dublat de la inceperea bombardamentelor asupra Iugoslaviei, transmite corespondentul MEDIAFAX. Prin vama aradeana intra si ies, in medie 800 de vagoane de marfa pe zi, grupate in noua perechi de trenuri, a declarat Gheorghe Caba, seful statiei CFR Curtici, traficul fiind comparabil cu cel din timpul embargoului impus Iugoslaviei tn timpul razboiului din Bosnia. Intensificarea traficului feroviar creaza probleme deoarece liniile sunt insuficiente pentru gararea vagoanelor pe tirnpul forrnalitatilor vamale, a spus seful vamii Curtici, Vasile Trusca. De asemenea, s-a intensificat si traficul rutier prin punctele de frontiera. Daca in luna martie prin vamile Varsand si Nadlac treceau aproximativ 900 de autovehicule in 24 de ore, in luna aprilie au trecut peste 1300 in acelas interval de timp.

La circa doi km de "Hanul de la rascruce", in timp ce se intorcea cu masina de la Turnu, aradeanul Gyozo Gyero a vazut pe marginea soselei o barza care se zbatea pe pamant. Iubitor de animale, barbatul a oprit si dupa o ora a reusit sa prinda pasarea. Barza avea o aripa rupta. Dr. Nicoara Florin, medic veterinar la cabinetul "Myosota", a stabilit ca pasarea avea o fractura deschisa cu inceput de cangrena la aripa dreapta. Rana ar fi putut fi produsa ori de un avion ori de un stalp de inalta tensiune. Barzoiul a fost operat ieri de dr. Nicoara in echipa cu dr. Setlachi Nicolae la Institutul Pasteur. Medicii au trebuit sa recurga la amputarea aripii. Dupa insanatosire, pasarea va fi ingrijita de un prieten al salvatorului ei. Mentionam ca dr. Nicoara, presedintele Fundatiei "Anima" pentru protectia animalelor, eate initiatorul crearii unui centru pentru ingrijirea animalelor in suferinta, proiect insa nerezolvat inca de Consiliul local. Intr-o vreme in care oamenii trec nepasatori chiar pe langa alti oameni in necaz, barzoiul se poate considera fericit.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}